China voert investeringen in wetenschap op
China verhoogt ondanks de economische tegenspoed het budget voor wetenschap en technologie met 10 procent ten opzichte van 2023. Dat schrijft Nature op basis van een begrotingsvoorstel van het Chinese ministerie van Financiën. "De overheid laat zien dat het toegewijd is aan het geven van meer middelen voor wetenschappers om hun onderzoek te ondersteunen", zegt econoom Albert Hu van de China Europe International Business School in Shanghai.
Artikel Nature
Merics betwijfelt effectiviteit Chinese 'New Style Whole Nation'-aanpak
Nu China op het internationale wetenschappelijke en technologische toneel steeds meer alleen komt te staan is het zaak dat het land de kloof tussen de academische wereld en het bedrijfsleven dicht. Dat schrijft denktank Merics in een analyse. Het huidige gat belemmert de vertaling van wetenschappelijke output naar concrete technologische ontwikkeling. Merics beschrijft de 'New Style Whole Nation'-aanpak (NSWN) waarmee China wil zorgen voor technologische zelfredzaamheid en economische veiligheid. Deze naar binnen gerichte strategie zal echter grote beperkingen hebben voor ontwikkelgebieden waarbij de private sector een dominante rol speelt en dus voor de internationale handel. "Op basis van de staat van dienst van China zal de NSWN-aanpak het meest succesvol zijn in gebieden waar er een gevestigde technologie bestaat die China kan nabootsen – zoals ruimtestations, hogesnelheidstreinen of lithografieapparatuur. Daarentegen zijn de successen van China op het gebied van zonnepanelen, telecom en digitale platforms veel meer afhankelijk van particulier ondernemerschap. De aanpak richt zich vooral op 'toekomstige industrieën', waarvan vele initiatief van het bedrijfsleven vereisen, zoals AI", zo valt te lezen. "De belangrijkste maatstaf voor het succes van de NSWN-aanpak zal liggen in de vraag of deze innovatie kan stimuleren door tech-ondernemers. Tot nu toe lijkt dat onwaarschijnlijk."
Analyse Merics
India investeert 1,24 miljard in AI
De Indiase overheid heeft een eigen AI-initiatief aangekondigd: IndiaAI. Met het budget van ongeveer 1,24 miljard dollar moeten investeringen worden gedaan in binnenlandse innovatie, banen worden gecreëerd en de positie van India op het internationale AI-toneel worden verstevigd. Zo wordt er onder andere geïnvesteerd in krachtige computersystemen om ondersteuning te bieden aan startups en onderzoeksinstellingen. Ook komt er een marktplaats voor voorgetrainde AI-modellen en 'AI as a service'. Ook zal IndiaAI investeren in het bouwen van 'indigenous foundational models', waarmee het land de binnenlandse AI-capaciteiten wil versterken.
Artikel The420
Artikel Newsbit
VK: Investering van 360 miljoen pond in r&d
De Britse regering wil samen met de private sector 360 miljoen pond investeren in r&d, zo is afgelopen week bekendgemaakt. Het betreffen vooral intensiveringen op de terreinen gezondheidszorg, luchtvaart en automotive. Het meeste geld, 200 miljoen pond, gaat naar de ontwikkeling van schone luchtvaart. Zo'n 92 miljoen pond gaat naar r&d van medicijnen en diagnostische producten. De middelen voor de auto-industrie gaan vooral naar de ontwikkeling van innovatieve toepassingen voor elektrische auto's.
Nieuwsbericht Britse overheid
VK lanceert Space Industrial Plan
Het VK wil innovatie in de ruimtevaart stimuleren via het vorige week gepresenteerde Space Industrial Plan. Het plan heeft tot doel te komen tot een modernisering van de relatie tussen de overheid en de commerciële ruimtevaartsector. In het plan worden vijf strategische keuzes gemaakt die in het document nader worden uitgewerkt. "Het Space Industrial Plan heeft tot doel een levendig ecosysteem van ruimtevaartbedrijven te organiseren", zo valt te lezen.
Nieuwsbericht Britse overheid
Space Industrial Plan
Amerikaanse verkiezingen: Grote gevolgen voor de wetenschap
De uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen in november kan grote gevolgen hebben voor internationale wetenschappelijke samenwerkingsverbanden. Dat schrijft Nature in een analyse. In zijn eerste termijn als president passeerde Trump regelmatig wetenschappers en trok hij zich terug uit internationale klimaatafspraken en de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De zittende president Biden stimuleerde innovatie op het gebied van schone energie juist en versterkte dat beleid weer gebaseerd werd op wetenschappelijke onderbouwing. In het stuk wordt onder andere de klimaatagenda die voortkomt uit de Inflation Reduction Act genoemd die mogelijk door Trump zou kunnen worden getorpedeerd. Ook wordt verwacht dat Trump het beleid voor immigratie, waaronder van wetenschappers, weer strenger zal maken. Volgens Nature zit de beleidsagenda China dichter bij elkaar. Biden draaide weliswaar de repressieve China Initiative terug, maar onder zijn bewind bleef de VS uiterst terughoudend met wetenschappelijke samenwerking tussen de landen. Sommige experts zeggen zelfs dat de samenwerking onder Biden verder is verslechterd.
