Eerste voortgangsrapport over Europa’s mondiale aanpak op onderzoek en innovatie
De Europese Commissie heeft het eerste tweejaarlijkse voortgangsrapport over de mondiale aanpak op het gebied van onderzoek en innovatie gepresenteerd. Het rapport toont de vooruitgang en de resultaten van initiatieven om samenwerking en impact op internationaal niveau te vergroten. Volgens het Europees directoraat-generaal voor O&I heeft de EU aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de uitvoering van de acties en heeft de aanpak zijn doeltreffendheid en relevantie als strategisch kader voor internationale O&I-samenwerking bewezen. Het rapport stelt dat openheid en internationale samenwerking centraal blijven staan in het Europese O&I-beleid. Tegelijkertijd beschikt de EU over instrumenten om haar belangen veilig te stellen en haar positie in de wereld te versterken.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Gezamenlijk advies van universiteitenkoepels voor 10e O&I-Kaderprogramma
De Europese universiteitenkoepels LERU, CE7 en The Guild hebben een gezamenlijk statement gepubliceerd met tien kernboodschappen voor het toekomstige kaderprogramma voor onderzoek en innovatie (FP10) van de Europese Unie. De koepels bepleiten de noodzaak van meer Europese en nationale O&I-financiering, waarbij de doelstelling van 3% van het bbp wordt gerealiseerd en zelfs aanzienlijk overschreden, met een afgeschermd budget van ten minste 200 miljard euro voor FP10. Daarnaast benadrukken de koepels onder andere het belang van sterke onderzoeksuniversiteiten, duidelijke prioriteiten op lange en korte termijn en het aanjagen van internationale onderzoekssamenwerking.
Nieuwsbericht LERU
Nieuwsbericht The Guild
Nieuwsbericht EUA
Onderzoeksmissies Horizon Europe slagen door gebrek aan financiering niet
Door een gebrek aan externe investeringen lopen de vijf spraakmakende onderzoeksmissies uit Horizon Europe niet zoals gepland. Dat stelde de nieuwe directeur-generaal van het Europese DG Research and Innovation (RTD) van de EU Marc Lemaître tijdens een bijeenkomst in Brussel. Science Business heeft hier een artikel over geschreven. Volgens Lemaître vormen de missies in financiële termen een zeer bescheiden onderdeel van het budget. "Het is duidelijk dat, willen missies uiteindelijk succesvol zijn, er veel andere financieringsbronnen moeten worden aangeworven en dat hebben we nog niet helemaal gezien in de mate die we zouden willen”, aldus Lemaître.Lemaître vindt dat de EU snel zijn inzet moet verhogen om zijn ambities op het gebied van mondiale uitdagingen waar te maken.
Artikel Science Business
Europese instanties slaan handen ineen voor ondersteuning innovatie-ecosysteem
De Europese Innovatieraad (EIC), het Uitvoerend Agentschap voor het mkb en het Europees Octrooibureau (EPO) hebben een intentieverklaring ondertekend om de operationele banden te versterken. De partijen willen intensiever samenwerken aan de ondersteuning van het Europese innovatie-ecosysteem. "Deeptech- en kennisintensieve bedrijven vertrouwen op immateriële activa, zoals patenten, voor groei. Door ervoor te zorgen dat onze stakeholders - zowel onderzoekers als innovatieve mkb’s - de nodige aandacht besteden aan de rol en het belang van dergelijke immateriële activa, kunnen we hen helpen om het volledige potentieel van hun ideeën te realiseren”, aldus EPO-voorzitter Campinos.
Nieuwsbericht EIC
Europese Commissie investeert 832 miljoen euro in O&O-projecten op defensiegebied
De Europese Commissie investeert 832 miljoen euro uit het Europees Defensiefonds (EDF) in 41 gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten. De projecten moeten bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hoogwaardige defensievermogens. “Via het Europees Defensiefonds investeert de EU in technologieën en vermogens tegen opkomende en toekomstige dreigingen — op zee, op het land, in de lucht, in de ruimte of op cybergebied — dit jaar met specifieke aandacht voor luchtafweervermogens, elektronische oorlogvoering en cyberdefensie. Het EDF draagt in sterke mate bij aan Europa’s vrijheid van handelen, het technologisch leiderschap en een meer geïntegreerde Europese industriële defensiebasis”, aldus Eurocommissaris Breton.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Science Europe Jaarverslag 2022
Science Europe, het Europese samenwerkingsverband van onderzoeksfinanciers en -uitvoerders, heeft zijn jaarverslag over 2022 gepubliceerd. In het rapport worden de belangrijkste resultaten van Science Europe toegelicht, waaronder die op het gebied van de groene en digitale transitie, wetenschapscommunicatie, de transitie naar open science en onderzoeksbeoordeling.
