Akkoord over EU-begroting 2024
Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben een akkoord bereikt over de EU-begroting voor 2024. Hierin is 13,6 miljard euro gereserveerd voor onderzoek en innovatie, waarvan 12,9 miljard euro voor Horizon Europe. Ook is er 4,6 miljard euro gereserveerd voor investeringen in de strategische autonomie.
Persbericht Europese Commissie
Voorlopig akkoord over wetgevend kader voor Europese digitale identiteit, ondanks zorgen van experts
Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben een voorlopig politiek akkoord bereikt over het Europees kader voor een digitale identiteit (eIDAS). De Europese Commissie noemt het akkoord een belangrijke stap in de richting van de doelstellingen van het digitale decennium van de EU. “Alle EU-burgers krijgen de mogelijkheid om over een Europese portemonnee voor digitale identiteit te beschikken waarmee zij toegang hebben tot publieke en particuliere onlinediensten, met volledige beveiliging en bescherming van hun persoonsgegevens in heel Europa”, zo valt te lezen. De afgelopen weken was er veel kritiek op de regelgeving. Daarover schrijven iBestuur en AG Connect. Zo ondertekenden honderden wetenschappers, cybersecurity-experts en onderzoekers, waaronder 20 Nederlandse hoogleraren, een kritische open brief naar de Europese Commissie. Zij vrezen dat het voorstel de mogelijkheden van lidstaten uitbreidt om zowel hun eigen inwoners als inwoners in de hele EU in de gaten te houden.
Persbericht Europese Commissie
Artikel iBestuur
Open brief
Subsidies voor beginnende onderzoekers en betrekken van industrie is goed voor innovatie
Het financieren van doctoraatsopleidingen kan een drijvende kracht zijn achter innovatie, vooral als het de industrie betreft. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Europese Commissie, waar Science Business over heeft geschreven. Uit de studie blijkt dat wanneer bedrijven en organisaties met een goede staat van dienst op het gebied van innovatie deelnemen aan PhD-programma’s van de Europese Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), er meer patenten andere innovatie-outputs worden gegenereerd. Verder zouden de bevindingen uit de studie een argument vóór het financieren van bottom-up wetenschap zijn. Bij de onderzochte projecten waren wetenschappers in de beginfase van hun carrière en lagere technologiegereedheidsniveaus (‘Technology Readiness Levels’) betrokken, maar hielpen ze wel bij het genereren van patenten en het produceren van innovaties.
Artikel Science Business
Publicatie F1000 Research
Europese Commissie wil meer Horizon associatieovereenkomsten met niet-EU-landen
Het is voor Eurocommissaris voor Onderzoek en Innovatie Ivanova een ‘persoonlijke prioriteit’ om meer werk te maken van associatieovereenkomsten van Horizon Europe met gelijkgestemde landen over de hele wereld. Dat betoogde Ivanova tijdens een toespraak, schrijft Science Business. Volgens Ivanova moet de EU internationale onderzoekssamenwerkingen versterken als ze ‘de knapste geesten en bedrijven naar de interne markt wil blijven aantrekken’.
Artikel Science Business
The Guild onderstreept belang van verantwoorde internationalisering bij universiteiten
The Guild erkent de groeiende zorgen over kennisveiligheid en potentiële dual use-toepassingen van onderzoeksresultaten, maar vindt dat risicobeperkende maatregelen de ambities om dringende mondiale uitdagingen aan te pakken niet mogen dwarsbomen. Dat stelt de universiteitenkoepel in een statement. “Eventuele risico's van internationale samenwerking moeten worden afgewogen tegen de risico's van niet-samenwerking. Wij pleiten voor een aanpak die het vertrouwen, het begrip en de samenwerking tussen onderzoekers, universiteiten en overheden vergroot”, zo valt te lezen. De koepel doet een aantal aanbevelingen om toe te werken naar een risicogebaseerde aanpak voor internationale samenwerking.
Persbericht The Guild
CLAIRE en euRobotics presenteren moonshot-voorstel voor Europese AI-soevereiniteit
De Confederation of Laboratories for Artificial Intelligence Research in Europe (CLAIRE) en euRobotics hebben een ambitieus plan aangekondigd om Europa tegen 2030 tot een wereldmacht op het gebied van betrouwbare AI te maken. Dit zogenaamde ‘moonshot-programma’ is bedoeld om Europese burgers, industrieën en publieke organisaties te voorzien van betrouwbare en ethische AI-alternatieven, waardoor systemen worden gecreëerd die zijn afgestemd op de Europese waarden en het vergroten van de mondiale concurrentiekracht. Dat maken de non-profitorganisaties bekend in een persbericht. Het initiatief roept op tot een pan-Europese inspanning, waarbij talenten en middelen worden gebundeld om de huidige technologische afhankelijkheid van niet-Europese big tech bedrijven te overwinnen. De organisaties pleiten ervoor om naast EU-lidstaten ook andere landen - zoals het Verenigd Koninkrijk, Japan en Canada – te betrekken bij een dergelijk programma.
