Iliana Ivanova benoemd als Eurocommissaris voor Onderzoek, Innovatie en Onderwijs
De Bulgaarse Iliana Ivanova is deze week formeel benoemd als Eurocommissaris voor Onderzoek, Innovatie en Onderwijs. Ivanova is de opvolger van Mariya Gabriel, die aftrad om in Bulgarije een nieuwe regering te vormen. Vorige week heeft het Europees Parlement met grote meerderheid voor de benoeming van Eurocommissaris Ivanova gestemd. Op dinsdag is Ivanova formeel door de Europese Raad benoemd. Science Business schrijft dat Ivanova ook op steun kan rekenen vanuit de onderzoeksgemeenschap. Onder andere universiteitenkoepel The Guild is blij met de uitkomst van de stemming en noemt het cruciaal dat de portefeuille onderzoek, innovatie en onderwijs weer bij één toegewijde Eurocommissaris ligt.
Artikel Science Business
Artikel The Guild
Persbericht Europese Raad
Onzekerheid over onderzoekssamenwerking tussen EU en VK blijft bestaan, ondanks deal rond Horizon Europe
Het kan misschien nog wel jaren duren voordat de onderzoekssamenwerking tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk weer op het goede spoor is. Dat schrijft Science Business, naar aanleiding van een bijeenkomst met universiteitsbestuurders uit het VK en Duitsland. Zo verwacht Hauke Heekeren, voorzitter van de Universiteit van Hamburg, dat het nog vier tot vijf jaar kan duren voordat het vertrouwen van academici weer volledig is teruggekeerd. “De overheid zal moeten begrijpen dat het iets is dat, als je het eenmaal hebt beschadigd, het doorgaans langer duurt om het te repareren dan om het te beschadigen,” aldus Heekeren. Zo zouden onderzoekers zich bijvoorbeeld afvragen of de administratieve subsidieprocedures nog zullen werken zoals vroeger. Ook het gebrek aan deelname aan Erasmus+ zou drempels kunnen opwerpen voor Britse instellingen. Hierdoor kunnen zij alleen als geassocieerde leden toetreden tot het Europese universiteiteninitiatief, omdat de regeling wordt gefinancierd via Erasmus+.
Artikel Science Business
EIT Digital en EIT intensiveren samenwerking rond Europese Deep Tech
Het European Institute of Innovation & Technology (EIT) Digital en de European Innovation Council (EIC) breiden hun samenwerking uit om de Europese Deep Tech sector te stimuleren. Dat kondigen de partijen aan na afloop een succesvol pilotjaar van samenwerking. De partijen zijn tevreden op de behaalde resultaten, waarbij scale-ups hun investeringsmijlpalen bereikten en meer dan 25 miljoen euro aan particulier kapitaal is opgehaald. In de nieuwe samenwerking krijgen begunstigden van de EIC-programma’s toegang tot verschillende diensten en programma’s van EIT Digital. “We hebben een trackrecord in het ondersteunen van deep tech-talent, startups en scale-ups en in het samenwerken met de grootste spelers op het gebied van Europese overheidsopdrachten, zoals de EIC, het EIF en de ECB. We zijn zeer verheugd om onze samenwerking met de EIC voort te zetten en meer deep tech startups en scale-ups in staat te stellen een hoger niveau te bereiken”, aldus Federico Menna, CEO van EIT Digital.
Nieuwsbericht EIT
Europees Parlement neemt standpunt in over Critical Raw Materials Act
Afgelopen week heeft het Europees Parlement een standpunt ingenomen over de voorgestelde Critical Raw Materials Act (CRMA), schrijft EURACTIV. Het wetgevingspakket moet de Europese afhankelijkheid verminderen op het gebied van belangrijke grondstoffen die nodig zijn voor de groene en digitale transitie. De tekst van het Parlement legt onder andere meer nadruk op ‘strategische projecten’ met partnerlanden, zoals Australië en Chili, die over grote reserves aan belangrijke aardmetalen en mineralen beschikken. Het voorstel kon rekenen op een grote meerderheid. “Als we kijken naar het koolstofvrij maken en digitaliseren, zien we de grootste verandering en transformatie in onze samenlevingen sinds de uitvinding van de stoommachine”, aldus de Duitse Europarlementariër en rapporteur Nicola Beer. Binnenkort beginnen de onderhandelingen over de definitieve wettekst.
Artikel EURACTIV
Europees Parlement wil strengere duurzaamheidseisen voor vliegtuigbrandstoffen
Het Europees Parlement wil dat in 2050 70% van de vliegtuigbrandstof op Europese luchthavens duurzaam moet zijn. Vorige week heeft het Parlement een nieuwe wet aangenomen die de acceptatie van duurzame brandstoffen - zoals geavanceerde biobrandstoffen en waterstof – in de luchtvaartsector moet vergroten. Het zogenaamde RefuelEU-pakket is onderdeel van de doelstellingen uit ‘Fit for 55’, het plan dat de Europese uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55% wil verminderen (ten opzichte van 1990) en moet zorgen dat de EU tegen 2050 klimaatneutraal is. RefuelEU moet een ambitieuze tijdslijn schetsen: vanaf 2025 moet ten minste 2% van de vliegtuigbrandstoffen groen zijn, waarbij dit percentage elke vijf jaar zal toenemen. Ook wil het Parlement vanaf 2025 een EU-label voor de milieuprestaties van vluchten. De Europese Raad moet het voorstel nu nog goedkeuren.
