Beeld: ©AWTI

AWTI e-mail alert 8 oktober 2020

Startups zijn de banenmotor van Nederland en kunnen vanaf deze week een beroep doen op zes nieuwe investeringsfondsen. De Tweede Kamer krijgt een commissie digitalisering. En de Europese Commissie presenteert plannen voor het herstel en de toekomstige groei van de EU en voor een snelle overgang naar klimaatneutraliteit en digitaal leiderschap.

Bericht van de AWTI


AWTI adviseert de Tweede Kamer over betere doorgroei kennisintensieve start-ups

Op 7 oktober bood de AWTI aan de Tweede Kamer een nieuw advies aan over hoe de doorgroei van kennisintensieve start-ups verbeterd kan worden. Door al vanaf het begin meer aandacht te hebben voor ondernemerschap, ambitie en groei gaan zulke bedrijven ‘beter van start’ en zullen ze vaker succesvol doorgroeien. Ook de mogelijkheden voor groeifinanciering moeten verbeteren. In zijn advies doet de AWTI verschillende aanbevelingen om dit te bereiken.
Nieuwsbericht AWTI
Advies AWTI

Persbericht
Video

De opvallendste berichten van de afgelopen week


Tweede Kamer krijgt Commissie voor Digitale Zaken

De Tweede Kamer krijgt een commissie die zich gaat bezighouden met digitalisering. Een motie van CDA-Tweede Kamerlid Harry van der Molen die hiertoe opriep is aangenomen. Eerder dit jaar adviseerde de Tijdelijke Commissie Digitale Toekomst de Tweede Kamer al om zo’n Vaste Kamercommissie op te richten. Een vaste commissie kan een eigen kennispositie opbouwen.
Nieuwsbericht FME


Nieuwe toekomstplannen voor Europees onderzoek en onderwijs

De Europese Commissie (EC) heeft Mededelingen (Communications) gepresenteerd over versterking van het herstel en de toekomstige groei van de EU en versnelling van de overgang naar klimaatneutraliteit en digitaal leiderschap. Het gaat om het tot stand brengen van “een door talent gestuurde” Europese Onderzoeksruimte (ERA) en de realisatie van een Europese onderwijsruimte (EEA). Daarnaast presenteerde de EC een Actieplan voor Digitaal Onderwijs (DEAP). Het rapport over de ERA noemt vier strategische doelstellingen: prioritering van investeringen en hervormingen in onderzoek en innovatie richting de groene en digitale transitie (1), betere toegang tot faciliteiten en infrastructuren voor Europese onderzoekers (2), transfer van onderzoeksresultaten naar de economie (3), en versterking van de mobiliteit van onderzoekers en de vrije circulatie van kennis (4). De wetenschapsorganisaties Science Europe en The Guild verwelkomen de plannen van de EC en willen graag helpen bij de uitwerking.
Persbericht EC – 1
Persbericht EC – 2
Rapport ERA (pdf)
Digital Education Action Plan (pdf)
Rapport EEA (pdf)
Nieuwsbericht Science|Business – 1
Nieuwsbericht Science|Business – 2
Nieuwsbericht Neth-ER – 1
Nieuwsbericht Neth-ER – 2
Persbericht Science Europe (pdf)
Nieuwsbericht The Guild


VS: Grote onderzoeksfinancier kiest voor strikt ‘open access’-beleid

Een van ‘s werelds rijkste biomedische onderzoeksorganisaties, het Howard Hughes Medical Institute (HMI), gaat wetenschappers verplichten om papers open access (OA) te maken binnen een jaar nadat ze zijn gepubliceerd. Het is de tweede Amerikaanse organisatie, na de Bill & Melinda Gates Foundation, die zich aansluit bij Plan S, het door Europa geleide initiatief voor ‘open access’.
Nieuwsbericht HHMI
Nieuwsbericht Nature

Nieuws en achtergronden uit Nederland


Hoe leiden we de ontwikkeling van verantwoorde AI in goede banen?

