Brede oproep voor harmonisatie AI-regels
De VS en de EU moeten op het terrein van AI-regulering blijven samenwerken om te voorkomen dat er een vergelijkbare impasse ontstaat als met betrekking tot gegevensbescherming. Daarvoor waarschuwde co-rapporteur van de AI-wet in het Europees Parlement Dragoş Tudorache tijdens een conferentie over AI en data-regulering in Brussel. "We zullen twee verschillende benaderingen hebben, maar als we politiek op één lijn blijven op het niveau van waarden en principes en vanuit daar samenwerken aan normen, moeten we er uit kunnen komen”, zei hij. Toch wordt momenteel op veel verschillende niveaus nagedacht over AI-regulering. Naast de EU is dat in G7-verband, maar ook de VS (zie een bericht verderop), China en het collectief Global Partnership on AI hebben hun eigen gedachten. Bovendien vindt in november het AI Safety Summit plaats onder leiding van het VK (zie volgend bericht). In een verslag op Science Business waarschuwen vooral grote techbedrijven als Microsoft en Meta voor de gevolgen als er geen harmonisatie plaatsvindt. "Het is essentieel om convergentie te hebben, tenminste op principeniveau, zodat bedrijven voorspelbaarheid kunnen hebben over de regels die ze moeten toepassen", liet een vertegenwoordiger van Meta weten. Volgens Science Business is de EU-wet wel de meest alomvattende wet die momenteel in de maak is en is het niet ondenkbaar dat deze als basis zal gaan dienen voor regulering in andere landen.
Artikel Science Business
VK presenteert doelstellingen voor AI Safety Summit in november
De Britse overheid heeft een inzet gepubliceerd voor eerste grote mondiale conferentie met betrekking tot de veiligheid van AI. Zo wordt duidelijk dat de AI Safety Summit zich in november zal richten op grensverleggende (‘frontier’) AI, omdat daar de grootste risico's aan verbonden zijn. Specifiek wordt gekeken naar misbruikrisico's, zoals wanneer AI gebruikt kan worden voor cyberaanvallen of de ontwikkeling van gevaarlijke technologieën. Het andere focuspunt is het risico dat er geen controle meer is over de AI-systemen en deze in lijn moeten worden gebracht met de gewenste waarden en intenties. In het stuk wordt gesteld dat het lastig is om op gevaren in te spelen, aangezien de ontwikkelingen zich zo snel opvolgen en het karakter van AI dynamisch is. Er wordt dan ook opgeroepen tot samenwerking tussen overheden, academici, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Het VK benadrukt dat de AI-top niet zal dubbelen met bestaande inspanningen om de gevaren van AI aan te pakken, maar daaraan juist complementair zal zijn. In het document worden vijf doelstellingen genoemd, waaronder het vaststellen van een gedeeld begrip van de risico's van grensverleggende AI en de noodzaak om hierop actie te ondernemen.
Publicatie Britse overheid
Witte Huis werkt aan uitvoerend besluit rond AI-risico’s en standaarden
Het Witte Huis gaat een ‘breed’ uitvoerend bevel uitvaardigen rond de risico’s en standaarden van AI, schrijft NextGov. Arathi Prabhakar, directeur van het Office of Science and Technology Policy van het Witte Huis, kondigde dat vorige week tijdens een lezing aan. Volgens Prabhakar richten de gesprekken in het Witte Huis zich op het beter begrijpen van hoe AI-systemen werken in individuele contexten en toepassingen, en wat bedrijven uit de particuliere sector doen met AI. “Dat is eigenlijk de reden waarom we proberen te worstelen met de risico’s van de problemen die met AI gepaard gaan, omdat we de grote kracht die deze technologie heeft willen grijpen om enkele van onze moeilijkste problemen op te lossen”, aldus Prabhakar. Biden kondigde eerder al aan dat hij dit najaar actie gaat ondernemen, zodat de VS ‘het voortouw neemt in de richting van verantwoorde AI-innovatie’. “Het zal breed zijn. Het weerspiegelt echt alles wat de president onder de bestaande wetgeving echt als mogelijk ziet om beter te worden in het beheersen van risico’s en het gebruik van de technologie”, aldus Prabhakar.
