EU en Canada bereiken akkoord over Horizon Europe
De Europese Commissie en Canada hebben een akkoord bereikt over de toetreding van Canada tot Horizon Europe. Dat kondigden Commissievoorzitter Von der Leyen en de Canadese premier Trudeau aan tijdens de Canada-EU-top. “We heten Canada van harte welkom in de Horizon Europe-familie, en we kijken reikhalzend uit naar de innovatieve doorbraken en transformatieve ontdekkingen die uit onze gezamenlijke projecten zullen voortkomen”, aldus Von der Leyen. De formele ondertekening van de associatieovereenkomst zal naar verwachting in 2024 plaatsvinden. Verder kondigden de EU en Canada aan dat zij ook rond andere strategische thema’s - zoals de groene transitie en AI - intensiever gaan samenwerken.
Persbericht Europese Commissie
Persbericht Europese Commissie
Europese Commissie en India ondertekenen akkoord over halfgeleiders
De Europese Commissie en India hebben een Memorandum van Overeenstemming over halfgeleiders ondertekend. Hierin wordt uiteengezet hoe de partijen zullen samenwerken om robuuste toeleveringsketens voor halfgeleiders op te bouwen en samen te werken aan innovatie. De afspraken zijn ondertekend in het kader van de EU-India Trade and Technology Council (TTC).
Persbericht Europese Commissie
Memorandum van overeenstemming
Europese Commissie klaar voor verkennende gesprekken over Zwitserse associatie met Horizon Europe
De verkennende gesprekken over de Zwitserse associatie met Horizon Europe kunnen van start gaan, schrijft Eurocommissaris Ivanova op X. De Commissie presenteerde vorige week al een gezamenlijke verklaring over het starten van de officiële onderhandelingen over een breed pakket aan afspraken in een samenwerkingsverdrag tussen Zwitserland en de EU. Science Business schrijft dat Zwitserse universiteitsleiders enthousiast reageren op de aankondiging. Zij hopen dat de partijen volgend jaar al tot een akkoord kunnen komen.
Bericht Eurocommissaris Ivanova
Artikel Science Business
Gedetailleerde voorbeschouwing op COP28
In aanloop naar de klimaattop in Dubai gaf denktank Bruegel alvast een voorschot op de kernpunten waar de deelnemende landen mogelijk resultaten op willen boeken. Een belangrijk vraagteken is of de landen zich willen committeren aan verhoogde doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan en duidelijke doelen te stellen voor het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Onder andere de EU lobbyt hier fel voor. Ook moeten rijkere landen met geld over de brug komen om armere landen, die juist vaak de gevolgen van klimaatverandering ondervinden, te ondersteunen, bijvoorbeeld in het kader van klimaatadaptatie. In het verlengde hiervan worden mogelijk ook stappen gezet om te komen tot een schade- en herstelfonds. "Concluderend kan gesteld worden dat COP28 een belangrijke kans biedt voor het noorden om een deel van de geloofwaardigheid terug te winnen die het in het zuiden de afgelopen jaren, tijdens de pandemie en de energiecrisis, verloren heeft. Serieuze stappen richting het garanderen van goede klimaatfinanciering, 'loss and damage' en adaptatie zullen van cruciaal belang zijn", aldus Bruegel.
Analyse Bruegel
Ada Lovelace Institute wijst op risico's datagebruik in medisch onderzoek
In een verdiepend artikel van het Ada Lovelace Institute wordt de aandacht gevestigd op de gevaren en risico's van het toenemende gebruik van data en AI in gezondheidsonderzoek. Zo wordt er op gewezen dat het hele systeem van medisch bewijsmateriaal ingrijpend verandert met een risico op discriminatie, onnodige zorg of slecht gezondheidsbeleid. Zo is er gezien de enorme hoeveelheid data minder zicht op de achtergronden van die data met als gevolg dat deze niet-representatief zijn voor medisch onderzoek of vooroordelen in de hand werken. Ook wordt gewezen op het 'straatlantaarneffect', waarbij onderzoekers vooral gaan zoeken waar ze het makkelijkst iets kunnen vinden.
Artikel Ada Lovelace Institute
Studie: Rol megabedrijven voor innovatie
Uit een nieuwe studie blijkt dat de grote techbedrijven in de VS een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van innovatieve nieuwe technologieën. Daarover schrijft de Amerikaanse denktank ITIF. In de studie, die werd uitgevoerd door het National Bureau of Economic Research (NBER), werd vooral gekeken naar nieuwe patentaanvragen die nieuwe combinaties van technologieën introduceren. Het aandeel van dit soort patentaanvragen bij de 50 grootste techbedrijven schoot, na een dip in de jaren negentig, afgelopen tien jaar fors omhoog. Bovendien is het aandeel van nieuwe patentaanvragen in het totaal aantal patentaanvragen verdubbeld sinds 2007. ITIF ziet in de studie bewijs dat grote bedrijven innovatie juist aanjagen, terwijl velen vaak denken dat de macht van een beperkt aantal grote techbedrijven innovatie remt. Striktere mededingingsregels zou die innovatie naar het buitenland verjagen, stelt ITIF.
Publicatie ITIF
OESO analyseert effectiviteit fiscale innovatieprikkels
Beleidsmakers zouden bij de fiscale stimuleringsmaatregelen voor innovatie en ontwikkeling rekening moeten houden met de samenhang tussen op inkomen gebaseerde fiscale prikkels en op uitgaven gebaseerde fiscale stimuleringsmaatregelen. Dat schrijft de OESO in een rapport. "Nieuwe indicatoren voor de totale belastingsubsidie voor r&d en innovatie zouden niet alleen rekening moeten houden met de belangrijkste ontwerpkenmerken van deze twee soorten belastinginstrumenten, maar ook met hun interactie, de verschillende scenario's van het gebruik van belastinginstrumenten en enkele aanvullende belangrijke kenmerken van R&D-investeringen (bijvoorbeeld onzekerheid, risico, veroudering)."
Publicatie OESO
Argentinië: Zorgen om wetenschap met nieuwe president Milei
In het wetenschappelijk veld in Argentinië heersen zorgen om de uitverkiezing van Javier Milei tot president. Dat schrijft Nature. Een belangrijke verkiezingsbelofte van Milei was om de wetenschappelijke en technologische onderzoeksraad CONICET op te doeken of te privatiseren. Ook het ministerie van wetenschap zou volgens de partij van Milei kunnen worden geschrapt. CONICET verstrekt jaarlijks voor 400 miljoen dollar aan wetenschapsfinanciering. "Op basis van de beloften en verklaringen die tijdens de presidentiële campagne zijn gedaan, lijkt de situatie nu uiterst zorgwekkend", zegt Sandra Díaz, een milieuonderzoeker aan het Multidisciplinaire Instituut voor Plantenbiologie van de Nationale Universiteit van Córdoba.
Artikel Nature
VK: Review van beleid rond universitaire spin-offs
De Britse overheid heeft het eindrapport van een onafhankelijk onderzoek naar universitaire spin-offs gepubliceerd. In de evaluatie worden elf aanbevelingen geformuleerd die het land moeten versnellen naar betere commercialiseringsresultaten via de oprichting van succesvollere en duurzamere spin-offs. “Deze onafhankelijke beoordeling benadrukt de huidige sterke punten en kansen om verder te gaan in het waarmaken van onze commercialiseringsambities via onze steun aan spin-offs”, aldus Ottoline Leyser, CEO van UK Research and Innovation (UKRI). Science Business heeft een artikel geschreven over het rapport.
Nieuwsbericht UKRI
Publicatie Britse overheid
Artikel Science Business