Science Business duikt in BRICS-rivaal van Horizon Europe
Via het BRICS STI Framework Programme proberen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika sinds 2016 gezamenlijk projecten op te pakken. Bijna elk jaar worden calls uitgeschreven waar onderzoeksinstellingen op kunnen intekenen. Vaak zit hier een duurzaamheidshaakje aan en in 2023 mochten zelfs enkel projecten worden ingediend die een bijdrage leveren aan een beter klimaat. In 2020 was de pandemie het thema. Wat opvalt is dat het budget relatief gelijk wordt verdeeld, terwijl sommige landen qua economie en omvang een stuk groter zijn dan andere landen. Wel is het toekenningspercentage vrij laag. Uit het achtergrondstuk wordt duidelijk dat het BRICS-blok hiermee een voorzichtige poging doet om tegenwicht te bieden, maar dat de landen onderling te verdeeld zijn om echt een geopolitieke factor te worden. Zo zijn de banden tussen China en India momenteel ijzig. Ook staan de bedragen die er voor worden vrijgemaakt niet in verhouding tot het budget dat wordt vrijgemaakt voor Horizon Europe.
Artikel Science Business
CIGI: Rewards of awards om groene innovaties aan te jagen
Het invoeren van een prijzensysteem voor innovators en patenten zou als stimulans kunnen helpen voor innovatieve, AI-gestuurde groene technologieën. Dat schrijft denktank CIGI in een publicatie. Volgens CIGI zijn patentsystemen nodig voor innovatie, bijvoorbeeld met betrekking tot verduurzaming van agrarische processen, maar zijn deze vooralsnog onvoldoende stimulerend gebleken om grote doorbraken te forceren. Een systeem waarbij een 'patent reward' of een 'Patents for Humanity'-award wordt ingevoerd zou volgens de denktank een 'zeer effectieve stimulans' kunnen zijn. Hierbij wordt bijvoorbeeld een geldprijs toegekend als een oplossing aansluit bij de uitdagingen waar beleidsmakers voor staan. Hiermee wordt innovatie niet alleen vanuit marktperspectief aangevlogen, maar ook vanuit sociaal perspectief.
Nieuwsbericht CIGI
Rapport CIGI
Rapport: Overheid moet maatregelen nemen om te voorkomen dat AI bedreiging vormt voor de mensheid
In het meest extreme geval kunnen de snelle ontwikkelingen rondom AI zorgen voor het einde van de mensheid. Dat blijkt uit een rapport van Gladstone AI dat is opgesteld in opdracht van de Amerikaanse overheid. Onder andere CNN schrijft hierover. In het rapport wordt gesteld dat het vijf voor twaalf is om een ramp te voorkomen, omdat er steeds meer bewijzen zijn dat AI oncontroleerbaar kan worden als het een bepaald capaciteitsniveau heeft bereikt. Een woordvoerder van de Amerikaanse overheid stelt tegenover CNN dat het uitvoeringsbevel dat recent door president Biden is getekend de meest vergaande maatregelen bevat om de risico's te beperken.
Rapport Gladstone AI
Artikel CNN Business
CIGI: Strengere eisen aan data en transparantie LLM's
Beleidsmakers moeten een systematische aanpak bedenken over hoe om te gaan met fouten door large language models (LLM) die worden ingezet voor generatieve AI. Dat schrijft CIGI in een publicatie. De snelle opkomst van generatieve AI heeft ook geopenbaard dat veel van dergelijke systemen niet foutloos zijn, met hallucinaties of foutieve resultaten tot gevolg. Hierdoor is onrust ontstaan onder ontwikkelaars en gebruikers. Volgens CIGI is de aanpak van beleid gericht op generatieve AI nu te nationaal en versplinterd, wat geen recht doet aan de complexiteit van LLM's. Belangrijke onderdelen hierbij zijn het verbeteren van de kwaliteit van de datasets en het verbeteren van de transparantie over de werking en ontwikkeling van de LLM's, inclusief het instellen van externe auditors. Ook zouden regels voor corporate governance kunnen worden overwogen, vanuit het uitgangspunt dat een bedrijf verantwoordelijk is voor de manier waarop het met data omgaat.
Nieuwsbericht CIGI
Publicatie CIGI
OESO: Dual education effectief bij groene en digitale transitie
Om de toekomstige arbeidsmarkt klaar te maken voor de groene en digitale transitie moet het onderwijssysteem zich meer richten op bedrijven die in die sectoren al aan de slag zijn. Dat schrijft de OESO in een rapport over de mogelijkheden om de vereiste competenties voor deze transities mee te nemen in het hoger onderwijs. Volgens de organisatie zijn daarbij diverse factoren van belang, zoals het monitoren en vaststellen van vereiste vaardigheden, het aanpassen van de curricula, het versterken van de betrokkenheid van studenten en het aangaan van partnerschappen met het bedrijfsleven. De OESO wijst daarbij met name op de effectiviteit van 'dual education', waarbij het onderwijsprogramma samen met de bedrijven waar de studenten aan het werk gaan wordt opgezet. Volgens de OESO kunnen overheden dergelijke initiatieven stimuleren door deze aan te laten sluiten bij nationale strategische prioriteiten, inclusief de vereiste financiering. Omgekeerd hebben ook de bedrijven en onderwijsinstellingen veel baat bij deze manier van onderwijs. "De ontwikkeling van duaal onderwijs kan daarom een 'win-win-model' zijn voor partnerschappen tussen universiteiten en het bedrijfsleven", aldus de OESO.
