WHO roept op onderzoekskloof volksgezondheid te dichten
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op om de toegang tot gezondheidsonderzoek eerlijker over de wereld te verdelen. Aanleiding is onderzoek van de Global Observatory on Health Research and Development, onderdeel van de WHO. Hieruit blijkt dat er grote verschillen zijn in financiering en capaciteit tussen landen met hoge en lage inkomens. Volgens de WHO blijven de verschillen bestaan, ondanks de jarenlange erkenning ervan. Zo ontvingen lageinkomenslanden van de grote internationale financiers in 2020 slechts 0,2 procent van alle subsidies voor gezondheidsonderzoek. Ook slagen de landen er niet in om de mondiale r&d-doelstellingen met betrekking tot gezondheidszorg te halen. Om dit aan te pakken roept de WHO onder andere op om herprioritering van gezondheidsonderzoek, het uitbreiden van het delen van gegevens en het aanjagen van mondiale samenwerking.
Nieuwsbericht WHO
Vijf uitgangspunten voor WTI-beleid in de groene en digitale transitie
In een OESO-publicatie worden vijf noodzakelijke beleidsuitgangspunten voor wetenschap, technologie en innovatie genoemd die nodig zijn voor de groene en digitale transitie. Dit zijn 1) vanuit verschillende politieke niveaus coördinatie van beleid, 2) betrokkenheid van belanghebbenden als overheden, burgers, onderzoeksinstellingen, ondernemingen bij het opstellen van visies en actieplannen, 3) ruimte voor experimenten en flexibiliteit in beleid, 4) het nemen van regie (directionality) en 5) risico's durven nemen om baanbrekende innovaties mogelijk te maken. In het kader van dat laatste wordt het Duitse SPRIND genoemd dat tot doel heeft innovaties te identificeren, ontwikkelen en helpen opschalen.
Publicatie OESO
NBER onderzoekt impact wetenschapsinvesteringen op r&d bedrijven
Uit een publicatie van het NBER (National Bureau of Economic Research) valt op te maken dat publieke investeringen in de wetenschap op verschillende manieren invloed hebben op de investeringen in onderzoek en ontwikkeling bij bedrijven in de Verenigde Staten. Bijvoorbeeld, als publieke investeringen zich beperken tot het goed opleiden van universitair geschoolden dan jaagt dit innovatie bij bedrijven aan. Echter, als de investeringen ervoor zorgen dat er vanuit universiteiten spin-offs of startups worden opgezet ontneemt dit een prikkel bij bedrijven om die onderzoeken en ontwikkelingen zelf te doen. "Onze bevindingen zetten vraagtekens bij de overtuiging dat publieke wetenschap een niet-rivaliserend publiek goed vertegenwoordigt dat via kennis-spillovers de r&d van bedrijven voedt", zo valt te lezen.
Publicatie NBER
Onderzoek: Onderzoekers op locatie effectiever dan op afstand
Uit onderzoek, uitgevoerd onder leiding van de universiteiten van Oxford en Pittsburgh, blijkt dat onderzoeksteams die op afstand van elkaar werken minder snel tot baanbrekende ontdekkingen komen dan teams die gezamenlijk op locatie werken. Volgens de onderzoekers is er veel potentie in samenwerking op afstand, omdat daarbij gebruik gemaakt kan worden van de kennis die her en der in de wereld beschikbaar is. In de praktijk blijkt integratie van die kennis echter complex, waardoor er minder doorbraken gerealiseerd worden. "Echte innovatie heeft vaak een thuisstad. Dit komt omdat geografische nabijheid de hiërarchie doorbreekt, waardoor platte teamstructuren en intensieve communicatie mogelijk worden die essentieel zijn voor het bedenken van baanbrekende ideeën", aldus een van de onderzoekers Lingfei Wu. "Zelfs met de digitale vooruitgang kunnen online vergaderingen de unieke waarde van face-to-face interacties bij het stimuleren van innovatie niet volledig vervangen."
