ITIF: Meer aandacht voor bescherming jongeren in virtuele werelden
Beleidsmakers zouden meer oog moeten hebben voor de veiligheid van jongeren in virtuele omgevingen. Dat zegt de Amerikaanse denktank ITIF. Veel tieners maken gebruik van toepassingen als metaverse of virtual reality, maar zijn kwetsbaarder voor veiligheidsrisico's dan volwassenen. Voorgesteld wordt onder andere dat ontwikkelaars moeten zorgen voor een 'child flag', waardoor vaststaat dat de betrokken consument een volwassene is en kinderen alleen de content te zien krijgen die voor hen geschikt is. Een dergelijk systeem werkt volgens ITIF beter dan leeftijdsverificatie op basis van identiteitsbewijzen, aangezien dit ook weer gevolgen heeft voor privacy, vrijheid van meningsuiting en de algehele ontwikkeling van virtuele omgevingen. Ook dringt ITIF aan op meer aandacht voor digitale geletterdheid in het onderwijs. De denktank wijst erop dat het lastig is om een perfecte oplossing te bedenken om jongeren te beschermen, aangezien de manier waarop zij tech-toepassingen gebruiken sterk varieert.
Publicatie ITIF
CIGI: Betrek IE bij regelgeving rondom data governance en AI
Bij het ontwerpen van beleid om AI te reguleren zou ook de rol van intellectueel eigendom (IE) moeten worden betrokken. Daarvoor pleit de Canadese denktank CIGI in een publicatie. Volgens de onderzoekers zijn de raamwerken om fundamentele mensenrechten te beschermen nu te beperkt. Grote techbedrijven maken gebruik van allerlei verschillende databronnen en AI-systemen om grote winsten te maken. Op diverse elementen wordt momenteel nagedacht over regulering, maar volgens CIGI speelt intellectueel eigendom daarin onterecht een ondergeschikte rol. "Het afdwingen van IE-rechten kan de transparantie versterken en algoritmische monitoring faciliteren", schrijft de denktank. Dit vereist dan wel meer afstemming in internationale regels. Dit moet volgens CIGI samengaan met mogelijkheden om technologie te testen op het waarborgen van mensenrechten voordat deze de markt op gaat. Ook moeten techbedrijven meer verantwoordelijkheid krijgen, bijvoorbeeld via een zorgplicht.
Publicatie CIGI
Nature: Inzet op Open science blijft belangrijk voor UNESCO
In een opinieartikel bepleit Nature het breed omarmen van open science. Uit een recent rapport van UNESCO valt op te maken dat er nog een wereld te winnen is op dit vlak, ondanks eerdere overeenstemming tussen de UNESCO-lidstaten. In 2021 werden afspraken gemaakt over zaken als open toegang tot wetenschappelijke kennis en onderzoeksinfrastructuur, alsmede open samenwerking en dialoog. In het artikel op de site van Nature worden weliswaar diverse positieve stappen benoemd (waaronder in Brazilië en Zuid-Afrika), maar ook gewezen op verbeterpunten. Zo is minder dan de helft van de publicaties beschikbaar in andere talen dan het Engels. Ook slagen wetenschappelijke instellingen er moeilijk in om gemeenschappen te betrekken. In het artikel wordt gewezen op de missie van UNESCO om wetenschap en onderwijs ten bate te laten komen aan de hele mensheid in combinatie met de gedachte dat de toegang tot wetenschap een mensenrecht is. Een bredere uitrol van open science kan van cruciaal belang blijken bij het halen van de in 2015 vastgelegde duurzame ontwikkeldoelen (SDG's).
Artikel Nature
Opinie: Maak AI onderdeel van het wetenschappelijke curriculum
Vanwege de grote impact van AI op de wetenschap is het van belang om AI onderdeel te maken van het universitaire curriculum. Dat schrijft Sibel Erduran van de Universiteit van Oxford in een stuk op University World News. Volgens Erduran leunen wetenschappers steeds meer op AI bij het opzetten van experimenten, genereren van hypotheses en het interpreteren van data. "Wie als wetenschapper dergelijke specifieke toepassingen van AI omarmt, verliest al snel het bredere plaatje uit het oog van de manier waarop AI de wetenschap verandert", schrijft ze. "AI als onderdeel van het curriculum zou interdisciplinair en vakoverschrijdend moeten werken, zodat ook computerwetenschappers, ethici, filosofen en sociale wetenschappers input kunnen leveren." Verder vindt Erduran dat de insteek van innovatieve tools in de wetenschap altijd onderbouwd moet zijn, en niet gebaseerd op ideologie of een hype. Ook zou al in een vroeger stadium van het onderwijs aandacht moeten zijn voor AI.
Artikel University World News
VK: 'Agile' AI-regulering moet ruimte geven aan innovatie
Het VK kiest voor een beperkte (agile) vorm van AI-regulering die ruimte moet bieden aan innovatie. Dat valt op te maken uit het afgelopen week gepubliceerde persbericht naar aanleiding van een consultatie. Een belangrijke pijler van de aanpak is het versterken van de toezichthouders, onder andere om risico's en kansen rondom AI te kunnen monitoren. Hierdoor moet snel op ontwikkelingen kunnen worden geanticipeerd. Volgens de Britse overheid werkt dit beter dan snelle wetgeving, omdat de gevolgen nog niet goed bekend zijn en wetgeving mogelijk snel achterhaald zal blijken. In het plan wordt verder onder andere 90 miljoen pond uitgetrokken voor negen onderzoekshubs en een partnerschap met de VS voor verantwoorde AI. Ook zal een AI Safety Institute worden opgezet om de risico's van nieuwe AI-modellen te evalueren. De Amerikaanse denktank ITIF is optimistisch over de agile aanpak in het VK, omdat deze een 'pro-innovatieve' houding uitstraalt. De vraag is echter wel of de toezichthouders deze houding eveneens omarmen en in staat zijn om deze aanpak uit te voeren.
