Europees Parlement debatteert over Europese wetgeving voor wetenschappelijke vrijheid
Het Europees Parlement debatteert over een mogelijk juridisch kader om de vrijheid van wetenschappelijk onderzoek in de EU te beschermen, schrijft Science Business. Initiatiefnemer Christian Ehler, Europarlementariër en rapporteur voor Horizon Europe, werkt aan een voorstel waarmee het Europees Parlement de Europese Commissie oproept om een dergelijk kader te ontwikkelen. Ehler is optimistisch over de kansen van het initiatief. “Ik heb onlangs een tijdje over deze kwestie gesproken met de voorzitter van de Commissie, Ursula von der Leyen, als onderdeel van onze ambities om de rechtsstaat te versterken, en ik hoop uiteraard dat de Commissie ons leiderschap zal volgen door zo snel mogelijk een wetgevingsvoorstel in te dienen”, aldus Ehler in een debat van de commissie Industrie, Technologie, Onderzoek en Energie (ITRE).
Artikel Science Business
Steeds meer lidstaten komen in actie voor Europese Innovatieagenda
Steeds meer lidstaten ondersteunen de New European Innovation Agenda (NEIA), meldt de Europese Commissie. De Commissie publiceerde vorige week een lijst met in gang gezette acties van lidstaten en met Horizon Europe geassocieerde landen in het kader van NEIA. Twintig lidstaten en geassocieerde landen hebben tot nu toe in totaal 169 acties gerapporteerd. Het gaat onder andere om nieuwe wetswijzigingen, beleidsinitiatieven en financieringsmogelijkheden. Volgens het overzicht van de Commissie heeft Nederland nog geen actie ondernomen.
Persbericht Europese Commissie
Artikel Science Business
Financieringsproblemen vormen bedreiging voor Europese ruimtevaartambities
De Europese particuliere ruimtevaartindustrie komt moeilijk van de grond, schrijft Science Business. In een artikel waarschuwen vertegenwoordigers uit de sector dat de Europese industrie achterloopt ten opzichte van andere wereldmachten, waardoor de EU afhankelijk dreigt te worden van Amerikaanse, Chinese of Indiase raketten. Europese startups hebben moeite om de benodigde investeringen te krijgen en klagen over complexe governance. De denktank Bruegel analyseerde onlangs de Europese ruimtevaartindustrie. Onderzoeker Fransesco Nicoli betoogt tegen Science Business dat het niet alleen een kwestie is van hoeveel publiek geld wordt geïnvesteerd, maar ook van hoe het wordt geïnvesteerd. “Ariane was geweldig, maar het was één aanbieder en had geen concurrentie. Dit is een recept voor het vertragen van innovatie, en dat is precies wat er is gebeurd. Europa was een leider op het gebied van commerciële ruimtevaartdiensten en werd door de VS overtroffen”, aluds Nicoli. Ook Bruegel waarschuwt dat de Europese particuliere ruimtevaartindustrie aanzienlijk achterloopt op de Amerikaanse.
Artikel Science Business
Publicatie Bruegel
The Guild: Ambitieus onderzoeksbeleid voor een succesvolle groene en digitale transitie
Het is essentieel om de ingewikkelde relatie tussen de digitale en de groene transitie te begrijpen, deze met elkaar te verbinden en gebruik te maken van hun potentiële synergiën. Dat stelt universiteitenkoepel The Guild in een paper. Hierin worden aanbevelingen gedaan over deze ‘tweelingtransitie’ aan beleidsmakers, onderzoeksfinanciers en kennisinstellingen. De koepel pleit er onder andere voor om ambitieus te investeren in onderzoek en innovatie op het gebied van de dubbele transitie, om Europa als wereldleider te positioneren. “Meer dan ooit moeten we over disciplines en sectoren heen samenwerken om synergiën tot stand te brengen en een solide wetenschappelijke basis voor goed bestuur te creëren. Het samenbrengen van de groene en digitale transitie is een belangrijke stap in dit streven”, aldus Ole Petter Ottersen, waarnemend secretaris-generaal van The Guild.
