Conclusies COP28: 'begin van het einde' van het tijdperk van fossiele brandstoffen
De afgelopen Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP28) is afgesloten met een overeenkomst die het ‘begin van het einde’ van het tijdperk van fossiele brandstof moet markeren. Volgens de VN legt de overeenkomst de basis voor een snelle, eerlijke en rechtvaardige transitie, ondersteund door diepgaande emissiereducties en opgeschaalde financiering. “Hoewel we de bladzijde over het tijdperk van de fossiele brandstoffen in Dubai niet hebben omgeslagen, is deze uitkomst het begin van het einde”, aldus Simon Stiell, uitvoerend secretaris van de VN voor klimaatverandering in zijn slottoespraak. “Nu moeten alle regeringen en bedrijven deze beloften onverwijld omzetten in resultaten voor de reële economie.” University World News heeft een artikel geschreven over de reacties uit de wetenschap. Klimaatwetenschappers noemen de overeenkomst een belangrijke stap voorwaarts, maar ver verwijderd van de benodigde toezegging om de klimaatdoelen te bereiken.
Nieuwsbericht VN
Artikel University World News
Meer onderzoek nodig naar impact publieke investeringen in R&D
Er is meer onderzoek nodig naar de optimale mix van publieke investeringen in R&D. Dat valt op te maken uit een onderzoek dat is gepubliceerd door Enterprise Research Centre (ERC). Zo is er in algemene zin wel bewijs dat belastingvoordelen beter werken dan directe financiering, maar is dit heel erg afhankelijk van de specifieke situatie. Een onderzoek van de American Economic Review kwam ongeveer tot dezelfde conclusie. In een artikel op de American Economic Association valt te lezen dat overheden de laatste jaren steeds meer zijn gaan inzetten op belastingvoordelen voor R&D, in plaats van directe financiering. Er heersten echter twijfels of dat op dezelfde manier innovatie bevordert. Volgens critici zouden ondernemingen de belastingvoordelen kunnen inzetten om bestaande projecten te financieren. Uit het onderzoek blijkt echter dat belastingvoordelen wel degelijk zorgen voor extra patentaanvragen en dus positief uitpakken voor innovatie. Wel zitten er daarbij verschillen tussen kleine en grote ondernemingen. Blijkens het artikel op ERC zouden beleidsmakers moeten zoeken naar een goeie mix. Het is daarbij nodig dat er meer evaluatieonderzoek wordt gedaan naar de impact van publieke investeringen in R&D, waarbij met name wordt gekeken naar instrument- en organisatiespecifieke karakteristieken. Momenteel is onderzoek hiernaar schaars.
Publicatie ERC
Artikel AEA
Mogelijk internationaal netwerk kennisveiligheid
In een artikel op Science Business valt te lezen dat de VS, het VK en Canada afspraken maken om een internationaal netwerk op te zetten over kennisveiligheid bij internationale onderzoekssamenwerking. In het artikel worden landen als China, Rusland en Iran genoemd als bedreiging en daarmee ook als belangrijke aanleiding om het netwerk op te zetten. Ook Nederland zal mogelijk bij het netwerk aanhaken. Vooruitlopend op deze internationale samenwerkingscoalitie opent de VS in oktober volgend jaar het SECURE-centre, een afkorting van Safeguarding the Entire Community in the US Research Ecosystem. Deze organisatie is in Nederland te vergelijken met het Loket Kennisveiligheid, waar kennisinstellingen kunnen aankloppen met vragen over dit thema.
Artikel Science Business
Meer onderzoek nodig naar de ontwikkelingen in internationalisering van R&D
De verwachting is dat internationale investeringen in R&D ook in de toekomst zullen worden blijven gedaan, ondanks dat kennisprotectionisme en internationale spanningen deze investeringen afgelopen jaren hebben afgevlakt. Dat blijkt uit een overzichtsartikel gepubliceerd in International Business Review. Volgens de auteurs geven wetenschappelijke uitvindingen nieuwe kansen voor innovatie, bieden opkomende economieën nieuwe mogelijkheden voor internationale samenwerking, geven mondiale uitdagingen als klimaatverandering extra urgentie aan de opdracht en maken digitale ontwikkelingen samenwerking eenvoudiger. De auteurs pleiten ervoor dat onderzoek naar internationalisering van R&D zich toespitst op de relatie tussen de strategieën van internationale bedrijven en geopolitieke ontwikkelingen.