Persbericht Britse regering
Uitkomst consultatie
Publicatie ITIF
VK brengt innovatieclusters in kaart
Het VK wil de mogelijkheden van investeringen in onderzoek en innovatie optimaliseren via de publicatie van een interactieve kaart. Op deze kaart worden locaties, technologieën en sectoren inzichtelijk gemaakt. In het rapport wordt gesproken van een 'cruciale stap' die met de tool gezet wordt om 'strengths and opportunities' met betrekking tot onderzoek, ontwikkeling en innovatie voor onderzoekers, overheden, bedrijven en investeerders in beeld te krijgen. In het rapport wordt nader uiteengezet hoe de clusters worden gedefinieerd. "De tool geeft goed inzicht in waar de kern van geclusterde activiteiten zich bevindt aan de hand van een waaier aan indicatoren", valt te lezen. "Hij is vooral bruikbaar voor het herkennen van industriële hotspots en plekken met groeipotentie." Ook is de tool blijkens het rapport behulpzaam bij het opzetten van innovatiestrategieën en het optimaal benutten van potentiële synergiën.
Publicatie Britse regering
VK analyseert 'wat werkt' bij internationale R&I-samenwerking
Het VK heeft een analyse gepubliceerd waarin duidelijk wordt welke factoren bijdragen aan succesvolle investeringen in onderzoek en innovatie via internationale partnerschappen. In het onderzoek werd onder andere gekeken naar verbetering van de onderzoekskwaliteit, versterkte O&I-capaciteit en impact van onderzoek. De impact van onderzoek van internationale partnerschappen kan groot zijn, bijvoorbeeld resulterend in beter beleid rondom klimaatwetenschap en landbouw. Ook kunnen er spin-outbedrijven ontstaan en kan intellectueel eigendom ontwikkeld worden. Een van de bevindingen is dat bij samenwerkingen de positieve uitkomsten niet altijd eerlijk verdeeld worden, bijvoorbeeld tussen participanten in de 'global south' en de 'global north'. Verder worden positieve effecten gemeten voor individuele onderzoekers. Bijvoorbeeld door versterkte kennis en een betere toegang tot wetenschapsnetwerken. Ook de instellingen waar deze wetenschappers werkzaam zijn profiteren hiervan. De analyse vond geen bewijs dat internationale samenwerking het VK aantrekkelijker maakt voor investeringen, maar geeft wel aan dat dit indirect bijdraagt. De bevindingen in het rapport zijn volgens de opstellers behulpzaam in het inzicht in 'wat werkt' met betrekking tot samenwerkingsinitiatieven rondom onderzoek en innovatie.
Publicatie Britse Regering
Witte Huis kondigt allereerste consortium rond AI-veiligheid aan
De Amerikaanse minister van Economische Zaken Raimondo heeft de oprichting van het U.S. AI Safety Institute Consortium (AISIC) aangekondigd. Het consortium wordt geleid door het National Institute of Standards and Technology (NIST) en richt zich op de ontwikkeling en inzet van veilige, betrouwbare AI. Meer dan 200 stakeholders zijn betrokken bij het consortium, waaronder makers en gebruikers van AI, academici, onderzoekers uit de overheid en de industrie en maatschappelijke organisaties. Het initiatief moet bijdragen aan de doelen van het uitvoerend bevel van President Biden op het gebied van AI. “Door het baanbrekende Executive Order van president Biden zullen we ervoor zorgen dat Amerika voorop loopt – en door samen te werken met deze groep leiders uit de industrie, het maatschappelijk middenveld en de academische wereld kunnen we samen deze uitdagingen aangaan om de metingen en normen te ontwikkelen die we nodig hebben,” aldus Raimondo. “We moeten het concurrentievoordeel van Amerika behouden en AI op verantwoorde wijze ontwikkelen.”
Persbericht Amerikaans ministerie van Economische Zaken
Nieuwsbericht NIST
VS gaat visa beperken voor mensen die commerciële spyware misbruiken
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nieuw beleid geïmplementeerd dat het opleggen van visumbeperkingen mogelijk maakt aan personen die betrokken zijn bij misbruik van commerciële spyware. “De Verenigde Staten blijven bezorgd over het toenemende misbruik van commerciële spyware over de hele wereld om repressie te vergemakkelijken, de vrije stroom van informatie te beperken en mensenrechtenschendingen mogelijk te maken”, zo valt te lezen in de aankondiging. De maatregel is onderdeel van een bredere inspanning tegen spyware. Zo tekende President Biden vorig jaar een uitvoerend bevel dat Amerikaanse agentschappen verbiedt om zaken te doen met bedrijven die dergelijke spyware produceren.
Persbericht Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken
Artikel Reuters
Wilt u geen nieuws missen over de AWTI? Volg ons dan ook op LinkedIn