Nieuw-Zeeland en Europese Commissie bereiken akkoord over deelname Horizon Europe
Nieuw-Zeeland is officieel aangesloten bij Horizon Europe. De Europese Commissie en Nieuw Zeeland hebben op 9 juli de associatieovereenkomst ondertekend. “Ik ben blij dat wij Nieuw-Zeeland nu ook laten deelnemen aan Horizon Europa, ons voornaamste innovatieprogramma. Dit is de eerste associatie van een land dat, hoewel het geografisch ver van Europa ligt, in zoveel andere opzichten dichtbij ons staat, onder meer wat betreft het vermogen en de wil om te innoveren”, aldus Commissievoorzitter Von der Leyen.
Persbericht Europese Commissie
VK: 165 miljoen pond voor de oprichting van vier nieuwe onderzoeksfaciliteiten
Het Britse UK Research and Innovation (UKRI) gaat samen met de universiteiten van Strathclyde, Birmingham and King’s College London vier nieuwe toonaangevende onderzoeksfaciliteiten creëren. Hiervoor wordt 52 miljoen pond geïnvesteerd vanuit het UK Research Partnership Investment Fund (UKRPIF). Dit wordt aangevuld met een bedrag 113 miljoen pond van industriële partners, liefdadigheidsorganisaties en filantropische donateurs. Het gaat om een life sciences lab dat de ontwikkeling, productie en levering van medicijnen wil transformeren, twee centra voor innovatieve spoorwegtechnologie en een instelling voor geestelijke gezondheidszorg voor jongeren.
Nieuwsbericht UKRI
ISC Fellowship: Dringende actie nodig om VN Agenda 2030 weer op de rails te krijgen
Er is dringende actie en oprechte inzet van landen nodig om de 2030 Agenda van de Verenigde Naties (VN) te behalen. Dat bepleit het International Science Council (ISC) Fellowship in een position paper in aanloop naar het aankomende High-Level Political Forum (HLPF) van de VN, waar wordt gesproken over de voortgang van de Sustainable Development Goals (SDG’s). In het paper wordt gepleit voor een geïntegreerde, gezamenlijke aanpak om wereldwijde uitdagingen het hoofd te bieden. “We benadrukken de dringende noodzaak om SDG's en mondiale kaders te integreren, inclusiviteit en capaciteitsopbouw te bevorderen en de interface tussen wetenschap, beleid en samenleving op alle niveaus te versterken. Dit vraagt om transformatieve benaderingen voor toegang tot financiering en productie van kennis. Business-as-usual is geen optie, aangezien we een duurzame toekomst voor iedereen moeten veiligstellen”, aldus voorzitter Nebojsa Nakicenovic.
Nieuwsbericht International Science Council
Publicatie ISC Fellowship
VS en EU akkoord over Data Privacy Framework
De VS en de EU zijn het eens geworden over de uitwisseling van persoonlijke data. Het EU-US Data Privacy Framework moet het gebruik van data door sociale mediabedrijven mogelijk maken en tegelijkertijd hun privacy waarborgen. Over het raamwerk is door de EU en de VS lang gesteggeld. Volgens Politico raken de gegevensstromen voor meer dan 7 biljoen dollar aan economische activiteit, waarbij duizenden bedrijven betrokken zijn. Privacyactivisten vochten eerdere dataovereenkomsten tussen de EU en de VS met succes aan. Volgens Politico zal ook deze versie voor het Europese Hof van Justitie komen.
Nieuwsbericht Europese Commissie
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_3721
Artikel Politico
Artikel NOS
Deal over terugkeer VK bij Horizon Europe lijkt aanstaande
Tussen de EU en het VK zou een akkoord zijn over een associatieverdrag zodat het VK weer kan meedoen aan het programma Horizon Europe. Daarover schreef de BBC vorige week, maar een officiële bevestiging hiervan is er nog niet. Tegenover Politico liet de Britse premier Sunak weten dat een deal in het voordeel moet zijn van het VK. "Onze voorkeur gaat uit naar samenwerking met Horizon, maar we moeten ervoor zorgen dat we dat doen op voorwaarden die werken voor het VK en in het belang van het VK zijn", zei hij. "Die gesprekken zijn gaande en het is belangrijk dat we die gesprekken de tijd geven om af te ronden".
Artikel BBC
De voorgestelde Chinese AI-wetgeving ontrafeld
In een blog op het Future of Privacy Forum analyseren diverse experts de door China voorgestelde wetgeving voor generatieve AI-diensten. Zo wordt onder andere ingegaan op het toepassingsgebied van de maatregelen en hoe ze van invloed zullen zijn op de ontwikkeling van dergelijke AI-diensten. Ook wordt ingegaan op de geopolitieke context en de manier waarop China met zijn eigen techreuzen omgaat. Afgelopen tijd werden deze techbedrijven fors aan banden gelegd omdat ze te machtig waren geworden, maar nu lijkt een koers ingezet naar een gezonde en duurzame groei van de Chinese techsector. "Door de nadruk te leggen op onafhankelijke en veilige toeleveringsketens, door startups te stimuleren en doorbraken aan te moedigen op gebieden zoals AI-modellen", zo valt te lezen.
