Nederlandse kennisinstellingen behalen relatief veel ERC Starting Grants
De European Research Council (ERC) heeft 44 ERC Starting Grants toegekend aan onderzoekers van Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten. Daarmee scoort Nederland na Duitsland (87) en Frankrijk (50) het hoogste, schrijft Cursor in een artikel. In totaal zijn 400 Starting Grants van gemiddeld anderhalf miljoen euro toegekend. De beurzen zijn bedoeld voor veelbelovende jonge onderzoekers en bieden hen de mogelijkheid om een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.
Nieuwsbericht ERC
Artikel Cursor TU/E
BBB, PvdD en Volt presenteren conceptverkiezingsprogramma’s
Afgelopen week presenteerden BBB, PvdD en Volt hun conceptverkiezingsprogramma’s, waarin ook aandacht is voor WTI-onderwerpen. Zo vindt BBB dat de Rijksoverheid een grotere verbinding tussen de wetenschap, het onderwijs en het bedrijfsleven dient te stimuleren, zoals in het Topsectorenbeleid. Ook pleit de partij voor een specifiek ministerie van digitalisering. Volt bepleit de versterking van diverse Europese initiatieven, waaronder de Europese erkenning van diploma’s en het Europese Universiteiten Initiatief. De partij wil toewerken naar de OESO-norm van een besteding van 3% van het BNP aan O&O, en staat nadrukkelijk stil bij duurzame digitalisering. Ook Volt wil een apart ministerie van digitale zaken en wil inzetten op verplichte basistraining in digitale vaardigheden en AI voor politici en ambtenaren. De PvdD wil dat dat dierproeven in het HO per direct worden verboden en dat de overheid per toepassingsgebied van dierproeven uitfaseringsbeleid met een heldere tijdlijn schetst. Verder wil de partij dat de invloed van bedrijven en multinationals op onderzoek van kennisinstellingen wordt beperkt. Tot slot vindt de PvdD dat digitale rechten, zoals privacy en zelfbeschikking, leidend moeten worden in de omgang met digitale technologie. Bedrijven moeten zich gaan houden aan de principes ‘Privacy by Design’ en Privacy by Default’.
Verkiezingsprogramma BBB: ‘Van Vertrouwenscrisis naar Noaberstaat’
Verkiezingsprogramma PvdD: ‘Een wereld te herwinnen!’
Verkiezingsprogramma Volt: ‘Toekomst, nu. Een Europees verhaal van optimisme’
NWO-voorzitter Levi: 'Beschouw investeringen in onderzoek als investering in de toekomst, niet als kostenpost'
‘We moeten echt komen tot een andere manier van denken over onderzoek in Nederland. Het is niet iets dat geld kost, maar iets dat waarde genereert voor de maatschappij en de economie.’ Dat zei NWO bestuursvoorzitter Marcel Levi bij de opening van het academisch jaar van de Universiteit Groningen. Levi betoogde dat investeringen in onderzoek en innovatie ‘echt heel goed’ renderen. “Economen hebben keer op keer aangetoond dat investeringen in onderzoek gemiddeld 5-10 procent rendement opleveren. Nederland is extreem goed in onderzoek: we hebben een infrastructuur en jong talent waar de meeste landen echt jaloers op zijn. Veel van onze onderzoeksgroepen behoren tot de top van de wereld. Maar we hebben echt meer investeringen in onderzoek nodig: we zijn een van de weinige Europese landen die niet eens aan de beloofde drie procent van het BBP voor onderzoek komen, zoals de EU heeft afgesproken”, aldus Levi.
Nieuwsbericht NWO
NWO maakt data over projecten makkelijker beschikbaar
NWO gaat eigen data open beschikbaar maken via de zogeheten NWOpen-API. Hiermee moet het gemakkelijker worden om basisinformatie over door NWO gefinancierde projecten te hergebruiken. Op termijn moet de NWOpen-API bijdragen aan het koppelen van systemen en het over en weer uitwisselen van data met instellingen. In de toekomst moet het mogelijk worden dat onderzoekers hun uitkomsten uit door NWO gefinancierde projecten nog maar op één plek hoeven in te voeren.