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) biedt grote vooruitzichten, maar ook grote potentiële uitdagingen. In een interview met het AD noemt hoogleraar Jaap van den Herik (UL) de computer als rechter “zo’n slecht idee nog niet”, al waarschuwt hij ook voor het gevaar van discriminatie. Amnesty International veroordeelde Nederland afgelopen week voor de “gevaarlijke” experimenten van de politie met AI-systemen die crimineel gedrag voorspellen. De proeven zouden direct moeten stoppen. In de blogserie De Wereld&AI van het Rathenau Instituut legt moraalfilosoof Katleen Gabriels (MU) uit waarom ontwikkeling van verantwoorde AI zo belangrijk is en zou moeten beginnen bij interdisciplinair onderwijs.
Artikel AD
Artikel Amnesty
Rapport Amnesty (pdf)
Artikel Rathenau


Leiden innovatieve medicijnen tot hogere zorgkosten of niet?

In 2019 gaf Nederland 5,2 procent meer uit aan zorg aldus cijfers van het CBS uit juni 2020. Hoge prijzen voor innovatieve medicijnen worden vaak genoemd als een van de oorzaken van de permanente kostenstijging, maar volgens een bericht van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen was de invloed hiervan in 2019 minimaal. Desalniettemin beloofden zestig directeuren van Europese biotechbedrijven deze week een “ethische” omgang met prijzen en octrooien van nieuwe medicijnen.
Nieuwsbericht Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen
Nieuwsbericht PharmaPhorum
Biotech Social Pact (pdf)


Techleap: “Start-ups zijn banenmotor van Nederland”

Nederlandse start-ups zijn goed voor meer dan 109.000 banen in Nederland, waarvan 25.000 in de afgelopen drie jaar zijn gecreëerd. Start-ups zijn hiermee goed voor een hogere banengroei dan welke individuele sector ook, constateert het Startup Employment Report 2020 van Techleap, Dealroom.co en CBRE. Tijdens de huidige coronacrisis vertonen start-ups, volgens het rapport, “een sterke veerkracht”. Cijfers van de Kamer van Koophandel bevestigen dat het aantal startende ondernemers over de maanden juni tot en met september hoger lag dan in dezelfde periode vorig jaar. (Zie ook ‘VS: Meeste start-ups hebben weinig last van coronacrisis’ onder Nieuws en achtergronden uit de rest van de wereld).
Nieuwsbericht Techleap
Rapport (e-mailadres verplicht)
Nieuwsbericht KvK
Rapport KvK (pdf)


Zes nieuwe fondsen bieden startups 67,5 miljoen euro durfkapitaal

Nederlandse startups kunnen vanaf deze week een beroep doen op 67,5 miljoen euro aan durfkapitaal, verdeeld over zes nieuwe investeringsfondsen. De fondsen hebben elk een andere focus, variërend van duurzaamheid tot software en van patenthouders tot vrouwelijke ondernemers. De helft van het geld van de investeringsfondsen is afkomstig van de overheid, in het kader van de Seed Capital-regeling.
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Nieuwsbericht Sprout


Technische universiteiten vragen in Techrede aandacht voor innovatie

In een speciale Techrede hebben studenten van de vier technische universiteiten (TUD, TU/e, UT en WUR) aandacht gevraagd voor het belang van technologische innovatie voor een veerkrachtige samenleving. In de aanloop van de Techrede werd een minivideoserie gemaakt rond thema’s als zorg, klimaat, landbouw en energie, allemaal terreinen die voor grote uitdagingen staan. De Techrede werd maar door weinig mensen live bekeken, meldt Cursor, het blad van de TU/e.
Techrede 2020
Miniserie
Nieuwsbericht Cursor
Nieuwsbericht Emerce


Amsterdam komt met AI-algoritmeregister

Amsterdam heeft, samen met de Finse hoofdstad Helsinki, de primeur van een eigen algoritmeregister. “Algoritmen worden steeds belangrijker voor onze stad en we vinden dat iedereen het recht heeft om te weten welke we gebruiken en hoe ze werken”, twitterde de Amsterdamse wethouder Touria Meliani. Door feedback te geven, kunnen burgers helpen om de algoritmes beter, eerlijker en verantwoorder te maken.
Nieuwsbericht Digitale overheid
Algoritmeregister Amsterdam
Nieuwsbericht Cities Today


Amsterdam in top drie belangrijkste datahubs van Europa

Volgens de Data Gravity Index DGx van Digital Realty is Amsterdam een van de drie belangrijkste en krachtigste Europese steden voor bedrijfsdata. Samen met Londen staat de stad zelfs op de eerste plaats als het gaat om de steden-duo’s die onderling het meest data-verbonden zijn.
Nieuwsbericht Executive People
Data Gravity Index DGx