Artikel NextGov
Merics: EU kan Amerikaans screeningsmechanisme voor investeringen in China niet negeren
De aankomende Amerikaanse regelgeving om uitgaande investeringen te screenen kan ook gevolgen hebben voor Europese investeringen in de Chinese halfgeleider- en micro-elektronica, kwantuminformatie en kunstmatige intelligentie sectoren. Dat stelt denktank Merics in een commentaar. De nieuwe regels moeten voorkomen dat Amerikaanse investeerders bijdragen aan gevoelige technologiebedrijven en -activiteiten in China die de Amerikaanse regering schadelijk acht voor de nationale veiligheidsbelangen. De denktank waarschuwt dat de nieuwe regelgeving ook consequenties kan hebben voor Europese bedrijven met Amerikaanse partners of personeel. De Europese Commissie heeft aangegeven dit jaar ook aan ‘een initiatief’ op dit gebied te werken. De denktank adviseert dat de EU moet begrijpen wat de Amerikaanse regelgeving betekent voor Europese bedrijven en moet samenwerken met de VS om de potentiële impact in de EU te verminderen. Daarnaast pleit de denktank dat de EU een duidelijk standpunt moet innemen. Bij een gebrek aan beleid en duidelijk standpunt dreigt de EU toeschouwer te worden in de opkomende mondiale economische veiligheidsorde.
Publicatie Merics
CEPA: Grote kans dat ook nieuwe datadeal VS en EU wordt afgewezen
De kans is groot dat het afgelopen zomer gesloten akkoord voor dataoverdracht tussen de VS en de EU zal sneuvelen bij het Europese Hof van Justitie. Dat zegt de Amerikaanse denktank CEPA in een analyse. De eerdere twee datadeals werden ook afgewezen na succesvolle procedures van de inmiddels bekende privacyactivist Max Schrems. In de afgelopen zomer gesloten datadeal is opgenomen dat er in de VS een toezichtsinstantie wordt ingesteld waar Europese burgers klachten kunnen indienen over schendingen van hun privacy. Volgens CEPA is de kans groot dat de overeenkomst al snel naar de prullenbak wordt verwezen, omdat de overeenkomst alsnog data-overdracht toestaat die in strijd is met de AVG. Ondertussen worden grote techbedrijven geconfronteerd met enorme boetes, omdat hun manier van dataverwerking in strijd is met de Europese regels. Met name de Amerikanen hebben dus belang bij een juridisch houdbare overeenkomst, maar volgens CEPA zullen zij geen concessies doen die in potentie een risico vormen voor hun nationale veiligheid. "De Europese opvatting van het beschermen van de persoonlijke reputatie botst met het Amerikaanse aandringen op onbelemmerd toezicht", aldus CEPA.
Artikel CEPA
Advies CDI: Maak data beschikbaar voor economische en sociale vooruitgang
Het Center for Data Innovation (CDI) doet in een nieuw advies aanbevelingen om het delen van data te stimuleren. Volgens de denktank is dit nodig omdat data van belang is voor het verbeteren van de gezondheidszorg, het onderwijs en allerlei andere onderdelen van de economie en de samenleving. Het CDI stelt dat openheid nu vaak wordt tegengehouden door privacyactivisten die angst en wantrouwen over het delen van gegevens aanwakkeren. Ook het anti-tech-sentiment speelt hierbij een rol. In het artikel worden zes stappen voorgesteld, waaronder het herzien van bestaande wetgeving inzake gegevensbescherming. Ook moeten burgers laagdrempelig gegevens beschikbaar kunnen stellen in het licht van een gemeenschappelijk doel, bijvoorbeeld de gezondheidszorg.
