Focus op wetenschappelijk onderzoek in eiwitstrategie minister Staghouwer
Minister Staghouwer ziet een belangrijke rol voor wetenschappelijk onderzoek in de Nationale Eiwitstrategie. Hij wijst in dat kader op diverse onderzoekstrajecten die afgelopen jaar zijn gestart. "Het gaat dan bijvoorbeeld om het ontwikkelen van productieketens voor microalgen, bacteriën, schimmels en gist; veredeling van suikerbieten; teelt van eendenkroos, en ontwikkeling van eiwitproducten op basis van fermentatie", aldus de minister. De minister wil extra inzetten op publiek-privaat onderzoek en is in gesprek met NWO over extra onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe eiwitten en verwerkingsmethoden.
Kamerbrief minister Staghouwer
Kabinet wil nationale impact assessment EU-voorstel uitwisseling gezondheidsgegevens
Het kabinet wil eerst een nationale impact assessment uitvoeren voordat het zich uitspreekt over het Europese voorstel voor de uitwisseling van gezondheidsgegevens. Dat valt op te maken uit het fiche. Volgens het kabinet is er nog geen helder beeld van de consequenties van de verordening voor overheid, bedrijfsleven en burgers "op juridisch, financieel, technisch/organisatorisch en maatschappelijk/ethisch vlak". Over de verschillende onderdelen is het kabinet in de basis positief, zoals over het voornemen om de burger controle en zeggenschap te geven over de data.
Fiche
Rathenau: Zeven notities als input voor ontwikkeling wetenschapsbeleid
Het Rathenau Instituut heeft naar aanleiding van vragen van het ministerie van OCW zeven nieuwe notities gepubliceerd die als input kunnen dienen voor de verdere ontwikkeling van het wetenschapsbeleid. De notities gaan over "1) de wetenschappelijke kennisbasis in beeld, 2) taakverdeling in de wetenschap, 3) doorstroom en mobiliteit van wetenschappers, 4) publieke investeringen in onderzoek en ontwikkeling, 5) mechanismen voor onderzoeksprioritering, 6) onafhankelijke, betrouwbare en veilige wetenschap en 7) indicatoren en data voor monitoring".
Notities Rathenau
Coalitiepartijen botsen om embryokweek
Tijdens het debat over medische ethiek knetterde het afgelopen week, nadat fractievoorzitters Paternotte (D66) en Hermans (VVD) een interview hadden gegeven in Trouw. Zij wezen daarbij op de noodzaak om embryo's te kunnen kweken voor wetenschappelijk onderzoek. ChristenUnie-leider Segers sprong er direct bovenop om aan te geven dat daar geen sprake van kan zijn deze kabinetsperiode. In het regeerakkoord is afgesproken dat de Kamer een wet op dit terrein mag voorbereiden, maar dat daar pas in een volgende kabinetsperiode over zal worden gesproken. Tijdens het debat gaf minister Kuipers aan dat het kabinet zich niet actief zal mengen in de discussie over deze wet en ook niet over de aangekondigde initiatiefwet om in meer gevallen embryoselectie toe te staan. Wel werkt Kuipers aan een reactie op de evaluatie van de Embryowet. Deze reactie wordt na de zomer verwacht.
Videoregistratie debat
Kamer trapt hard op de rem om Europese digitale identiteit
De Tweede Kamer heeft zich afgelopen week breed uitgesproken tegen het Europese voorstel om te komen tot een Europees bsn. Een motie van de ChristenUnie (933) in het debat in aanloop naar de Telecomraad werd breed gesteund. In de Kamer leeft de vrees dat een meerderheid in de EU door wil met de plannen voor een Europese digitale identiteit zonder dat goed is uitgezocht of dit wel veilig is. Van Huffelen liet weten haar best te doen om een meerderheid in de EU te overtuigen van het Nederlandse standpunt.
Verslag debat
Kamer steunt gewijzigd wetsvoorstel Wet digitale overheid
Veel partijen hielden tijdens het debat moeite met de gewijzigde Wet digitale overheid, zo bleek afgelopen week tijdens het debat. Uiteindelijk werd het wetsvoorstel dinsdag alsnog aangenomen. Ook binnen de coalitie waren twijfels of staatssecretaris Van Huffelen niet teveel vertrouwt op open source als voorwaarde voor de ontwikkeling van inlogsystemen voor overheidsdiensten. Diverse andere partijen vonden het twijfelachtig dat Van Huffelen vertrouwt op de controlefunctie van de community bij open source. Zeker het feit dat de staatssecretaris de regels rondom open source nog moet uitwerken in een ministeriële regeling leverde bij diverse fracties twijfels op of er nu wel moet worden ingestemd met de voorliggende wet, die eerder door de Eerste Kamer werd afgewezen.
