Brancheorganisaties pleiten voor minister voor Digitale Zaken
In het manifest ‘Nederland kiest: De Toekomst is Digitaal’ roepen acht samenwerkende brancheorganisaties de politiek op om digitalisering een belangrijke plek te geven in de verkiezingsprogramma’s. Ook pleiten de organisaties ervoor om de digitale kennis bij bestuurders en politici te verbeteren, het toezicht op regulering te verbeteren én om in het nieuwe kabinet een minister voor Digitale Zaken te benoemen in plaats van een staatssecretaris. In het manifest wordt aan de hand van zeven onderwerpen uitgelegd hoe digitalisering een bijdrage kan leveren aan het oplossen van grote vraagstukken, en wat nodig is om dit te bereiken. iBestuur wijdt hier een artikel aan.
Artikel iBestuur
Verkiezingsmanifest ‘Nederland kiest: De Toekomst is Digitaal’
Kabinet presenteert dit jaar nog een visie op generatieve AI
Minister Weerwind verwacht dat het kabinet eind dit jaar een kabinetsvisie op generatieve AI zal presenteren. Hierin wordt onder andere uiteengezet welk handelingsperspectief de Nederlandse overheid heeft om te waarborgen dat deze technologie op verantwoorde manier in de samenleving wordt ingebed. Ook wordt hierbij een nadere analyse uitgevoerd van auteursrechtelijke vraagstukken gerelateerd aan generatieve AI. Dat valt te lezen in de beantwoording op schriftelijke vragen van de PvdD. Weerwind deelt de zorg of gegevensbescherming door ChatGPT in overeenstemming met de regels van het gegevensbeschermingsrecht plaatsvindt. Daarom vindt de minister het een goede zaak dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) moederbedrijf OpenAI per brief om opheldering heeft gevraagd. Computable heeft een artikel geschreven naar aanleiding van de antwoorden van Weerwind.
Artikel Computable
Beantwoording Kamervragen
TU Delft ontvangt 5 miljoen euro voor zoektocht naar ‘ontbrekende schakel’ in quantumcommunicatie
De TU Delft en haar Kavli Institute of Nanoscience hebben een subsidie van vijf miljoen dollar ontvangen voor een onderzoeksproject om het quantumequivalent van telecommunicatie te ontwikkelen. Met de subsidie gaat een team van 14 quantumfysici en biofysici op zoek naar een ontbrekende schakel tussen quantumcomputing, -detectie en -communicatie: een systeem om quantuminformatie over een breed frequentiebereik te verzenden en ontvangen. Een dergelijk systeem zou gestandaardiseerde signaaloverdracht tussen quantumapparaten mogelijk maken, vergelijkbaar met hoe het huidige wereldwijde telecommunicatienetwerk de wereld op dit moment al verbindt en in staat stelt om informatie te delen.
Nieuwsbericht TU Delft
NWO kent 188 Veni-beurzen toe aan veelbelovende onderzoekers
188 veelbelovende onderzoekers uit de volle breedte van de wetenschap hebben in de zomer een Veni-beurs toegewezen gekregen van NWO. De beurzen financieren tot 280.000 euro, zodat de laureaten de komende drie jaar hun eigen onderzoeksmiddelen verder kunnen ontwikkelen. De beurzen zijn onderdeel van het NWO-Talentprogramma en richten zich op onderzoekers die recent gepromoveerd zijn. Het gaat om uiteenlopende onderwerpen, waaronder projecten over rivierdelta’s op Mars, toekomstige huisartsenzorg en vliegende robots voor het onderhoud van offshore windturbines.
Nieuwsbericht NWO
Toewijzingen Veni-beurzen
Wat kan de Einstein Telescope voor Nederland betekenen?
