TNO: Nederland verliest economisch terrein door achterblijvende R&D-investeringen
Nederland geeft vergeleken met omringende landen minder uit aan onderzoek en ontwikkeling (R&D). Dat concludeert TNO in een analyse waarin de R&D-uitgaven van Nederland, Duitsland en België vanaf 2000 in kaart zijn gebracht. Landen als Duitsland en België hebben de afgelopen 20 jaar consequent de R&D-uitgaven verhoogd, terwijl de groei in Nederland achterbleef. De stijging van de Nederlandse uitgaven in recente jaren heeft voor een aanzienlijk deel te maken met het Nationaal Groeifonds (NGF), dat momenteel het belangrijkste instrument zou zijn voor langjarige thematische publiek-private innovatie-investeringen. De onderzoekers waarschuwen dat de Nederlandse R&D-uitgaven verder zullen dalen wanneer het Nationaal Groeifonds wordt afgeschaft.
Nieuwsbericht TNO
NWO verbiedt gebruik van generatieve AI-modellen in beoordelingsproces
Het gebruik van generatieve AI-modellen is in het hele NWO-beoordelingsproces van aanvragen ontoelaatbaar. Dat valt te lezen in het voorlopige standpunt dat NWO heeft opgesteld voor het gebruik van generatieve AI in het aanvraag- en beoordelingsproces. “Het is belangrijk dat we voor nu duidelijkheid scheppen rond het beoordelingsproces. Hier trekken we een lijn, maar tegelijk zien we nu en op de lange termijn grote mogelijkheden voor het vakgebied AI zelf en voor brede toepassing van AI in de wetenschap. Ook problematische aspecten van de technologie zijn een wetenschappelijke uitdaging”, aldus Antal van den Bosch, lid van de raad van bestuur van NWO en verantwoordelijk voor AI. Het gebruik van generatieve AI wordt in de context van onderzoekswerk niet uitgesloten, gezien de mogelijkheden en het ontwikkelingspotentieel van generatieve AI. Binnen NWO is een werkgroep ingesteld die het nieuwe AI-beleid binnen NWO maakt. In de tweede helft van 2024 moet het beleid klaar zijn.
Persbericht NWO
Publicatie NWO
Artikel HOP/U-Today
SER: geef prioriteit aan uitvoering plannen duurzame maakindustrie
Verduurzaming van de maakindustrie is een voorwaarde van het behoud van industriële activiteiten in Nederland, en nodig voor onze strategische autonomie. Dat stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) in het briefadvies ‘Verduurzaming maakindustrie’. Volgens de SER is verduurzaming van de maakindustrie essentieel om de klimaat- en circulariteitsdoelstellingen te behalen. Daarnaast zou een vitale en duurzame maakindustrie bijdragen aan het verdienvermogen en de werkgelegenheid in Nederland. Ook voor maatschappelijke doelen op het gebied van innovatie, het versterken van kwetsbare regio’s en een gezonde leefomgeving zijn investeringen in de sector onmisbaar. De SER adviseert onder andere dat Nederland in aansluiting op de Europese agenda een strategische agenda moet maken voor nieuwe schone technologieën in de maakindustrie (clean techs).
Persbericht SER
Briefadvies SER
Partijen botsen over internationalisering bij begrotingsdebat OCW
Tijdens de debatten over de OCW-begroting was veel discussie over internationalisering. Vooral Martens (VVD) en Hertzberger (NSC) pleitten voor strengere regelgeving, terwijl Stultiens (GL-PvdA) en Paternotte (D66) juist aandacht vroegen voor de positieve effecten. Paternotte en Stultiens betoogden dat Nederland moet leren van de situatie in Denemarken, waar de strengere regels rond internationalisering inmiddels worden teruggedraaid. Hertzberger vindt het onterecht dat Denemarken telkens als voorbeeld erbij wordt gehaald als land dat op zijn schreden is teruggekeerd. “Maar weet de heer Paternotte dat de instroom aan buitenlandse studenten in Denemarken nooit hoger is geweest dan 24%, en dat die in Nederland volgens het CBS boven de 40% lag”, aldus Hertzberger. De VVD diende een amendement in om een capaciteitsfixus op kortere termijn mogelijk te maken op trajecten binnen een opleiding, in afwachting op de Wet Internationalisering in Balans (WIB). Minister Dijkgraaf begrijpt deze wens, maar heeft het amendement sterk ontraden. De minister vindt het van belang is om de wet als totaalpakket te behandelen. Verder stond de minister stil bij de investeringen in hbo, wo en wetenschap. “Ik wil wel benadrukken dat we dat echt met de ogen op de toekomst hebben gedaan", aldus Dijkgraaf. ScienceGuide en HOP hebben verschillende artikelen over de debatten geschreven.
