NWO wil meer focus aanbrengen in NWA-programma
De programmalijn ‘Onderzoek op Routes door Consortia’ (ORC) van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) krijgt met ingang van de ronde van 2023 meer focus. Dat valt te lezen in een bericht van de NWO. De aanleiding voor de aanpassingen is de NWA-evaluatie van vorig jaar. Hieruit bleek onder andere dat er ruimte is voor verdere versteviging van de maatschappelijke verbinding en is aanbevolen om duidelijker op thema’s te profileren, prioriteren en agenderen. Elk van de 25 routes draagt voortaan elke twee jaar een thema aan. Deze thematische focus moet leiden tot betere aansluiting van ORC-projecten op de NWA, verminderde aanvraagdruk en een kortere doorlooptijd.
Nieuwsbericht NWO
Nieuw NWO-programma voor kansengelijkheid en inclusie
De NWO steekt 1,3 miljoen euro in het nieuwe onderzoeksprogramma ‘Advancing Equity in Academia through Innovation’. Het programma moet bijdragen aan een cultuurverandering op het gebied van kansengelijkheid en inclusie in de academische wereld. De eerste vier onderzoeksprojecten gaan binnenkort van start met het ontwikkelen, implementeren en onderzoeken van interventies in de academie die de bevordering van diversiteit en inclusie als doel hebben. “We hopen dat we met deze financiering bestaande patronen, structuren en processen aan de kaak te stellen en bias tegengaan. Op die manier proberen we onderzoekers uit ondervertegenwoordigde groepen toegang te geven tot de academische wereld. Dan kunnen we vooruitgang boeken”, aldus Margot Weijnen, portefeuillehouder van de raad van bestuur van NWO op dit onderwerp in een interview.
Nieuwsbericht NWO
Interview NWO
Environmental Sciences WUR stijgt naar plek 2 in QS Rankings
Wageningen University & Research (WUR) is van de 5e naar de 2e plek gestegen in het vakgebied Environmental Sciences in de QS World University Rankings by Subject 2023. In de ranking zijn 1594 universiteiten geëvalueerd op 54 verschillende vakgebieden. De WUR behoudt daarnaast ook zijn 1e plek voor Agriculture & Forestry. ScienceGuide constateert echter ook in een analyse van de ranglijst dat veel Nederlandse universiteiten dit jaar in meerdere domeinen zijn gedaald.
Nieuwsbericht WUR
Artikel ScienceGuide
Recordaantal organisaties in cybercrisisoefening OZON 2023
Op 23 en 24 maart hebben 2.000 medewerkers van 72 onderwijsinstellingen deelgenomen aan de tweejaarlijkse cybercrisisoefening OZON 2023 van SURF. Het is de vierde keer dat de sectorbrede crisisoefening is georganiseerd, waaraan ook het ministerie, koepel- en brancheorganisaties deelnemen. Het scenario draaide om de (fictieve) hackersgroep ‘Vulnerability Liberators’, welke iedere 20 minuten een nieuwe kwetsbaarheid van het ict systeem van onderwijsinstellingen op hun website plaatste. “De hele sector heeft weer kunnen ervaren dat het noodzakelijk is om samen te werken in het geval van een cybercrisis. Daarom blijft dit soort oefeningen van grote waarde”, aldus CEO van SURF Jet de Ranitz.
Nieuwsbericht SURF
Artikel U-Today/HOP
Dijkgraaf wil kwaliteitsbekostiging uit WHW schrappen
Minister Dijkgraaf wil de kwaliteitsbekostiging uit de Wet hoger Onderwijs schrappen en de middelen die bestemd zijn voor het bevorderen van de onderwijskwaliteit aan de instellingen toekennen via de lumpsumbekostiging. Dat staat in een wetsvoorstel van de minister dat online is gezet voor een internetconsultatie. “Vanwege bewezen professionaliteit heeft de regering het vertrouwen dat instellingen zich ook na 2024 met deze middelen inzetten voor het verbeteren van de kwaliteit van het hoger onderwijs. Dit wetsvoorstel schrapt daarom de wettelijke grondslag voor de kwaliteitsbekostiging”, aldus het voorstel. De consultatie sluit op 28 april.
