Raad blokkeert inzet Horizon Europe voor Chips Act
De Raad van de EU, oftewel de vertegenwoordigende ministers van de EU-lidstaten, zijn tegen het voorstel van de Europese Commissie om de financiering voor de Chips Act deels te dekken uit Horizon Europe. Dat blijkt uit de afgelopen week aangenomen algemene oriëntatie. De Raad vraagt de EC om met de lidstaten te zoeken naar een oplossing voor de 400 miljoen die daarmee wegvalt. De Raad benadrukt dat van de 3,3 miljard voor de pijler Chips for Europe zeker 1,65 miljard moet worden gelabeld voor onderzoek en innovatie. Met de Chips Act wil de EU zijn positie in de halfgeleidermarkt versterken. De ambitie is om in 2023 het huidige mondiale marktaandeel van 10 procent te verdubbelen. In totaal moet hier 43 miljard euro voor worden uitgetrokken.
Nieuwsbericht Raad van de EU
EP lanceert permanent forum om academische vrijheid te beschermen
Het Europees Parlement heeft het European Parliament Forum for Academic Freedom gelanceerd: een permanent forum voor debat over nieuw beleid en wetgeving om Europese academici te beschermen tegen inmenging van overheid of andere bronnen. Het forum zal jaarlijks een onafhankelijk rapport opstellen over de stand van zaken op het gebied van academische vrijheid in Europa. De aankondiging vond plaats tijdens de STOA-conferentie over academische vrijheid, waarbij verschillende organisaties hun zorgen uitten over de staat van de academische vrijheid in Europa. "De erosie van de academische vrijheid in Europa is een dodelijke bedreiging voor onze gemeenschappelijke Europese toekomst", aldus Kurt Deketelaere van LERU. Hij betoogde dat Europese instellingen een actievere rol moeten innemen in de bescherming en bevordering van academische vrijheid. LERU zet zich al langer in voor het onderwerp en heeft aangekondigd begin 2023 met een geactualiseerde versie met nieuwe aanbevelingen te komen van het paper over academische vrijheid dat LERU in 2010 heeft gepubliceerd. Hierin wordt onder andere onderzocht of het huidige EU-rechtskader voldoende is om de academische vrijheid te beschermen, of dat er een apart wetsartikel zou moeten komen in het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU).
Artikel Science Business
Nieuwsbericht LERU
Publicatie LERU (paper uit 2010)
Artikel Neth-ER
Noodoproep om IP-regels European Innovation Council
Acht academische koepelverenigingen hebben in een gezamenlijk statement zorgen uitgesproken over de plannen van de European Innovation Council (EIC) met betrekking tot intellectueel eigendom. In het statement roepen de partijen op om bij de Transition- en Pathfinder-projecten dezelfde regels te hanteren als bij Horizon Europe. Nu worden voor deze trajecten aparte regels vastgesteld die volgens hen strijdig zijn met institutionele, nationale en regionale regels. Bovendien staan ze kennisvalorisatie in de weg en zijn ze contraproductief en onwerkbaar, zo tonen de partijen aan in zes specifieke kwesties. Jan Palmowski (The Guild): "Het potentieel voor innovatie vanuit de EIC kan alleen worden gerealiseerd als het ten dienste staat van de innovators en de instellingen. De EIC moet daarom luisteren naar onze zorgen, onze wettelijke beperkingen accepteren, en de complexiteit erkennen van het leveren van innovatie in een academische setting".
Statement
Nieuwsbericht LERU
Nieuwsbericht The Guild
Nieuwsbericht EARTO
Enthousiasme bij universiteiten over aangenomen Raadsconclusies onderzoeksinfrastructuren
De Raad van de EU dringt er bij de Europese Commissie op aan om de onderzoeksinfrastructuren te versterken en beter toegankelijk te maken. Dat blijkt uit de afgelopen week aangenomen Raadsconclusies. De Raad roept de EC onder andere op om komend jaar te komen met een herzien "Europees Handvest voor toegang tot onderzoeksinfrastructuur". Ook moet voor eind 2025 - via het Europees Strategieforum voor onderzoeksinfrastructuren (ESFRI) - de volgende editie van de ESFRI-routekaart zijn gepubliceerd. In een reactie reageert LERU enthousiast op het besluit. "Het is bemoedigend om te zien dat [..] de rol van kleine en middelgrote onderzoeksinfrastructuren [..] de erkenning heeft gekregen die ze verdienen als essentiële onderdelen van het onderzoeksecosysteem", aldus secretaris-generaal Kurt Deketelaere.
Nieuwsbericht Raad van de EU
Nieuwsbericht LERU
Europese Commissie presenteert Dronestrategie
De Europese Commissie heeft de Dronestrategie 2.0 aangenomen, waarin de visie op de verdere ontwikkeling van de Europese dronemarkt wordt geschetst. De Commissie wil toewerken naar grootschalige commerciële dronevluchten. Daarnaast moet maatschappelijk draagvlak georganiseerd worden door dronediensten af te stemmen op de behoeften van burgers. De ambitie is dat verschillende type dronediensten én innovatieve luchtmobiliteitsdiensten (zoals luchttaxi’s) tegen 2030 deel uitmaken van het dagelijks leven in de EU.
