VS: 140 miljoen voor onderzoek naar AI-toepassingen
Het Witte Huis trekt 140 miljoen dollar uit voor onderzoek naar AI-systemen. Dat is afgelopen week bekendgemaakt. Met het extra geld moeten centra gecreëerd worden om AI-toepassingen te helpen ontwikkelen op het gebied van klimaat, onderwijs, energie en volksgezondheid. Ook wordt een verkenning gestart naar richtlijnen voor AI-gebruik door de overheid. Ondanks de druk vanuit de wetenschap en het bedrijfsleven wil de regering-Biden verder nog geen concrete wettelijke stappen zetten richting AI-regulering. Een overheidsfunctionaris liet volgens ScienceBusiness weten dat eventuele wetgeving aan het Congres is, maar daar is juist grote onenigheid over de reikwijdte van AI-regulering. Later dit jaar wordt samen met grote techbedrijven als Alphabet, Anthropic, Microsoft and OpenAI verder verkend hoe mensenrechten geborgd kunnen worden binnen de AI-systemen.
Artikel ScienceBusiness
Artikel Nextgov
Artikel Nextgov (Focusgebieden AI-onderzoek)
Voorstel voor verdrievoudiging O&O-investeringen in energie
De overheidsinvesteringen in onderzoek naar en de ontwikkeling van (duurzame) energie moeten worden verdrievoudigd. Daarvoor pleit Catherine Hausman in een beleidsvoorstel op Brookings. Volgens Hausman heeft technologische vooruitgang op dit terrein in het verleden laten zien economische groei mogelijk te maken. De focus zou in eerste instantie moeten liggen op groene energie, maar secundair ook op energiezekerheid. Ook moeten daarbij risico's genomen durven worden. Als projecten mislukken moet daar lering uit getrokken worden.
Analyse Brookings
Rapport
Opinie: VS moet inzet versterken op onderzoek en ontwikkeling drones
De VS moet onder andere op het gebied van drones de wetenschappelijke inzet versterken. Dat zegt de voorzitter van de commissie Ruimtevaart, wetenschap en technologie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Frank Lucas in een opinieartikel op Issues. Volgens Lucas is het onthutsend dat China de dronemarkt domineert, terwijl het achterliggende bedrijf is aangemerkt als verbonden aan de Chinese militaire industrie. Hij roept dan ook op om de binnenlandse drone-industrie te versterken via onderzoek, ontwikkeling, inzet en productie in de VS. Hij wijst erop dat juist de factor 'science' in de CHIPS and Science Act 'de motor zal zijn van de economische ontwikkeling van Amerika voor de komende decennia'.
Opinieartikel Issues
Brookings: Meer nodig om gelijk speelveld innovatie te creëren
De enorme investeringen die de VS heeft aangekondigd in wetenschap en innovatie zullen niet voldoende zijn om een gelijk speelveld in de wetenschap te creëren en daarmee het innovatiepotentieel optimaal te kunnen benutten. Daarvoor is namelijk meer nodig dan geld. Dat stelt Brookings in een analyse van de CHIPS and Science Act (CHIPS). Volgens Brookings gaat deze wet er weliswaar vanuit dat innovatie het best kan worden aangejaagd door diversiteit en inclusiviteit in de wetenschap, maar zijn extra acties van de overheid vereist om dat te realiseren. "Wij stellen dat de gefragmenteerde, versnipperde aard van CHIPS-investeringen niet voldoende zal zijn om langdurige structurele ongelijkheden in de onderwijs- en opleidings-, uitvindings- en commercialiseringsfasen van innovatie aan te pakken", aldus Brookings. "Naast de nodige investeringen, zal een succesvolle implementatie ook federale coördinatie, regionale capaciteitsopbouw, samenwerking en planning vereisen om ervoor te zorgen dat de voorwaarden voor een gelijk speelveld in alle stadia van innovatie aanwezig zijn."
Artikel Brookings
VK en Zwitserland intensiveren samenwerking op innovatie en wetenschap
De Zwitsers-Britse commissie voor Wetenschap en Innovatie is afgelopen week voor het eerst bijeengekomen. De twee landen zoeken sinds de Brexit meer samenwerking op het gebied van wetenschap en innovatie, omdat zij geen onderdeel meer zijn van het programma Horizon Europe. In november vorig jaar werd al een Memorandum of Understanding getekend. Regeringsfunctionarissen en vertegenwoordigers van onderzoeksinstituten en onderzoeks- en innovatiefinancieringsinstellingen uit beide landen maakten tijdens de ontmoeting de balans op van de vorderingen op weg naar belangrijke samenwerkingsdoelstellingen. Deelnemers aan de bijeenkomst verkenden daarnaast mogelijke opties voor verdere intensivering en uitbreiding van bestaande samenwerkingsbanden.