AI-hub Zuid-Holland van start

De regio Zuid-Holland gaat de ‘AI-hub Zuid-Holland’ opzetten. Deze netwerkorganisatie zal onder andere één uithangbord en gezamenlijk aanspreekpunt vormen voor bedrijven en kennisinstellingen in Zuid-Holland die willen werken met kunstmatige intelligentie (AI).
Nieuwsbericht Universiteit Leiden

Nieuws en achtergronden uit Europa


Razendsnelle ontwikkeling coronavaccin roept fundamentele vragen op

Er wordt heel wat afgeschreven over de ontwikkeling van een coronavaccin. Een artikel van Nature schetst de stand van zaken van eind augustus. Een artikel van twee onderzoekers van het University College London (UCL) in The Conversation beschrijft hoe de r&d in de farmaceutische industrie momenteel, door de zoektocht naar het vaccin, fundamenteel verandert. Dat heeft potentiële voordelen, maar brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. Een artikel van de multidisciplinaire groep DELVE van de Britse Royal Society gaat dieper in op de processen van farmaceutische r&d, evaluatie, productie en distributie, en welke lessen daaruit zijn te trekken voor nu en de toekomst.
Artikel Nature
Artikel The Conversation
Nieuwsbericht The Royal Society
Artikel The Royal Society


Opinieonderzoek: Moet Horizon Europe multinationals steunen?

Een online onderzoek van Science|Business laat zien dat partijen uit de r&d-sector verschillend denken over deelname van multinationale ondernemingen aan Horizon Europe. Volgens ruim een derde van de respondenten zouden die hun deelname aan de meeste projectengoed zelf kunnen bekostigen. Een kwart van de invullers van de enquête ziet trouwens ook weinig heil in burgerwetenschap.
Nieuwsbericht Science|Business


Advies: Economische relatie met China gestructureerd verbeteren

Een rapport van de Duitse Bertelsmann Stiftung constateert dat de EU steeds kritischer kijkt naar de economische relatie met China, met name door problemen rond marktdominantie en intellectueel eigendom. Het rapport constateert echter ook dat Europa vrij ad hoc maatregelen neemt. Daarom bepleit het een meer gestructureerde benadering, waarvoor het zelf een voorzet geeft. Zo zou de EU moeten gaan werken met een ‘Green List’ van activiteiten die in ieder geval niet ter discussie staan.
Nieuwsbericht Bertelsmann Stiftung
Rapport Bertelsmann Stiftung (pdf)


Meer steun voor mkb bij bescherming intellectueel eigendom

Het European Union Intellectual Property Office (EUIPO) is samenwerkingsbanden aangegaan met de European Digital SME Alliance en de European Crowdfunding Network (ECN). Ze gaan gezamenlijk initiatieven opzetten om het midden- en kleinbedrijf, met name uit de digitale sector, en jonge ondernemingen in het algemeen te motiveren hun intellectueel eigendom beter te beschermen. Daarbij krijgen ze ook betere ondersteuning.
Nieuwsbericht EUIPO – 1
Nieuwsbericht EUIPO – 2
Nieuwsbericht Neth-ER


Opinie: we kunnen en moeten ons uit de crisis innoveren én opleiden

We moeten ons uit de crisis innoveren, maar daar hoort ook opleiden bij. Investeren in digitale vaardigheden is nu belangrijker dan ooit, aldus professor Bart van Ark (Manchester Business School). Het helpt werknemers om sneller terug te keren op de arbeidsmarkt en hogere lonen en inkomsten te genereren dan voorheen. Het helpt bedrijven om productiever te worden en geeft het hen stimulansen om te blijven investeren in nieuwe technologieën. Een artikel van de Britse denktank Nesta wijst er in een artikel over leven lang leren op dat overheden en bedrijven werknemers zouden moeten ondersteunen bij hun zoektocht naar welke (digitale) vaardigheden zij nodig hebben. Het artikel doet voorstellen voor de uitwerking van deze ondersteuning door overheden en bedrijven.
Artikel Manchester Business School
Artikel Nesta


Een robuust innovatie-ecosysteem voor de toekomst van Europa

De Europese Innovatieraad (EIC) heeft een rapport gepubliceerd over de toekomst van het Europese innovatie-ecosysteem. Het rapport is het resultaat van een reeks online raadplegingen en workshops die de EC heeft georganiseerd met vertegenwoordigers van belanghebbende partijen. Het mondt uit in een serie beleidsaanbevelingen om het innovatie-ecosysteem van Europa robuuster te maken.
Nieuwsbericht EC
Rapport EIC