Publicatie Science Europe
Europese Commissie presenteert voorstel voor digitale euro
De Europese Commissie heeft twee voorstellen met betrekking tot de eventuele komst van een digitale euro gepresenteerd. Het eerste voorstel moet de rol van contant geld veiligstellen als toegankelijk betaalmiddel in de hele eurozone. Het tweede voorstel bevat een rechtskader voor een mogelijke digitale euro. “De digitale euro zou veilig, direct en handig zijn – zowel online als offline – en de consument meer keuzemogelijkheden bieden naast particuliere digitale betaalopties zoals kaarten en apps. Iedereen zou de digitale euro gratis en met strikte gegevensprivacy kunnen gebruiken”, aldus Eurocommissaris Dombrovskis. De voorstellen staan op de agenda voor de aankomende Eurogroep en Ecofinraad van 13 en 14 juni. In een Kamerbrief schrijft minister Kaag dat verschillende voorwaarden en zorgen die Nederland onder de aandacht heeft gebracht zijn meegenomen in het voorstel van de Commissie. Zo is er een hoofdstuk gewijd aan privacyregels en wordt de digitale euro niet programmeerbaar.
Persbericht Europese Commissie
Publicatie Europese Commissie
Kamerbrief over geannoteerde agenda Eurogroep en Ecofinraad
België pleit voor EU-agentschap om algoritmen te screenen
België gaat tijdens zijn aankomende periode als voorzitter van de EU aandringen op de oprichting van een EU-agentschap met technische expertise op het gebied van algoritmen. Dat schrijft Politico. Het land maakt zich zorgen dat de EU anders onvoldoende – of te versnipperd – technisch inzicht zal hebben in de effectieve governance van AI en de handhaving van wet- en regelgeving. "We moeten begrijpen hoe een algoritme werkt voordat we kunnen vaststellen of bepaalde dingen acceptabel zijn of niet”, aldus onderminister van digitalisering Mathieu Michel tegen Politico. Het Belgisch voorzitterschap begint op 1 januari 2024.
Artikel Politico
Iliana Ivanova benoemd als kandidaat-Eurocommissaris voor innovatie en onderzoek
De Bulgaarse Iliana Ivanova wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe Eurocommissaris Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd. Dat schrijft Neth-ER. Ivanova volgt in dat geval land- en partijgenoot Mariya Gabriel op, die onlangs opstapte om in eigen land een nieuwe regering te vormen. Commissievoorzitter Von der Leyen benadrukt dat Ivanova veel ervaring heeft met EU-aangelegenheden dankzij haar ervaring als Europarlementariër en als lid van de Europese Rekenkamer. Ivanova moet formeel nog benoemd worden door de Europese Raad en het Europees Parlement.
Artikel Neth-ER
Persbericht Europese Commissie
Nieuwe universiteitenallianties geselecteerd in Erasmus+-oproep
30 Europese universiteitenallianties zijn geselecteerd om mee te werken aan de uitrol van het initiatief ‘Europese universiteiten’. In de eerdere oproep van 2022 werden 20 allianties geselecteerd. In totaal werken dus 50 allianties mee, die goed zijn voor meer dan 430 hoger onderwijsinstellingen. De Europese Commissie is blij met de voortgang van het initiatief. Het doel van de Europese strategie voor universiteiten is om medio 2024 uit te breiden naar 60 allianties met meer dan 500 instellingen. “Europese universiteiten veranderen het hoger onderwijs fundamenteel en bevorderen de Europese waarden en identiteit. Zij kunnen ons helpen de weg te effenen voor een gezamenlijk Europees diploma, waardoor een groot gevoel van Europese verbondenheid bij afgestudeerden nog wordt versterkt”, aldus Eurocommissaris Schinas.
Nieuwsbericht European Education Area
Nieuwsbericht Europese Commissie
Aanbevelingen CESAER voor stabiele en moderne onderzoeksloopbanen
Universiteitenkoepel CESAER pleit ervoor te zorgen voor stabiliteit in de loopbanen van onderzoekers door duurzame institutionele financiering. Dat stelt de koepel in een position paper over de ondersteuning van moderne en stabiele onderzoeksloopbanen in de EU. Verder pleit de koepel onder andere voor een betere balans tussen tijdelijke en niet-tijdelijke contracten en de modernisering van verouderde juridische en arbeidskaders.
Nieuwsbericht CESAER
Publicatie CESAER