Nieuwsbericht Europees Parlement
Europees Parlement steunt ambitieuzere doelstellingen voor hernieuwbare energie
Het Europees Parlement heeft de herziening van de Europese Richtlijn Hernieuwbare Energie (RED) aangenomen. Tegen 2030 moet 42,5% van het Europese energieverbruik afkomstig zijn uit hernieuwbare energie. De herziene richtlijn voegt ook doelstellingen voor gebouwen toe en moet vergunningsprocedures rond hernieuwbare energieprojecten versnellen. “In ons streven naar meer energieonafhankelijkheid en een verlaging van de CO2 hebben we onze doelstellingen voor hernieuwbare energie verhoogd. Deze richtlijn bewijst dat Brussel pragmatisch en zonder rompslomp kan zijn”, aldus Rapporteur Markus Pieper. De herziening is in overeenstemming met de ambities uit het ‘Fit for 55’-pakket en REPowerEU. Het Parlement en de Europese Raad bereikten eerder al een politiek akkoord. De Raad moet de definitieve wettekst nu nog formeel goedkeuren.
Nieuwsbericht Europees Parlement
Artikel EURACTIV
Europees Parlement bereikt standpunt Gigabit Infrastructure Act
De commissie Industrie, Onderzoek en Energie (ITRE) van het Europees Parlement heeft een akkoord bereikt over een compromistekst voor de Gigabit Infrastructure Act (GIA), schrijft EURACTIV. Het voorstel dringt onder andere aan op geharmoniseerde EU-regels voor telecommunicatie en het afschaffen van extra kosten voor gesprekken binnen de EU. Ook heeft het Parlement bepalingen opgenomen over de satellietconstellatie IRIS2. “De toekomstige ontwikkeling van onze samenleving en economie is steeds meer afhankelijk van de brede dekking met netwerken met zeer hoge capaciteit. Hoe langzamer we maatregelen nemen, hoe meer we achterop raken”, aldus rapporteur Alin Mituța. De Europese Raad moet nog een standpunt innemen. Daarna kunnen de wetgevers onderhandelen over de definitieve wettekst.
Artikel EURACTIV
EARTO presenteert aanbevelingen voor volgende Europese O&I-Kaderprogramma
De European Association of Research and Technology Organisations (EARTO) vraagt aandacht voor zes strategische kwesties die moeten worden opgepakt tijdens het volgende Europese Kaderprogramma voor onderzoek en innovatie. Dat valt te lezen in een paper met de inbreng van EARTO. De koepelorganisatie pleit onder andere voor het stimuleren van een sterkere en meer geïntegreerde programmering in de hele EU en binnen het Kaderprogramma én het aanpakken van de terugkerende instabiliteit rond O&I in de Europese begroting.
Publicatie EARTO
Bruegel: Een nieuw governancekader moet de Europese Green Deal veiligstellen
Met de Europese Green Deal heeft de EU ambitieuze klimaatdoelstellingen aangenomen en een golf van wetgeving in gang gezet om deze te bereiken. Denktank Bruegel verwacht echter politieke uitdagingen in de uitvoering, voornamelijk omdat de Green Deal het governancekader op het gebied van energie en klimaat niet heeft verbeterd. Daarom doet de denktank een aantal aanbevelingen voor hervormingen. Bruegel betoogt onder andere dat alle emissies aan emissiehandel moeten worden onderworpen en dat de EU nu moet beginnen met de voorbereidingen voor een ambitieus EU Green Investment Plan. Ook wordt gepleit voor de oprichting van een Europees Energieagentschap.
Publicatie Bruegel
CER: Hoe de EU het meeste uit AI kan halen
AI-systemen kunnen de productiviteitsgroei substantieel verhogen, maar de toekomstige economische impact is nog onbekend. In dit stadium moeten Europese beleidsmakers zich vooral richten op het overtuigen van bedrijven om de technologie te adopteren. Dat stelt de denktank Centre for European Reform (CER). Zo zou de gemiddelde productiviteit van Europese bedrijven momenteel lager zijn ten opzichte van tegenhangers in de VS. Ook adopteren Europese bedrijven nieuwe technologie gemiddeld tien tot vijftien jaar later. CER bepleit dat de EU moet zorgen dat er krachtige concurrentie ontstaat tussen bedrijven die AI-basismodellen leveren. Daarnaast moet de EU onderzoek en ontwikkeling op het gebied van AI ondersteunen én zorgen dat bedrijven en toezichthouders voorbereid zijn op AI-regelgeving.
Publicatie CER