Sterke groei praktijkgericht onderzoek aan hogescholen zet door
Het praktijkgericht onderzoek heeft de afgelopen jaren een aantal sterke ontwikkelingen doorgemaakt. Dat blijkt uit de eerste Monitor praktijkgericht onderzoek 2022 van het Rathenau Instituut. In 2022 is afgesproken dat OCW jaarlijks 100 miljoen euro extra zal investeren in praktijkgericht onderzoek. In de monitor worden de ontwikkelingen van het praktijkgericht onderzoek en de inzet van deze middelen in kaart gebracht. In 2022 besteedden hogescholen in totaal 349 miljoen euro aan praktijkgericht onderzoek, wat neerkomt op een groei van 15% ten opzichte van 2021. Ook het aantal en de omvang van de lectoraten neemt toe. In 2022 tellen de hogescholen gezamenlijk 723 lectoren. Uit de monitor blijkt dat de groei verschuift van lectoren naar meer onderzoekend en ondersteunend personeel. Dit past bij de professionaliseringsfase waar het praktijkgericht onderzoek zich in bevindt. Voorzitter van de Vereniging Hogescholen (VH) Maurice Limmen is blij met de ontwikkeling van de omvang en kwaliteit van het praktijkgericht onderzoek. “Praktijkgericht onderzoek is heel belangrijk voor de aansluiting van ons onderwijs op de arbeidsmarkt. Het onderzoek levert daarnaast direct bruikbare innovaties op voor regionale organisaties en bedrijven, met name het mkb”, aldus Limmen.
Nieuwsbericht VH
Artikel Rathenau Instituut
Publicatie Rathenau Instituut
Programma Energiehoofdstructuur schetst benodigde ruimte voor toekomstig Nederlands energiesysteem in 2050
Minister Jetten heeft het definitieve Programma Energiehoofdstructuur (PEH) naar de Kamer gestuurd. In 2050 moet Nederland een klimaatneutrale energievoorziening hebben. In het PEH is voor het eerst de totale benodigde ruimte en de effecten hiervan op de samenleving in kaart gebracht. Het richt zich op nationale infrastructuur, zoals hoogspanningslijnen en -stations, grootschalige elektriciteitsproductie, batterijen, waterstoffabrieken en ondergrondse waterstofopslag. “Nederland staat aan het begin van een grote verbouwing van de infrastructuur, zeker waar het gaat om het energiesysteem. We kunnen niet meer project-voor-project over elkaar heen plannen zonder dat hier systematisch over is nagedacht”, zegt Jetten. “Door vooruit te denken en tijdig ruimte vrij te maken zijn er meer mogelijkheden om locaties te vinden die vanuit maatschappelijk oogpunt wenselijk zijn.”
Persbericht Rijksoverheid
Kamerbrief minister Jetten
Programma Energiehoofdstructuur
Dijkgraaf positief over kennisveiligheidsbeleid universiteiten, maar tempo moet omhoog
Het Loket Kennisveiligheid heeft inmiddels al meer dan 350 vragen vanuit de sector beantwoord. Dat schrijft minister Dijkgraaf in een schriftelijk overleg over het Sectorbeeld kennisveiligheid universiteiten. HOP en ScienceGuide hebben hierover geschreven. De minister benadrukt dat kennisinstellingen hun verantwoordelijkheid nemen voor het bevorderen van kennisveiligheid, maar dat het sectorbeeld laat zien dat bepaalde zaken beter kunnen en moeten. Zo vindt Dijkgraaf dat universiteiten tempo moeten maken met de ontwikkeling van centrale en actuele overzichten van internationale partnerschappen. UNL is gevraagd om het kabinet dit voorjaar nog te informeren over de aanpak hiervoor, inclusief tijdspad. De minister vermeldt ook dat hij het wetsvoorstel Screening Kennisveiligheid naar verwachting voor de zomer kan aanbieden voor openbare internetconsultatie. Het sectorbeeld over kennisveiligheid bij hogescholen wordt op korte termijn verwacht.