Nieuwsbericht NWO
Dijkgraaf: ACTL (UvA)-memo over onderhandeling met Netflix roept schijn van belangenverstrengeling op
Tijdens het vragenuur heeft Omtzigt (Omtzigt) vragen gesteld over een mogelijke schending van de wetenschappelijke integriteit door het UvA-instituut Amsterdam Centre for Tax Law (ACTL). Volgens onderzoeksplatform Follow the Money zou ACTL in onderhandelingen met Netflix over een sponsorcontract voor belastingonderzoek diverse voordelen hebben aangeboden aan het bedrijf. “Ik ben geen belastingrechtsdeskundige, maar dit roept ook voor mij toch wel de schijn op van belangenverstrengeling”, aldus minister Dijkgraaf. “Die memo had in mijn ogen niet in deze vorm moeten worden aangeboden. Daarmee schaad je volgens mij niet alleen de reputatie van die specifieke vakgroep, maar eigenlijk ook van het universitaire gebeuren in zijn geheel. Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij de instellingen en de raden van toezicht om ervoor te zorgen dat de cultuur die op alle plekken in de organisatie aanwezig moet zijn, de wetenschappelijke integriteit borgt”, aldus de minister. Dijkgraaf is met de UvA in gesprek over de kwestie. ScienceGuide heeft een artikel geschreven erover.
Verslag Vragenuur
Artikel ScienceGuide
PNN en De Jonge Akademie: Internationale beurspromovendi in Nederland staan zwaar onder druk
Internationale beurspromovendi maken zich grote zorgen over hun financiële situatie en vinden het lastig om rond te komen. Dat stelt het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) in een rapport over hun werk- en leefomstandigheden. Naar aanleiding van een eigen onderzoek in 2018 heeft ook De Jonge Akademie een bijdrage geschreven. De partijen pleiten voor een fundamentele nationale herstructurering van de positie en financiering van internationale beurspromovendi. Ook roepen zij instellingen op om direct actie te ondernemen. “Deze promovendi leveren hetzelfde onderzoekswerk als werknemer-promovendi, dragen bij aan de resultaten van de onderzoeksgroep en leveren een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse wetenschap. Laat een beurs via de instelling lopen, en neem de promovendus in dienst zoals ook bij andere subsidies gebeurt”, aldus PNN-voorzitter Anneke Kastelein. HOP/U-Today heeft een artikel geschreven over het rapport.
Persbericht PNN
Publicatie PNN
Nieuwsbericht De Jonge Akademie
Artikel HOP/U-Today
Aantal Open Access artikelen opnieuw toegenomen
In 2022 publiceerden de Nederlandse universiteiten 89% van hun peer reviewed wetenschappelijke artikelen als Open Acces. Dit is een stijging van 7 procentpunt ten opzichte van 2021. Dat schrijft UNL naar aanleiding van de jaarlijkse Open Access Monitor. De universiteiten verwachten dit jaar een verdere stijging richting 93-95%. Volgens UNL liggen de universiteiten hiermee op koers voor de doelstelling die in 2013 is bepaald: 100% Open Access in 2024.
Nieuwsbericht UNL
Maatschappelijke uitdagingen staan centraal bij start collegejaar
Bij de toespraken in het kader van de start van het collegejaar was veel aandacht voor de uitdagingen in het hoger onderwijs. HOP/U-Today heeft verslag uitgebracht van de verschillende bijeenkomsten. Zo stond de discussie over internationalisering in het hoger onderwijs en wetenschap centraal bij toespraken van minister Dijkgraaf aan de UT, ASML-topman Peter Wennink bij de TU/e en bij collegevoorzitters Rianne Letschert (Maastricht University) en Ed Brinskma (Erasmus Universiteit). Bij andere instellingen werd onder andere gesproken over uitdagingen op het gebied van kunstmatige intelligente, klimaat en de energietransitie.
Artikel HOP/U-Today
ASML in top 50 meest waardevolle bedrijven ter wereld
ASML behoort tot de 50 meest waardevolle bedrijven ter wereld in 2023. Dat meldt Holland High Tech, naar aanleiding van een publicatie van Visual Capitalist. Hierin zijn de resultaten van de 50 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld met een treemapdiagram gevisualiseerd. De grote meerderheid van de bedrijven (62%) is Amerikaans.
Nieuwsbericht Holland High Tech
Publicatie Visual Capitalist