Onderzoeksdirectoraat Europese Commissie gaat AI-richtlijnen opstellen voor wetenschapsbeleid
Het onderzoeksdirectoraat van de Europese Commissie (RTD) is van plan om een nieuwe eenheid op te richten om richtlijnen op te stellen voor het gebruik van generatieve kunstmatige intelligentie in de wetenschap. Dat schrijft Science Business op basis van inzage in een gelekt document over de herstructurering van het directoraat-generaal van het RTD. Het beleid moet zich gaan richten op hoe AI de productiviteit in de wetenschap kan verhogen en tegelijkertijd misbruik kan voorkomen. Verder zou de nieuwe eenheid - de zogenaamde ‘E4: Industry 5.0 and AI in science’ – verantwoordelijk worden voor de implementatie van een actieplan voor het Industry 5.0 model, waarbij werknemers in staat moeten worden gesteld om beter en sneller te kunnen werken in een ‘duurzame, mensgerichte en veerkrachtige Europese industrie’.
Artikel Science Business
Duitsland wil miljard investeren in kernfusiecentrale
De Duitse regering gaat de komende vijf jaar in totaal ruim één miljard euro investeren in onderzoek naar kernfusie, blijkt uit aankondiging van de Duitse minister van Onderwijs en Onderzoek Bettina Stark-Watzinger. NU.nl heeft hier een artikel over geschreven. Volgens de minister is ‘fusie een enorme kans om al onze energieproblemen op te lossen’ en is het slechts een kwestie van tijd voordat de technologie op commerciële schaal rendabel te krijgen. Amerikaanse onderzoekers bereikten dit jaar al twee keer een doorbraak, waarbij meer energie vrijkwam dan werd gebruikt.
Artikel NU.nl
Uitdagingen voor implementatie Digital Services Act
De Europese Commissie staat voor veel uitdagingen rond de implementatie van de Digital Services Act (DSA). De DSA is eind augustus in werking is getreden voor de grootste online platforms en zoekmachines. Terwijl de EC een nieuw team opzet dat de DSA moet implementeren, worden zij al bestookt met onder andere juridische klachten, eisen van NGO’s en vermeende technische beperkingen. Dat schrijft EURACTIV in een artikel, op basis van inzage in diverse brieven en documenten. Zo zou de branchevereniging Computer & Communications Industry Associations vraagtekens zetten bij de wettigheid van de Transparantiedatabase van de Commissie. Deze database zou van aanbieders verwachten dat zij veelvuldig aanvullende persoonsgegevens aanleveren, wat onverenigbaar zou zijn met de wettelijke vereisten van de DSA. Een andere uitdaging is een open brief van 23 augustus van groep van 56 NGO’s. Hierin werd de Commissie opgeroepen om Big Tech bedrijven te verplichten om plannen te publiceren over hoe zij van plan zijn ‘systeemrisico’s’ rond nationale en Europese verkiezingen willen beperken.
Artikel EURACTIV
Open brief Peple vs Big Tech
Europese Onderzoeksruimte gaat nieuwe fase in
De discussies zijn begonnen over welke van de voorgestelde acties in de agenda 2025-2027 van de Europese Onderzoeksruimte (ERA) moeten worden opgenomen. Daarover schrijft Science Business in een artikel. De agenda wordt vormgegeven door het zogenaamde ERA Forum for Transition, een deskundigengroep die moet toewerken naar een grenzeloze interne markt voor onderzoek, wetenschap en technologie. Deze groep houdt ook toezicht op de uitvoering van de ERA-beleidsagenda 2022-2024. Het is de eerste keer dat ook betrokken partijen uit het veld, zoals universiteitenallianties en onderzoeks- en technologieorganisaties, direct mee kunnen praten over de totstandkoming van de beleidsagenda. Dit moet ook helpen om de betrokkenheid van nationale kennisinstellingen en overheden te vergroten.
Artikel Science Business
Digital Europe Programma toegankelijk voor Turkije
De Europese Commissie en Turkije hebben een associatieovereenkomst voor het Digital Europe Programma ondertekend. Hierdoor kunnen onder andere bedrijven en overheden uit Turkije toegang krijgen tot de calls uit het programma. Ook wordt het mogelijk om Digital Innovation Hubs op te zetten in het land.
Persbericht Europese Commissie
Wat zijn de plannen van kandidaat-Eurocommissaris voor Onderzoek en Innovatie Ivanova?
Op dinsdag 5 september werd de nieuwe kandidaat-Eurocommissaris voor Onderzoek en Innovatie Iliana Ivanova ondervraagd door het Europees Parlement. Open Acces Government en Science Business hebben de aangekondigde plannen van Ivanova kort uiteengezet. Zo wil Ivanova onder andere de onderzoeksfinanciering van de EU vergroten door voor hoogwaardige voorstellen uit Horizon Europe diverse financiële bronnen te betrekken. Horizon Europe werd in de eerste twee jaar al geconfronteerd met een tekort van 34 miljard euro. Daarom wil Ivanova ‘innovatieve oplossingen’ bedenken om de Horizon-begroting te versterken, zoals het aanboren van andere EU-programma’s en het aantrekken van investeringen uit particuliere bronnen of niet-EU-landen. Verder is Ivanova voorstander van het onlangs aangekondigde Strategic Technologies for Europe Platform en pleit voor een investering van 10 miljard euro om de ontwikkeling van kritische technologie aan te jagen. Naar verwachting wordt er volgende week gestemd over de definitieve benoeming.