Antwoorden op vragen naar aanleiding van Kamerbrief over het Sectorbeeld kennisveiligheid universiteiten
Artikel HOP/U-Today
Artikel ScienceGuide
Dijkgraaf gaat in gesprek met TU Delft over kritisch inspectierapport
De Inspectie van het Onderwijs concludeert dat de TU Delft de zorg voor haar medewerkers ernstig heeft verwaarloosd, en dat veel medewerkers van de TU Delft sociale onveiligheid ervaren. Dat schrijft minister Dijkgraaf over het onderzoek naar naleving van wet- en regelgeving door de TU Delft, waarbij de zorg voor het personeel en of er sprake is van verwaarlozing hiervan centraal stonden. De Inspectie constateert dat voor wat betreft de zorg voor medewerkers op de TU Delft sprake is van ‘wanbeheer’, zoals gedefinieerd in de WHW. De TU Delft heeft laten weten deze conclusie niet te delen en is voornemens het rapport ter toetsing aan de civiele rechter voor te leggen. De Inspectie heeft geen aanwijzingen gevonden voor financiële onrechtmatigheden. “Gezien de zwaarte van de conclusies ga ik nu eerst in gesprek met de Raad van Toezicht van de TU Delft om mij ervan te verzekeren dat aan het rapport op goede wijze gevolg wordt gegeven”, aldus Dijkgraaf. De universiteit moet binnen drie maanden met een herstelplan komen.
Kamerbrief minister Dijkgraaf
Onderzoek naar naleving van wet en regelgeving door de TU Delft
Reactie TU Delft
Artikel ScienceGuide
Artikel HOP/U-Today
Dijkgraaf zet geen aanvullende stappen voor internationale beurspromovendi
Minister Dijkgraaf zet op dit moment geen aanvullende stappen om de positie van internationale beurspromovendi in Nederland te verbeteren. Afgelopen week reageerde de minister op verzoek van de Tweede Kamer op het onderzoek naar internationale beurspromovendi van het Promovendi Netwerk Nederland (PNN). In een korte reactie verwijst Dijkgraaf voornamelijk naar eerder aangekondigde stappen uit een voortgangsbrief van december 2023. Hierin kondigde hij aan in gesprek te zullen gaan over een set afspraken met universiteiten en relevante stakeholders in het veld over de omgang met internationale beurspromovendi. Het PNN roept betrokkenen op om de belangen van internationale beurspromovendi in het oog te houden. “We kunnen deze promovendi niet door het ijs laten zakken”, zegt PNN-voorzitter Benthe van Wanrooij tegen HOP. “Voor hun welzijn en de kwaliteit van hun onderzoek, is het belangrijk om hen beter te ondersteunen tijdens het promoveren.”
Kamerbrief minister Dijkgraaf
PNN Monitor International Scholarship PhD Candidates
Artikel HOP/U-Today
Tweede Kamer wil meer grote kerncentrales bouwen
De Tweede Kamer wil dat het kabinet plannen maakt voor de bouw van vier grote kerncentrales in plaats van twee, schrijft de NOS. Afgelopen dinsdag stemde een ruime meerderheid van de Kamer voor een VVD-motie die dat voorstelt. De extra centrales zouden volgens het voorstel vanaf 2040 energie kunnen gaan leveren. In de motie wordt niet voorgesteld waar deze centrales moeten komen.
Artikel NOS
Dijkgraaf verwacht dat kennisinstellingen kwaliteitsgelden goed blijven gebruiken
Het kabinet heeft het vertrouwen in de professionaliteit van kennisinstellingen dat zij ook na afloop van de kwaliteitsafspraken zich zullen blijven inzetten voor de verbetering van de kwaliteit van het hoger onderwijs. Dat schrijft minister Dijkgraaf in reactie op het verslag van de Tweede Kamer over het wetsvoorstel voor het schrappen van de grondslag voor kwaliteitsbekostiging. De kwaliteitsbekostigingsmiddelen zijn ontstaan uit de aanvullende middelen na het afschaffen van de basisbeurs. Deze middelen moesten wel toegekend worden via zogenaamde ‘kwaliteitsplannen’. Nu de basisbeurs weer is ingevoerd, wil het kabinet deze middelen zonder aanvullende eisen aan instellingen toekennen. Dijkgraaf benadrukt dat de kwaliteitsafspraken door alle instellingen goed zijn nagekomen. Daarnaast vindt hij dat de input van de betrokken stakeholders, zoals de docenten- en studentenvertegenwoordigers, voldoende gewaarborgd is geweest. HOP heeft de belangrijkste vragen en antwoorden uit het verslag gebundeld.
Nota naar aanleiding van het verslag bij wetsvoorstel afschaffen grondslag kwaliteitsbekostiging hoger onderwijs
Artikel HOP/U-Today
Trans-Atlantische pilot met Digital Travel Credential gestart
Op Schiphol is afgelopen week de Trans-Atlantische Pilot van de Digital Travel Credential (DTC) gestart. Tot en met eind maart wordt onderzoek gedaan naar de werking van een DTC-1 – een kopie van de digitale informatie op de chip van het paspoort – in combinatie met gezichtsherkenning bij de grenscontroles. De EU ontwikkelt momenteel beleid voor het gebruik van een digitaal reisdocument, waarmee in de toekomst het gebruik van DTC eventueel mogelijk kan worden gemaakt voor boarden en grenspassage. De pilot wordt uitgevoerd met passagiers die met KLM vanuit een aantal Canadese steden naar Amsterdam vliegen.
