Commissie lanceert drie initiatieven voor verbetering onderzoekscarrières
In juli heeft de Europese Commissie een aantal maatregelen gepresenteerd om de Europese Onderzoeksruimte (EOR) en de carrières van (jonge) onderzoekers te versterken. Zo wil de Commissie een nieuw Europees kader voor onderzoeksloopbanen vaststellen en het handvest en de code voor onderzoekers uit 2005 vervangen met nieuwe en herziene beginselen. De Commissie werkte ook aan ResearchComp, een Europees competentiekader voor onderzoekers om de intersectorale mobiliteit van onderzoekers te ondersteunen. In een artikel van Neth-ER worden de initiatieven verder toegelicht.
Persbericht Europese Commissie
Artikel Neth-ER
EU-wetenschapsministers in gesprek over toekomst Europese O&I-programma’s
Eind juli zijn de Europese wetenschapsministers onder leiding van het Spaans Voorzitterschap in gesprek gegaan over het volgende strategische plan voor Horizon Europe, schrijft Science Business. Veel ministers bepleitten dat de Europese Commissie moet zorgen dat onderzoeksgeld niet wordt doorgesluisd naar beleidsgestuurde initiatieven die weinig met onderzoek te maken hebben, zoals bepaalde investeringen in de Europese Chips Act. Daarnaast is er gesproken over Europese wetenschapsdiplomatie. In december organiseert het Spaanse voorzitterschap van de EU de eerste Europese conferentie over dit onderwerp.
Artikel Science Business
Definitieve goedkeuring voor Chips Act
In de zomer is de Raad van de Europese Unie definitief akkoord gegaan met de Chips Act. De Raad was het laatste EU-orgaan dat nog over de wet moest stemmen. De Chips Act zorgt voor een investering van 43 miljard euro van de EU en lidstaten in de Europese chipsindustrie.
Persbericht Europese Raad
EARTO en universiteitenkoepels onderschrijven EIC-verklaring over intellectueel eigendom
De Europese vereniging van Onderzoeks- en Technologieorganisaties (EARTO) en een aantal universiteitenkoepels onderschrijven de aanbevelingen van de European Innovation Council (EIC) aan de Europese Commissie op het gebied van intellectueel eigendom rond de EIC Pathfinder en Transition projecten. De aanbevelingen van de EIC zijn gericht op het bevorderen van kennisoverdracht en het versterken van de rol van Knowledge Transfer Offices (KTO) binnen onderzoeksorganisaties. In een gezamenlijk statement noemen de organisaties de aanbevelingen ‘een zeer positieve stap’. “Om onze capaciteiten voor door onderzoek geleide innovatie te maximaliseren, moet het werkprogramma het partnerschap tussen onderzoekers, technologieoverdrachtsbureaus en de EIC bevorderen, zodat elk kan bijdragen op basis van zijn specifieke sterke punten”, aldus medeondertekenaar Jan Palmowski, secretaris-generaal van The Guild.
Publicatie EARTO
Technologiebedrijven vormen een coalitie om cyberveiligheidsrisico’s te bestrijden, vooruitlopend op EU-regelgeving
Een aantal technologiebedrijven hebben zich verenigd om gezamenlijk cyberbeveiligingsrisico's aan te pakken voordat nieuwe EU-regelgeving van kracht wordt, schrijft EURACTIV. Eind juli werd de Network Resilience Coalition aangekondigd met elf oprichters, waaronder Cisco, Intel en Broadcom. De bedrijven willen gezamenlijk de veiligheid van software- en hardware-updates vergroten en de cyberrisico’s in netwerken van technologiebedrijven beperken. Hiermee lopen de bedrijven vooruit op een aantal bepalingen uit de Cyber Resilience Act (CRA). In de zomer hebben de Europese Raad en het Europees Parlement hun standpunt over de CRA aangenomen. Naar verwachting zullen de onderhandelingen over de definitieve wettekst in september van start gaan.
Artikel EURACTIV
Persbericht Europese Raad
Persbericht Europees Parlement
Europese Commissie wil dierproeven sneller afbouwen
De Europese Commissie wil extra maatregelen nemen om het aantal dierproeven in de EU verder terug te dringen. Dat valt te lezen in een reactie op het Europees burgerinitiatief (EBI) over proefdieren. De Commissie juicht het initiatief toe en stelt voor om de EU-wetgeving inzake chemische stoffen aan te passen én aanvullende maatregelen te nemen om het aantal dierproeven in het kader van onderzoek en onderwijs sneller af te bouwen. Diverse universiteitenkoepels en onderzoeksfinanciers hebben gereageerd op de plannen van de Europese Commissie. Zij juichen de ambities toe, maar benadrukken dat de wetenschap nog niet voldoende vooruitgang heeft geboekt om adequate diervrije oplossingen voor alle wetenschappelijke doeleinden te bieden.
