Jaarlijks Europees cyberrapport waarschuwt voor impact van krachtige nieuwe AI-modellen
Het Europees Agentschap voor Cybersecurity (ENISA) heeft het jaarlijkse ENISA Threat Landscape (ETL)-rapport gepubliceerd. Het rapport schetst de belangrijkste dreigingen en trends die zijn waargenomen met betrekking tot dreigingen, dreigingsactoren en aanvalstechnieken. Ook worden relevante mitigatiemaatregelen in kaart gebracht. Opvallend is dat ENISA waarschuwt dat krachtige nieuwe AI-modellen een ontwrichtende factor kunnen worden bij de aankomende EU-verkiezingen, bijvoorbeeld door het gebruik van grootschalige informatiemanipulatie-campagnes. EURACTIV heeft hier een artikel over geschreven.
Publicatie ENISA
Artikel EURACTIV
Europarlementariërs willen duidelijker onderscheid startups en andere mkb-bedrijven
Huidige EU-regelgeving maakt geen onderscheid tussen startups en het mkb in het algemeen. Daarom pleit de commissie Industrie, Onderzoek en Energie (ITRE) van het Europees Parlement voor een specifieke definitie – en een bijbehorende strategie – om startups te steunen en helpen groeien. Dat schrijft Science Business. In het conceptrapport van ITRE wordt gepleit voor geharmoniseerde definities van startups en scaleups die weerspiegelen hoe zij verschillen van het overige mkb én om de bestaande mkb-regelgeving te evalueren. “Start-ups zijn de drijvende kracht achter innovatie en zijn in Europa ongeveer € 2 biljoen waard”, aldus rapporteur Tsvetelina Penkova tegen Science Business. “Ze moeten goed worden gedefinieerd als een actieve speler in de economie.”
Artikel Science Business
Europese Commissie positief over aanvragen Regional Innovation Valleys
De Europese Commissie is blij met de grote belangstelling voor de calls in het kader van de Regional Innovation Valley initiatief. Zo leidde de eerste oproep tot 57 voorstellen met bijna 1000 deelnemers uit 25 lidstaten en 6 geassocieerde landen. Het nieuwe initiatief combineert bestaande Europees beleidsinstrumenten voor cohesie en innovatie. Het doel ervan is om Europese interregionale innovatieprojecten aan te jagen om zich te richten op maatschappelijke uitdagingen, en zo ook de innovatiekloof tussen regio’s te dichten. Het initiatief wil uiteindelijk maximaal 100 regio’s identificeren die zich inzetten om de coördinatie van hun investeringen en beleid in onderzoek en innovatie te versterken. De voorstellen worden de komende maanden beoordeeld, in maart 2024 worden de resultaten bekend gemaakt.
Nieuwsbericht Europese commissie
EUIPO: Europese patenten en handelsmerken vergroten kans op durfkapitaalfinanciering
Het indienen van patenten en handelsmerken in de start- of vroege groeifase van een onderneming gaat gepaard met een grotere kans op financiering uit durfkapitaal. Dat concludeert het Bureau voor intellectuele eigendom van de EU (EUIPO) in een onderzoek naar de rol van intellectuele eigendomsrechten (IE) bij het vergemakkelijken van de toegang tot financiering. Verder constateert het EUPIO dat het indienen van Europese patenten en handelsmerken de kans op financiering verder vergroot en dat biotechnologie veruit de meest IE-intensieve sector is.
Publicatie EUIPO
EAU publiceert overwegingen voor het gebruik van universitaire rankings
De European University Association (EAU) heeft een lijst overwegingen gepubliceerd om universiteiten te ondersteunen bij het verantwoord gebruik van rankings. De koepel wil hiermee het bewustzijn over de potentiële valkuilen van de rankings vergroten en universiteiten aanmoedigen om hierop te reflecteren. De discussie over het gebruik van de ranglijsten groeit. In Nederland besloot de Universiteit Utrecht (UU) onlangs zelfs om geen gegevens aan te leveren voor de World University Rankings, waardoor geen score werd vastgesteld.
Publicatie EUA
Rapport EC: De impact van WTI ontwikkelingen op prestaties van ecosystemen in 2050
De Europese Commissie heeft een studie gepubliceerd over de invloed van ontwikkelingen op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie (WTI) op de prestaties van ecosystemen in 2050. De studie identificeert en beoordeelt toekomstige wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen die de prestaties van ecosystemen radicaal kunnen verbeteren of bedreigen. Deze ontwikkelingen worden getoetst op een aantal toekomstscenario’s.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Universiteitenallianties verstevigen inzet op duurzaamheid
De Algemene Vergadering van universiteitenkoepel CESAER heeft een gezamenlijke ‘verklaring over de bijdragen van universiteiten voor wetenschap en technologie aan duurzaamheid’ aangenomen. Hierin onderstrepen de 58 deelnemende universiteiten hun verantwoordelijkheid en bereidheid om hun bijdragen aan duurzaamheid te vergroten. In de verklaring staan zes sleutelprincipes en negentien acties om toe te werken naar duurzaamheid die ecologisch verantwoord, sociaal rechtvaardig en economisch eerlijk is. Ook de European University Association (EUA) heeft onlangs een Green Deal-routekaart voor universiteiten gepubliceerd.