Persbericht Rijksoverheid
Artikel iBestuur
Internetconsultatie gestart voor Nederlandse uitvoeringswet van EU Data Act
Minister Adriaansens heeft de concept Nederlandse uitvoeringswetgeving van de Data Act aangeboden ter internetconsultatie. De Europese wet moet de data-economie als geheel beter laten werken. “Deze regelgeving maakt het straks mogelijk dat consumenten en bedrijven toegang krijgen tot de gegevens die ontstaan door hun gebruik van digitaal verbonden apparaten”, zegt Adriaansens. “Dit is nu vaak nog voorbehouden aan fabrikanten en dienstenaanbieders. Je kunt dus niet over je eigen gegevens beschikken of deze naar eigen inzicht delen. Ik wil dat wel mogelijk maken, net als voldoende concurrentie tussen bedrijven en meer ruimte voor innovatie. Een goed werkende en eerlijke data-economie kan niet zonder nieuwe standaarden.” De consultatie eindigt op 1 april. De wet geldt straks vanaf september 2025.
Persbericht Rijksoverheid
Internetconsultatie
Rijksoverheid lanceert quickscan om organisaties voor te bereiden op Europese NIS2-richtlijn
De Rijksoverheid heeft de NIS2-Quickscan gelanceerd zodat organisaties zich kunnen voorbereiden op de nieuwe Europese NIS2-richtlijn. De Network and Information Security directive (NIS2) is gericht op het vergroten van de digitale weerbaarheid van organisaties en het beperken van de gevolgen van cyberincidenten in de EU. De richtlijn is van toepassing op organisaties die gezien worden als ‘essentieel’ of ‘belangrijk’ voor het functioneren van de maatschappij en/of de economie. Aan de hand van 40 vragen kunnen organisaties inzicht krijgen in de status van hun digitale weerbaarheid. Daarnaast worden per thema technische of organisatorische maatregelen voorgesteld die kunnen bijdragen aan de digitale weerbaarheid en voorbereiding op de NIS2. Eerder werd al een NIS2-Zelfevaluatie gelanceerd, waarmee organisaties kunnen inschatten of ze onder de richtlijn vallen.
Nieuwsbericht NCSC
Experimenteren met opgavegericht onderzoek
Bij het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN) wordt geëxperimenteerd met nieuwe manieren om wetenschappelijk onderzoek te programmeren en organiseren. Onderzoekers van het Rathenau Instituut ondersteunen het KIN bij de ontwikkeling van een nieuwe onderzoeksaanpak, waarbij samenwerking in plaats van competitie centraal staat. In een artikel licht het instituut deze aanpak toe. Het KIN is opgericht vanuit de overtuiging dat wetenschappelijk klimaatonderzoek meer recht kan en moet doen aan de urgentie van de klimaatopgave. “In dat kader experimenteert het KIN met ‘een ander soort wetenschap’: opgavegericht onderzoek, waarbij onderzoekers uit verschillende disciplines samenwerken met maatschappelijke partners, en de klimaatopgave het vertrekpunt is voor onderzoek”, zo valt te lezen.
Artikel Rathenau Instituut
NWO-voorzitter Levi: ‘Ambitieus Europees onderzoeksprogramma is goed voor duurzaam verdienvermogen en brede welvaart van Nederland’
Europese samenwerking is van groot belang voor het uitwisselen van kennis, het aanpakken van binnenlandse uitdagingen, en het oplossen van grensoverschrijdende problemen. Dat stelt NWO-voorzitter Marcel Levi in een interview met Neth-ER. In aanloop naar de Europese Verkiezingen publiceert Neth-ER een reeks interviews met belangrijke spelers binnen het Nederlandse kennisveld over Europese kwesties en thema’s. Volgens Levi heeft de Nederlandse kennissector veel te bieden aan Europa. ‘’Nederlandse onderzoekers zijn kampioen samenwerken, ook internationaal. Uit alle cijfers blijkt hoe goed Nederlandse kennisinstellingen ‘scoren’ in de verschillende onderdelen van het Europees Kaderprogramma”, aldus Levi. “Een ambitieus Europees onderzoeksprogramma is daarmee goed voor het duurzaam verdienvermogen en brede welvaart van Nederland.’’ Levi wordt ook gevraagd hoe Nederlands en Europees beleid beter aan elkaar gekoppeld kan worden, in lijn met recente adviezen van de AWTI en de Onderwijsraad.
Interview Neth-ER
AWTI-advies Strategisch Samenspel
Advies Onderwijsraad