Europese Raad: EU moet meer inzetten op O&I om concurrentiepositie te versterken
De Europese Raad vindt dat de EU moet inzetten op onderzoek, innovatie, onderwijs en vaardigheden om haar concurrentiepositie op het gebied van digitale en groene technologieën te versterken. Dat schrijft Neth-ER over de conclusies van de Europese Raad op 26-27 oktober. Hierin worden ook andere voorstellen voor het versterken van de concurrentiepositie toegelicht. Verder steunen de lidstaten de oproep van de Europese Commissie om te starten met gezamenlijke risicoanalyses van cruciale technologieën. De Raad roept het Europees Parlement op om snel tot een akkoord te komen over de Critical Raw Materials Act en de Net-Zero Industry Act.
Artikel Neth-ER
AI Act loopt mogelijk vertraging op: nog geen akkoord over regulering op AI-modellen
De onderhandelingen over de Europese AI Act verlopen moeizaam. Daarover schrijven diverse media. Eind oktober onderhandelden vertegenwoordigers van de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie opnieuw tot diep in de nacht, zonder dat er een akkoord werd gesloten. Hoewel er overeenstemming zou zijn over onder andere de bepalingen met betrekking tot de classificatie hoog risico AI-toepassingen en de omgang met krachtige basismodellen, zou er nauwelijks zijn gesproken over verboden en de regulering. De ambitie van het Spaans voorzitterschap was om dit jaar nog een akkoord te bereiken. Begin december staan er nog nieuwe onderhandelingen gepland. Indien er dan geen akkoord wordt bereikt, dan is het mogelijk dat de AI Act pas volgend jaar wordt afgerond. EURACTIV heeft een artikel geschreven over de nieuwe uitdagingen die de wet meebrengt voor Europese toezichthouders.
Artikel Reuters
Artikel EURACTIV
Artikel Computable
Artikel EURACTIV
Industrie pleit voor meer slagkracht bij herziening Europees Strategic Energy Technology Plan
Het Europese Strategic Energy Technology (SET) Plan heeft meer politieke zichtbaarheid en slagkracht nodig. Dat betoogt Ivan Matejak van de European Energy Research Alliance (EERA) – dat fungeert als de onderzoekspijler van het SET Plan – in een gesprek met Science Business. Het SET moet landen en bedrijven samenbrengen om technologieën te ontwikkelen die de transitie naar schone energie zullen stimuleren. De Europese Commissie heeft vorige week aangekondigd het 15 jaar oude plan te herzien, met als doel om het plan nieuw leven in te blazen en in lijn te brengen met de huidige energie- en klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050. Matejak is blij met de aankondiging, maar betoogt dat het SET Plan prominenter aanwezig moet zijn in nationale en Europese discussies over het energiebeleid.
Artikel Science Business
Universiteiten zijn klaar voor het gebruik van generatieve AI, maar wachten op Europese richtlijnen
Hoewel een aantal universiteiten zelf richtlijnen voor het gebruik van generatieve AI opstellen, wachten veel instellingen op richtlijnen van de Europese Commissie. Dat schrijft Science Business. Uit een in juni gepubliceerd UNESCO-onderzoek blijkt dat slechts 13% van 450 onderzochte instellingen hun studenten en personeel formeel begeleidt op het gebied van generatieve AI. Ook valt op dat de er grote inhoudelijke verschillen zijn tussen de universiteiten met richtlijnen. “Zonder enige vorm van institutionele begeleiding zullen deze technologieën waarschijnlijk op ongeplande wijze in onderwijssystemen worden ingebed, met onzekere implicaties en mogelijk onbedoelde gevolgen”, aldus Sobhi Tawil, directeur voor de Future of Learning and Innovation bij UNESCO. Een speciale nieuwe eenheid binnen het Directoraat-generaal Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie gaat de komende maanden aan de slag met het voorbereiden van een debat over hoe om te gaan met het gebruik van AI in de wetenschap, als onderdeel van de beleidsagenda voor de Europese Onderzoeksruimte (ERA).