Nieuwsbericht CESAER
Publicatie EUA
Gesteggel over toewijzing EU-subsidies aan onderzeese kabelprojecten
Het gebrek aan duidelijkheid bij de verdeling van de EU-middelen voor onderzeese kabelprojecten leidt tot vragen van lidstaten. Dat schrijft EURACTIV over de bijeenkomst van het Connecting Europe Facility (CEF) comité, dat bij elkaar kwam om de toewijzing van EU-middelen voor onderzeese kabelprojecten goed te keuren. Het CEF investeert in particuliere projecten met een Europese dimensie, waaronder offshore windparken en digitale infrastructuur. Sinds de sabotage van de Nord Stream-pijpleiding is de aandacht voor de diversificatie en veiligheid van onderzeese kabels toegenomen. EURACTIV schrijft – na inzage in de evaluatie van de aanvragen – dat er frustraties zijn over de ‘onduidelijke’ toekenning van middelen. Zo blijkt dat projecten met de hoogste beoordelingen slechts gedeeltelijke financiering ontvangen, terwijl projecten met een veel lagere score alle gevraagde middelen ontvangen. Een anonieme EU-functionaris zegt tegen EURACTIV dat de toewijzing ‘in wezen een politieke’ beslissing was en dat het ‘proces niet zo transparant was als het zou moeten zijn’.
Artikel EURACTIV
ECFR: Wat de EU-lijst van kritieke technologieën zegt over het Europese China-beleid
De onlangs gepubliceerde EU-lijst van kritieke technologieën biedt concrete inzichten in de manier waarop de EU denkt over de risico’s van samenwerking met China, schrijft denktank European Council on Foreign Relations (ECFR) in een analyse. De denktank vindt het opvallend dat de lijst ‘verrassend kort’ is en zich alleen richt op halfgeleiders, AI, kwantumcomputing en biotechnologie. Andere belangrijke technologieën, waaronder schone technologie, ontbreken. Ook op dit vlak ervaart de EU uitdagingen, terwijl China juist wereldleider is. “Dit wijst erop dat het terugdringen van risico's binnen de Unie een onderwerp blijft dat verdeeldheid zaait, bij gebrek aan een Europese consensus over China”, zo valt te lezen. Volgens ECFR komt dit ook voort uit angst voor de reactie van China en zorgen van ondernemingen. De denktank betoogt dat de EU moet erkennen dat de plannen voor vermindering van risico’s bij kritieke technologieën expliciet over de positie van China gaan. Ook zou de EU bedrijven aan boord moeten krijgen door ze gerust te stellen dat de EU niet van plan is het proces van risicovermindering uit te breiden naar andere landen.
Artikel ECFR
Science Business: lot van de New Europese Bauhaus-missie hangt aan een zijden draadje
EU-lidstaten zijn niet overtuigd van het idee van de Europese Commissie om van het New European Bauhaus een Horizon Europe-missie te maken. Dat schrijft Science Business op basis van gesprekken met verschillende diplomaten. Het Bauhaus is een project dat een culturele en esthetische draai wil geven aan de Europese netto-nul ambities. Tot nu toe ontvangt het programma financiering vanuit negen afzonderlijke EU-programma’s, maar in juli stelde de Europese Commissie voor om het programma een speciale missie binnen Horizon Europe te maken. Vorig jaar publiceerden de EU-ministers al gezamenlijke conclusies waarin de Commissie werd opgeroepen om geen nieuwe missies voor te stellen ‘totdat de huidige missies positief zijn beoordeeld’. Volgens Science Business zien veel lidstaten de lancering van deze missie niet zitten en verwacht daarom dat het voorstel in de huidige vorm zal worden weggestemd in december.
Artikel Science Business
Rapport ESIR: Openheid wetenschap nodig, maar in gevaar door geopolitieke concurrentie
De Europese Expert Group on the Economic and Societal Impact of Research and Innovation (ESIR) waarschuwt dat het gevestigde Europese model van openheid van wetenschap wordt uitgedaagd. Dat blijkt uit haar nieuwste analyse van onderzoek-, innovatie- en technologiebeleid in Europa te midden van geopolitieke concurrentie. De expertgroep pleit voor WTI-beleid, dat moet zorgen dat digitalisering en opkomende technologieën de maatschappij ten goede komen en tegelijkertijd het Europees concurrentievermogen behoudt. Ook moet dit beleid in lijn met de Europese Green Deal mondiale kaders scheppen voor een duurzame toekomst en protectionisme vermijden.
Nieuwsbericht Europese Commissie
CESAER: De uitdagingen van open science op het gebied van kennisveiligheid
Universiteitenkoepel CESAER heeft een whitepaper gepubliceerd over de uitdagingen van universiteiten die opereren op het snijvlak van open science en kennisveiligheid. Het paper ‘Keeping science open?’ is bedoeld om meer achtergrond te geven aan het discours ‘zo open als mogelijk en zo beperkt als nodig’, te onderzoeken wat dit betekent voor de dagelijkse gang van zaken op universiteiten én om aanbevelingen te doen om de wetenschap open te houden in deze snel evoluerende context. Hoofdschrijver Irna van der Molen (UTwente) heeft enkele punten uit het paper uitgewerkt in een opiniestuk op Science Business.
Nieuwsbericht CESAER
Opiniestuk Science Business