Blog Future of Privacy Forum
Onderzoekers transformeren stamcellen in embryoachtige structuren
In korte tijd is het meerdere onderzoekers gelukt om menselijke stamcellen om te zetten in embryo-achtige structuren. Daarover schreef Singularity Hub. Een dergelijke doorbraak gold lang als ondenkbaar. De gevormde structuren lijken op cellen in de vroege stadia van menselijk leven, maar kunnen zich nog niet vormen tot een levensvatbare foetus. Onderzoekers hopen met deze ontdekking vooral een beter beeld te krijgen van de eerste stadia na conceptie. Kennis hierover zou kunnen helpen om een oplossing te vinden voor miskramen of onvruchtbaarheid. In het artikel worden de achtergronden nader toegelicht.
Artikel Singularity Hub
Oproep CEPA aan VS: Volg voorbeeld AI Act niet
In een artikel van de Amerikaanse denktank CEPA wordt de VS gewaarschuwd om niet dezelfde AI-regelgeving aan te nemen als onlangs door de EU is gedaan. Volgens CEPA komt de meeste innovatie op het terrein van tech immers juist niet uit Europa, omdat de regelgeving dit belemmert. "In plaats van een voorbeeld te zijn is de Europese tech-economie een waarschuwing voor wat er gebeurt als preventieve regelgeving voorrang krijgt boven het koesteren van eigen succesverhalen", schrijft CEPA, die daarbij de AI-wet als voorbeeld noemt. "Het wetsvoorstel legt zelfs aan de meest onschadelijke AI-toepassingen beperkingen op, waardoor mogelijk innovatieve diensten worden verboden." In het artikel wordt erop gewezen dat veel van de elementen van AI al in andere wetgeving is geregeld, zoals rondom privacy. CEPA roept dan ook op om te komen tot 'innovatievriendelijke' regelgeving. "Onze voortdurende investeringen in innovatie en onze specifieke regelgeving hebben ons geholpen de wereld te leiden in kritieke technologie-industrieën", zo valt te lezen.
Opiniestuk CEPA
VS: Conservatieven jagen op onderzoekers om 'censuur'
In Amerika worden academici die onderzoek deden naar de verspreiding van desinformatie aangepakt vanuit de politiek en vanuit de rechterlijke hoek. Daarover schreef Nature. Conservatieven in het Huis van Afgevaardigden zouden meerdere onderzoeken zijn gestart naar aanleiding van vermeende censuur van conservatieve meningen, bijvoorbeeld met betrekking tot de verkiezingsuitslag van 2020 en de coronavaccins. Een federale rechter in Louisiana zou inmiddels hebben verboden dat agentschappen contact opnemen met sociale media om content te verwijderen. Rebekah Tromble van het Institute for Data, Democracy and Politics stelt dat eerder ook veel klimaatwetenschappers doelwit zijn geweest van conservatieve activisten en politici. "Dit is een praktijk die het leven van steeds meer onderzoekers gaat raken", aldus Tromble.
Artikel Nature
Brookings: Inclusiviteit cruciaal bij dichten digitale kloof
In een stuk op Brookings wordt aangegeven dat inclusiviteit een belangrijke factor is in het dichten van de digitale kloof. Volgens de denktank worden 'het zuiden' en jongeren nog te weinig betrokken, terwijl juist zij de digitale transformatie zullen aandrijven. "Hun inclusie zal essentieel zijn om de digitale kloof op een duurzame, inclusieve en billijke manier te overbruggen", zo valt te lezen. Uit het artikel blijkt verder dat het dichten van de digitale kloof niet alleen draait om de beschikbaarheid van digitale middelen, maar ook om digitale vaardigheden en de kwaliteit van de infrastructuur.
Artikel Brookings
https://www.brookings.edu/articles/fixing-the-global-digital-divide-and-digital-access-gap/
OESO: Aanbevelingen en best practices voor Very Large Research Infrastructures
De OESO heeft een beleidsrapport over Zeer grote Onderzoeksinfrastructuren (VLRI’s) gepubliceerd. De OESO noemt VLRI’s ‘unieke, complexe ondernemingen met een sterke internationale dimensie die een cruciale rol spelen in grensverleggend onderzoek in de meeste wetenschappelijke domeinen’. Het rapport analyseert goede praktijken en presenteert een reeks geleerde lessen met betrekking tot de oprichting van VLRI’s, opties om het gebruik en de werking ervan te verbeteren én strategische overwegingen waarmee beheerders, financiers en besluitvormers rekening moeten houden bij toekomstige projecten.
Publicatie OESO