Rapport: Toekomst van de wetenschap voor Europees beleid
Het Directoraat-Generaal Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie (DG RTD) heeft een nieuw rapport gepubliceerd over de wisselwerking tussen wetenschap en beleid. Het rapport ‘Futures of Science for Policy in Europe: Scenarios and Policy Implications’ schetst vijf scenario’s over de toekomst van wetenschap voor beleid in 2030. Deze scenario’s verkennen onderzoek dat wordt aangestuurd door maatschappelijke uitdagingen, participatieve wetenschap, data-gedreven beleidsadvies, open science en policy-based evidence-making.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Publicatie Europese Unie
IE University: Meerderheid van de Europeanen wil overheidsbeperkingen op AI om banen te beschermen
68% van de Europeanen (3000 respondenten uit 9 EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk) wil overheidsbeperkingen op AI om banen te beschermen. Dat blijkt uit het jaarlijkse European Tech Insights rapport van het Centre for the Governance of Change (CGC) van IE University, waarin de houding van Europese en Britse burgers ten aanzien van technologie en AI-gerelateerde kwesties wordt onderzocht. Het onderzoek kijkt onder andere naar de houding ten aanzien van privacyrechten ten opzichte van (digitale) veiligheid, het vertrouwen in AI-regulering en de inzet van AI op medisch gebied.
Nieuwsbericht IE University
Europees Parlement wil Horizon Europe budget voor 2024 verhogen
Het Europees Parlement wil volgend jaar 140 miljoen euro extra voor basis-, gezondheids- en klimaatonderzoek, schrijft Science Business. Afgelopen week heeft de begrotingscommissie van het Parlement haar standpunt aangenomen voor de begrotingsonderhandeling. Dit bedrag komt bovenop de conceptbegroting van 12,8 miljard euro van de Europese Commissie. De oproep van het Parlement kan op veel steun rekenen uit de onderzoeksgemeenschap. Zo roept de League of European Research Universities (LERU) op om Horizon Europe te beschermen tegen ‘voortdurende plundering’. 41 Europese universiteitenallianties pleiten in een gezamenlijk statement voor meer duidelijkheid over financiering voor de lange termijn. Het voorstel van de lidstaten bevat daarentegen juist een bezuiniging van 166 miljoen euro op Horizon Europe. Binnenkort starten de onderhandelingen over de uiteindelijke begroting. Het doel is om voor 13 november een akkoord te bereiken.
Artikel Science Business
Nieuwsbericht LERU
Statement Europese Universities Alliances
Eurocommissaris Breton presenteert ideeën voor een ‘Digital Networks Act’
De EU heeft een ambitieuze ‘Digital Networks Act’ nodig om het DNA van onze telecomregelgeving opnieuw te definiëren. Dat schrijft Eurocommissaris Breton op LinkedIn. “Terwijl er een mondiale technologierace plaatsvindt, stimuleert Europa innovatie en technologisch leiderschap op gebieden als onlineplatforms, AI, data, cloud, kwantum en het metaverse. Om deze technologische revolutie te laten slagen, moeten we ervoor zorgen dat onze netwerken deze taak aankunnen op het gebied van transmissiesnelheid, opslagcapaciteit, edge-/computerkracht en interoperabiliteit”, aldus Breton. De Eurocommissaris pleit onder andere het creëren van ‘echte pan-Europese infrastructuurbeheerders’, met de schaalgrote om het volledige potentieel van een EU-brede telecommarkt te benutten. Verder schrijft Breton over een aanpassing van het bestaande regelgevingskader om kosten en administratieve rompslomp te verminderen, het aantrekken van meer private investeringen en strengere beveiligingseisen voor Europese netwerken. In een artikel van EURACTIV reageren diverse partijen op het bericht van Breton.
LinkedIn post Eurocommissaris Breton
Artikel EURACTIV
Commissies in Europees Parlement bereiken standpunt over STEP
De leden van het Europees Parlement van zowel de industrie- als de begrotingscommissie hebben een standpunt ingenomen over de oprichting van een Strategic Technologies for Europe Platform (STEP). STEP moet extra financiering opleveren voor projecten die van strategisch belang worden geacht in belangrijke technologische sectoren, zoals deep tech en clean tech. De Europese Commissie heeft voorgesteld om 10 miljard euro vrij te maken voor het initiatief, maar het Parlement wil hier nog drie miljard euro aan toevoegen. Ook pleit het Parlement voor een betere aansluiting van STEP op andere Europese regelgeving, zoals de Net-Zero Industry Act en de Critical Raw Materials Act. EURACTIV heeft een artikel geschreven over het voorstel van het Parlement.