Over een aantal jaar wordt besloten of de Europese Einstein Telescope (ET) wordt gebouwd in de regio Sardinië of Euregio Maas-Rijn. Het Nikhef instituut, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica, experimenteert samen met 15 kennispartners uit Nederland, België en Duitsland met de benodigde apparatuur voor de werking van de mega onderzoeksinfrastructuur. In een interview met Neth-ER betoogt Nikhef-directeur en natuurkundige Stan Bentvelsen het belang van het project en het Nederland-Belgische-Duitse bid. “De Telescope zal het ultieme instrument zijn voor het meten van zwaartekrachtsgolven. Dat wil zeggen dat de gevoeligheid zo groot wordt dat je vanuit alle hoeken zwaartekrachtsgolven kan detecteren in het universum, zelfs tot vlakbij de oerknal”, aldus Bentvelsen.
Artikel Neth-ER
‘Meer academische kennis nodig over digitalisering en gevolgen daarvan’
De samenleving is nog niet goed genoeg toegerust op de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, en de digitale wetenschap kan hierbij helpen. In een interview in het kader van de Opening van het Academisch Jaar in Tilburg vertelt decaan Boudewijn Haverkort van de Tilburg School of Humanities of Digital Sciences over de mogelijkheden van digitalisering, wat er nodig is op het gebied van beheersing en wat de rol van de wetenschap en het wetenschappelijk onderwijs daarbij zou moeten zijn. Haverkort vindt eigenlijk dat alle curricula met het oog op digitalisering vernieuwd moeten worden en dat alle wetenschappers op de hoogte moeten zijn van digitale ontwikkelingen. “In Nederland is er nog te weinig bewustzijn, te weinig kennis op het gebied van digitalisering. Er heerst ‘een soort Californian technologie optimisme: er komt vernieuwing uit voort, wat op zich wel te waarderen is’. Maar het is wel zo verstandig om als samenleving ook te beseffen waar we mee bezig zijn”, aldus Haverkort.
Nieuwsbericht Tilburg University
RDI en RvA gaan samenwerken rond cybersecurity certificering
De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) en Raad voor Accreditatie (RvA) gaan samenwerken op het gebied van cybersecurity certificering. Dit moet er voor zorgen dat de instanties die een accreditatie en autorisatie aanvragen, sneller een beslissing ontvangen. De organisaties willen onder andere meer informatie delen en expertise uitwisselen. “Tijdens een gezamenlijke beoordeling geven wij allebei invulling aan onze eigen rol. Dat kwam niet eerder voor. Bovendien verkrijgen beide partijen hierdoor een completer beeld van de betreffende instelling op dit onderwerp. Dit draagt fundamenteel bij aan de betrouwbaarheid van CSA-gecertificeerde producten, -diensten en processen”, aldus Roeland Nieuweboer, voorzitter Raad van Bestuur van de RvA.
Nieuwsbericht RDI
Wat wil Nieuw Sociaal Contract met het hoger onderwijs?
De nieuwe politieke partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract (NSC), gaat meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen en zou volgens recente peilingen mogelijk een grote machtsfactor kunnen worden. HOP/U-Today en ScienceGuide hebben respectievelijk in kaart gebracht wat Omtzigt als zelfstandig Kamerlid op het gebied van hoger onderwijs en wetenschap van zich heeft laten horen. Omtzigt heeft zich onder andere eerder ingezet tegen de verengelsing van opleidingen en de toestroom van internationale studenten.
Artikel HOP/U-Today
Artikel ScienceGuide
Hoe onderscheid je straks nog immersieve media-ervaringen van de werkelijkheid?
Wat gebeurt er als je een ervaring reëel voelt, terwijl je weet dat je een Virtual Reality (VR)-bril op hebt? Dat onderzoekt het Rathenau Instituut in een interview met Tilo Hartmann, hoogleraar Virtual Reality en Communicatie aan de VU. Hartmann is optimistisch over de kansen die de technologie kan bieden, bijvoorbeeld voor de behandeling van angstklachten. Tegelijkertijd is het belangrijk om bewust te zijn van de risico’s, o.a. op het gebied van privacy en desinformatie. Het interview is onderdeel van een reeks met onder andere filosofen, kunstenaars en psychologen over de impact van immersieve technologieën.
Interview Rathenau Instituut