Artikel Science Business
Universiteitenallianties reageren op EU-voorstel over het verbeteren van onderzoeksloopbanen
Een groep Europese Universiteitenallianties verwelkomt het voorstel van de Europese Commissie over het verbeteren van onderzoeksloopbanen, maar vindt dat verdere stappen nodig zijn. Dat valt te lezen in een gezamenlijke reactie van diverse allianties. Het voorstel bevat onder andere een Europees competentiekader voor onderzoekers (ResearchComp) en een observatorium voor onderzoeksloopbanen (ReICO). “Hoewel we erkennen dat dit voorstel de zaken vooruit helpt, willen we benadrukken dat de goedkeuring van de aanbevelingen van de Raad een eerste stap zal zijn in een reeks actievere verplichtingen die de lidstaten zouden moeten aangaan om de doelstelling van het verbeteren van onderzoeksloopbanen te verwezenlijken in Europa”, zo valt te lezen. De universiteiten waarschuwen dat het vrijwillige karakter van de aanbeveling kan leiden tot verdere verschillen in loopbaantrajecten en strategieën voor talentbehoud tussen lidstaten.
Nieuwsbericht The Guild
EIT Food pleit voor meer financiering voor O&I naar vleesalternatieven
De ontwikkeling van bronnen van niet-vleeseiwitten moet versneld worden als de EU serieuze voortuitgang wil boeken bij het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen die voortkomt uit zijn voedselsysteem. Dat stelt de voedselinnovatiegroep van het European Institute of Innovation and Technology (EIT Food) in een rapport, waar Science Business een artikel over heeft geschreven. De denktank noemt het ‘onwaarschijnlijk dat de EU zijn klimaatdoelstellingen kan halen zonder de vleesconsumptie terug te dringen’. Zij pleiten voor aanvullende financiering en nieuwe onderzoekssamenwerkingen voor het onderzoeken en ontwikkelen van alternatieve eiwitbronnen, waaronder hoogtechnologische benaderingen zoals kweekvlees en alternatieve bronnen op basis van algen en insecten.
Publicatie EIT Food
Artikel Science Business
Bruegel: EU kan innovatiesystemen verbeteren, maar moet Amerikaanse aanpak niet kopiëren
Veel Europese leiders uiten hun bezorgdheid dat de EU niet in staat is zijn eigen technologiereuzen zoals die in de Verenigde Staten te lanceren en te laten groeien. Maar de EU moet de Amerikaanse stijl van innovatie niet kopiëren, stelt denktank Bruegel in een analyse. De denktank erkent dat grote innovatieve bedrijven voordelen creëren voor hun thuiseconomie, zoals hooggekwalificeerde werkgelegenheid, belastinginkomsten en vroege adoptie van nieuwe technologieën. Tegelijkertijd waarschuwt Bruegel Europese beleidsmakers de aanzienlijke kosten van de Amerikaanse stijl van innovatie niet te onderschatten. “De zeer snel bewegende en licht gereguleerde Amerikaanse durfkapitaalmarkten zorgen voor veel fraude en mislukkingen”, zo valt te lezen. Ook wordt gewaarschuwd dat veel van het ‘startup-gedrag van Amerikanen’ – dat noodzakelijk kan zijn om te slagen – niet verenigbaar is met de Europese normen of wetten. “Dit suggereert dat elke poging om de VS in Europa te kopiëren niet zal werken.”
Analyse Bruegel
Coalitie van onderzoeksfinanciers wil systeemhervorming voor wetenschappelijk publicatiesysteem
cOAlition S, een internationale groep van onderzoeksfinanciers (waaronder NWO), wil de druk opvoeren voor een opener, rechtvaardiger en sneller wetenschappelijk publicatiesysteem, omdat het huidige systeem de voortschrijdende ontwikkelingen in wetenschapsbeoefening onvoldoende bij kan benen. De coalitie pleit voor een door wetenschappers geleid systeem waarin elke auteur beslist waar en wanneer werk gepubliceerd wordt. De coalitie roept auteurs ook op om alle onderzoeksresultaten vrij beschikbaar te maken, inclusief eerdere versies van artikelen en bijbehorende peer review rapporten. Science Business heeft geschreven over het voorstel van de coalitie. “We willen dat die resultaten eerder beschikbaar zijn en dat de evaluerende discussie voor iedereen zichtbaar is”, zegt Johan Rooryck, uitvoerend directeur van cOAlition S. “In het huidige systeem verdoezelen we het proces dat achter één enkel onderzoeksresultaat schuilgaat.”
Voorstel cOAlition S
Artikel Science Business