Persbericht Europees Parlement
Artikel EURACTIV
Europese Rekenkamer waarschuwt voor overhaaste uitbreiding lump sum in Horizon Europe
De Europese Rekenkamer waarschuwt dat de Europese Commissie overhaast en onzorgvuldig te werk gaat bij de uitbreiding van lump sum financiering in Horizon Europe. Dat schrijft Neth-ER over de onlangs gepubliceerde controle van de Europese boeken in 2022 door de Rekenkamer. Zo zou de uitbreiding van lump sum niet op een gedegen evaluatie berusten én voldoet de regeling niet aan de Europese financiële regels.
Artikel Neth-ER
Publicatie Europese Rekenkamer
‘Europese startups hebben moeite met aantrekken van investeringen voor groene technologie’
Vertragingen in de regelgeving en moeilijkheden bij het verkrijgen van toegang tot particuliere financiering houden de Europese groene technologie-industrie tegen. Dat waarschuwde een panel van ondernemers tijdens de jaarlijkse EU Industry Days conferentie, waarover Science Business een verslag heeft geschreven. “Het is heel moeilijk voor bedrijven om investeringen in Europa te rechtvaardigen in vergelijking met de VS”, zei Ester Baiget, CEO van de Deense biotech Novozymes. Hierbij verwees Baiget naar de ‘meer beweeglijke arbeidsmarkt’ en naar regelgeving die de implementatie van nieuwe technologieën versnelt. Dit zou het makkelijker maken om in de VS kapitaal op te halen, omdat investeringen sneller renderen. Ook de subsidies uit de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA) werden genoemd. Elena Bou, medeoprichter van het door de EU gesteunde innovatienetwerk EIT InnoEnergy, benadrukt dat het niet alleen om geld gaat, maar ook om snelheid. “In één jaar tijd heeft de VS 110 miljard dollar aan cleantech-investeringen kunnen implementeren. In Europa kost het veel meer tijd.”
Artikel Science Business
Duitsland: DFG wil dat onderzoekers vooraf risico’s van kennisveiligheid in kaart brengen
De Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG), de Duitse tegenhanger van NWO, vindt dat aanvragers van beurzen die willen samenwerken met internationale partners voortaan zo concreet mogelijk uitleggen welke risico’s voor de kennisveiligheid die samenwerking oplevert. Dat schrijft ScienceGuide over de onlangs gepubliceerde aanbevelingen van de DFG. De aanbevelingen bevatten evaluatie- en reflectiestappen die aanvragers wijzen op mogelijke risico’s. Ook worden onderzoekers aanbevolen om onderling het gesprek aan te gaan. Vanuit het perspectief van de DFG is een afweging van elke internationale samenwerking noodzakelijk. We vermijden bewust het trekken van algemene ‘rode lijnen’ met betrekking tot bepaalde landen, partnerinstellingen of onderzoeksthema’s, want de in Duitsland grondwettelijk beschermde academische vrijheid is een groot goed”, aldus DFG-president Katja Becker. “Op deze manier kunnen we gezamenlijk en tijdig reageren op geopolitieke veranderingen en een doordachte omgang met kansen en risico’s van onderzoeksactiviteiten bevorderen.”
Artikel ScienceGuide
Publicatie IDW
EU lanceert drie ruimtemissies om nieuwe technologieën en innovaties te testen
Vorige week zijn drie Europese ruimtemissies gestart. In totaal zijn zes satellieten gelanceerd om negen experimenten uit te voeren, met als doel om diverse technologieën te testen. “Hiermee wordt eens te meer aangetoond dat de EU een actieve rol speelt in de ruimte. Dit is een concreet voorbeeld van hoe we innovatie, wetenschappelijke kennis en het concurrentievermogen van de Europese ruimtevaartindustrie en van startups op het gebied van de ruimtevaart ondersteunen”, aldus Eurocommissaris Breton. In een persbericht van de Europese Commissie staat een overzicht van de verschillende missies.
Persbericht Europese Commissie