Denktank: wat zijn de gevolgen van AI op het octrooirecht?
Steeds geavanceerdere AI-systemen roepen fundamentele vragen op over het octrooibeleid, schrijft denktank Brookings. Omdat AI belangrijker wordt bij het creëren van een groeiend aantal uitvindingen, inclusief AI-systemen die als uitvinder genoemd worden op een octrooi, moet het octrooirecht aangepast worden om een aanjager van innovatie te blijven. In het artikel wordt de huidige rol van AI in het octrooirecht in diverse landen onderzocht en worden mogelijke beleidsopties uiteengezet.
Artikel Brookings
NIST-rapport waarschuwt bedrijven voor de gevolgen van kwantumcomputing
Het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology adviseert bedrijven om nu actie te ondernemen tegen de risico’s van kwantumcomputing, blijkt uit een recent onderzoeksrapport over de mogelijkheden en risico’s van kwantumcomputing. “Wacht niet tot onze politieke tegenstanders actieve kwantumcomputers in gebruik hebben”, aldus het rapport. Het NIST wil tegen 2024 een algemene standaard voor kwantumcryptografie uitrollen om bedrijven te helpen met kwantumbeveiliging, maar adviseert bedrijven met gevoelige data om nu al te beginnen met de benodigde voorbereidingen.
Artikel ITdaily
Onderzoeksrapport NIST
Beleidsmakers vs cryptomarkt
De groeiende cryptomarkt zorgt ervoor dat beleidsmakers wereldwijd zich moeten haasten om bij te blijven. Zo zijn er grote wetgevingspakketten en -strategieën in de maak in onder andere de VS, de EU en het VK om de markt te reguleren. In een artikel van Raconteur wordt een uiteenzetting geschetst van de huidige stand van zaken en de gevolgen van (mogelijke) beleidsontwikkelingen. Diverse experts zijn blij dat er wetgeving in de maak is, maar vrezen dat de ontwikkelingen te traag gaan. "De regelgeving is achtergebleven, maar zoals het bevel van Biden aangeeft, groeit het besef dat er een veel strakker regelgevingskader rond crypto moet komen", zegt Ben Richmond, CEO van RegTech (Regulatory Technology) bedrijf Cube Global. Denktank CEPR gaat in een column in op dezelfde spanning tussen beleidsmakers en de cryptomarkt. CEPR ziet op dit moment verschillende problemen tussen regelgevers en de particuliere sector, maar ziet ook een optimistischer toekomstbeeld waar regelgeving en samenwerking tussen regelgevers en de markt een stimulans kunnen zijn voor innovatie en digitale veiligheid.
Artikel Raconteur
Artikel CEPR
Publicatie ISC: de wetenschap als mondiaal publiek goed
Wat betekent het voor de wetenschap en de samenleving om de wetenschap als een mondiaal publiek goed te beschouwen? In een publicatie gaat de International Science Council in op haar eigen visie. In het paper onderzoekt de ICS de rol die de wetenschap zou moeten hebben ten opzichte van maatschappelijke behoeften en hoe het sociale contract tussen wetenschap en samenleving evolueert. Hierbij pleit de ICS voor het rol van open science en de UNESCO-aanbeveling over open science als ‘nieuwe norm’ binnen de internationale wetenschappelijke gemeenschap om wetenschap een mondiaal publiek goed te maken.
Publicatie International Science Council
OESO: een ambitieuzere visie op innovatie dankzij COVID
De coronapandemie heeft positieve effecten gehad op de visie en prioriteiten van landen op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie (STI), blijkt uit een publicatie van OESO. In het onderzoek zijn STI-strategiedocumenten van 11 landen in de periode 2013 en 2021 in kaart gebracht. OESO concludeert dat STI-strategieën sinds de coronapandemie ambitieuzer en concreter zijn geworden in het behalen maatschappelijke doelstellingen op het gebied van onder andere duurzaamheid, inclusiviteit en digitalisering.
Publicatie OESO
Amerikaanse Center for Data Innovation waarschuwt voor groeiende ‘datakloof’
Het Amerikaanse Center for Data Innovation waarschuwt in een nieuw rapport voor een aankomende ‘datakloof’ tussen data ‘bezitters’ en data ‘niet-bezitters’, wat sociale en economische ongelijkheden verder zou vergroten. De onderzoekers doen een oproep aan beleidsmakers om actie te ondernemen en hebben zelf aanbevelingen gedaan om de kloof te dichten.
Publicatie ITIF
Opinie: heeft het gedecentraliseerde web een toekomst?
Is het gedecentraliseerde web (DWeb, Web3) een hype of een hoop? In een opiniestuk op CIGI omschrijft onderzoeker aan de Universiteit van Texas Inga Trauthig de mogelijkheden en uitdagingen van het DWeb. Optimisten zien het DWeb als een liberaler alternatief voor het internet ten opzichte van het gecentraliseerde internet: waar wereldwijd meer regelgevingsvoorstellen voor komen en wat kwetsbaar zou kunnen zijn voor platforms of censuur door autoritaire regimes. Tegelijkertijd zien tegenstanders risico’s in het DWeb voor bijvoorbeeld rekrutering en communicatie van terroristen.
Publicatie CIGI
NIST-rapport ziet kansen voor Amerikaanse halfgeleiderindustrie
Het National Institute of Standards and Technology (NIST) heeft een rapport gepubliceerd over de kansen en uitdagingen voor de Amerikaanse halfgeleiderindustrie. In het rapport worden zeven strategische uitdagingen gepresenteerd, onder andere op het gebied van standaardisatie, modellering en simulatie. "De meetuitdagingen die van invloed zijn op de Amerikaanse halfgeleiderindustrie bevinden zich in een kritieke fase en moeten worden aangepakt als we het Amerikaanse leiderschap in deze belangrijke sector willen verzekeren", aldus onderminister van Handel voor Standaarden en Technologie en NIST-directeur Laurie E. Locascio.
Artikel NIST
Analyse Merics: megaboete voor Didi voorbode van meer dwang in Chinese tech-sector
Met de door Cyberspace Administration of China (CAC) aangekondigde boete van 8 miljard CNY (1,2 miljard euro) aan techgigant Didi breekt er volgens politiek analist Vincent Brussee op Merics een nieuwe fase aan in de Chinese tech-sector: de bedrijven dienen zich loyaal op te stellen aan het land. Zoals deze casus aantoont, kan weigering leiden tot forse sancties. De boete aan Didi is het resultaat van een twee jaar durend onderzoek, dat twee dagen na de beursgang van het bedrijf in de Verenigde Staten van start ging. "Het is de eerste keer dat de CAC zijn tanden laat zien als beschermer van de persoonsgegevens van burgers", begint Brussee. "De echte motivatie lijkt echter de bescherming van de nationale (cyber-)veiligheid te zijn, wat misschien de reden is waarom de CAC geheimzinnig blijft over de details van de zaak."
Analyse Merics
Bertelsmann Stiftung: Innovatiekracht verschuift naar Oost-Azië
Het internationale machtsevenwicht in innovatie verschuift in het voordeel van Oost-Azië, concluderen onderzoekers van de Bertelsmann Stiftung in een rapport over de ontwikkeling van nationale en regionale octrooien in geavanceerde technologieën. In de studie zijn de belangrijkste patenten in 58 geavanceerde technologieën, zoals 3D-printen of AI, sinds 2000 in kaart gebracht.
Publicatie Bertelsmann Stiftung