Hoe kunst en wetenschap helpen bij het nadenken over de maatschappij

Vorige week maakten we melding van een pilotbijeenkomst van de KNAW en De Jonge Akademie waarop kunstenaars en wetenschappers samen nadachten over grote maatschappelijke problemen als privacy en klimaat. Ook het Oostenrijkse International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) houdt zich hiermee bezig. Het presenteert een rapport over hoe partnerschappen tussen kunstenaars en wetenschappers transformaties naar een duurzamere toekomst kunnen ondersteunen. Er werd ook een video gemaakt van een gesprek over het onderwerp.
Nieuwsbericht IIASA
Rapport IIASA (pdf)
Video IIASA (YouTube)


Rapport: De stand van AI in Europa

Jaarlijks maken twee investeerders in kunstmatige intelligentie (AI), Nathan Benaich en Ian Hogarth, het State of AI Report op. Het rapport van dit jaar constateert dat AI steeds meer een spel wordt voor Big Tech en Big Government in de VS en China, waardoor Europa “in het stof bijt”. Maar AI is ook een spel voor wendbare startups die de technologie creatief kunnen toepassen op bepaalde zakelijke niches, “waardoor Europa een kans krijgt om toch te floreren”. Dat gebeurt in Europa momenteel bijvoorbeeld sterk op het gebied van de biowetenschappen en militaire technologie.
Artikel Sifted
State of AI report


Digitaliseringsplannen Europese Raad uitwerken in nationale herstelplannen

De bijzondere bijeenkomst van de Europese Raad, eind september, heeft bevestigd dat de EU-leiders zich inzetten voor een digitale en industriële strategie die gericht is op het vergroten van de Europese innovatie- en technologiecapaciteit, constateert Digital Europe. “Nu moeten de plannen concreet worden gemaakt, niet alleen in het werkprogramma van de EU, maar ook in de nationale begrotingen van de lidstaten en hun herstelplannen voor de coronacrisis.”
Nieuwsbericht Digital Europe


GDPR (AVG) heeft markt van webtracking-technologieën veranderd

In 2018 trad de General Data Protection Regulation (GDPR / Algemene Verordening Gegevensbescherming, AVG) in werking. Een artikel van VOX – CEPR beschrijft een onderzoek naar het effect hiervan op het wereldwijde transport van gegevens en de handel. Dit laat zien dat veel partijen zich aan de nieuwe regels houden, ook buiten de EU, maar dat de markt voor webtracking-technologieën wel werd geconcentreerd, in dit geval bij Google.
Artikel VOX – CEPR


EU-landen testen hun vermogen samen te werken in geval van cyberaanvallen

De EU-lidstaten, het EU-Agentschap voor cyberveiligheid ENISA en de Europese Commissie zijn op 29 september bijeengekomen voor het testen en beoordelen van hun samenwerkingscapaciteit en veerkracht in het geval van een cybersecurity-crisis. De oefening, die door Nederland was georganiseerd, wordt “een belangrijke mijlpaal” genoemd op weg naar de voltooiing van de relevante operationele procedures. Om de samenwerking te formaliseren, werd het Cyber Crisis Liaison Organisation Network (CyCLONe) opgezet. Deze maand is de Europese Cybersecurity Maand. Het doel hiervan is burgers bewust te maken van online risico’s en de middelen die er zijn om hiermee om te gaan.
Nieuwsbericht EC
Nieuwsbericht ENISA
Website Cybersecurity Month


Acht EU-landen willen samen digitale transformatie overheid versnellen

Afgelopen maandag, 5 oktober, heeft de startbijeenkomst plaatsgevonden van de zogeheten Coalition of the Willing. Dit is een initiatief van acht Europese landen om gezamenlijk resultaten te boeken én van elkaar te leren op het vlak van digitalisering van de overheid. Onder leiding van de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) maakten bewindslieden uit België, Duitsland, Denemarken, Estland, Frankrijk, Finland en Portugal afspraken over hoe ze gaan samenwerken.
Nieuwsbericht Rijksoverheid


