NAVO Innovatiefonds presenteert eerste investeringsplannen
Het Innovatiefonds van de NAVO heeft zijn eerste investeringsplannen in deep tech aangekondigd. Het fonds, ter waarde van meer dan 1 miljard euro, gaat zich onder andere richten op innovatie op het gebied van geavanceerde materialen, AI en robotica. Verder gaat het fonds investeren om ‘deep tech hubs’ te stimuleren in regio’s waar veel vraag is naar kapitaal voor beginnende startups. “Het mogelijk maken van kapitaal en steun voor strategische technologieën is van cruciaal belang voor het veiligstellen van een veilige en welvarende toekomst voor de 1 miljard burgers van het Bondgenootschap”, zegt Andrea Traversone, Managing Partner van het fonds.
Persbericht NAVO Innovatiefonds
Artikel Reuters
Onderzoekers: ‘Verleng de SDG’s tot 2050’
De wereld moet haar inspanningen op het gebied van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties niet in de steek laten, maar juist verdubbelen. Dat stelt een groep onderzoekers, waaronder econome Mariana Mazzucato, in een commentaar in Nature. Veel landen liggen niet op koers om de doelen voor 2030 te halen. De onderzoekers constateren dat SDG-acties vaak geïsoleerd blijven en dat strategieën niet op elkaar worden afgestemd. “Omdat al deze mondiale crises met elkaar verbonden zijn, zal alleen een holistische en mondiale aanpak om ze op te lossen werken. De SDG’s moeten centraal blijven staan op de mondiale beleidsagenda’s”, zo valt te lezen. De onderzoekers roepen landen op om het SDG-kader aan te passen en uit te breiden tot 2050. In het artikel schetsen de onderzoekers een tijdlijn voor een hernieuwde agenda en zes cruciale prioriteiten, waaronder de integratie van opkomende technologieën zoals AI.
Artikel Nature
Conferentie onderzoeksintegriteit zet stap richting nieuwe verklaring
Tijdens de 8e Wereldconferentie over Onderzoeksintegriteit (WCRI) in Athene is een nieuwe stap gezet in de richting van het vaststellen van een nieuwe internationale verklaring met betrekking tot onderzoeksintegriteit. Daarover schreef University World News. Eerder werd er al consensus bereikt over het toevoegen van twee nieuwe principes: 1) transparantie over het onderzoeksproces en de resultaten en 2) het begrijpelijk, verklaarbaar en toegankelijk communiceren. Deze principes zijn in Athene nader uitgewerkt. Daarbij werd onder andere aandacht besteed aan het belang van onderzoeksintegriteit buiten de academische instituten, dus in het kader van beleid of industrie. In het document wordt gewezen op drie 'balancerings' en twee 'expansie' activiteiten die in het raamwerk voor onderzoeksintegriteit zouden moeten worden ingepast. In het artikel worden deze nader toegelicht. De 'Verklaring van Athene' moet in 2025 definitief worden vastgesteld.
Artikel University World News
OESO duikt in kansen en risico's gebruik AI in publieke sector
De OESO heeft afgelopen week een verkennend rapport uitgebracht naar de kansen en risico's van het gebruik van AI door de overheid. Het debat over het gebruik van AI concentreert zich de laatste tijd op de manier waarop de overheid AI zou moeten reguleren, maar er is nog weinig aandacht voor regulering van AI-gebruik door de overheid zelf. Terwijl AI-gebruik de overheid juist enorm zou kunnen helpen om efficiënter en adaptiever te werken, maar ook om bepaalde toezichtstaken beter uit te kunnen voeren. Volgens de OESO is dit potentieel nog lang niet voldoende onderzocht, maar is er ook nog te weinig zicht op de risico's. Zo wordt gewezen op het gevaar dat besluitvorming door AI zorgt voor discriminatie, omdat systemen vooringenomen zouden kunnen zijn door de intransparante vormgeving en gebrekkige gebruik van persoonsgegevens. "De publieke sector heeft een bijzondere verantwoordelijkheid om AI in te zetten op een manier die de schade minimaliseert en prioriteit geeft aan het welzijn van individuen en gemeenschappen, vooral bij de inzet van AI in gevoelige beleidsdomeinen zoals wetshandhaving, immigratiecontrole, sociale uitkeringen en fraudepreventie", aldus de OESO, die aangeeft landen te ondersteunen bij de vormgeving van hun AI-systemen. "Dit document maakt deel uit van een bredere poging om het verantwoorde gebruik van AI in de publieke sector te begrijpen. Als zodanig probeert het bij te dragen aan de mondiale behoefte aan verdere kennisdeling, uitwisseling van good practices en een gestructureerde beleidsdialoog om de implicaties te begrijpen en een verantwoord gebruik van AI in de publieke sector te sturen".
Rapport OESO
CNAS: Internationale aanpak catastrofale risico's AI nodig, maar met ruimte voor innovatie
In een rapport van het Center for a New American Security (CNAS) wordt betoogd dat het indammen van mogelijk catastrofale risico's van AI hand in hand moet gaan met het pionieren met AI om de immense voordelen ervan te benutten in het kader van de nationale veiligheid en het concurrentievermogen. Volgens CNAS is er sinds de opkomst van generatieve AI een verwarrend debat gaande over catastrofale en existentiële bedreigingen als gevolg van deze innovatie, waardoor beleidsmakers hier lastig op kunnen acteren. De denktank noemt China als belangrijk gevaar aangezien verwacht wordt dat toekomstige AI-catastrofes daar hun oorsprong zullen vinden. "Daar maakt een combinatie van de inspanningen van de Chinese Communistische Partij om de ontwikkeling van AI te versnellen, haar staat van dienst op het gebied van autoritair crisisbeheer en het censuurbeleid de catastrofale risico’s acuter", zo valt te lezen. In het stuk worden meerdere aanbevelingen gedaan voor beleidsmakers om de risico's te kunnen beperken, zoals het afspreken van internationale normen voor het verantwoord gebruik van autonome wapens. Tegelijkertijd geeft CNAS wel aan dat voorkomen moet worden dat een te scherpe focus op worstcasescenario's de ruimte belemmert om te blijven innoveren met AI.