Nieuwsbericht ITIF
Publicatie Center for Data Innovation
CSIS: De VS moet zijn innovatiesysteem toekomstbestendig maken
Om het economische en geopolitieke voordeel in de 21e eeuw veilig te stellen, heeft de VS een technologiestrategie nodig die de nieuwe realiteit weerspiegelt, leert van het verleden en zich inzet voor de lange termijn. Dat stelt het Center for Strategic & International Studies (CSIS) in een publicatie. De denktank waarschuwt dat de VS lange tijd wereldleider is geweest op het gebied van geavanceerde technologie, maar dat dit niet meer vanzelfsprekend is door de toenemende mondiale concurrentie – voornamelijk uit China – en een verminderd Amerikaans vermogen om nieuwe hightech-producten uit te vinden, te produceren en te verfijnen. De denktank betoogt dat de VS zijn eigen beleidsstructuren moet verbeteren én grote en duurzame investeringen moet doen in R&D en de industriële infrastructuur, om zo het innovatie-ecosysteem uit te bouwen.
Publicatie CSIS
NASA onderzoekt toepassingen kwantumtechnologie voor missies
NASA opent een nieuw laboratorium en onderzoekscentrum in Texas om te onderzoeken hoe het kwantuminformatiewetenschappen kan inzetten voor zijn missies. Daarover schrijft NextGov in een artikel. Het onderzoekscentrum wordt op 23 november geopend en gaat werken aan de toepassing van op kwantummechanica gebaseerde technologieën, met name in sensoren, in NASA-missies. “Die integratie van deze technologieën in ruimtesystemen is waar ze zich op zullen concentreren, hoe ze dat in de toekomst effectief en efficiënt kunnen doen”, aldus adjunct-bestuurder Pam Melroy. De technologieën kunnen volgens Melroy gebruikt worden om de ruimte en klimaatverandering beter te bestuderen.
Artikel NextGov
VK worstelt met herintreding Horizon Europe en FP10
In het Verenigd Koninkrijk wordt door het onderzoeksveld met enige spanning vooruitgekeken naar de opvolger van Horizon Europe. Onlangs werd een deal gesloten waardoor Britse instellingen vanaf 1 januari 2024 weer mee kunnen doen met het programma, maar het is onzeker hoe de situatie zal zijn na 2027. Op dat moment loopt Horizon Europe af en landen zijn zich nu al aan het voorbereiden op Framework Programme 10 (FP10). Universiteiten manen de Britse politiek om zich alvast uit te spreken voor deelname. In een artikel op Science Business wordt uiteengezet welke achterstand Britse onderzoeksinstellingen hebben opgelopen door de uitsluiting uit Horizon Europe en hoe zij via binnenlandse middelen en buitenlandse samenwerkingen toch nog probeerden successen te boeken. In afwachting van de terugtreding van het VK tot Horizon Europe blijven er bij veel Britse bedrijven en kennisinstellingen vragen leven over de herintegratie, zo wordt duidelijk in een ander artikel op Science Business. Ook blijft onduidelijk hoe het zit met de financiering van projecten. Zo zijn veel Britse organisaties afgelopen jaren buiten Europese samenwerkingsprojecten gehouden. Ook hebben deze organisaties hun inzet verlegd naar projecten buiten de EU. Toch heerst in den brede binnen het Europese onderzoeksveld enthousiasme over de mogelijkheid om weer volwaardige partnerschappen aan te gaan.
Artikel Science Business
Artikel Science Business
Brits Parlement keurt Online Safety Bill goed
Het Britse parlement heeft de Online Safety Bill goedgekeurd. De wet moet sociale mediabedrijven meer verantwoordelijk maken voor de veiligheid van gebruikers op hun platforms. Ook dwingt de wet bedrijven om illegale inhoud te verwijderen en kinderen te beschermen tegen legaal maar schadelijk materiaal. De BBC heeft een artikel geschreven over het enigszins omstreden voorstel, waarover jaren is onderhandeld. Voorstanders verwachten dat de wet zal zorgen voor een veiligere online wereld, maar critici vrezen dat het een toezichthouder en technologiebedrijven in staat zal stellen om te dicteren wat wel of niet online mag worden gezegd. “De Online Safety Bill is een baanbrekend stuk wetgeving. Vandaag zet deze regering een enorme stap voorwaarts in onze missie om van Groot-Brittannië de veiligste plek ter wereld te maken om online te zijn”, aldus technologieminister Michelle Donelan.
Persbericht Britse overheid
Nieuwsbericht BBC