Persbericht Oxford Internet Institute
Artikel Nature
Europese Raad wil onderzoekssamenwerking met Latijns-Amerika en Caraïben intensiveren
De Europese Raad wil dat de EU intensiever gaat samenwerken met Latijns-Amerikaanse en Caribische landen op het gebied van onderzoek en onderwijs. Dat staat in de conclusies van de EU-CELAC-top van juni. De Europese Raad heeft deze conclusies nu aangenomen, schrijft Neth-ER. De Raad noemt onder andere het Europese Universiteiten Initiatief, Erasmus+ en de Marie Skłodowska-Curie Acties als mogelijkheden. Daarnaast zijn er ook afspraken gemaakt over intensievere samenwerking op het gebied van de groene en digitale transitie.
Artikel Neth-ER
VS en VK publiceren wereldwijde cyberbeveiligingsrichtlijnen voor AI
Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben de eerste wereldwijde richtlijnen voor secure-by-design AI-systemen gepubliceerd. Daarover schrijven Nextgov en Reuters. De richtlijnen zijn ontwikkeld door het Britse National Cyber Security Centre en het Amerikaanse Cybersecurity and Infrastructure Security Agency. Zestien andere landen hebben de richtlijnen medeondertekend. AI-bedrijven worden opgeroepen om de richtlijnen te gebruiken en ervoor te zorgen dat AI veilig wordt ontworpen, ontwikkeld en ingezet. De richtlijnen bouwen voort op de conclusies van de eerste mondiale AI Safety Summit, waarin werd opgeroepen om mondiale samenwerking op het gebied van AI tot stand te brengen. De overeenkomst is niet-bindend en bestaat voornamelijk uit algemene aanbevelingen.
Nieuwsbericht National Cyber Security Centre
Artikel Nextgov/FCW
Nieuwsbericht Reuters
Brede steun voor herautorisatie National Quantum Initiative in Amerikaans Lagerhuis
Naar verwachting zal het voltallige Amerikaanse huis van afgevaardigden instemmen met de herautorisatie van het National Quantum Initiative, schrijft Nextgov. Leden van beide partijen bepleiten dat de VS concurrerend moet blijven op het gebied van kwantumcomputing voor hun nationale en economische veiligheid. De Commissie voor Wetenschap, Ruimte en Technologie heeft tijdens de laatste hoorzitting unaniem ingestemd voor de wetgeving uit 2018 en de toevoeging van 19 nieuwe amendementen. “Deze wetgeving zal de prestaties van de National Quantum Initiative Act uit 2018 benutten om baanbrekend onderzoek uit te voeren, nieuwe kwantumtoepassingen te stimuleren, industriële partnerschappen te versterken en het kwantum-ecosysteem te versterken”, aldus commissievoorzitter Frank Lucas. “Als China en Rusland actief opmerkelijke investeringen doen in kwantumsystemen, moeten we ons momentum behouden om onze leidende positie op dit revolutionaire gebied veilig te stellen, en dit wetsvoorstel doet precies dat.”
Artikel Nextgov/FCW
AI-investeringen Amerikaanse Defensie voeden discussie over autonome wapens
De plannen van het Amerikaanse ministerie van Defensie om meer in te zetten op AI-gestuurde autonome voertuigen versterkt de discussie over de wenselijkheid van volledig autonome wapens. Daarover schrijft de Associated Press (AP) in een verdiepend artikel. Momenteel wordt de menselijke rol al meer beperkt, bijvoorbeeld door de inzet van drones. De verwachting is dat in de toekomst de mens nog meer op afstand komt te staan, waardoor de discussie zich richt op de vraag of er nog enige menselijke controle op de wapens zal zijn. Internationaal is er geen overeenstemming over het verantwoord gebruik van militaire kunstmatige intelligentie. In het artikel worden de ontwikkelingen en discussies binnen het Amerikaanse Defensie-apparaat op dit terrein uitgediept.
Artikel AP
Verenigd Koninkrijk vanaf januari 2024 weer geassocieerd met Horizon Europe
Per 1 januari 2024 wordt het Verenigd Koninkrijk officieel een geassocieerd land met Horizon Europe. De Europese Commissie en de Britse regering kondigden eerder al een akkoord aan. Afgelopen week is de laatste formele stap gezet: het EU-UK Specialised Committee on Participation in Union Programmes heeft het politieke akkoord over de associatie met Horizon Europe en de Copernicus-component van het EU-Ruimtevaartprogramma officieel aangenomen. Naar verwachting zal het VK ongeveer 2,43 miljard euro per jaar bijdragen aan Horizon Europe en ongeveer 154 miljoen euro voor de deelname aan Copernicus.
Persbericht Europese Commissie