Analyse Nature
VS wil verdere exportbeperkingen halfgeleiders naar China
De VS roept bondgenoten Nederland, Duitsland, Zuid-Korea en Japan op om de toegang van China tot halfgeleidertechnologie verder te beperken. Daarover schrijft Reuters na berichtgeving van Bloomberg. Zo wil de VS dat Japan de export van chemicaliën voor de productie van chips beperkt. Ook mag het Nederlandse ASML geen service meer bieden voor de chipmachines die geleverd werden voor de vorig jaar ingestelde beperking in werking gingen. Japan en Nederland zouden de verzoeken vanuit Washington in overweging nemen, maar willen wel eerst onderzoeken wat de impact is van de huidige exportmaatregelen.
Artikel Reuters
Biden wil in 2025 miljarden uittrekken voor AI en onderzoeksbureaus
In het budgetvoorstel voor 2025 van de Amerikaanse president Biden wordt 3 miljard uitgetrokken voor het verantwoord ontwikkelen, testen en integreren van transformatieve AI-applicaties binnen de federale overheidsdiensten. Daarover schrijft NextGov. Verder staat in de plannen dat 20 miljard dollar beschikbaar komt voor grote onderzoeksbureaus om de doelstellingen uit de CHIPS and Science Act te kunnen halen. Daarnaast wordt er fors extra geld gestoken in cyberveiligheid.
Artikel NextGov
VS verliest terrein investeringen durfkapitaal
Het aandeel durfkapitaalinvesteringen in de VS is in de afgelopen jaren drastisch teruggelopen. Dat blijkt uit een analyse van ITIF naar aanleiding van nieuwe data van de National Science Foundation (NSF). Twintig jaar geleden werd nog 80 procent van het mondiale durfkapitaal geïnvesteerd in Amerikaanse bedrijven. In 2022 is dit aandeel teruggelopen tot ongeveer 46 procent. De cijfers tonen volgens ITIF aan dat Amerika niet moet blijven hangen in zelfgenoegzaamheid. "De trends in risicokapitaalinvesteringen zijn een zoveelste herinnering dat de Amerikaanse overheid haar eigen alomvattende nationale strategie voor innovatie en concurrentievermogen moet ontwikkelen en implementeren", zo valt te lezen. Een groot deel van de investeringen is uitgeweken naar China, zo blijkt uit de data, al daalt dit aandeel ook. Daarnaast is het aandeel durfinvesteringen in de EU en in het VK toegenomen. De boost in Europa is volgens ITIF het gevolg van toenemend besef dat er geïnvesteerd moet worden in techbedrijven, inclusief fiscale stimulansen voor R&D. De analisten van ITIF zijn niet zeker of de terugloop van het Chinese aandeel aan durfkapitaalinvesteringen tijdelijk of structureel is. In het artikel worden diverse mogelijke redenen genoemd, waaronder de enorme investeringen in techbedrijven na 2000. Deze bedrijven zijn nu opgegaan in de markt waardoor er mogelijk minder durfinvesteringen nodig zijn. Andere landen in Azië, waaronder India, zitten nog wel in de lift.
Analyse ITIF
Data NSF
ITIF hekelt boete Apple en roept op tot samenwerking VS en EU
De Amerikaanse denktank ITIF ziet de boete van 1,8 miljoen euro die de Europese Commissie oplegde aan Apple voor marktmisbruik als een zorgwekkend signaal aan Amerikaans techbedrijven. ITIF noemt de boete volkomen disproportioneel en ziet deze vooral als een bewuste strategie om Europese bedrijven als Spotify te bevoordelen. "Het succes van Spotify op het Apple-platform zou juist als voorbeeld moeten dienen voor de manier waarop Amerikaanse en Europese technologiebedrijven kunnen samenwerken om de Europese digitale markten te laten groeien en gedeelde innovatie te stimuleren", schrijft ITIF. Het stoort de denktank daarnaast dat de Amerikaanse mededingingsautoriteit zelf ook jacht maakt op de binnenlandse techbedrijven, terwijl China de markt steeds meer domineert.
Artikel ITIF
UCL: Experimentgericht werken inbedden in WTI-beleid
Om missiegericht en transformatief WTI-beleid te kunnen doorvoeren is het van belang dat de overheid in staat is experimentgericht te werken. Dat valt op te maken uit een working paper van het UCL Institute for Innovation and Public Purpose. Het instituut ontwikkelde een raamwerk voor wat zij ‘embedded experimentalism’ (EE) noemen. "Gebaseerd op literatuuronderzoek wordt het concept van EE naar voren gebracht als een raamwerk voor het analyseren en bedenken van vormen van managementoverleg, organisatiestructuren en prikkels voor collectieve actie die in verschillende contexten kunnen passen en transformeren onder omstandigheden van strategische onzekerheid", zo valt te lezen. Het raamwerk en de gekoppelde hypothesen zijn onder andere getest aan de hand van het Amerikaanse DARPA en het Europese RIS3-beleid. "Over het geheel genomen heeft dit artikel tot doel nieuwe wegen te openen voor WTI-onderzoek ter ondersteuning van pogingen om urgente maatschappelijke uitdagingen aan te pakken", aldus UCL.
Working paper UCL