Drie rapporten over regulering van de digitale financiële sector

Deze maand buigt het Europees Parlement zich over de toekomst van de financiële sector en dan vooral de digitale ontwikkelingen daarin. Voorafgaand aan dit debat hebben drie organisaties een rapport uitgebracht. Het eerste beschrijft de stand van zaken in de sector (uitgave: Economic Governance Support Unit, EGOV). Het tweede gaat over de mogelijkheden om de digitale financiële wereld te reguleren (uitgave: European Parliamentary Research Service, EPRS). Het derde rapport gaat over ‘regulatory sandboxes’ (proeftuinen voor regulering) en Innovation Hubs for FinTech (uitgave: Policy Department for Economic, Scientific and Quality of Life Policies).
Rapport 1 (pdf)
Rapport 2 (pdf)
Rapport 3 (pdf)


Eerste Europees ‘venture capital’-fonds voor bio-economie van start

Er is een Europees risicokapitaalfonds gestart dat zich volledig richt op de bio-economie. Het gaat om het European Circular Bioeconomy Fund (ECBF), dat in eerste instantie een omvang heeft van 82 miljoen euro. De eerste twee bedrijven die het steunt, zijn het Duitse Prolupin, dat eiwitrijke voedingsmiddelen maakt op basis van lupine, en het Nederlandse PeelPioneers, dat sinaasappelschillen omzet in nuttige producten.
Nieuwsbericht ECBF
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht Sprout
Website PeelPioneers


5G-investeringsagenda voor verbonden en geautomatiseerde mobiliteit

Het 5G Publiek-Private Partnerschap, een gezamenlijk initiatief van de Europese Commissie (EC) en de Europese ict-industrie heeft een strategische implementatieagenda voor de uitrol van 5G gepresenteerd. ‘Connected’ voertuigen moeten hiermee voortdurend in contact staan met het internet. Dit zal bijdragen aan de verkeersveiligheid, lagere CO2-emissies en het kunnen benutten van een breed scala van digitale diensten voor bestuurders en passagiers.
Nieuwsbericht EC
Rapport (pdf)


Videoverslag: Online Europese Onderzoeks‑ en Innovatiedagen 2020

Van 22 tot en met 24 september organiseerde de Europese Commissie (EC), dit keer online, haar jaarlijkse vlaggenschip-evenement ‘European Research and Innovation Days’. Meer dan 35.000 geregistreerde deelnemers uit 188 landen logden in op het programma, dat bestond uit in totaal 146 sessies. Videoverslagen hiervan zijn nu beschikbaar op het speciale platform van het evenement.
Nieuwsbericht EC
Verslag


VK: Prijs deelname Horizon Europe voedt ideeën voor eigen onderzoeksfinanciering

Het VK mag van de EU meedoen aan Horizon Europe als het 18 procent van de kosten draagt. Dat is het aandeel dat het VK heeft in het bbp van beide blokken samen. Britse bestuurders zijn bang dat wetenschappers uit hun land wellicht minder dan 18 procent van het Horizon Europe-geld binnenhalen en dat het daardoor nettobetaler aan het programma wordt. Met een volledig eigen stelsel van onderzoeksfinanciering bestaat dat risico niet.
Nieuwsbericht Science|Business

VK: Nauwere samenwerking met VS op gebied van kunstmatige intelligentie

Het VK en de VS hebben een verklaring getekend om samen te werken aan onderzoek en ontwikkeling op het gebied van kunstmatige intelligentie. Ze zijn van plan om een bilaterale dialoog tussen regeringen op te zetten over het ontwikkelen van een gezamenlijk r&d-ecosysteem voor AI.
Gemeenschappelijke verklaring (pdf)

Nieuws en achtergronden uit de rest van de wereld


Hoe zorgen we dat digitale platforms democratie respecteren en meerwaarde leveren?

De omvang en de kracht van de markt van de grote digitale platformondernemingen heeft geleid tot internationale bezorgdheid en vragen over regulering. Een artikel van Marietje Schaake (Stanford University) pleit in MIT Technology Review voor de oprichting van een wereldwijde alliantie van democratieën die samen regels gaan opstellen en beperkingen opleggen, om “de kernbeginselen van de democratie op het gebied van de technologie in stand houden”. Een artikel van het Institute for Innovation and Public Purpose van het University College London (IIPP – UCL) stelt dat we de digitale platforms niet alleen moeten reguleren, of ze uit elkaar halen, maar dat we moeten nadenken over hoe we de richting van de platformeconomie in het algemeen kunnen bepalen. Het creëren van waarde zou daarbij voorop moeten staan. In de VS heeft het Huis van Afgevaardigden, waarin de Democraten een meerderheid hebben, een rapport gepresenteerd over de aanpak van de grote technologieplatforms. Zij pleiten voor verregaande maatregelen, die mogelijk kunnen leiden tot het opsplitsen van de bedrijven. De Republikeinen in het Huis komen nog met een eigen rapport. uis komen nog met een eigen rapport.
Artikel MIT Technology Review
Artikel IIPP – UCL
Persbericht Huis van Afgevaardigden