Publicatie CNAS
Chatham House: Importbeperkingen vertragen klimaatmissie EU
Analisten van Chatham House waarschuwen voor het gevaar dat de hogere importheffingen voor elektrische auto's die de EU wil opleggen aan China de klimaatdoelstellingen in gevaar brengen. Volgens Eurocommissaris Schinas zijn hogere importtarieven nodig, omdat Chinese staatssubsidies de prijzen zouden verstoren. Dit vormt volgens de Europese Commissie een bedreiging voor producenten van elektrische auto's in de EU. China liet in reactie weten dat de EU grote woorden spreekt over vergroening, maar ondertussen een protectionistische koers vaart. Volgens Chatham House probeert de EU tegelijkertijd te vergroenen, het risico vanuit China in te dammen en banen binnen de EU te behouden. Dat dit moeilijk verenigbaar is kan volgens de denktank worden verklaard doordat de EU veel te weinig investeert in de groene transitie. Chatham House stelt daarom de EU voor om te blijven profiteren van goedkope massaproductie om in ieder geval de klimaatdoelen te halen en tegelijkertijd zelf te focussen op de volgende generatie schone energiebronnen. Juist het sterke wetenschaps- en innovatiesysteem kan de EU immers een competitief voordeel geven.
Artikel Euractiv
Analyse Chatham House
Artikel Merics
Oproep tot samenwerking in plaats van concurrentie op internationale chipmarkt
De VS en Zuid-Korea kunnen hun peperdure inspanningen om de chipsmarkt te domineren beter omzetten in meer onderlinge samenwerking, aangevuld met de EU en Japan. Dat valt te lezen in een analyse van het Peterson Institute for International Economics (PIIE). Met name de VS is erin geslaagd om door de vele miljarden die in de CHIPS-act zijn gestoken investeringen vanuit het buitenland binnen te halen, onder andere uit Zuid-Korea. In reactie daarop kwam Korea met de eigen K-Chips Act. De investeringen zijn zo hoog dat overproductie dreigt met mogelijk grote financiële en economische gevolgen. Grote onzekere factor daarbij is de vraag naar chips in de toekomst, bijvoorbeeld voor cloud computing, elektronische voertuigen en het Internet of Things (IoT). De innovatieve markt laat zich immers moeilijk voorspellen en de verwachting is dat de vraag vanuit China zal afnemen in verband met de missie van het land om zelfvoorzienend te worden. "Mondiale coördinatie, tenminste tussen de G7-landen, zal nodig zijn om de veerkracht te bevorderen, de subsidiewedloop te beteugelen en zich voor te bereiden op verschuivingen in de vraag, terwijl tegelijkertijd een verspilling van de nationale middelen van de VS, Korea en andere landen wordt vermeden", aldus PIIE.
Analyse PIIE
ITIF: Hoe innovatief is China op het gebied van kernenergie?
China heeft waarschijnlijk tien tot vijftien jaar voorsprong op de Verenigde Staten wat betreft zijn vermogen om op grote schaal kernreactoren van de vierde generatie in te zetten. Dat stelt denktank Information Technology & Innovation Foundation (ITIF) in een analyse van de innovatiecapaciteiten op het gebied van kernenergie van China. Het land heeft de ambitie om tussen 2020 en 2035 150 nieuwe kernreactoren te bouwen. Volgens ITIF is de innovatiekracht van China vooral gericht op organisatorische, systemische en incrementele innovatie. “Veel nucleaire technologieën van de vierde generatie zijn al jaren bekend, maar de Chinese staatsaanpak blinkt uit in het toepassen ervan”, zo valt te lezen. Het Chinese aandeel in nucleaire patenten is de afgelopen jaren sterk toegenomen: van 1,3% in 2008 naar 13,4% in 2023. De VS en China zouden waarschijnlijk op een vergelijkbaar niveau zitten rond de ontwikkeling van kernfusietechnologieën. De analisten verwachten wel dat China het voordeel heeft om kernfusiereactoren op grote schaal te ontwikkelen.
Publicatie ITIF
Volgende Amerikaanse regering moet werk maken van nieuwe kwantum-encryptiestandaarden
Het voorbereiden van de Verenigde Staten op de overgang naar post-kwantumcryptografie moet een prioriteit zijn van de volgende Amerikaanse regering. Dat stelt de Amerikaanse denktank MITRE in een advies aan het Witte Huis, volgens NextGov. “Hoewel het moeilijk is om precies te voorspellen wanneer kwantumcomputing de huidige encryptie zal kraken, moet de Amerikaanse regering zich nu voorbereiden om gegevens – uit het verleden, het heden en de toekomst – te beschermen in de context van post-kwantumcryptografie”, stelt MITRE. Het advies is onderdeel van een reeks publicaties in aanloop naar de verkiezingen en de mogelijke machtsoverdracht in het Witte Huis.
Artikel NextGov
Wilt u geen nieuws missen over de AWTI? Volg ons dan ook op LinkedIn
Onze nieuwste adviezen direct in uw mailbox? Stuur een mailtje naar communicatie@awti.nl