Europese Commissie presenteert strategie om economische veiligheid te versterken
De Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid hebben een voorstel voor een nieuwe strategie gepresenteerd om de economische veiligheid van de EU te verbeteren. De Commissie wil een grondige beoordeling van de risico’s voor de economische veiligheid op het gebied van de veerkracht van toeleveringsketens (waaronder energievoorzieningszekerheid), fysieke en cyberveiligheid van infrastructuur, de veiligheid van technologie en technologielekkage én het als wapen gebruiken van economische afhankelijkheid of economische dwang. Ook wil de Commissie een lijst van technologieën die van cruciaal belang zijn voor de economische veiligheid opstellen en maatregelen nemen om kennisveiligheid te verbeteren. Diverse media hebben geschreven over de aankondiging en de implicaties voor wetenschap, technologie en innovatie. Er worden geen specifieke landen genoemd, maar volgens Politico is het duidelijk dat de strategie voornamelijk gericht is op risico’s uit China en Rusland. De Europese ministers gaan de strategie bespreken tijdens de top van 29 en 30 juni.
Persbericht Europese Commissie
Artikel Neth-ER
Artikel Politico
Herziening Europese gedragscode voor wetenschappelijke integriteit
All European Academies (ALLEA), een samenwerkingsverband van Europese onderzoeksacademies, heeft een herziene editie van de Europese gedragscode voor wetenschappelijke integriteit gepubliceerd. De herziening moet zorgen dat de gedragscode geschikt en relevant blijft voor alle disciplines, opkomende onderzoeksgebieden en nieuwe onderzoekspraktijken. De herziening houdt onder andere rekening met veranderingen in gegevensbeheerpraktijken, de AVG én recente ontwikkelingen op het gebied van open science en onderzoeksbeoordeling. De Europese Commissie erkent de gedragscode als het referentiedocument voor onderzoeksintegriteit voor alle door de EU gefinancierde onderzoeksprojecten.
Persbericht ALLEA
Publicatie ALLEA
Innovatieve schone technologieën hebben groot potentieel, maar vereisen meer investeringen
Innovatieve schone technologieën hebben de potentie om energie-intensieve industrieën klimaatneutraal te maken. Dat stelt een nieuw rapport van de Europese Commissie. In het rapport zijn 184 demonstratieprojecten geanalyseerd, onder andere op het gebied van elektrificatie, de integratie van waterstof, circulariteit en energie-efficiëntie. Het rapport onderstreept de rol van de verschillende financiële instrumenten van de EU, omdat ze technologieën op verschillende maturiteitsniveaus ondersteunen. Ook wordt benadrukt dat overheidsuitgaven een hefboom kunnen vormen voor relatief hoge particuliere investeringen en dat diverse technologieën groot potentieel hebben in verschillende sectoren. Volgens de onderzoekers zijn vervolginvesteringen noodzakelijk om te zorgen dat deze schone technologieën tegen 2030 op de markt komen en een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan de EU-klimaatdoelstellingen van 2050.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Publicatie Europese Commissie
Europese Rekenkamer: EU dreigt concurrentiestrijd om batterijen te verliezen
De EU dreigt de wereldwijde race op het gebied van batterijtechnologie te verliezen, stelt de Europese Rekenkamer in een rapport. De Rekenkamer erkent dat de EU het industriebeleid op het gebied van batterijen de afgelopen jaren effectief heeft gestimuleerd, maar waarschuwt dat de toegang tot grondstoffen een groot obstakel blijft, samen met stijgende kosten en hevige wereldwijde concurrentie. De inspanningen om de Europese productiecapaciteit te vergroten zijn daarom mogelijk niet voldoende om aan de toenemende vraag te voldoen en om de klimaatdoelstelling voor nul-emissie in 2035 te behalen. “De EU mag bij batterijen niet in dezelfde afhankelijke positie terechtkomen als bij aardgas; haar economische soevereiniteit staat op het spel”, aldus Annemie Turtelboom, het ERK-lid dat de controle leidde. De Rekenkamer adviseert onder andere dat de Commissie het strategisch actieplan voor batterijen moet actualiseren – met bijzondere aandacht voor het veiligstellen van de toegang tot grondstoffen – en om de coördinatie en doelgerichtheid van EU-financiering te verbeteren.
Nieuwsbericht Europese Rekenkamer
Zweeds voorzitterschap onderstreept de rol van onderzoeksgegevens bij het stimuleren van O&O
De EU moet beter hergebruik maken van data om haar onderzoeks- en innovatieprestaties te verbeteren. Dat verklaarde de Zweedse regering als onderdeel van haar voorzitterschap van de EU-Raad, schrijft Science Business. De Zweedse onderwijsminister Mats Persson presenteerde op een conferentie in Lund een ondertekende verklaring over het maximaliseren van het hergebruik van onderzoeksdata. De verklaring stelt dat de Europese implementatie en harmonisatie van FAIR-principes (wat betekent dat gegevens vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar moeten zijn) en open onderzoeksdata-beleid traag en ongelijk verloopt. "Hoewel er aanzienlijke vooruitgang is geboekt, zijn onderzoeksoutputs nog steeds niet in voldoende mate herbruikbaar via vertrouwde repositories, wat een minder efficiënt gebruik van middelen veroorzaakt en het risico op dubbel werk vergroot", zo valt te lezen.
