Raad van State vindt ook dat hoger onderwijs tegen grenzen aanloopt door instroom internationale studenten
De Afdeling advisering van de Raad van State deelt de opvatting van de regering dat het hoger onderwijs tegen zijn grenzen aanloopt door de sterke en blijvende instroom van internationale studenten in sommige delen van het land en bepaalde sectoren. Dat stelt de Raad van State in het advies op het voorstel van de Wet Internationalisering in Balans (WIB). “In dat opzicht vindt zij het positief dat het voorstel maatregelen bevat om het aantal studenten dat wordt toegelaten tot een Engelstalig traject te kunnen beperken. Deze maatregelen zijn ook in lijn met een eerdere voorlichting van de Afdeling advisering hierover. Verder heeft de Afdeling advisering begrip voor de voorgestelde doelmatigheidstoetsing voor bestaande en nieuwe anderstalige bacheloropleidingen”, zo valt te lezen. Tegelijkertijd wordt geadviseerd om meer aandacht te besteden aan de samenhang van het wetsvoorstel met onder andere het economisch beleid. “Bij de uitwerking en uitvoering van dit wetsvoorstel, en de visie op internationalisering van hoger onderwijs in het algemeen, moet rekening gehouden worden met de toekomstige behoeften van maatschappij en arbeidsmarkt.”
Advies Raad van State
Artikel HOP/U-Today
Artikel ScienceGuide
Van Huffelen praat Kamer bij over voortgang Werkagenda Waardengedreven Digitalisering
Afgelopen week heeft staatssecretaris Van Huffelen de Kamer een zeer uitgebreide voortgangsbrief over de Werkagenda Waardengedreven Digitalisering gestuurd. Bij de brief zijn ook diverse rapporten aangeboden, waaronder een onderzoek naar digitale competenties, de Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid en een voortgangsoverzicht van moties. In een artikel van iBestuur worden per pijler van de Werkagenda de opvallendste zaken uitgelicht.
Persbericht Rijksoverheid
Kamerbrief staatssecretaris Van Huffelen
Verzamelbrief (inclusief bijlagen)
Artikel iBestuur
De Toekomst Kamer: Algoritmeregisters kunnen een vorm van schijnveiligheid creëren
Algoritmeregisters kunnen zowel bijdragen aan meer transparantie, als aan meer complexiteit. Dat stelt denktank De Toekomst Kamer in een handreiking voor de Tweede Kamer. De denktank heeft in aanloop naar het commissiedebat over de inzet algoritmes en data-ethiek de Kamer geïnformeerd over de langetermijnimplicaties van de verdere inzet op algoritmeregisters en de alternatieve scenario's die denkbaar zijn. “Zelfs met de beste intenties kan het instrument een vorm van schijnveiligheid creëren. De aanname is dat meer transparantie tot meer inzicht leidt en daarmee tot meer autonomie, maar de informatie is lang niet altijd volledig en is niet door iedereen te begrijpen. Dit kan onbedoeld de bestaande digitale kloof versterken”, aldus de denktank.
Publicatie De Toekomst Kamer
Adriaansens akkoord met eerste financieringsronde Faciliteiten voor Toegepast Onderzoek
Minister Adriaansens heeft besloten het advies van de commissie Jonkman voor de eerste financieringsronde van de Faciliteiten voor Toegepast Onderzoek (FTO) integraal over te nemen. Dat schrijft Adriaansens aan de Kamer. “Op basis van de kwaliteit van de voorstellen, de noodzaak en de urgentie daarvan adviseert de commissie om voor 14 van de voorstellen direct budget te reserveren. Dit gaat om een totaalbudget van ongeveer € 185 miljoen, min of meer gelijk verdeeld tussen TO2 en RKI’s (zie bijlage)”, zo valt te lezen. Verder heeft Adriaansens de commissie gevraagd om, zodra zij de nader uit te werken voorstellen over Digitalisering en Duurzaamheid ontvangt, ook hierop het kabinet te adviseren. “Mijn streven is dat deze voorstellen, bij voldoende kwaliteit, dit jaar kunnen worden toegekend.”Kamerbrief minister Adriaansens
Lancering Nationale Quantumcursus
Deze week is de gratis Nationale Quantum Cursus gepubliceerd. De cursus moet laagdrempelig toegang geven tot een gesprek over de technologie. “Na het internet, de smartphone en AI is quantum de volgende revolutie. Ik denk dat mensen onderschatten welke impact het gaat hebben”, zegt techexpert Jim Stolze, die de cursus heeft ontwikkeld. De cursus is geschikt voor iedereen vanaf ongeveer twaalf jaar en wordt gefinancierd door Quantum Delta NL. Eerder ontwikkelde Stolze al de Nationale AI-Cursus en de Nationale Blockchain Cursus.
