Innovate UK publiceert lijst met 50 opkomende technologieën
Het Britse innovatiebureau Innovate UK heeft het 50 Emerging Technologies rapport gepresenteerd. Het rapport onderzoekt technologieën die nu nog in de kinderschoenen staan, maar een groot potentieel hebben om het dagelijks leven in de toekomst te transformeren. Het onderzoek moet innovatieve bedrijven inspireren om na te denken over hoe deze technologieën, of combinaties daarvan, de commerciële producten van de toekomst kunnen worden en daarmee banen en economische groei kunnen creëren.
Nieuwsbericht UKRI
Publicatie UKRI
Brookings: Versterk academisch onderzoek naar AI
Het academisch onderzoek naar AI moet worden versterkt om te voorkomen dat de ontwikkeling van AI gedomineerd wordt door een klein clubje private partijen. Daarvoor pleit de Amerikaanse denktank Brookings. Afgelopen jaren is door techbedrijven ingezet op de ontwikkeling van AI waardoor commerciële belangen belangrijker zijn geworden tegenover het algemene belang van het fundamenteel onderzoek naar AI door universiteiten en publieke onderzoeksinstellingen, zo stelt Brookings vast. Cruciale factoren daarbij zijn de toegang tot gegevens, menselijk kapitaal en computerkracht. Op al deze punten zijn universiteiten achterop geraakt met als gevolg dat hun innovatiemogelijkheden beperkt zijn, dit geldt ook voor startups. Brookings stelt daarom voor dat er geïnvesteerd wordt in de toegang tot cloudbronnen door universiteiten. Ook moet er extra geld naar de ondersteuning van academici en moet het binnenhalen van talent uit het buitenland worden aangemoedigd. Daarnaast zou het aanjagen van meer diversiteit in het personeelsbestand positief moeten uitpakken. "Om ervoor te zorgen dat de academische wereld een publieksgerichte rol kan spelen, zullen we beleidsinterventies nodig hebben om ervoor te zorgen dat zij over alle belangrijke ingrediënten van AI-onderzoek beschikken: grote datasets, bekwame wetenschappers en aanzienlijke rekenkracht.”
Artikel Brookings
Pleidooi voor internationaal Search for Artificial General Intelligence-instituut (SAGI)
Om te kunnen anticiperen op de mogelijke negatieve gevolgen van hyperintelligente AI roept het Center for Data Innovation op om te komen tot een internationaal Search for Artificial General Intelligence-instituut (SAGI). De denktank maakt daarbij de vergelijking met het instituut dat in de jaren tachtig werd opgezet om de gevaren van mogelijk buitenaards leven te onderzoeken. Volgens het Center for Data Innovation zijn de effecten net zo hypothetisch en onbewijsbaar, maar wel in potentie catastrofaal. Eerdere voorstellen om te komen tot een instituut dat vergelijkbaar is met het klimaatpanel IPCC of de atoomautoriteit IAEA zijn volgens de denktank niet realistisch, omdat nog onduidelijk is of hyperintelligente AI echt mogelijk is. Het SAGI-instituut zou zich moeten richten op het ontwikkelen van tests naar het herkennen van hyperintelligente AI en wat er voor actie zou moeten worden ondernomen als dergelijke AI wordt geïdentificeerd. Via zo'n instituut zouden private ontwikkelaars van AI kunnen worden ondersteund en ontlast. Ook zouden ze binnen het SAGI-instituut met de academische wereld kunnen samenwerken. Het SAGI-instituut zou bovendien een platform kunnen zijn voor klokkenluiders.
Artikel Center for Data Innovation
OESO: Hoe universiteiten kunnen bijdragen aan groene innovatie
De OESO heeft een rapport over het potentieel van co-creatie rond groene innovatie gepubliceerd. Het rapport is gebaseerd op tien internationale casestudies van universitaire partnerschappen met de industrie en de samenleving op het gebied van groene mobiliteit, groene energie en groene producten, diensten en processen. In het rapport worden beleidsaanbevelingen gedaan die deze initiatieven kunnen ondersteunen.
Publicatie OESO
International Science Council: 10 nieuwe inzichten in klimaatwetenschap voor beleidsvorming
Tijdens de COP28 heeft de International Science Council (ISC) tien inzichten in de klimaatwetenschap gepresenteerd. Deze inzichten bundelen de meest kritische bevindingen op het gebied van klimaatwetenschap, en zijn bedoeld als richtlijnen voor beleidsmakers en de samenleving. ISC waarschuwt dat de inzichten laten zien dat we ‘we onvermijdelijk op weg zijn om de doelstelling van de Overeenkomst van Parijs van 1,5°C opwarming van de aardete overschrijden’. “Het minimaliseren van deze overschrijding is van cruciaal belang als we de mondiale risico's willen verminderen, en dit kan niet worden bereikt zonder een snelle en beheerde uitfasering van fossiele brandstoffen.”