Verslag debat (deel 1)
Verslag debat (deel 2)
Artikel HOP/U-Today
Artikel HOP/U-Today
Artikel HOP/U-TOday
Artikel ScienceGuide
Artikel ScienceGuide
Artikel ScienceGuide
Kabinet presenteert visie op generatieve AI
Het kabinet heeft de SER om advies gevraagd over de gevolgen van generatieve AI op de arbeidsmarkt, waaronder de arbeidsproductiviteit, kwantiteit en kwaliteit van werk. Dat valt op te maken uit de afgelopen week gepresenteerde kabinetsvisie op generatieve AI. Ook onderzoekt het kabinet de inrichting van een testfaciliteit voor verantwoorde AI. "Bij een overheid die aan het stuur wil staan, hoort een overheid die zelf, binnen de bestaande wettelijke kaders, experimenteert met veilige en verantwoorde generatieve AI om zo te ontdekken waar in concrete toepassingen risico’s en kansen liggen", aldus staatssecretaris Van Huffelen. "Het is belangrijk dat er in Nederland een klimaat wordt gestimuleerd waarin er ruimte is voor het experimenteren, testen en opschalen van betrouwbare en transparante (generatieve) AI-modellen en tools." In de visie zet het kabinet uitgebreid de enorme mogelijkheden van generatieve AI uiteen, maar benadrukt het ook de mogelijke risico's. De kansen hebben vooral betrekking op de aanpak van maatschappelijke en wetenschappelijke vraagstukken, zoals het vaststellen van medische diagnoses, geneeskundig onderzoek, arbeidsproductiviteit en de klimaataanpak. In de visiebrief noemt het kabinet vier uitgangspunten voor generatieve AI in Nederland. Vervolgens schetst het kabinet een aantal prioriteiten en bijbehorende actielijnen.
Persbericht Rijksoverheid
Kamerbrief bij overheidsbrede visie generatieve AI
Overheidsbrede visie Generatieve AI
SER-adviesaanvraag ‘AI, de toekomst van werk en sociaaleconomische implicaties’
Artikel iBestuur
Kabinet richt overlegorgaan op om halfgeleiderecosysteem te versterken
Het kabinet heeft een overlegorgaan opgezet met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid om meer coherentie en continuïteit aan te brengen in het versterken van het halfgeleiderecosysteem. Dat valt te lezen in een Kamerbrief van minister Adriaansens. "Deze publiek-private samenwerking biedt de mogelijkheid om met een integrale blik te kijken naar zowel (commerciële) kansen als (geopolitieke) bedreigingen voor de sector, te signaleren wat er op Nederland afkomt en af te stemmen over technologische ontwikkelingen, vooruitlopend op de reguliere beleidscyclus", aldus de minister. Ook krijgt het orgaan de taak de voortgang te monitoren van de speerpunten uit de actieagenda. Hiervoor zijn een vijftal beleidsuitgangspunten vastgesteld voor de komende vijftien jaar die in de brief ook nader worden toegelicht, zoals het realiseren van een aantrekkelijk en concurrerend ecosysteem, opleiden van talent en het voorkomen van ongewenste overdracht van kennis en technologie.
Kamerbrief minister Adriaansens
Minister Adriaansens presenteert Staat van de Digitale Infrastructuur
Minister Adriaansens heeft de Kamer geïnformeerd over de Staat van de Digitale Infrastructuur. Het document vormt een startpunt voor nieuwe beleidsstappen. "Omdat Nederland altijd sterk heeft kunnen rekenen op de digitale infrastructuur is er een risico dat deze als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Dat kan Nederland zich niet permitteren", zo valt te lezen. "Een innovatieve, hoogwaardige, betaalbare, weerbare, betrouwbare, veilige en duurzame digitale infrastructuur vereist voortdurende aandacht en inspanning van de bedrijven in de sector en de overheid. Daarom is het belangrijk om de digitale infrastructuur met de bijgevoegde 'Staat van de Digitale Infrastructuur' centraal te zetten. Met dit document is in kaart gebracht wat het belang is van onze digitale infrastructuur, het huidige beleid en aandachtspunten voor de toekomst."