Nieuwsbericht The Guild
Publicatie The Guild
Science Business: Kleine lettertjes in Horizon-deal verbinden Verenigd Koninkrijk aan volgend Kaderprogramma
Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk alleen een terugbetaling vanwege een eventuele lage deelname aan Horizon Europe als land ook deelneemt aan het volgende Europese Kaderprogramma voor Onderzoek en Innovatie. Dat staat in de details van de associatieovereenkomst voor de terugkeer van het VK in Horizon Europe, schrijft Science Business. Het land kan geld terugvorderen als het meer dan 16% aan het programma betaalt dan het eruit haalt. Een dergelijke regeling was een voorwaarde voor de Britse regering om tot een akkoord te komen. In het voorstel staat echter dat terugbetaling ‘zal worden toegepast op operationele bijdragen van het VK aan een volgend programma waaraan het VK deelneemt’. Dit moet een potentiële financiële stimulans voor het land zijn om door te gaan naar het volgende programma. De opvolger van Horizon Europe moet in 2028 van start gaan.
Artikel Science Business
LERU: Toolbox voor Europese Onderzoeksruimte is onvoldoende
De ‘toolbox’ voor universiteiten en lidstaten bedoeld om onderzoeksloopbanen te verbeteren is nuttig, maar pakt de fundamentele kwesties die onderzoekers en onderzoeksinstellingen bezighouden niet aan. Dat stelt de League of European Research Universities (LERU). In juli heeft de Europese Commissie een toolbox met maatregelen gepresenteerd, waaronder nieuw Europees kader voor onderzoekscarrieres, een nieuw Handvest voor Onderzoekers en een Europees Competentiekader voor Onderzoekers (ResearchComp). Volgens LERU kan deze toolbox nuttig zijn, maar bestaat het risico dat het ‘niets meer is dan een oppervlakkige gimmick’. “De verantwoordelijkheid voor aantrekkelijke onderzoeksloopbanen in Europa kan niet alleen bij de instellingen worden gelegd. Universiteiten hebben echt actieve betrokkenheid van hun lidstaten nodig op het gebied van loopbaanonderwerpen, op het gebied van regelgeving en financiering. En we hebben een veel sterkere coördinatie-inspanning op Europees niveau nodig om de structurele barrières te overwinnen die onderzoekscarrières in Europa belemmeren”, aldus Bert Overlaet, voorzitter van de LERU Careers of Researchers & HR beleidsgroep.
Nieuwsbericht LERU
Duitsland investeert 4 miljard euro in microchip-projecten
Duitsland is van plan om via het Europese programma ‘Important Projects of Common Interest’ (IPCEI) ongeveer 4 miljard euro te investeren in 31 projecten op het gebied van microchips, schrijft EURACTIV. Vorige week kondigde het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatactie de projecten aan. “Duitsland levert een beslissende bijdrage aan de voorzieningszekerheid van Europa met halfgeleiders en chips”, aldus minister van Economie Robert Habeck in een persbericht. De investering is onderdeel van het IPCEI micro-elektronica en communicatietechnologie, waaraan 14 lidstaten deelnemen. De Europese Commissie keurde in juni 8,1 miljard euro aan staatssteun goed voor deze projecten. Naar verwachting moet het IPCEI tot 13,7 miljard euro aan private financiering ophalen. In totaal ontvangen 56 bedrijven subsidies voor 68 projecten. De Duitse regering heeft in het regeerakkoord de ambitie uitgesproken om Duitsland tot een mondiaal knooppunt voor de halfgeleiderindustrie te maken.
Artikel EURACTIV
Europese Commissie presenteert werkprogramma Erasmus+
De Europese Commissie heeft het Erasmus+ werkprogramma gepresenteerd. In een artikel van Neth-ER worden de belangrijkste prioriteiten uit het programma toegelicht. Het programma richt zich in onder andere op inclusiviteit, met bijzondere aandacht voor het betrekken van Oekraïense vluchtelingen, en het verder implementeren van de groene en digitale transitie in het programma. Het programma ontvangt in 2024 ruim 4,3 miljard euro, wat een recordbedrag is.
Publicatie Europese Commissie
Artikel Neth-ER
Nieuw initiatief voor Europees topcentrum voor windenergie
Negen onderzoeksinstituten en universiteiten die lid zijn van het European Energy Research Alliance Joint Programma Wind gaan een Europees topcentrum (EuCoE) voor windenergie oprichten. Dat meldt TNO, een van de deelnemende organisaties, in een nieuwsbericht. Het EuCoE moet een platform worden waar private en publieke financiering samenkomen, de onderzoeksbehoeften van zowel de academische wereld als de industrie worden gedefinieerd en de projecten worden geformuleerd die de nodige oplossingen zullen leveren. De samenwerking moet het Europese leiderschap op het gebied van onderzoek naar onshore en offshore windenergie versterken.
Nieuwsbericht TNO