Artikel Open Access Government
Artikel Science Business
Rapport: Innovatief leiderschap en verandermanagement in het hoger onderwijs
Het leiden en transformeren van universiteiten is een complexe onderneming, die gevarieerde vaardigheden vereist, net als aanpassingsvermogen en het vermogen om met steeds veranderende uitdagingen om te gaan. Dat concludeert het Europese Innovative Leadership and Change Management in Higher Education (NEWLEAD) project, onder leiding van de European University Association (EUA). Het rapport onderstreept het belang van het opschalen van de steun voor de ontwikkeling en implementatie van leiderschapsontwikkelingsprogramma’s voor universiteitsleiders en doet aanbevelingen voor universiteiten, nationale en Europese beleidsmakers. Het project ontwikkelde onder andere specifieke casestudies over het leiden van veranderingen op het gebied van gelijkheid, diversiteit en inclusie, collectief leiderschap tijdens een crisis en leiderschapsstijlen. Het NEWLEAD project heeft ook een analyse van opkomende en veelbelovende leiderschapsstijlen gepubliceerd.
Publicatie EUA (belangrijkste bevindingen en aanbevelingen NEWLEAD project)
Publicatie EUA (analyse leiderschapsstijlen)
LERU kritisch op uitsluiting Zwitserse universiteiten van Europees masterprogramma EMT
De League of European Universities (LERU) vindt het onacceptabel dat de Europese Commissie de status van Zwitserland in programma’s zoals het European Master’s in Translation (EMT), een kwaliteitslabel en netwerk voor universitaire MA-programma’s op het gebied van vertaling, heeft herzien en wil uitsluiten van deelname voor de volgende cyclus van 2024-2029. Dit besluit is gebaseerd op de huidige stand van de onderhandelingen over de toetreding van Zwitserland tot Erasmus+. De universiteitenkoepel (die twee Zwitserse leden telt) geeft aan ‘verbijsterd’ te zijn over dit besluit, omdat het gebrek aan Erasmus+-lidmaatschap geen belemmering vormde bij de oprichting van het EMT of bij eerdere beoordelingen. “Aangezien het wettelijke kader sindsdien niet is veranderd, lijkt de uitsluiting van Zwitserland op dit punt puur van politieke aard te zijn”, aldus LERU.
Nieuwsbericht LERU
Duitsland belooft enorme impuls voor financiering van onderzoek naar AI
Het Duitse ministerie van Onderzoek heeft aangekondigd in 2024 tot bijna 500 miljoen euro te besteden aan onderzoek op het gebied van kunstmatige intelligentie, schrijft Science Business. Dit zou een stijging van ongeveer 200 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar betekenen. Volgens de Duitse minister van Onderwijs en Onderzoek Bettina Stark-Watzinger is het nieuwe AI-actieplan een manier om ‘technologische soevereiniteit’ te bereiken en de afhankelijkheid van externe machten te beperken: “Het doel is nu dat Duitsland en Europa, in een wereld die wordt aangedreven door AI, een leidende mondiale positie kunnen innemen”. De minister wil onder andere investeren in betere AI-infrastructuur, de ontwikkeling van relevante vaardigheden en 150 nieuwe AI-lectoraten. Hoewel bedrijven blij zijn met de investeringen, zijn er wel zorgen dat de vooruitgang op het gebied van AI niet zal worden ingezet om de bredere economie te stimuleren. Ook University World News heeft geschreven over de aangekondigde plannen.
Artikel Science Business
Artikel University World News
Aktionsplan Künstliche Intelligenz des BMBF
Hernieuwde Duitse Nationale Datastrategie moet ‘enorme schat aan data’ beter benutten
Afgelopen week heeft het Duitse federale kabinet de Nationale Datastrategie 2023 aangenomen, schrijft EURACTIV. De strategie is opgezet door de ministeries van Digitale, Economische en Binnenlandse Zaken en bouwt voort op de bestaande Datastrategie uit 2021. Volgens het Duitse ministerie van Economische Zaken zou 60% van de industrieel gegenereerde data momenteel niet gebruikt worden. De strategie heeft als doel om het potentieel van gegenereerde data effectiever te benutten, digitale innovatie te versterken en het concurrentievermogen te verbeteren. “Data is de grondstof van de digitalisering en we beschikken over een enorme schat aan data”, aldus de Duitse minister van Digitale Zaken Volker Wissing bij de presentatie van het besluit. “Tot nu toe zijn data veel te vaak ongebruikt gebleven en ontbrak het dus aan digitale innovatie. Dit geldt zowel voor industriële als voor publieke data. Dat willen en moeten we veranderen.”
Artikel EURACTIV