Geannoteerde besluitenlijst ministerraad 19 januari 2024
Kamerbrief inclusief bijlagen
Criteria Nationaal Groeifonds aangepast na advies Raad voor de Toekomst
Om meer aandacht te geven aan de maatschappelijk en ecologische effecten van aanvragen binnen het Nationaal Groeifonds zijn de aanvraagcriteria aangescherpt. Dat laat minister Adriaansens weten in het schriftelijk overleg over het adviesrapport van de Raad voor de Toekomst: Duurzaam durven denken. In dit rapport werden hiervoor aanbevelingen gedaan en op basis daarvan zijn vanaf de derde aanvraagronde deze elementen meegenomen. Adriaansens heeft in een aparte brief de Kamer geïnformeerd over de openstelling van de vierde ronde van het Nationaal Groeifonds. Deze gaat vanaf 1 april open, maar volgens de minister heeft een nieuw kabinet wel de mogelijkheid om het loket weer te sluiten. Binnengekomen aanvragen moeten dan wel worden behandeld.
Beantwoording Schriftelijk Overleg
Kamerbrief minister Adriaansens
Cyber Security Raad: tekort aan cybersecurityspecialisten vraagt om gecoördineerde actie
De Cyber Security Raad (CSR) maakt zich zorgen over het groeiend tekort aan cybersecurityspecialisten. Dat valt te lezen in een brief over de uitdagingen rond onderwijsversterking en kennisontwikkeling voor cybersecurity. De CSR noemt het noodzakelijk om cybersecuritykennis in Nederland te behouden en verder te versterken. Verder stuurde de CSR onlangs een informerende brief over de kansen en risico’s van (generatieve) AI voor cybersecurity. De brieven zijn opgesteld op verzoek van staatssecretaris Van Huffelen.
Publicatie CSR (onderwijsversterking en kennisontwikkeling)
Publicatie CSR (generatieve AI en cybersecurity)
Minister Yesilgöz wil kijken naar hiaten handhaving na presentatie AI-verordening
Minister Yesilgöz wil na de presentatie van de technische uitwerking van de Europese AI-verordening (die deze week wordt verwacht) bezien of er hiaten gaan ontstaan met de bestaande handhavingsregels. Dat liet ze weten tijdens het debat in aanloop naar de informele Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ-Raad) van deze week. In de Kamer leven zorgen over het experimentele gebruik van gezichtsherkenning door de politie. Volgens berichtgeving van Nieuwsuur ontbreekt hiervoor de wettelijke basis, maar Yesilgöz sprak dat tegen. Volgens haar zijn de wettelijke grondslag en de waarborgen geregeld in de Politiewet en de Wet politiegegevens. Als er meer duidelijkheid komt over de AI-verordening wil ze kijken of er wellicht additionele wetgeving nodig is. Eerder had D66 al Kamervragen gesteld over de uitzending: "Wat is uw reactie op het standpunt van de Autoriteit Persoonsgegevens dat een wettelijke grondslag voor gezichtsherkenningstechnologie door de politie ontbreekt?"
Commissiedebat
Artikel Nieuwsuur
Schriftelijke vragen
Staatssecretaris De Vries verdedigt gebruik algoritmes bij Toeslagen
Staatssecretaris Aukje de Vries verdedigt in de Kamerbrief over de stand van zaken van de Dienst Toeslagen het gebruik van risicoselectie en algoritmes, maar zet wel uiteen hoe de dienst dat op een verantwoorde manier wil inzetten. "Toeslagen maakt veelvuldig gebruik van algoritmes om haar publieke taak uit te voeren en heeft algoritmes ook nodig om op een eerlijke, efficiënt gedreven manier te werken", zo valt te lezen. Om op verantwoorde wijze gebruik te maken van risicoselectie en algoritmes wil De Vries toewerken naar een "meer methodische en planmatige aanpak rond de inzet van algoritmes", zo schrijft ze. "De kernwaarden van Toeslagen en de al bestaande (Rijks brede) kaders, rapporten en adviezen worden verwerkt tot interne principes en normen die leidend zijn bij de inzet van algoritmes", aldus De Vries.
Kamerbrief staatssecretaris De Vries