KNAW kritisch op wet Screening Kennisveiligheid
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) vindt dat het kabinet geen wet voor screening van onderzoekers van buiten Europa moet invoeren. De KNAW stelt in een position paper dat het bestaand systeem, met een landelijke Leidraad voor kennisveiligheid en het Loket Kennisveiligheid waar de wetenschap voor advies terecht kan, goed werkt. “Het stelselmatig screenen van grote groepen onderzoekers die naar ons land komen, waar de overheid nu op aanstuurt, is onvoldoende fijnmazig en nauwelijks uitvoerbaar. Bovendien staan de plannen op gespannen voet met de principes van open science – de vrije uitwisseling van kennis – en met academische vrijheid”, aldus de KNAW. Volgens de KNAW is de wet ‘buiten proportie en ook schadelijk voor de vrijheid van wetenschapsbeoefening’. Minister Dijkgraaf kondigde eerder dit jaar aan in november met een wetsvoorstel te komen. Dit voorstel zou dan in de eerste helft van 2024 in de Kamers behandeld kunnen worden, zodat het op 1 januari 2025 in werking kan treden.
Nieuwsbericht KNAW
Position paper KNAW
Tijdspad voor wetstraject Screening Kennisveiligheid
Kabinet regelt extra geld voor NL Space Campus en ondertekent Artemis-akkoorden
Het kabinet heeft 22,2 miljoen euro vrijgemaakt om het vestigingsklimaat van de NL Space Campus rondom Noordwijk te versterken. Dat schrijft minister Adriaansens aan de Kamer. De investering komt bovenop de 500 miljoen euro aan publieke ruimtevaartinvesteringen tot en met 2025. Het geld is bedoeld voor de modernisering van ESTEC, het technologische hoofdkwartier van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA). “Nederland wil de sterke internationale positie van onze ruimtevaartsector graag verder uitbouwen. Het levert banen en inkomsten op en is van belang voor regionale toeleveranciers. Maar bovenal staat ruimtevaart aan de wieg van alledaagse innovatieve technologie zoals snelle, veilige data-uitwisseling, navigatiesystemen en zowel het meten als aanpakken van uitstoot”, aldus minister Adriaansens. Verder kondigt de minister aan dat Nederland de zogenaamde Artemis-akkoorden gaat ondertekenen. Deze internationale afspraken zijn bedoeld om transparantie en verantwoordelijkheid bij de verkenning en exploitatie van de maan en andere hemellichamen tussen landen te bevorderen. Het akkoord richt zich ook op het delen van wetenschappelijke data.
Persbericht Rijksoverheid
Kamerbrief over Renovatie ESTEC en Artemis-akkoorden
Essay: Kennisinfrastructuur moet zich richten op lange termijn
De politiek zou werk moeten maken van een kennisinfrastructuur die gericht is op de lange termijn. Dat betoogt Ernst Hirsch Ballin in een essay in het kader van vijftig jaar Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). "Op wetenschap gebaseerde beleidsadvisering is wezenlijk voor goed regeringsbeleid gegeven de grote maatschappelijke vraagstukken waar Nederland en zijn Europese partners voor staan. En in tijden waar vooral de ervaringen van alledag beeldbepalend zijn, mag een kennisinfrastructuur gericht op de lange termijn niet ontbreken", zo valt te lezen in de toelichting. "De instelling van de WRR vijftig jaar geleden was gericht op de ontwikkeling van samenhangend langetermijnbeleid. Is zulk beleid in een democratie mogelijk, en hoe kan wetenschappelijke beleidsadvisering bijdragen aan het herwinnen van vertrouwen in democratie en rechtstaat?"
Essay WRR
HOP analyseert gevolgen herziening bekostiging hoger onderwijs
Het HOP schreef afgelopen week een analyse van de door veel partijen voorgestelde herziening van de financiering voor het hoger onderwijs, waarbij de bekostiging stabieler is en minder afhankelijk van fluctuerende studentenaantallen. In het stuk wordt onder andere gewezen op de mogelijk negatieve gevolgen voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs.
Analyse HOP/U-Today
‘Meeste universiteiten vullen inkomen buitenlandse promovendi niet aan’
Uit onderzoek van het HOP en het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) blijkt dat veel universiteiten niets doen om het inkomen van buitenlandse promovendi aan te vullen. Van de 13 universiteiten zouden slechts vijf een aanvulling aanbieden.