Lund Declaration on Maximising the Benefits of Research Data
Artikel Science Business
ERC: Grensverleggend onderzoek is een belangrijk ingrediënt voor het bereiken van duurzame voedselsystemen
De European Research Council (ERC) heeft de impact van ERC-onderzoek voor het Europese Food 2030 (het onderzoeks- en innovatiebeleid om voedselsystemen te transformeren) in kaart gebracht. Het gaat om onderzoeken die zijn gedreven door wetenschappelijke nieuwsgierigheid. Uit de analyse blijkt dat 102 door de ERC gefinancierde projecten - met een gecombineerde financiering van 228 miljoen euro uit de twee voorlopers van Horizon Europe (2007-2013 en 2014-2020) – relevant zijn voor één of meer van de tien sleutelgebieden in het Food-2030-beleid. Het rapport is opgesteld op verzoek van de Europese Commissie en moet de impact laten zien van ERC-projecten buiten de wetenschap. Het is een zogenaamd ‘feedback-to-policy’-rapport: hierin worden geen beleidsaanbevelingen gedaan, maar zijn bedoeld om wetenschappelijk bewijs te leveren voor besluitvormers. “Het rapport geeft voorbeelden van hoe nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek, zonder enige opgelegde beleidsprioriteiten, positieve verandering kan stimuleren en dringende maatschappelijke uitdagingen kan aanpakken”, aldus ERC-voorzitter Maria Leptin.
Nieuwsbericht European Research Council
Publicatie European Research Council
Denktank Europees Parlement: nieuwe toepassingen metaverse bieden kansen en grote risico’s
Commerciële, industriële en militaire toepassingen van de metaverse brengen zowel kansen als grote zorgen met zich mee voor het dagelijks leven, gezondheid, werk en veiligheid. Dat stelt de denktank van het Europees Parlement in een rapport. Volgens de denktank zijn wetgevingsinitiatieven ter bevordering van fundamentele rechtsbeginselen en toezicht nodig om ervoor te zorgen dat de metaverse een positieve rol zal spelen. Hierbij is het van belang dat dit wordt toegepast op een breed scala van beleidsterreinen.
Publicatie Denktank Europees Parlement
The Guild: Transnationale samenwerking en mobiliteit in het hoger onderwijs
Transnationale samenwerking in het hoger onderwijs wordt zowel op nationaal als internationaal niveau door beleidsmakers gezien als een manier om kennis te produceren om maatschappelijke problemen aan te pakken, infrastructurele mogelijkheden te creëren en het onderwijsaanbod te diversifiëren. De exacte manieren en de toegevoegde waarde van internationale samenwerking bij het verwezenlijken van deze ambities worden echter vaak als vanzelfsprekend beschouwd in plaats van duidelijk geformuleerd. Dat schrijft universiteitenkoepel The Guild in een paper, waarin het drieluik van transnationale samenwerking, innovatie en beleidsimplicaties worden onderzocht. In de paper wordt inzicht gegeven in het huidige discours over transnationale samenwerking zoals vastgelegd in beleidsdocumenten, nagedacht over de huidige mobiliteitsprogramma’s met betrekking tot studeren in het buitenland én een kader geschetst met verbeterpunten.
Nieuwsbericht The Guild
Publicatie The Guild
Is het huidige intellectuele eigendomssysteem geschikt om innovatie te ondersteunen?
Innovatieagentschappen spelen een belangrijke rol bij het opleiden van bedrijven, ondernemers en andere innovators op het gebied van intellectueel eigendom. Dat schrijft het Innovation Growth Lab (IGL) over een recent rapport dat is opgesteld voor Taftie (een EU-netwerk van innovatieagentschappen) over de rol van innovatieagentschappen op het gebied van intellectueel eigendom (IE). IGL benadrukt dat het huidige IE-systeem steeds complexer en moeilijker te navigeren wordt voor mkb’s en ondernemers. Het gebrek aan ‘basis IE-geletterdheid’ zou hierbij zorgen voor een enorme belemmering. Volgens IGL kunnen innovatieagentschappen hier een belangrijke ondersteunende rol kunnen bieden, door te dienen als eerste aanspreekpunt voor innovatieve bedrijven en een rol als adviseur en doorverwijzer aan te nemen. Ook zouden agentschappen hun beleidsinstrumenten beter moeten testen op effectiviteit.
Artikel Innovation Growth Lab