Europees Parlement wil vrijstellingen voor onderzoek in AI Act
Afgelopen week is de AI Act aangenomen door het Europees Parlement, waardoor de onderhandelingen met de lidstaten kunnen beginnen. Science Business en Neth-ER hebben een artikel geschreven over de gevolgen van het standpunt van het Parlement voor onderzoek en innovatie. Het Parlement heeft 31 amendementen toegevoegd die ervoor moeten zorgen dat onderzoek en innovatie rondom AI niet gehinderd worden. Eén van de amendementen stelt expliciet dat ‘de AI Act onderzoek en innovatie (O&I) moet bevorderen en vrijheid van onderzoek moet respecteren’. Enkele relevante voorstellen zijn dat AI-systemen voor onderzoeksactiviteiten worden vrijgesteld van regelgeving, dat de Commissie elke vier jaar rapporteert over de Europese onderzoeksinvesteringen in AI en dat academici en het Joint Research Centre een vaste plek krijgen in het (nog op te richten) European AI Office.
Artikel Neth-ER
Artikel Science Business
EIC en EIT lanceren nieuwe Europese prijs voor vrouwelijke innovators
De European Innovation Council (EIC) en het European Institute of Innovation and Technology (EIT) hebben een gezamenlijke Europese prijs voor vrouwelijke innovators gelanceerd. Er worden geldprijzen beschikbaar gesteld voor vrouwelijke innovators (oprichters en medeoprichters van een bedrijf), veelbelovende jonge innovators (onder de 35 jaar) én voor vrouwelijk leiderschap (mensen met een directe band met de EIT-gemeenschap of bestaande kennis- en innovatiegemeenschappen). “Deze nieuwe prijs wordt uitgereikt om Europa en vrouwelijke innovators te inspireren. De prijs, gelanceerd door de European Innovation Council en het European Institute of Innovation and Technology, heeft tot doel de belemmeringen voor vrouwen in het bedrijfsleven en de technologie weg te nemen. Ik kijk er naar uit om veel inzenders te zien”, aldus Eurocommissaris Vestager.
Persbericht EIC
Europese Commissie vindt uitsluiting Huawei en ZTE van 5G-netwerken gerechtvaardigd
De Europese Commissie vindt de besluiten van lidstaten om de Chinese fabrikanten Huawei en ZTE beperkingen op te leggen of uit te sluiten van 5G-netwerken gerechtvaardigd. Volgens een voortgangsrapport van de Europese Commissie over de implementatie van de EU-Toolbox voor cybersecurity van 5G zouden deze bedrijven hogere veiligheidsrisico’s met zich meebrengen in vergelijking met andere bedrijven. “Uit dit verslag blijkt duidelijk dat het een dringende prioriteit is dat de nationale autoriteiten hun inspanningen afronden om de maatregelen van de EU-toolbox voor 5G volledig uit te voeren om de collectieve veiligheid van de EU te beschermen. Het voltooien van deze inspanningen, en met name het identificeren en beperken van de toegang tot 5G-leveranciers met een hoog risico, is van vitaal belang voor het verzegelen van de infrastructuur van de veiligheidsunie”, aldus Eurocommissaris Schinas.
Persbericht Europese Commissie
Artikel Computable
Artikel Politico
Artikel Euractiv
Europarlementariër komt met verbeterplan voor EU Net-Zero Industry Act
Het Europees Parlement overweegt aanpassingen in het voorstel voor de Net-Zero Industry Act (NZIA) om het makkelijker te maken voor de industrie om de productie van netto-nul technologieën uit te breiden. In een artikel op Science Business worden de suggesties van Europarlementariër en rapporteur Christian Ehler uiteen gezet. Ehler benadrukt dat de wet ‘eenvoudig, begrijpelijk en succesvol moet zijn’ en pleit daarom voor meer duidelijkheid over wat telt als groene technologie en wat niet. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door de lijst met technologieën te koppelen aan de bestaande ‘EU-taxonomie voor duurzame activiteiten’. Ook wil Ehler af van het voorgestelde ‘tweeklassensysteem’ voor ondersteuning van groene technologieprojecten (op basis van het feit of ze als strategisch worden beschouwd of niet) en pleit voor een bredere dekking van de toeleveringsketen voor groene technologieën.
Artikel Science Business
ENISA pleit voor meer onderzoek naar AI in relatie tot cybersecurity
Het Europees uitvoerend agentschap voor cybersecurity (ENISA) pleit voor meer onderzoek naar het gebruik van AI in relatie tot cybersecurity. Het agentschap heeft vier rapporten gepubliceerd over de meest ingrijpende uitdagingen op het gebied van AI. In een artikel op Neth-ER is een overzicht te vinden van vijf belangrijke onderzoeksbehoeften, waaronder de ontwikkeling van AI-trainingsmodellen rondom cybersecurity gerelateerde scenario’s en de mogelijkheden om AI te gebruiken om het mogelijke gedrag van een cyberaanvaller in kaart te brengen.