Artikel HOP/U-Today
TNO roept op tot langetermijn ruimtevaartstrategie
TNO roept de politiek op tot een langetermijn ruimtevaartstrategie om de Nederlandse positie en investeringen op dit vlak verder te versterken. "Veel technologie wordt ontwikkeld binnen programma’s van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, maar deze expertise is toepasbaar op allerlei andere gebieden in het civiele en militaire domein", zo valt te lezen. Met een brede strategie kan ruimtevaart volgens TNO bijdragen aan een veiliger, gezonder, duurzamer en welvarender Nederland.
Nieuwsbericht TNO
RDI, Unesco en Europese Commissie starten samenwerking rond toezicht op AI
De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), Unesco en de Europese Commissie gaan samenwerken om het Europees toezicht op AI te versterken. De RDI is voorzitter van de Europese werkgroep van toezichthouders op AI. Deze werkgroep onderzoekt in samenwerking met de Europese Commissie en het cybersecurityagentschap ENISA vraagstukken op het gebied van AI en beleid. Deze samenwerking wordt nu versterkt met de deelname en steun van UNESCO. “Overheden en internationale organisaties worstelen met belangrijke vragen over de gevolgen, het bestuur en de technische en ethische gevolgen van AI. Het is zaak de kansen die AI biedt te verzilveren, zonder de risico’s ervan te veronachtzamen. De samenwerking met UNESCO helpt ons als toezichthouder op AI enorm bij die belangrijke maatschappelijke opgave”, aldus Angeline van Dijk, inspecteur-generaal van de RDI. UNESCO heeft eerder het wereldwijde VN-kader ‘Ethics of Artificial Intelligence opgesteld.
Nieuwsbericht RDI
Persbericht Europese Commissie
Slimme innovaties voor de fysieke leefomgeving
Fruitteler Rini Kusters uit Wadenoijen kweekt als eerste ter wereld rode bessen onder zonnepanelen. Het is een mooi voorbeeld van innovatief dubbel ruimtegebruik. De panelen leveren duurzame stroom én beschermen de bessen tegen extreem weer. BlueBlocks ontwikkelt bouwmateriaal van zeewier en draagt tegelijkertijd bij aan het oplossen van de woningnood, de energietransitie en het creëren van een prettige leefomgeving. Met een gezamenlijke ‘databibliotheek’ brengen rijk, provincies, waterschappen en gemeenten ruimtelijke informatie bij elkaar om deze geodata te analyseren en de informatie te visualiseren zodat kan Nederland effectief kan inspelen op de energietransitie, landbouwtransitie en klimaatadaptatie. Dit soort baanbrekende innovaties voor de fysieke leefomgeving staan centraal op 2 november op de InnovatieExpo 2023, het tweejaarlijkse event over de Nederlandse innovatiekracht in en voor de fysieke leefomgeving en georganiseerd door de ministerie van EZK, LNV, BZK en I&W.
InnovatieExpo 2023
Pilot Professional Doctorate officieel gestart
Op 2 oktober vond de Startconferentie Professional Doctorate plaats op de Haagse Hogeschool. De pilot is opgestart door de Vereniging Hogescholen (VH), Regieorgaan SIA en het ministerie van OCW. Het professional doctorate moet een praktijkgerichte variant op het promotietraject aan de universiteit zijn. “Het van start gaan van de pilot Professional Doctorate is heel goed nieuws. Het professionele doctoraat moet het mogelijk maken om ook in het hbo tot het hoogste onderwijsniveau door te groeien. Dat is belangrijk voor de positionering van het bredere beroepsonderwijs in Nederland”, aldus VH-voorzitter Maurice Limmen. De pilot moet in 2029 zijn afgerond. ScienceGuide heeft een artikel geschreven over de lancering.
Nieuwsbericht Vereniging Hogescholen
Artikel ScienceGuide
Rathenau haalt TWIN-publicatie offline om foutieve data
Het Rathenau Instituut heeft de publicatie ‘Totale investeringen in wetenschap en innovatie 2021-2027’ (TWIN) offline gehaald, omdat de onderliggende data met betrekking tot het Nationaal Groeifonds niet bleken te kloppen. Die data worden door derden aangeleverd. "Dit heeft geleid tot een substantiële overschatting van de begrote uitgaven vanuit het Nationaal Groeifonds voor de jaren vanaf 2023", zo valt te lezen. Volgens het Rathenau blijkt uit de correcte cijfers nog altijd een stijging van de overheidsuitgaven in R&D, maar de omvang hiervan ligt 'substantieel lager'. Het Rathenau beziet momenteel of het met een herziene publicatie komt.
Publicatie Rathenau