Adviezen aan de nieuwe Europese gezagsdragers
De in Brussel gehuisveste denktank Bruegel heeft een set van 16 memo’s gepubliceerd voor de nieuwe voorzitters van de Europese Commissie, de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Centrale Bank. De centrale boodschap is: Europa moet moediger worden als het gaat om het hoofd bieden aan de nieuwe maatschappelijke en economische uitdagingen, het moet zich richten op een groene transformatie van de economie en het moet zorgen voor sociale rechtvaardigheid, zodat de kosten van verandering niet op de zwaksten drukken. Op het gebied van onderzoek en innovatie pleit de denktank onder andere voor het waarborgen van de autonomie van de Europese Onderzoeksraad en meer onderzoekssamenwerking met China. Hierover schrijft Science|Business meer. Er zijn ook memo’s over het klimaat‑ en energiebeleid, het ‘single market’- en industriebeleid, het concurrentiebeleid en over digitale dienstverlening, inhoud en netwerken.
Aankondiging Bruegel
Publicatie Bruegel
Artikel Science|Business
Paquet: EIC en EIT gaan elkaar niet beconcurreren
In het nieuwe kaderprogramma voor onderzoek en innovatie is veel geld gereserveerd voor de nieuwe European Innovation Council (EIC). Dat zal niet ten koste gaan van het 11 jaar oude European Institute of Innovation and Technology (EIT), zegt Jean-Eric Paquet, DG voor onderzoek en innovatie, in gesprek met Science|Business. “Beide financiers zullen bedrijven onderscheidende diensten gaan leveren.”
Artikel Science|Business
Begrotingsonderhandelingen voor 2020 en periode daarna komen in eindfase
Het huidige Finse Voorzitterschap van de EU tracht nog dit jaar een akkoord te vinden over een Meerjarig Financieel Kader (MFK) voor de periode 2021-2027. Een artikel van Vleva beschrijft de laatste ontwikkelingen in de onderhandelingen en de dilemma’s die nu op tafel liggen. Iedereen is voorstander van meer geld voor onderzoek en innovatie, maar of dit geld moet komen uit verhoging van het totale EU-budget of uit bezuinigingen op landbouw en cohesie staat ter discussie. Deze en volgende maand trachten de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement het eens te worden over de begroting voor 2020. Die belooft al een aanzet naar meer geld voor onderzoek en innovatie in de periode daarna, vertellen artikelen van de Europese Raad en Government Europa.
Artikel Vleva
Artikel Europese Raad
Artikel Government Europa
Hoe haal je de meeste waarde uit 100 miljard euro aan onderzoeksbestedingen?
Hoeveel precies is nog onderwerp van discussie, maar al met al gaat de EU de komende zeven jaar zo’n 100 miljard besteden aan onderzoek. Een artikel van The Conversation vraagt zich af: hoe verdeel je dat geld op de beste manier? Zet je bijvoorbeeld vooral in op excellentie of op het inhalen van achterstanden in bepaalde delen van Europa? Besteed je het geld aan maatschappelijke of aan economische doelen? En geef je het geld vooral aan universiteiten of juist aan samenwerkingsverbanden met bedrijven? De antwoorden liggen steeds ergens in het midden, maar waar precies?
Artikel The Conversation
Nieuw kwantumproject gericht op ultraveilige communicatie in Europa
Op 2 september is het proefproject OPENQKD van start gegaan, dat in verschillende Europese landen een testinfrastructuur voor kwantumcommunicatie gaat installeren. Dit moet de veiligheid van kritieke toepassingen op het gebied van telecommunicatie, gezondheidszorg, elektriciteitsvoorziening en overheidsdiensten sterk verhogen. Het project moer er ook voor zorgen dat Europa voorop blijft lopen met kwantumtechnologie.
Nieuwsbericht EC
VK: Brexit-onzekerheid overschaduwt vreugde over extra middelen voor r&d
De net nieuwe Britse minister van wetenschap, Jo Johnson is voor de tweede keer afgetreden vanwege brexit. Zijn vertrek komt een dag nadat bekend was geworden dat de Britse regering extra middelen ter beschikking stelt voor r&d nadat het VK de EU heeft verlaten. De Britse wetenschappelijke gemeenschap kan er niet echt blij mee zijn zolang onzekerheid over de brexit blijft bestaan.
Nieuwsbericht Science|Business
VK: Hoe ziet een slimmer land eruit en hoe realiseer je dat?
Vorige week vond in het VK de campagneweek ‘Building the Smarter State’ van techUK plaats. Centrale vraag: op welke manier gaan opkomende technologische en maatschappelijke trends de manier veranderen waarop openbare diensten worden opgezet en geleverd en welke gevolgen heeft dit voor het personeel en de burgers? Dit heeft een groot aantal blog posts opgeleverd. The Times bevatte deze maand twee bijlagen die verband houden met de gestelde vraag. Eén gaat over Robotica & Automatisering en de groeiende ethische en economische vraagstukken hieromtrent. De ander gaat over ‘Leren en Ontwikkelen’ in een automatiserende toekomst.
Insights techUK
Bijlage The Times - Robotics & Automation
Bijlage The Times - Learning & Development