Publicatie International Science Council
IMF: Rol financiële instellingen bij reguleren AI
In een blog doet Gita Gopinath van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aanbevelingen hoe de wereld moet reageren op de snelle opkomst van AI, zonder daarbij aan innovatiekracht te verliezen. Ze wijst daarbij onder andere op noodzakelijke aanpassingen aan het onderwijssysteem gezien de grote behoefte aan STEM-opgeleiden. Ook zijn sociale vangnetten nodig omdat generatieve AI mogelijk voor een schifting in werkgelegenheid zal zorgen. Verder wijst ze op de rol die internationale financiële instellingen hierbij kunnen spelen, bijvoorbeeld met betrekking tot het begrijpen van de effecten van AI op de economie. Ook zit er veel data en kennis bij de instellingen waar beleidsmakers internationaal van kunnen profiteren. Volgens Gopinath is het essentieel dat de wereld op één lijn komt bij de aanpak van AI.
Publicatie IMF
Bill Gates: ‘Een eerlijke en sociale groene transitie is sterk afhankelijk van technologische innovatie’
Een sociaal rechtvaardige groene transitie zou sterk afhankelijk moeten zijn van technologische innovatie. Dat betoogde de Amerikaanse technologiemagnaat en filantroop Bill Gates recent op een ‘Growth and Climate’-conferentie in Parijs. Euractiv heeft hier over geschreven. In een gesprek met de Franse minister van Economie Bruno Le Maire zei hij dat innovatie de kern vormt van de strijd tegen de klimaatverandering, zowel bij het betrekken van burgers bij de groene transitie als bij het creëren van nieuwe technologiemarkten die uiteindelijk de ‘groene premie’ verlagen, zodat nieuwe, groene oplossingen economisch levensvatbaar worden. Volgens Gates is het de taak van rijke landen om innovatieve oplossingen te helpen ontwikkelen en best practices te delen met opkomende landen.
Artikel Euractiv
Aantal universiteiten met netto nul emissiedoelstellingen neemt toe
Steeds meer universiteiten en hogescholen over de hele wereld komen in actie om hun eigen uitstoot te verminderen, terwijl ze hun stem gebruiken om regeringen op te roepen het traject van decarbonisatie te versnellen. Dat blijkt uit het Race to Zero voortgangsrapport, schrijft University World News. Race to Zero is een mondiale campagne die niet-statelijke actoren, zoals bedrijven, regio’s en kennisinstellingen, samenbrengt om de mondiale uitstoot tegen 2030 te halveren. In het rapport over 2023 valt te lezen dat bijna 1.200 universiteiten deelnemen aan het initiatief, wat een stijging is van 6% ten opzichte van 2022. Van deze universiteiten heeft 97% een netto nul-doelstelling en heeft 45% een transitieplan gepubliceerd.
Artikel University World News
ITIF: Beleidsmakers opleiden in industriepolitiek
De National Science Foundation (NSF) zou universitaire programma's moeten financieren die master studenten trainen in de kennis en vaardigheden van industriepolitiek. Daarvoor pleit denktank ITIF. Zo zouden ambtenaren en politici wel hoogopgeleid zijn, maar niet de kennis in huis hebben om de technologische strijd met China aan te kunnen gaan. Beleidsmakers (politici en ambtenaren) zouden daarom opgeleid moeten worden op het brede terrein van economie, bedrijfskunde, bestuurskunde en politieke wetenschappen. Ook zouden zij moeten leren hoe de concurrentiepositie van landen en industrieën beoordeeld moet worden, hoe innovatiesystemen werken en hoe technologiebeleid de productiviteit, het concurrentievermogen en innovatie beïnvloedt.
Publicatie ITIF
EU-China top levert geen concrete resultaten op
Commissievoorzitter Von der Leyen vindt dat het tijd is voor een nieuwe handelsbalans tussen de EU en China. Dat betoogde Von der Leyen na afloop van de afgelopen EU-China top in Beijing. “Europese leiders zullen niet kunnen tolereren dat onze industriële basis wordt ondermijnd door oneerlijke concurrentie”, aldus Von der Leyen. Verder ging de top over onder andere de toegang tot kritieke grondstoffen, kunstmatige intelligentie en de oorlog in Oekraïne. De top, die aanvankelijk twee dagen zou duren maar na één dag al klaar was, heeft echter weinig concrete afspraken opgeleverd. Ook was er geen afsluitende gezamenlijke persconferentie, zoals gebruikelijk is na internationale topontmoetingen.
Persbericht Europese Commissie
Statement Von der Leyen
Nieuwsbericht ANP/BNR
Nieuwsbericht BNR
Artikel VRT NWS
STEM-werknemers: de VS is de mondiale wetenschappelijke race aan het verliezen
Meer dan 75% van de Amerikaanse STEM-gerelateerde werknemers zegt dat andere landen de VS hebben overtroffen – of binnenkort zullen overtreffen – op het gebied van wetenschap en technologie. Dat blijkt uit het jaarlijkse State of Science in America rapport van het onafhankelijke Science & Technology Action Committee (STAC), waar Axios een artikel over heeft geschreven. Het rapport omvat onder andere een enquête onder werknemers uit vijf STEM-gerelateerde sectoren. Het rapport roept de VS op om een nationale wetenschaps- en technologiestrategie te ontwikkelen en bepleit om de federale financiering voor wetenschappelijk onderzoek de komende vijf jaar op zijn minst te verdubbelen.
Artikel Axios
Publicatie STAC