Rapport OESO
AI Now Institute brengt mondiaal industrieel AI-beleid in kaart
Het AI Now Institute bracht via een essayserie voor het eerst de verschillende internationale perspectieven op industrieel AI-beleid in kaart. Daarin valt op dat in het internationale debat regulering als communicerend vat tegenover innovatie wordt geplaatst. Vanuit industrieel perspectief wordt AI neergezet als pro-innovatie, terwijl initiatieven om AI te reguleren worden gekarakteriseerd als tegenwerking van het nationale verdienvermogen. De Europese AI Act werd lang gezien als een manier om de macht van de grote Amerikaanse techbedrijven te beperken, maar sinds de opkomst van generatieve AI hameren ook Europese spelers op een minder streng regime in het licht van de Europese concurrentiepositie. Uit de essays komt verder naar voren dat veel mogendheden opportunistische kansen zien om geopolitieke macht te winnen met AI, zoals India, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten. Het AI Now Institute stelt daarnaast vast dat landen niet goed kunnen onderbouwen in welke mate investeringen in industrieel AI ten goede komen aan het algemene publieke belang. "We zien nog steeds geen overtuigende of samenhangende verwoording van een visie op sociaal welzijn die publieke steun – en belastinggeld – rechtvaardigt, afgezien van oppervlakkige beweringen dat AI zal leiden tot productiviteitswinsten en vooruitgang op gebieden als geneeskunde en klimatologie", zo valt te lezen.
Essays AI Now Institute
Nieuwe Chinese richtlijnen blokkeren Windows, Intel en AMD voor overheidsgebruik
De Chinese overheid heeft nieuwe richtlijnen ingevoerd om Amerikaanse processors in overheidscomputers en -servers uit te faseren. Dat meldt de Financial Times. De Chinese overheid heeft een lijst met goedgekeurde processoren, besturingssystemen en database-software voor overheidsinstanties ontwikkeld. Dit zou onder andere een blokkade opleveren voor Windows-besturingssystemen en chips van Intel en AMD. Dit zou met name Intel en AMD hard treffen, aangezien een groot deel van hun omzet in China wordt behaald.
Artikel Financial Times (paywall)
Artikel CNBC
Artikel Techzine
Saoedi-Arabië werkt aan AI-investeringsfonds van 40 miljard dollar
De regering van Saoedi-Arabië is van plan om een fonds van ongeveer 40 miljard dollar op te richten om te investeren in kunstmatige intelligentie. Dat schrijft de New York Times op basis van gesprekken met betrokkenen. De krant schrijft dat het fonds het land de grootste AI-investeerder in de wereld kan maken. Het fonds zou het onderdeel zijn van de ambities om de economie te diversifiëren en om het land te ontwikkelen tot een meer invloedrijke speler in de geopolitiek.
Artikel New York Times
Artikel Reuters
VS: Witte Huis en Intel investeren miljarden in Amerikaanse chipindustrie
Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft een voorlopige overeenkomst met Intel bereikt om tot 8,5 miljard dollar aan directe financiering te verstrekken, samen met 11 miljard dollar aan leningen. De investeringen zijn in het kader van de CHIPS and Science Act. Hiermee ondersteunt het Witte Huis de bouw en uitbreiding van Intel-faciliteiten in vier staten, wat bijna 30.000 banen moet creëren. De financiering gaat gepaard met 100 miljard dollar aan investeringen vanuit Intel. Met de CHIPS and Science Act wil het Witte Huis de Amerikaanse halfgeleiderindustrie stimuleren.
Persbericht Witte Huis
Zuid-Korea mag toetreden tot Horizon Europe
De Europese Unie en Zuid-Korea hebben de onderhandelingen over de associatie van Zuid-Korea met Horizon Europe afgerond. Dat meldt de Europese Commissie in een persbericht. Naar verwachting zal de associatieovereenkomst in de tweede helft van 2024 plaatsvinden, in afwachting van alle noodzakelijke ratificatieprocedures aan beide zijden. De Commissie verwacht dat Zuid-Korea vanaf 2025 kan deelnemen aan Horizon. “Ik ben blij Korea te verwelkomen in de Horizon-familie. Dit is een mijlpaal voor onze samenwerking en geweldig nieuws voor mondiale wetenschap en innovatie. Samen zullen we mondiale uitdagingen doeltreffender kunnen aanpakken”, aldus Eurocommissaris Ivanova.
Persbericht Europese Commissie