Verslag debat
Nieuwe KNAW-president zet visie uiteen
Hoogleraar biofysica aan de TU Delft Marileen Dogterom is benoemd tot de nieuwe president van de KNAW. Tijdens de presidentswissel is er gesproken over genderstereotypering, bedreigde wetenschappers en de discussie over Erkennen en Waarderen. "Het traject Erkennen en Waarderen beschouw ik als een ingeslagen weg die duidelijk een kant op wijst, namelijk die van de toekomst. Het allerbelangrijkste wat wij moeten doen is ruimte geven aan talent, en dat talent mag en moet divers zijn. Kwaliteit erkennen en waarderen is hard werken dat gaat niet alleen door naar cijfertjes te kijken, maar naar mijn mening ook niet door daar helemaal niet naar te kijken. Dus laten we in dit dossier geen karikatuur maken van elkaars standpunten en de tijd nemen om hier een heel mooi verhaal van te maken", aldus Dogterom.
Nieuwsbericht ScienceGuide
Dijkgraaf trekt stekker uit experiment promotieonderwijs
Minister Dijkgraaf is geen voorstander van het verankeren van het experiment promotieonderwijs in de wet, blijkt uit zijn reactie op de eindevaluatie. “Gelet op de conclusies uit de eindevaluatie, de bezwaren en zorgen van de promovendi over het experiment en de onzekerheden rondom de rechtspositie van jonge onderzoekers in het hoger onderwijs acht ik het verankeren van het traject promotiestudenten in de wet niet opportuun”, aldus Dijkgraaf. Het experiment samen met de RUG en Erasmus universiteit was in 2014 gestart en loopt nog tot 2024. Gezien de conclusies van de eindevaluatie schrijft Dijkgraaf dat er geen nieuwe aanvraagronde komt.
Kamerbrief Dijkgraaf
Adriaansens licht meerwaarde Chips Act voor Nederland toe
Het kabinet ziet kansen voor Nederland in de aankomende Europese Chips Act, blijkt uit de beantwoording van minister Adriaansens op verschillende vragen in een schriftelijk overleg. “Het kabinet pleit er dan ook voor om vooral in te zetten op de huidige sterktes van de EU. Voor Nederland betreft dit onder andere de positie in de machinebouw, radiofrequentie - en op radartechnologie gebaseerde halfgeleiders en opkomende terreinen als geïntegreerde fotonica en quantumtechnologie”, aldus Adriaansens op een vraag over de Nederlandse ambities binnen de Chips Act. Daarnaast ziet het kabinet ook kansen voor versterking van valorisatie binnen de Nederlandse halfgeleiderindustrie.
Verslag schrifelijk overleg
Kabinet steunt EU-missies onderzoek en innovatie
Het kabinet steunt na eerdere terughoudendheid alsnog het Europese voorstel voor de vijf EU-missies tot 2030. Dat valt op te maken uit de Kamerbrief in aanloop naar de aankomende Raad voor Concurrentievermogen. "In het geval van Horizon Europe betekent dit een focus op onderzoek en innovatie, op basis van de criteria excellentie en impact. Dit is op een goede manier verwerkt in de Raadsconclusies, waardoor de tekst aangenomen kan worden", aldus minister Adriaansens. Daarnaast is het kabinet op het gebied van onderzoek tevreden over de voorstellen omtrent open science. “Met de Raadsconclusies ligt er een mooi, gebalanceerd document met oog voor de diverse wetenschappelijke disciplines, verschillende talen, digitale infrastructuren, erkennen en waarderen en het belang van open science in het licht van de uitdagingen van de huidige tijd."
Kamerbrief Adriaansens
QuTech bereikt doorbraak kwantumteleportatie
Onderzoekers van QuTech, een samenwerking tussen TUDelft en TNO, zijn erin geslaagd om kwantuminformatie te teleporteren over een rudimentair netwerk in het lab. De ontdekking wordt gezien als een belangrijke stap richting mogelijk kwantum internet in de toekomst.
Artikel TU Delft
Artikel Nature