Persbericht Europese Commissie
Openbare raadpleging over verleden, heden en toekomst van Horizon Europe
De Europese Commissie heeft de grootste openbare raadpleging tot nu toe geopend over het verleden, heden en de toekomst van de programma’s van Horizon Europe 2014-2027. “Ik ben verheugd deze openbare raadpleging te lanceren: het is een ongekende kans voor alle geïnteresseerde partijen om hun stem te laten horen. De resultaten ervan zullen ons helpen de resultaten van Horizon tot nu toe te evalueren en bij te dragen aan het vormgeven van de toekomst ervan. Ik nodig iedereen die geïnteresseerd is in onderzoek en innovatie in de EU van harte uit om deel te nemen. Samen gaan we het verschil maken”, aldus Eurocommissaris Gabriel. De raadpleging bestaat uit meerdere vragenlijsten en sluit in februari 2023.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Concept-werkprogramma’s Horizon Europe gepubliceerd
De Europese Commissie heeft de meeste concept-werkprogramma’s voor Horizon Europe voor 2023 en 2024 gepubliceerd. De werkprogramma’s schetsen de projectoproepen, hun reikwijdte en de bijbehorende budgetten. Science Business heeft in een artikel de gepubliceerde (concept)programma’s gebundeld. De volgende tweejarige fase van Horizon Europe gaat vanaf januari 2023 al van start; de programma’s moeten voor die tijd nog worden goedgekeurd.
Artikel Science Business
Nieuwe IP-regels moeten ruimte geven voor innovatie
De Europese Commissie heeft nieuwe regels voor intellectueel eigendom voorgesteld die het goedkoper, sneller en voorspelbaarder moeten maken om productontwerpen in de EU te beschermen. Volgens de Europese Commissie moeten de geharmoniseerde regels en gestroomlijnde procedures het bedrijven makkelijker maken om innovatief bezig te zijn.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Europese studie naar wettelijke kaders omtrent spyware
De denktank van het Europees Parlement heeft een studie gepubliceerd waarin de wettelijke kaders (inclusief toezicht en verhaalmechanismen) voor de aanschaf en het gebruik van Pegasus en vergelijkbare spyware van een aantal lidstaten in kaart worden gebracht. De studie is uitgevoerd in opdracht van de onderzoekscommissie van het Europees Parlement naar het gebruik van Pegasus en gelijkwaardige spyware in de EU. Nederland is één van de acht onderzochte landen.
Publicatie Europees Parlement
Science Europe positief over European Open Science Cloud
De European Open Science Cloud (EOSC) bevordert de eerlijke toegang tot gegevens binnen de federatie van onderzoeksinfrastructuren in Europa. Dat betoogt Science Europe in een paper. Science Europe ziet onder andere kansen om de transitie naar open science en FAIRness (findability, accessibility, interoperability en reusability) van publicaties, data en software te bevorderen.
Publicatie Science Europe
De toekomst van Europese Universiteiten Allianties
Het European Universities Initiative (EUI), opgericht om internationalisering in het hoger onderwijs te bevorderen via de vorming van allianties tussen Europese universiteiten, blijkt in potentie een waardevol organisatorisch hulpmiddel voor het bereiken van Europese ambities voor het hoger onderwijs. Dat is de conclusie van onderzoekers van de University of Oslo op basis van kwalitatieve interviews met vertegenwoordigers van tien van deze allianties. Wel is er nog veel werk nodig op het gebied van duurzame financieringsmechanismen en het wegnemen van juridische en administratieve barrières tussen lidstaten. In een artikel op University World News delen verschillende betrokkenen hun visie op de kansen en risico’s van het initiatief.
Artikel University World News
Onderzoek University of Oslo
Europees Parlement zeer kritisch op European Innovation Council
Uit een resolutie van het Europees Parlement blijkt dat er veel kritiek is op de European Innovation Council. Het Parlement vindt onder andere dat de informatievoorziening voor het indienen van voorstellen onduidelijk is georganiseerd, dat de aanvraagprocessen te lang en complex zijn en de besluiten onvoldoende transparant. In een artikel gaat Neth-ER in op de vele kritiekpunten uit de resolutie.
Artikel Neth-ER
Publicatie Europees Parlement
Europese Commissie verlegt focus naar achterblijvende wetenschappers in Oekraïne
De Europese Commissie verlegt zijn focus van het helpen van gevluchte Oekraïense wetenschappers, naar het ondersteunen van achtergebleven onderzoekers, schrijft Science Business in een artikel. “Onlangs is onze aandacht verlegd naar het ondersteunen van degenen die in het land blijven en onvoldoende middelen hebben om te blijven werken”, aldus Eurocommissaris Gabriel tegen Science Business. Daarnaast benadrukt zij het belang van onderzoek en innovatie bij de wederopbouw van het land na de oorlog.
Artikel Science Business