Persbericht CLAIRE
Farmaceutische industrie waarschuwt dat EU-wetgeving farmaceutische O&I tegen 2040 met een derde kan verminderen
De European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) blijft druk uitoefenen op de aangekondigde farmaceutische wetgeving van de Europese Commissie, schrijft Science Business. In een nieuwe beoordeling concludeert EFPIA dat de ontwerpvoorstellen de bestaande trend zouden versnellen, waardoor de positie van de EU op het gebied van farmaceutische O&O-investeringen zou verslechteren ten opzichte van de VS, China en Japan. De voorstellen zouden de wettelijke databescherming verminderen, dat volgens EFPIA ‘een essentieel onderdeel van intellectueel eigendom is voor een groot aantal baanbrekende medicijnen’. Dit zou de prikkel voor bedrijven om in dit soort medicijnen te investeren fors verminderen.
Artikel Science Business
Ministers steunen ambities ESA voor duurzame en concurrerende ruimtevaart
De ministers van de regeringen die de EU-lidstaten, geassocieerde staten en samenwerkende staten van het Europees Ruimteagentschap (ESA) vertegenwoordigen hebben besloten om de Europese ruimtevaartambities verder te versterken. Dat meldt ESA over de uitkomsten van de ESA Space Summit in Sevilla. In de ondertekende resolutie staan ambities voor een groene en duurzame toekomst én om de toegang tot de ruimte en ruimteverkenning te versterken. “Ruimtevaartbeleid is klimaatbeleid, industriebeleid en veiligheidsbeleid. Het is een cruciaal instrument om mondiale problemen aan te pakken. Ruimtevaart is een onderwerp geworden aan de mondiale onderhandelingstafel. Europa moet actief deelnemen aan dit gesprek”, aldus Josef Aschbacher, directeur-generaal van ESA. ESA kondigde ook een competitie voor innovatieve Europese bedrijven aan om tegen 2028 ‘een ruimtevrachtretourdienst te leveren om vracht naar het internationale ruimtestation te vervoeren en lading terug naar de aarde’. Deze stap naar een nieuw aanbestedingsmodel, geïnspireerd door de aanpak van NASA, moet zorgen voor een concurrende Europese ruimtevaart. Euractiv, Politico en ScienceBusiness schreven afgelopen week over de top.
Nieuwsbericht ESA
Artikel Euractiv
Artikel Politico
Artikel Science Business
Europese Rekenkamer kritisch op Europees Smart City-beleid
De Europese Commissie moet slimme oplossingen voor steden uit Horizon 2020 terug laten komen in Horizon Europe, zodat meer steden hiervan gebruik kunnen maken. Dat stelt de Europese Rekenkamer in een rapport over het Smart City-beleid van de EU. Neth-ER heeft geschreven over de belangrijkste aanbevelingen. Door het grote scala aan verschillende initiatieven op het gebied van stedelijke ontwikkeling zou het risico bestaan dat de slimme oplossingen van het Lighthouse-programma in Horizon 2020 onderbenut blijven. Daarom roept de Rekenkamer de Commissie op om dit programma beter te coördineren met de huidige Horizon-missie op het gebied van klimaatneutrale en slimme steden. Ook wijst de Rekenkamer op een gebrek aan investeringen in onderzoek en innovatie rond slimme steden.
Artikel Neth-ER
Publicatie Europese Rekenkamer
Is Grenoble de Franse variant van Silicon Valley?
De Franse media spreken al langer over Grenoble het ‘Silicon Valley’ van Frankrijk. In een artikel van Sifted wordt de opkomst van de stad onderzocht. Het type deeptech dat in de stad wordt ontwikkeld zou van oudsher weinig durfkapitaal aantrekken, maar vooral gefinancierd worden door banken, andere bedrijven of de staat. Volgens Sifted zijn verschillende factoren in het voordeel van Grenoble aan het veranderen. De stad is de thuisbasis van grote onderzoekscentra in onder andere halfgeleiders, waterstof, AI en kwantumcomputers. Veel onderzoekscentra en bedrijven maken aanspraak op steun van de Europese Chips Act (ter waarde van 43 miljard euro) en het France 2030 Plan (ter waarde van 54 miljard euro), bedoeld om publieke en private investeringen in geavanceerde technologieën te stimuleren. “We waren al een importplek voor deeptech”, zegt Bernoud. “Maar na Covid gaat alles in een stroomversnelling. Er zijn al zoveel startups die aan deze onderwerpen werken. Maar tien jaar geleden bevonden ze zich nog niet in de industrialisatiefase. Nu gaan ze over op productie en dus is deze activiteit veel zichtbaarder.” Volgens Dealroom hebben deeptech-startups in Grenoble 2023 1,2 miljard euro binnengehaald, waarmee de stad (samen met München) op de vierde plaats van alle Europese steden staat. Inmiddels zouden de bedrijven ook steeds meer de aandacht van durfkapitaalbedrijven aantrekken.
Artikel Sifted