Persbericht ENISA
Artikel Neth-ER
EU Startup Nations Alliance breidt uit naar 15 lidstaten
Cyprus, Duitsland, Griekenland, Litouwen, Luxemburg en Polen hebben zich aangesloten bij de EU Startup Nations Alliance (ESNA). Na deze uitbreiding bestaat de alliantie uit 15 lidstaten. ESNA is het uitvoeringsorgaan van de EU Startup Nations Standard en heeft als doel om ondernemerschap aan te jagen en de groei van startups te versnellen. ESNA werkt onder andere aan de ontwikkeling van een ‘éénloketsysteem’ voor technologisch en ondernemerstalent in derde landen die in de starterssector van een EU-land willen werken. Nederland is geen lid van de alliantie.
Persbericht Europese Commissie
EU-ministers willen duidelijkere regels over het gebruik van algoritmes in de platformeconomie
De EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over betere bescherming van platformwerkers en het tegengaan van schijnzelfstandigheid. De ministers willen onder andere meer transparantie over de inzet van algoritmes in de platformeconomie. Zo moeten medewerkers van platformbedrijven (zoals maaltijdbezorgers en taxichauffeurs) het recht krijgen om altijd te weten waarom een algoritme ze uitsluit van een app en moet het mogelijk worden om daartegen in beroep te gaan. “Dit akkoord is een belangrijke stap vooruit voor platformwerkers. Veel van hen zien zich genoodzaakt te werken als zzp’er, terwijl ze eigenlijk werknemer zijn. Daardoor missen ze de bescherming waar ze recht op hebben. Nederland heeft daarom ingezet op een akkoord dat schijnzelfstandigheid tegengaat en platformwerkers meer controle geeft over de algoritmes die hun werk bepalen. Hiermee zorgen we in heel Europa voor een betere balans tussen de duurzame ontwikkeling van platformbedrijven en de bescherming van werknemers”, aldus minister Van Gennip. De lidstaten kunnen nu gaan onderhandelen met het Europees Parlement over de definitieve richtlijn.
Persbericht Rijksoverheid
Persbericht Europese Raad
Rapport Europese Commissie over de rol van AI in de wetenschap
De kans dat toekomstige wetenschappelijke ontdekkingen worden aangestuurd door AI-toepassingen en -tools zal, als de huidige trends doorzetten, aanzienlijk toenemen. Dat stellen onderzoekers van de Europese Commissie in een rapport over de rol van kunstmatige intelligentie in wetenschappelijk onderzoek in verschillende wetenschapsdomeinen. De prestaties op het gebied van AI in de wetenschap van de EU blijken sterk te verschillen tussen de lidstaten. De onderzoekers waarschuwen dat de EU voor belangrijke uitdagingen kan komen te staan wanneer zij de ontwikkeling en toepassing van AI in de wetenschap onvoldoende weet bij te houden.
Publicatie Europese Commissie
CER: EU is opgewassen tegen Amerikaanse en Chinese subsidies voor groene technologieën
Europa heeft een sterke positie op het gebied van groene technologieën, maar wordt geconfronteerd met groeiende gesubsidieerde productie in de VS en China. Toch kan Europa haar positie te behouden, stelt de denktank Centre for European Reform (CER). CER waarschuwt dat een subsidiewedloop de interne markt van de EU kan verstoren, prikkels om te innoveren kan verzwakken en een overtollige productiecapaciteit kan creëren. De denktank pleit daarom dat de EU haar subsidies moet richten op sectoren waar hulp op korte termijn nodig is om opkomende Europese industrieën, zoals waterstof, te helpen opschalen. Daarnaast zou de EU zich moeten richten op markten voor goederen, zoals windturbines, waar wereldwijd een oligopolie of duopolie dreigt te ontstaan en waarin een afhankelijkheid van China riskant is.
Publicatie CER
Risico’s en kansen rond het gebruik van collaboratieve industriële robots
De afgelopen jaren stijgt het aantal toepassingen van ‘collaboratieve robots’, die ontworpen zijn om samen te werken met mensen. De Denktank van het Europees Parlement heeft een analyse gepubliceerd over de kansen en risico’s van de technologie, met speciale nadruk op belangrijke aspecten zoals veiligheid. Daarnaast schetsen de onderzoekers beleidsopties die de EU in staat zouden stellen om voorop te blijven lopen op het gebied van deze technologie.
Publicatie Denktank Europees Parlement