Publicatie International Business Review
Stanford Emerging Technology Review 2023
Stanford University heeft de Stanford Emerging Technology Review (SETR) 2023 gepubliceerd. SETR is het eerste product van een groot nieuw technologieonderwijs-initiatief voor beleidsmakers van de universiteit. Het rapport heeft als doel om zowel de publieke als de private sector te helpen een beter inzicht te krijgen in technologieën met de potentie om wereld te transformeren. In het rapport worden tien sleuteltechnologieën en hun beleidsimplicaties uitgelicht, waaronder kunstmatige intelligentie, synthetische biologie, halfgeleiders en neurowetenschappen. “We hebben al eerder momenten van grote technologische veranderingen meegemaakt. Maar we hebben nog nooit de convergentie van zoveel technologieën meegemaakt met het potentieel om zo veel en zo snel te veranderen.”
Nieuwsbericht Stanford University
Publicatie Stanford University
Science Business: Wat zijn de Britse wetenschaps- en technologieprioriteiten voor 2024?
Per 1 januari 2024 kunnen Britse onderzoekers zich na drie jaar weer aanmelden voor Horizon Europe, dus richten Britse onderzoekers en beleidsmakers zich op volgende stappen. Science Business heeft een analyse geschreven over een aantal belangrijke WTI-dossiers die de komende tijd op de agenda staan voor het land. Hierin wordt onder andere gekeken naar de Britse AI-wetgeving. De regering had de ambitie om dit jaar al een akkoord te bereiken, maar dat is niet gelukt. De wetgeving kan grote gevolgen hebben voor het land, dat ruimschoots voorloopt qua bedrijven en investeringen in AI ten opzichte van EU-lidstaten. Ook kijkt de analyse naar het fonds voor internationale onderzoekssamenwerkingen, de plannen om banden met Zuid-Amerikaanse landen aan te halen en de gevolgen van stijgende visumtarieven voor onderzoekers en studenten.
Artikel Science Business
Brookings: Techbanen eindelijk beter verspreid over de gehele VS
Voor het eerst in tien jaar lijken digitale activiteiten zich door de VS te verspreiden, concludeert denktank Brookings in een analyse. In de VS zijn door de jaren heen diverse initiatieven gelanceerd die bedoeld waren om ‘de opkomst van de rest’ te stimuleren: de groei van substantiële technische ecosystemen ver van de Bay Area en naar de ‘rest’ van het land. Voor het eerst lijkt er nu een kanteling zichtbaar. Zo wordt de lijst van grootstedelijke gebieden die hun aandeel in de nationale technologiesector vergroten gedomineerd ‘een groep niet-superstersteden die totaal verschillen van de Big Tech-mekka's die jarenlang regeerden’. Tussen 2020 en 2022 verdwenen San Fransisco en San Jose van de lijst grootstedelijke gebieden met het hoogste aandeel in digitale werkgelegenheid, en werden vervangen door nieuwe ‘rising stars’ zoals Dallas, Denver en Miami. “Kortom, recente trends – evenals doelbewust federaal, staats- en lokaal beleid – verhogen eindelijk het vooruitzicht op een gezonde decentralisatie van de hypergeclusterde digitale sector van het land. In een tijd waarin het land de achtergebleven mensen en plaatsen hard nodig heeft om meer welvaart te bereiken, is dit heel goed nieuws”, aldus Brookings.
Artikel Brookings
OESO-rapport over het meten van innovatie in de publieke sector
De OESO heeft een rapport gepubliceerd over de benaderingen van het meten van innovatie in de publieke sector en de daarmee samenhangende lacunes. Het rapport onderzoekt alternatieve benaderingen om innovatiemetingen in de publieke sector te meten en om bestaande kaders te verbeteren.
Publicatie OESO
Meer landen kondigen maatregelen aan om instroom van internationale studenten te beperken
Het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië hebben afgelopen week maatregelen aangekondigd om de instroom van internationale studenten te beperken, schrijft ScienceGuide. De landen noemen verschillende redenen, waaronder het verlagen van het netto aantal migranten, om het welzijn van studenten te beschermen en om de kwaliteit van het hoger onderwijs te beschermen. Het Verenigd Koninkrijk heeft daarnaast ook de salarisdrempels voor geschoolde werknemers verhoogt en de regels aangescherpt voor internationale studenten die gezinsleden willen meebrengen.
Artikel ScienceGuide
Wilt u geen nieuws missen over de AWTI? Volg ons dan ook op LinkedIn.