Europese Commissie presenteert reeks initiatieven rond vaardigheden en mobiliteit van talenten
De Europese Commissie heeft het pakket ‘Mobiliteit van vaardigheden en talent’ aangekondigd. Dit pakket bevat een reeks initiatieven en maatregelen die de EU aantrekkelijker moeten maken voor talent van buiten de EU en om mobiliteit binnen de EU te bevorderen. De Commissie doet onder andere een reeks aanbevelingen om de erkenning van vaardigheden en kwalificaties uit niet-EU-landen te vereenvoudigen en versnellen. De aanbeveling wordt binnenkort voorgelegd aan de lidstaten. Ook wil de Commissie dat in 2030 ten minste 25 procent van de ho-studenten en ten minste 15 procent van de mbo-studenten een onderwijservaring in het buitenland heeft opgedaan. “We geloven in een toekomst waarin de kans om in het buitenland te leren geen voorrecht is, maar een standaardoptie voor iedereen”, aldus Eurocommissaris Ivanova. Neth-ER heeft een artikel geschreven over de aankondiging. In een gemeenschappelijke reactie reageren verschillende universiteitenkoepels positief op het voorstel van de Commissie. Ook de werkgeverskoepelorganisatie Business Europe is blij met de aankondiging.
Persbericht Europese Commissie
Artikel Neth-ER
Nieuwsbericht EUA
Artikel Neth-ER
Politiek akkoord over Interoperable Europe Act
Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben een politiek akkoord bereikt over de Interoperable Europe Act. De verordening creëert een samenwerkingskader voor digitale overheidsdiensten om de digitale transformatie en interoperabiliteit van de Europese overheidssector te versnellen. “Het vandaag bereikte akkoord is een essentiële stap in de richting van betere digitale overheidsdiensten, minder administratieve lasten en kostenbesparingen voor alle betrokkenen”, aldus Eurocommissaris Hahn.
Persbericht Europese Commissie
Europese Universiteiten en Kennisallianties versterken de regionale impact van hoger onderwijsinstellingen
Europese Universiteiten en Kennisallianties kunnen hoger onderwijsinstellingen helpen om bij te dragen en mee te doen aan innovatie binnen de regio. Dat blijkt uit een rapport van het Joint Research Centre van de Europese Commissie. De allianties zorgen onder andere voor een betere aansluiting van instellingen op regionale innovatie-ecosystemen van de industrie, overheids- en kennisinstellingen. Neth-ER heeft een artikel geschreven over het rapport, waarbij ook wordt gekeken naar de betrokkenheid en ervaringen van Nederlandse instellingen. Hier valt te lezen dat Nederlandse instellingen vinden dat hun deelname aan een alliantie bijdraagt aan regionale behoeften en strategieën.
Artikel Neth-ER
Publicatie JRC
Politiek akkoord over Critical Raw Materials Act
De Europese Raad en het Europees Parlement hebben een voorlopig politiek akkoord bereikt over de Critical Raw Materials Act. De verordening moet een kader creëren om een veilige en duurzame aanvoer van cruciale grondstoffen te garanderen. In het akkoord zijn een aantal zaken gewijzigd ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel. Zo wordt bijvoorbeeld aluminium opgenomen in de lijst van strategische materialen, wordt de benchmark voor recycling aangescherpt en is de vergunningsprocedure voor strategische projecten verduidelijkt. De instellingen moeten het akkoord nu alleen nog formeel goedkeuren.
Persbericht Europese Raad
EIC-fonds bereikt mijlpaal van 1 miljard euro aan investeringen in deep tech
Sinds de oprichting van het Fonds van de Europese Innovatieraad (EIC) in september 2022 zijn er al bijna 1 miljard euro aan investeringen in deep tech-bedrijven goedgekeurd. Dat meldt de Europese Commissie. Het fonds is gelanceerd als onderdeel van Horizon Europe en is gericht op het aanjagen van baanbrekende technologieën en innovaties. Afgelopen jaar zijn aanvragen van 159 startups en mkb-bedrijven goedgekeurd. “We geven de slimste startups van Europa de mogelijkheid om te groeien, investeringen veilig te stellen en naar voren te komen als mondiale koplopers op het gebied van technologieën die cruciaal zijn voor de reis van Europa naar een groenere, digitaal geavanceerde toekomst”, aldus Eurocommissaris Ivanova.