Internetconsultatie
Artikel U-Today/HOP
Aftrap pilots voor een ‘slimmer collegejaar’
Op 28 maart was de landelijke start van de pilots voor een ‘slimmer collegejaar’. Vijftien onderwijsinstellingen beginnen met diverse pilots rond het slimmer inrichten van onderwijsactiviteiten en het op verantwoorde wijze verminderen van het aantal weken met onderwijs en/of tentamens. “Veel studenten zuchten onder overvolle studieweken, docenten ervaren veel werkdruk en onderzoekers komen onvoldoende aan onderzoek toe. Die situatie moeten we echt verbeteren. Deze pilots moeten hen meer rust en ruimte gaan bieden. Mijn uiteindelijke doel is het opschalen van succesvolle initiatieven”, aldus minister Dijkgraaf. Een ‘slimmer collegejaar’ is één van de maatregelen van het kabinet om meer rust te creëren in het hoger onderwijs.
Persbericht Rijksoverheid
Wetenschappelijke Klimaatraad
De ministerraad heeft ingestemd met de benoeming van negen leden van de nieuwe Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) per 15 april 2023. “Bij de samenstelling van de raad is zorgvuldig gekeken naar wetenschappelijke kwalificaties, kennis van en ervaring met klimaatvraagstukken en -beleid, en diversiteit in samenstelling en wetenschappelijke disciplines”, aldus hoogleraar milieu en duurzaamheid Jan Willem Erisman, wie eerder al werd benoemd als voorzitter. De WKR moet de regering en het parlement gevraagd en ongevraagd gaan adviseren over klimaatbeleid. Het eerste advies wordt voor 1 februari 2024 uitgebracht en zal gaan over de dilemma’s en richtinggevende keuzes waar Nederland de komende jaren voor staat in de transitie naar klimaatneutraliteit.
Persbericht Rijksoverheid
Nederlands consortium gaat HemiCAT-lasercommunicatieterminal ontwikkelen
Een Nederlands consortium onder leiding van TNO gaat beginnen met de ontwikkeling van een lasercommunicatieterminal. Dit HemiCAT-project moet de datatransmissiecapaciteit van kleine satellieten vergroten door ze met de aarde te laten communiceren via laser. De systemen voor lasercommunicatielinks zijn kleiner, lichter en krachtiger dan communicatielinks via radiofrequenties en worden ook als veiliger beschouwd. Het doel is om in 2026 klaar te zijn voor een demonstratie in een baan om de aarde.
Artikel TNO
Nederlandse partijen lanceren Centre of Excellence for Data Sharing and Cloud
Het Nederlandse samenwerkingsverband Centre of Excellence for Data Sharing and Cloud (CoE-DSC) is officieel gelanceerd. Het CoE-DSC moet één centrale plek worden die bedrijven helpt bij datadeel- en cloud vraagstukken. Het initiatief bouwt voort op de inzet en resultaten van de Data Sharing Coalition, de werkgroep data delen van de Nederlandse AI Coalitie en de Gaia-X Hub NL. Deze partijen zijn ook deelnemer aan het initiatief. TNO is verantwoordelijk voor de regie van het centrum, het ministerie van EZK maakt het financieel mogelijk.
Nieuwsbericht TNO
Kabinet presenteert Nationaal Programma Verduurzaming Industrie
Minister Adriaansens heeft het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie (NPVI) naar de Kamer gestuurd. Het programma moet zorgen voor een sterkere regie van de overheid en een verbetering in de samenhang tussen initiatieven rond verduurzaming binnen de industrie. “We hebben alles in huis om daar internationaal koploper in te worden, bijvoorbeeld door het produceren van groene kunststoffen. We, overheid en bedrijven, moeten dan wel hard aan de bak om die kansen te verzilveren. Alle inzet moet beter op elkaar aansluiten en we moeten onzekerheden wegnemen”, aldus Adriaansens. In het programma is veel aandacht voor de energietransitie, waarbij wordt benadrukt dat de industrie ‘een cruciale vliegwielfunctie’ heeft te vervullen. “We werken hard om de energietransitie te versnellen. Hoe eerder de industrie toegang tot schone energie heeft, hoe beter. Want wanneer we dit voor elkaar krijgen, profiteren andere sectoren mee. We werken bijvoorbeeld aan het netwerk voor groene waterstof, opslagcapaciteit en netversterking van elektriciteit, en productie van veel wind- en zonne-energie”, aldus minister Jetten.
Persbericht Rijksoverheid