Persbericht Europese Commissie
Nieuwsbericht LERU
Nieuwsbericht Science Europe
Nieuwsbericht ZonMW
EU-missies op schema om hun ambities voor 2030 te halen
De Europese Commissie is positief over de eerste resultaten van de EU-missies van Horizon Europe in de ondersteuning om de Europese doelstellingen voor 2030 te verwezenlijken. Dat valt te lezen in een mededeling over de eerste twee werkingsjaren van de missies. In de mededeling worden de belangrijkste resultaten en uitdagingen toegelicht. “In hun eerste twee jaar hebben de missies van Horizon Europa gestage vooruitgang geboekt bij het aanpakken van de grootste uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd: kankerbestrijding, aanpassing aan de klimaatverandering, bescherming van onze wateren, klimaatneutraal maken van onze steden en herstel van onze bodem”, aldus Eurocommissaris Vestager. Verder komt de Commissie met voorstellen om de EU-missies nog doeltreffender te maken.
Persbericht Europese Commissie
Voorstel voor tien nieuwe industriële Horizon Europe partnerschappen
De Europese Commissie heeft tien nieuwe kandidaat-partnerschappen voor het tweede strategisch plan van Horizon Europe gepresenteerd. De partnerschappen bundelen publieke en private financiering, met als doel om industrieën een impuls te geven op het gebied van onderzoek en innovatie. In de eerste helft van Horizon Europe lanceerde de EU al 49 partnerschappen op vier gebieden, wat fors minder is ten opzichte van Horizon 2020. Het gaat onder andere om partnerschappen rond de gezondheid van de hersenen, cultureel erfgoed en zonne-energie. EU-lidstaten en andere geassocieerde landen met Horizon Europe kunnen tot september reageren op het voorstel. Tegen het einde van het jaar wordt een definitief plan vastgesteld. Zowel Science Business als Neth-ER hebben een artikel geschreven over het voorstel van de Commissie.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Artikel Science Business
Artikel Neth-ER
EIC wil deelname van ‘widening landen’ aan innovatieprogramma’s verdubbelen
De European Innovation Council (EIC) wil de deelname van ‘widening landen’ aan EIC-programma’s vergroten. Dat valt te lezen in een statement van het EIC-bestuur. Het EIC-bestuur heeft het doel om de deelname van widening landen – lidstaten die ondermaats presteren op onderzoek en innovatie - te vergroten tot een aandeel van ten minste 15% voor alle EIC-instrumenten. Dit zou een verdubbeling zijn van het huidige niveau van minder dan 8%. De EIC heeft een aantal maatregelen voorgesteld om dit te bereiken.
Nieuwsbericht EIC
Artikel Neth-ER
Denktank: EU moet zich voorbereiden op kwantumbestendige cyberbeveiliging
De Europese Commissie moet een EU cyberbeveiligingsstrategie voor kwantumcomputers opstellen, stelt het European Policy Centre (EPC). De denktank bepleit dat een gecoördineerd actieplan nodig is om te reageren op toekomstige kwantumaanvallen op encryptie en zich moet voorbereiden op een toekomst waarin krachtige kwantumcomputers commercieel verkrijgbaar zijn. De Europese inspanningen op het gebied van kwantumbestendige cybersecurity zouden vergeleken met de Amerikaanse aanpak onvoldoende zijn. EURACTIV heeft een artikel geschreven over de belangrijkste conclusies van de denktank.
Artikel EURACTIV
Publicatie EPC
Taiwanese chipfabrikant investeert 10 miljard euro in Duitse chipfabriek
De Taiwanese chipsfabrikant TSMC gaat een nieuwe fabriek bouwen in Duitsland, schrijft de NOS. De productielocatie in Dresden gaat zich voornamelijk richten op chips voor de auto-industrie. TMSC heeft aangekondigd meer dan 10 miljard euro in Duitsland investeren en krijgt een belang van 70% van de fabriek. Ook de Nederlandse chipmaker NXP is betrokken bij het project met een belang van 10%. De recent aangenomen European Chips Act maakt het eenvoudiger om miljarden aan overheidsgeld te investeren in de bouw van Europese chipfabrieken. De Duitse regering zou 5 miljard euro aan steun toegezegd hebben voor de bouw van de fabriek. Volgens Eurocommissaris Breton markeert de Taiwanese investering het ‘hoogtepunt’ van de industriële strategie van de EU van de afgelopen jaren.
Artikel NOS
Artikel EURACTIV
Artikel EURACTIV
Artikel EURACTIV
EFI-rapport 2023: Stand van zaken in onderzoek en innovatie in Duitsland
De Duitse Commissie van Deskundigen voor Onderzoek en Innovatie (EFI) heeft haar jaarlijkse rapport over de stand van zaken in onderzoek en innovatie in Duitsland gepubliceerd. Het rapport bepleit onder andere de noodzaak van een langetermijn-oriëntatie, strategische planning en duidelijke prioriteiten voor het Duitse O&I-beleid. Ook wordt geadviseerd om een regeringscommissie voor innovatie en transformatie op te richten.
Publicatie EFI