Rapport Huis van Afgevaardigden (pdf)


Opinie: Octrooien remmen innovatie vaker dan gedacht

Een artikel van Techdirt bespreekt de ontwikkeling dat steeds meer bedrijven hun octrooien publiekelijk beschikbaar stellen om te zorgen dat hun innovaties een breder draagvlak krijgen. Als octrooien inderdaad zo waardevol zijn voor innovatie als vaak wordt gesteld, waarom doen bedrijven dit dan?, vraagt de auteur zich af.
Artikel Techdirt


“Alles wat je moet weten” over het Industriële Internet of Things

De term Industrial Internet of Things (IIoT) wordt gebruikt voor netwerken van onderling verbonden sensoren en computers die gegevens van instrumenten en andere apparaten verzamelen en analyseren, en hun bediening en onderhoud aansturen. Deze technologie kan overal worden toegepast, van de productie in een fabriek tot de aandrijving (en veel meer) van auto’s. Een artikel van ReadWrite beschrijft de technologie en de vele toepassingsmogelijkheden.
Artikel ReadWrite


MIT Task Force: “Stop met belastingkorting machines en software die banen kosten”

“Om goede banen te beschermen, moeten we de belastingen verhogen op technologie die banen doet verdwijnen.” Dat concludeert een onderzoek van de Task Force on the Work of the Future van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Steen des aanstoots is de investeringsaftrek voor bedrijfsmiddelen (zoals we die ook in Nederland kennen). “Gunstige belastingheffing op kapitaal leidt tot overmatige automatisering”, aldus onderzoeker Daron Acemoglu. (Zie ook: ‘VS: Advies over het voorbereiden van de arbeidsmarkt op 2030’ enkele berichten verderop).
Nieuwsbericht Task Force Work of the Future – MIT
White paper (pdf)
Nieuwsbericht Bloomberg Businessweek


VS: Meeste start‑ups hebben weinig last van coronacrisis

Onderzoekers van de Harvard Business School stellen vast dat de coronacrisis niet veel invloed heeft gehad op beslissingen van zakelijke en institutionele durfkapitalisten (vc’s). Dat geldt voor de investeringen die ze doen en voor de tijdsbesteding aan portefeuillebedrijven. Slechts 10 procent van de start-ups waarin vc’s investeren of willen investeren, hebben last van de crisis. Vc’s denken dit jaar wel minder te investeren dan vorig jaar, maar ze denken ook dat de investeringen volgend jaar weer aantrekken.
Artikel NBER


VS: Advies over het voorbereiden van de arbeidsmarkt op 2030

In een reeks rapporten doet de CSIS Trade Commission on Affirming American Leadership aanbevelingen voor versterking van de Amerikaanse arbeidsmarkt, het Amerikaanse innovatiebeleid en de betrokkenheid van de VS bij het internationale handelssysteem. Afgelopen week verscheen het tweede rapport, ‘Preparing the Workforce for 2030’, dat oplossingen schetst voor de snelle digitalisering van de economie en de gevolgen van de coronacrisis.
Nieuwsbericht CSIS
Rapport CSIS (pdf)


VS: Standpunten van Trump en Biden over wetenschap, technologie en innovatie

Wat gaan de Amerikaanse verkiezingen betekenen voor wetenschap, technologie en innovatie in de VS en daarbuiten? Het tijdschrift Nature voorziet voor de wetenschap grote veranderingen op het gebied van de pandemiebestrijding, klimaatverandering en ruimte-exploratie als Joe Biden aan de macht komt. De denktank ITIF constateert dat de kandidaten tegenovergesteld denken over innovatie en technologie: waar Trump denkt aan vermindering van overheidsregels om innovatie te bevorderen, denkt Biden vooral aan overheidsstimulering. Waar Trump denkt aan VS tegen de rest van de wereld, denk Biden meer in termen van de democratische tegen de dictatoriale wereld.
Artikel Nature
Artikel ITIF