Persbericht Europese Commissie
Denktank Europees Parlement: Uitdagingen rond academische vrijheid moeten worden aangepakt
Ondanks dat EU-lidstaten wereldwijd goed scoren als het gaat om de bescherming van de academische vrijheid, is er de facto sprake van erosie van de academische vrijheid in de EU. Dat stelt de denktank van het Europees Parlement in een rapport. De belangrijkste uitdagingen zouden voortkomen uit het gebrek aan gemeenschappelijk begrip en systematische monitoring op EU-niveau. “Als deze uitdagingen niet worden aangepakt, wordt academische vrijheid kwetsbaarder voor bedreigingen”, aldus de denktank. In het rapport zijn drie mogelijke beleidsopties onderzocht die het potentieel hebben om deze uitdagingen aan te pakken. Ook wijst de denktank op de noodzaak om de randvoorwaarden voor academische vrijheid te versterken, zoals ambitieuzere onderzoeksfinanciering en het verbeteren van onderzoeksloopbanen.
Publicatie Denktank Europees Parlement
EU-lidstaten akkoord met Europese ruimtevaartstrategie voor veiligheid en defensie
De Europese Raad heeft conclusies aangenomen over de EU-ruimtevaartstrategie voor veiligheid en defensie. De Raad wil het inzicht in ruimtebedreigingen vergroten via een (geheime) jaarlijkse analyse en door militaire en civiele inlichtingendiensten op dit vlak te versterken. Verder wil de Raad onder andere de veerkracht en bescherming van ruimtesystemen en -diensten vergroten, een toolbox ontwikkelen voor gezamenlijke EU-reacties op dreigingen en het gebruik van de ruimte voor veiligheids- en defensiedoeleinden verbeteren.
Persbericht Europese Raad
Europese Commissie stelt supercomputers beschikbaar om ontwikkeling van AI te versnellen
De Europese Commissie en de European High-Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) hebben aangekondigd om de toegang tot Europese supercomputers open te stellen en te verbreden voor Europese start-ups en mkb’ers op het gebied van AI. De supercomputers worden ook beschikbaar gesteld voor de bredere AI-gemeenschap. De aankondiging is onderdeel van het EU AI Start-Up Initiative. “De toegang tot de Europese supercomputerinfrastructuur die we vandaag aankondigen zal start-ups helpen de ontwikkeling en opschaling van kunstmatige intelligentie op een verantwoorde manier en in lijn met de Europese waarden te leiden”, aldus Commissievoorzitter Von der Leyen.
Persbericht Europese Commissie
Persbericht Europese Commissie
ITIF: Hoe de EU zijn defensie-industrie concurrerender kan maken
Het is niet de hoeveelheid geld die de Europese defensie-industrie tegenhoudt, maar op systemisch niveau is het grootste obstakel hoe en waar dat geld wordt uitgegeven. Dat stelt denktank ITIF in een analyse. De denktank schrijft dat de Europese defensie-industrie ‘verdeeld en zeer politiek’ is. Dit zou vooral komen omdat defensievraagstukken nog steeds grotendeels op nationaal niveau worden afgehandeld. “De fragmentatie van de industrie en haar beperkte productiecapaciteiten hebben ertoe geleid dat de Europese defensie-industrie niet alleen niet in staat is om ten volle te concurreren, maar ook niet in staat is om snel en effectief te reageren op veiligheidscrises”, zo valt te lezen. Volgens de denktank zou de EU een interne markt voor de Europese defensie-industrie tot stand moeten brengen met gezamenlijke aanbestedingen en coöperatieve ontwikkeling, in plaats van te werken met 27 nationale markten.
Publicatie ITIF
EIT ziet stijging in deelname van opkomende regio’s aan Regionaal Innovatieprogramma
Het European Institute of Innovation & Technology (EIT) heeft het activiteitenrapport van het Regional Innovation Scheme (RIS) van 2022 gepubliceerd. Het EIT schrijft afgelopen jaar ‘ongelooflijke vooruitgang’ te hebben geboekt om de geografische ongelijkheid in Europese innovatie te dichten. Het RIS is in 2014 gelanceerd om alle landen en regio’s die volgens het Europees Innovatiescorebord als ‘opkomend’ of ‘gematigd’ worden aangemerkt te ondersteunen. Bij aanvang van het programma waren er vrijwel geen EIT-activiteiten in de zogenaamde RIS-landen, maar momenteel vertegenwoordigen de RIS-landen 56% van de deelname aan EIT-activiteiten.
Publicatie EIT
Europese Raad stemt in met Britse associatie met Horizon Europe
De Europese Raad heeft de associatie van het Verenigd Koninkrijk met Horizon Europe en Copernicus goedgekeurd, schrijft Neth-ER. De Europese Commissie sloot eerder al een akkoord met de Britse regering. De afspraken treden per 1 januari 2024 in werking, waarmee de Britten dezelfde toegang tot Horizon Europe krijgen als onderzoekers en organisaties uit EU-lidstaten. De financiële bijdrage van het VK wordt geschat op 2,6 miljard euro per jaar.
Artikel Neth-ER