Nationale Quantumcursus
Rathenau Instituut: Startende onderzoekers hebben baat bij meer duidelijkheid
Startende onderzoekers aan universiteiten, umc’s en hogescholen worstelen soms met grote onzekerheid. Dat stelt het Rathenau Instituut in het rapport ‘Een onzekere start’. Voor dit rapport ging het Rathenau Instituut in gesprek met 42 wetenschappers aan het begin van hun carrière. De onderzoekers noemen onder andere onduidelijke eisen voor de kwaliteit van hun werk, een werkomgeving die informeel oogt maar toch een sterke hiërarchie kent en veel tijdelijke aanstellingen als belemmeringen. Duidelijker afspraken en een minder op competitie gerichte cultuur, kunnen bijdragen om die belemmeringen te verminderen.
Publicatie Rathenau Instituut
Internationalisering domineert debat over Toekomstverkenning Vervolgonderwijs
Op maandag debatteerde de Kamer urenlang met minister Dijkgraaf in het notaoverleg over de Toekomstverkenning van het vervolgonderwijs. Het debat ging voornamelijk over het thema internationalisering. Onder andere RTL Nieuws, HOP en ScienceGuide hebben geschreven over enkele opvallende discussies en moties uit het debat. Het valt op dat de PVV overwegend positief is over de plannen voor zelfregie van universiteiten. De PVV pleitte voorheen voor het afschaffen van alle Engelstalige bachelors. In aanloop naar het debat publiceerde de Vereniging Hogescholen een oproep met een aantal aandachtspunten, waaronder de roep om structurele financiering van het praktijkgericht onderzoek en de ruimte voor het hbo om het masteraanbod uit te breiden.
Notaoverleg Toekomstverkenning vervolgonderwijs
Artikel ScienceGuide
Artikel RTL Nieuws
Artikel HOP/U-Today
Persbericht VH
Dijkgraaf start internationaal wetenschappelijk onderzoeksprogramma slavernijverleden
Minister Dijkgraaf heeft een wereldwijd onderzoeksprogramma naar het slavernijverleden aangekondigd. Dat kondigde de minister aan tijdens de kennismissie naar Aruba en Curaçao. Momenteel wordt uitgewerkt hoe het programma eruit komt te zien. Eerste gedachten zijn het opzetten van een onderzoeksnetwerk, reizende tentoonstellingen, een boek of een start- en slotconferentie. Ook Nederlandse wetenschappers krijgen daarbij een rol. Het kabinet trekt de komende jaren geld uit zodat lokale wetenschappers in Aruba, Curaçao en Sint Maarten onderzoek kunnen doen naar het slavernijverleden. Er komt eveneens een mogelijkheid voor onderzoek naar dit thema in Caribisch Nederland, inclusief budget. “Ik vind het heel waardevol om tijdens dit Herdenkingsjaar Slavernijverleden dit onderzoeksprogramma te kunnen starten”, zegt Dijkgraaf.
Persbericht Rijksoverheid
E-Healthmonitor 2023: Zorgverleners iets positiever over digitale zorg
De inzet van digitale zorg wordt steeds normaler in zorg en ondersteuning. Dat blijkt uit de e-healthmonitor 2023. Tegelijkertijd laat de monitor zien dat het gebruik nog verder vergroot kan worden zodat ‘zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan’ ook echt bereikt wordt. Dat schrijft minister Helder in de begeleidende brief. De monitor brengt de beschikbaarheid van toepassingen voor zorgverleners en zorggebruikers in beeld, hoe ze worden gebruikt en hoe het gebruik en het nut ervaren worden. De monitor 2023 bestaat uit een kwantitatief (panel)onderzoek onder zorgverleners en gebruikers van zorg naar het huidige digitale zorggebruik, de ontwikkelingen over de tijd en de rol van digitale zorg in relatie tot een aantal relevante maatschappelijke uitdagingen in de zorg.
Kamerbrief minister Helder
E-Healthmonitor 2023
Nederland gaat twaalf nieuwe MSCA doctoral programmes coördineren
De Europese Commissie heeft twaalf nieuwe Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) projecten toegewezen aan Nederlandse instellingen. Dat schrijft Neth-ER naar aanleiding van de resultaten voor de 2023 MSCA call voor doctoral programmes. Nederland staat op de vierde plaats qua toekenningen. Spanje en Duitsland haalden dit jaar de meeste projecten binnen (beiden 19), gevolgd door Frankrijk (17). De programma’s zijn gericht op verdiepende training voor Europese promovendi.
Artikel Neth-ER
Toekenningen MSCA doctoral programmes