Belangrijke akkoorden over Fit for 55
De EU is weer een stapje dichter bij een akkoord over het klimaatpakket Fit for 55. Zowel de EU-ministers als het Europees Parlement kwamen afzonderlijk tot overeenstemming. De EU-ministers kwamen na lange onderhandelingen tot een compromis waarover vervolgens weer verder moet worden gesproken met het Europees Parlement. In het afgelopen week gesloten compromis wordt de omvang van het sociale klimaatfonds beperkt. Daarentegen committeren de landen zich wel aan het compleet verbieden van de verkoop van auto's met een verbrandingsmotor per 2035. De verdere onderhandelingen zullen zich met name richten op het emissiehandelssysteem (ETS). De vraag is daarbij onder andere of dit ETS ook gaat gelden voor de gebouwde omgeving, oftewel voor huishoudens. Het Europees Parlement bereikte na verschillende stemmingen eveneens een akkoord over ETS en het Sociaal Klimaatfonds. Diverse Europarlementariërs reageren kritisch op het akkoord en noemen de voorgestelde maatregelen niet ambitieus genoeg om de klimaatdoelen te behalen, blijkt uit een artikel in Politico.
Nieuwsbericht Raad
Nieuwsbericht Europees Parlement
Artikel Politico
Hoe de groene en digitale transitie elkaar kunnen versterken
De groene en digitale transitie kunnen botsen, maar hebben ook potentie om elkaar te versterken in de missie naar een CO2-neutrale EU in 2050, schrijft het Joint Research Centre (JRC) in een rapport over de dubbele transitie. In het rapport wordt bijvoorbeeld besproken hoe Big Data een duurzame landbouw kan bevorderen of het stroomnet kan ontlasten. De onderzoekers doen een tiental beleidsaanbevelingen om de transities optimaal op elkaar aan te laten sluiten. Daarnaast kondigt het JRC aan de komende weken diverse verdiepende artikelen te publiceren over hetzelfde onderwerp.
Publicatie Joint Research Centre
Artikel JRC
Cordis: Hoe bereidt de EU zich voor op 6G?
Herconfigureerbare intelligente oppervlakken (RIS’s) zijn mogelijk een baanbrekende technologie voor draadloze 6G-communicatienetwerken in de toekomst, schrijft Cordis in een artikel. De technologie moet nauwkeuriger werken, een sterkere verbinding opleveren en energiezuiniger zijn dan voorgangers. "Toekomstige netwerken zullen groener, betaalbaarder en intelligenter zijn vanwege de voordelen die RIS kan bieden. Daarom hebben we in dit document belangrijke aspecten van RIS benadrukt om inzicht te krijgen in deze technologie en hoe het draadloze netwerk zal evolueren naar de volgende generatie", aldus onderzoeker Ruiqi Li.
Artikel Cordis
ERC trekt subsidies in van 115 in het VK gevestigde onderzoekers
Omdat er nog steeds geen akkoord is bereikt tussen het VK en de Europese Unie, heeft de European Research Council (ERC) 115 beurzen van in het VK gevestigde onderzoekers ingetrokken. De ERC heeft aangekondigd dat 19 wetenschappers besloten hebben om te het land te verlaten om hun beurs te behouden. De Britse regering heeft aangekondigd wetenschappers die Horizon beurzen kwijtraken te ondersteunen, maar in de sector zijn er twijfels of deze steun de bedragen en prestige van de ERC kan evenaren.
Nieuwsbericht ScienceBusiness
Wetenschap zoekt oplossingen voor Europese afhankelijkheid van Chinese aardmagneten
ScienceBusiness omschrijft in een artikel de zorgen over de nieuwe Europese afhankelijkheid van Chinese aardmagneten. Terwijl de EU zo snel mogelijk probeert af te stappen van Russisch gas, waarschuwen experts dat een vergelijkbare afhankelijkheid dreigt te ontstaan van Chinese aardmagneten die essentieel zijn voor onder andere elektrische voertuigen, windturbines en consumentenelektronica. In het artikel worden mogelijke Europese maatregelen en (wetenschappelijke) oplossingen onderzocht.
Artikel ScienceBusiness
Europees Parlement wil meer inclusie in Erasmus+
Het Europees Parlement wil dat het Erasmus+-programma toegankelijker wordt, zo is onlangs in een resolutie geoordeeld. In de oproep wordt onder andere verzocht financiële belemmeringen voor minder kansrijke jongeren weg te nemen.
Nieuwsbericht Europees Parlement
Artikel Nether
Opinie: EU heeft te weinig aandacht voor ruimtetechnologieën
De Europese Unie doet in vergelijking met andere grootmachten te weinig om innovatie en ondernemerschap in ruimtetechnologieën te ondersteunen, schrijven uitvoerend directeur van de EU-agentschap voor het ruimtevaartprogramma Rodrigo Da Costa en Vice President van de Europese Investeringsbank Kris Peeters in Project Syndicate. De schrijvers beargumenteren dat ruimtetechnologieën een steeds prominentere rol krijgen in zowel het economisch concurrentievermogen als de strategische defensie.
Opiniestuk Project Syndicate
EC presenteert vijf pijlers Europese Innovatieagenda
Eurocommissaris voor onderzoek en innovatie Mariya Gabriel heeft de vijf pijlers voor de aankomende European Innovation Agenda gepresenteerd: 1) het stimuleren van deep tech innovatie; 2) het creëren van innovatienetwerken door heel Europa; 3) talent aantrekken; 4) investeerders aantrekken; 5) beleid vernieuwen om innovatie te bevorderen. "Ik denk dat de nieuwe innovatieagenda een keerpunt zal zijn voor de toekomst van de EU, en als gevolg daarvan zal een nieuwe generatie deep tech-innovators een springplank hebben in Europa", aldus Gabriel.