Nieuwsbericht Zwitserse overheid
ITIF: Laat fusieregels innovatie niet belemmeren
De Amerikaanse denktank ITIF waarschuwt beleidsmakers om innovatie niet te belemmeren via al te strikte marktregels. Volgens ITIF wordt op basis van 'dubieuze theorieën' verondersteld dat fusies negatieve gevolgen hebben voor de concurrentie, maar dat miskent volgens de denktank de voordelen ervan voor innovatie, productiviteit en het wereldwijde concurrentievermogen van de VS. ITIF noemt het mededingingsbeleid van de VS daarom kortzichtig en roept op terughoudend te zijn met nieuwe regels. "In een tijdperk waarin de belangrijkste technisch-economische uitdaging is om China voor te blijven, moeten fusierichtlijnen de zorgen over het concurrentievermogen beter integreren", zo valt te lezen. "Marktdefinities moeten rekening houden met buitenlandse concurrentie, mogelijke toetreding van internationale concurrenten en concurrentiedruk op aangrenzende markten." ITIF roept op om tot een consensus te komen over gevoelige fusies in het licht van wereldwijde concurrentiemarkt en afspraken te maken over het mogelijk maken van het exploiteren van Amerikaanse innovatie.
Publicatie ITIF
Britse overheid laat onderzoek doen naar regelgeving AI
De Britse overheid laat onderzoek doen naar regelgeving rond Large Language Models (LLM's) en generatieve AI waarmee tegelijkertijd mensenrechten kunnen worden gerespecteerd, maar innovatie bevorderd. Hierbij wordt onder andere bekeken hoe deze modellen zullen evolueren en welke kansen en risico's dit kan opleveren voor concurrentie en consumentenbescherming. Ook moeten principes worden opgesteld om concurrentie te ondersteunen en consumenten te beschermen.
Nieuwsbericht VK
Merics: EU moet lering trekken uit AI regelgeving China
Wetgevers in Europa zouden moeten nadenken over de voortvarende manier waarop China regelgeving uitrolt om de risico's van AI in te dammen. Dat schrijft denktank Merics. Hoewel de regelgeving in China in belangrijke mate wordt ingegeven door beperking van de vrijheid van meningsuiting, valt er toch voldoende lering uit te trekken. Zo legt China een grote verantwoordelijkheid bij de aanbieders van generatieve AI-diensten, zoals het labelen van gegenereerde inhoud en de bescherming van persoonsgegevens. Ook moeten de modellen vooroordelen voorkomen, intellectueel eigendom respecteren en worden ze verantwoordelijk gemaakt voor de output, die niet mag discrimineren. "Hoewel de handhaving al snel complex zal blijken kunnen sommige van deze eisen stof tot nadenken geven, aangezien beleidsmakers nadenken over hoe deze krachtige nieuwe technologie moet worden gereguleerd in liberaal-democratische samenlevingen", aldus Merics.
Analyse Merics
China bouwt netwerk van supercomputers
China wil een netwerk van supercomputers bouwen om digitale innovatie als kunstmatige intelligentie te kunnen versnellen. Daarover schrijft ZDnet. Het raamwerk moet in 2025 af zijn en moet zorgen dat de rekenkracht van de computers optimaal wordt benut. Het plan is onderdeel van de eerder dit jaar door China gepresenteerde digitale roadmap, die het land een boost moet geven op het gebied van interconnectiviteit, digitale infrastructuur en digitale innovatie.
Artikel ZDnet
China wil internationale academische samenwerking hervatten na corona
China is ondanks de geopolitieke spanningen voornemens om de academische samenwerking te hervatten nu de coronapandemie achter de rug lijkt. Daarover schreef University World News. Het land wil zowel weer Chinese studenten in het buitenland laten studeren als buitenlandse studenten in China verwelkomen. "Er is een enorm potentieel voor samenwerking op het gebied van onderwijsontwikkeling tussen China en het buitenland", aldus Liu Jin, directeur-generaal van het Departement Internationale Samenwerking en Uitwisselingen van het Chinese Ministerie van Onderwijs.
Artikel University World News
OESO: Wat zijn de reële kosten en opbrengsten van O&O-belastingvoordelen?
De OESO heeft in een rapport de reële kosten en het gebruik van inkomensafhankelijke belastingvoordelen voor O&O en innovatie in kaart gebracht. Volgens het rapport is er een zowel binnen als buiten het OESO-gebied sprake van een toenemende adoptie van fiscale prikkels voor O&O en innovatie, maar is er een gebrek aan bewijsmateriaal voor dergelijk beleid.
Publicatie OESO