De League of European Research Universities (LERU) reageert overwegend positief op de plannen voor de European Innovation Agenda, zo valt te lezen in een statement. De universiteitenkoepel kan zich in zowel de voorgestelde ambities als in de actiegebieden van de Europese Commissie vinden. In de reactie doet LERU per voorgesteld actiegebied diverse aanbevelingen.
Artikel ScienceBusiness
Nieuwsbericht LERU
Universiteiten bezorgd over regelgeving intellectueel eigendom
Europese universiteitenkoepels zijn bezorgd dat de aangekondigde bepalingen van de European Innovation Council (EIC) voor intellectueel eigendom de commercialisering van onderzoek (valorisatie) blokkeren en kantoren voor technologieoverdracht van universiteiten ondermijnen. In de Alert van 23/06 omschreven we al de zorgen van The Guild, maar nu deelt ook universiteitenkoepel LERU die zorg. Omdat het Europees Parlement eerder al kritisch was over de EIC plannen, en momenteel bezig is met een rapport, hopen de universiteitenkoepels dat hun zorgen worden gehoord. Inmiddels heeft de Europese Commissie ook zelf een evaluatie gepubliceerd naar de EIC-pilot. Hierin worden de bekende knelpunten benoemd en wordt opgeroepen snel tot verbetering te komen. Een uitgebreide uiteenzetting van de evaluatie is te lezen op de site van Nether.
Artikel Nether
Evaluatie Europese Commissie
Artikel ScienceBusiness
Industry 5.0 Award finalisten
De Europese Commissie heeft de drie finalisten voor de eerste Industry 5.0 Award aangekondigd. De prijs is gericht op door de EU gefinancierde projecten die bijdragen aan een Europese industrie die veerkrachtiger, duurzaamer en mensgerichter is. Uit meer dan 60 aanmeldingen zijn RAMP-PV (groene recycling), SECOIIA (cybersecurity) en SHERLOCK (robotica en AI) als finalist gekozen, de prijs wordt op 28 september toegekend. “Om de dubbele transitie naar een veerkrachtige en duurzame industrie te leiden, moet de Europese industrie voortdurend innoveren. De EU ondersteunt deze innovatie door projecten te financieren die oplossingen bieden voor een meer duurzame, veerkrachtige en mensgerichte industrie. De Industry 5.0 Award erkent het succes van enkele van de Horizon 2020-projecten, die bijdragen aan deze doelen”, aldus Eurocommissaris Mariya Gabriel.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Duitsland verzamelt steun in G7 voor ‘klimaatclub’
Bondskanselier Scholz heeft steun van de G7-landen gekregen voor de oprichting van een ‘klimaatclub’ voor ambitieuze landen die hun klimaatambities willen versnellen. Scholz riep in 2021 als minister van financiën al op tot de oprichting van een dergelijke club. De plannen worden gezien als een aanvulling op de klimaatambities van de Europese Unie. “We hebben meer ambitie nodig om onze klimaatdoelen te halen. Met de Climate Club helpen we ervoor te zorgen dat we ook aan deze belofte kunnen voldoen”, aldus Scholz bij de G7-top in Elmau.
Artikel EURACTIV
De bijdrage van big tech aan Europese 5G ambities
De Europese Commissie wil de aankomende Connectivity Infrastructure Act gebruiken om big tech platforms een deel van de kosten van de uitrol van 5G te laten betalen, schrijft POLITICO. De maatregelen hebben een lobbystrijd tussen big tech bedrijven en de telecomsecior in Brussel ontketend. Uit bronnen van POLITICO blijkt dat diverse Europese regeringen en Europarlementariërs pleiten om investeringen in technologische infrastructuur eenvoudiger en aantrekkelijker te maken voor de private sector.
Artikel POLITICO
Publicatie digitale onderdrukking in het Midden-Oosten en Noord-Afrika
De EU moet zich meer zorgen maken over de dreiging van digitaal autoritarisme, schrijft onderzoeker James Lynch van de European Council for Foreign Relations (ECFR) in een beleidsbrief over digitale onderdrukking in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Lynch schrijft onder andere over digitale onderdrukking en de implicaties voor de EU.
Publicatie ECFR
Bruegel: een sterker Europees kader bevordert de groene transitie
Denktank Bruegel pleit in een beleidsbrief voor een sterker Europees kader om de groene transitie te bevorderen. Naast een kader gebaseerd op intensieve samenwerking met bindende adaptieplannen noemt de denktank een verzekeringsstelsel tegen schade als gevolg van klimaatverandering op EU-niveau en meer ex-ante financiering voor klimaatplannen in kwetsbare regio’s.
Publicatie Bruegel
Oproep om kwantumcomputing op te nemen in Chips Act
Tijdens de European Innovation Area Summit op 28 juni is in verschillende gesprekken opgeroepen om kwantumcomputing mee te nemen in de aankomende Chips Act. "Terwijl de EU op het gebied van halfgeleiders al zoveel achterloopt, zou de EU moeten investeren in de volgende technologieën, zoals halfgeleider kwantumcomputing, een gebied waar de EU daadwerkelijk een leider is", aldus Europarlementariër Tom Berendsen (CDA/EVP). In een artikel in EURACTIV geven verschillende experts hun mening over de Chips Act en een eventuele rol voor kwantumcomputing.
Artikel EURACTIV