Brede kritiek op voorgestelde bezuiniging Horizon Europe
De Europese onderzoeksgemeenschap heeft stevige kritiek geuit op de voorgestelde bezuiniging van 663 miljoen euro op Horizon Europe. Verder is er ook weerstand tegen het voorstel om het niet-bestede geld van 2020 en 2021 niet te verplaatsen naar nieuwe prioriteiten van de EU, zoals de Chips Act, en tegen aanvullende eisen voor Horizon. “Horizon moet gevrijwaard worden van deze extra eisen. Als er extra eisen worden gesteld aan Horizon, is extra geld nodig”, aldus Just van den Hoek, beleidsadviseur bij Neth-ER. “De EU mag onze toekomst niet op het spel zetten door de huidige investeringsbehoeften. Als de EU een krachtpatser op het gebied van kennis wil blijven met toonaangevende expertise op het gebied van gezondheid, ecologische duurzaamheid of digitale transformatie, moeten we al onze middelen inzetten om onze wetenschappers en innovators in staat te stellen”, aldus secretaris-generaal van The Guild Jan Palmowski. Secretaris-generaal van LERU pleit om de begrotingen van de Europese onderzoeksprogramma’s onaantastbaar te maken in de volgende zevenjarige begroting.
Artikel Science Business
Nieuwsbericht The Guild
EC kent 28 miljard toe aan Amerikaans energietransitie-project
De Europese Commissie heeft 28 miljard euro goedgekeurd voor de door de VS geleide Clean Energy demonstration challenge. De challenge is in juni door President Biden aangekondigd, met 90 miljard dollar aan publieke financiering van 2022 tot 2026. Het doel van het project is om de commercialisatie van nieuwe technologie te stimuleren en de energietransitie te versnellen.
Nieuwsbericht Science Business
Coalitie begeleidt hervorming onderzoeksbeoordeling
Een coalitie van Europese partijen uit het wetenschapsveld zal zich gaan inzetten voor de hervorming van de onderzoeksbeoordeling. Dat is afgelopen week bekendgemaakt door de EUA en Science Europe. De Coalition on Advancing Research Assessment (CoARA) "geeft een gezamenlijke richting aan voor veranderingen in beoordelingspraktijken voor onderzoek, onderzoekers en onderzoeksuitvoerende organisaties", zo valt te lezen. "Het doel is om de diversiteit van erkende onderzoeksoutputs en -activiteiten te verbreden en zo de kwaliteit en impact van onderzoek te maximaliseren". Enkele maanden geleden werd tussen een brede groep instellingen een akkoord bereikt over de hoofdlijnen van de hervorming. Voor het einde van het jaar moet de CoARA operationeel zijn. Ook de NWO heeft het convenant ondertekend, zo laat het weten in een persbericht. “NWO is verheugd dat de veranderingen in het beoordelen van onderzoek die vanuit Erkennen & Waarderen al een tijd geleden zijn ingezet, nu ook buiten Nederland worden opgepikt en geïmplementeerd. Ook al is de overeenkomst opgezet door Europese organisaties, de verwachting is dat organisaties vanuit de hele wereld zullen aansluiten. Tot nu toe hebben meer dan 350 organisaties uit 40 landen hier interesse voor getoond”, aldus de NWO.
Nieuwsbericht NWO
Nieuwsbericht EUA
Nieuwsbericht Science Europe
Convenant hervorming onderzoeksbeoordeling
Eurocommissaris Gabriel: O&I moet de drijvende kracht zijn voor hulp aan Oekraïne
De Europese Commissie wil eind 2023 een Horizon Europe-kantoor in Kiev opzetten, blijkt uit een aankondiging van Eurocommissaris Gabriel tijdens de Europese onderzoeks- en innovatiedagen. In de toespraak pleitte Gabriel dat de EU haar focus moet verleggen van de financiering van noodhulp naar een lange termijnplan voor de wederopbouw en modernisering van het Oekraïense onderzoeks- en innovatiesysteem. “We hopen dat het onderzoeks- en innovatienetwerken kan versterken en natuurlijk meer concurrerende aanvragen uit Oekraïne kan faciliteren”, aldus Gabriel over het kantoor. De EC heeft ook een oproep met een begroting van 25 miljoen euro gelanceerd om ontheemde onderzoekers uit Oekraïne te ondersteunen. Gastorganisaties en onderzoekers kunnen aanvragen nu al voorbereiden via MSCA4Ukraine. “Dankzij MSCA4Ukraine zullen excellente wetenschappers hun werk kunnen voortzetten en het voortouw nemen bij de wederopbouw van onderzoek en innovatie in Oekraïne”, aldus Eurocommissaris Gabriel.
Artikel Science Business
Persbericht Europese Commissie
Onderzoek: universiteiten moeten promovendi en postdocs beter begeleiden
Door onzekerheden op de arbeidsmarkt moet er betere begeleiding komen voor het ontwikkelen van professionele vaardigheden voor promovendi en postdocs, concluderen onderzoekers van de University of Applied Sciences and Arts in Zwitserland en de Vrije Universiteit. Het onderzoek is gebaseerd op een vragenlijst voor 727 deelnemers uit overwegend Europa, Amerika en Australië. De onderzoekers pleiten voor meer aandacht voor meta-competenties, waarmee mensen opgedane kennis en vaardigheden in verschillende contexten kunnen inzetten.
Artikel Scienceguide
Publicatie onderzoek
Nauwelijks verbetering van gendergelijkheid in hoger onderwijs
De genderverdeling in het hoger onderwijs is de afgelopen drie jaar niet of slechts beperkt verbeterd, concludeert U-Multirank in analyse naar de genderbalans in het hoger onderwijs. Het aantal vrouwen is op vrijwel alle posities binnen de sector nog steeds te laag bij zowel EU instellingen als niet-EU instellingen.
Artikel Neth-ER
Publicatie U-Multirank
Oproep voor Erasmus+ investeringen volwassenenonderwijs
De European Association for the Education of Adults (EAEA) heeft de Europese Commissie opgeroepen om in een groter aandeel van Erasmus+ te investeren in volwassenenonderwijs. De EAEA noemt de investeringen noodzakelijk om de Europese leven lang leren ambities te behalen. In de oproep worden verschillende aanbevelingen gedaan, onder andere om naast algemene vaardighedenontwikkeling ook nadrukkelijk stil te staan bij actief burgerschap en kritisch denken.
Artikel Neth-ER
Publicatie EAEA
Nieuwe Europese aansprakelijkheidsregels moeten innovatie bevorderen
De Europese Commissie heeft twee voorstellen over de aansprakelijkheidsregels goedgekeurd. Het eerste voorstel gaat over een modernisatie van de risicoaansprakelijkheid van fabrikanten voor producten met gebreken, met als doel om bedrijven rechtszekerheid te bieden om investeringen en innovatie aan te jagen. Het tweede voorstel gaat over een gerichte harmonisatie van de nationale aansprakelijkheidsregels voor AI, om slachtoffers van AI-gerelateerde schade eenvoudiger te kunnen vergoeden. “Solide normen voor de bescherming van EU-burgers vormen de basis voor het consumentenvertrouwen en dus voor succesvolle innovatie. Nieuwe technologieën zoals drones of door AI geëxploiteerde leveringsdiensten kunnen alleen werken als consumenten zich veilig en beschermd voelen”, aldus Eurocommissaris Reynders. Het Europees Parlement en de Raad moeten zich nog buigen over de voorstellen.
Persbericht Europese Commissie
Oproep LLLP voor een bredere visie op innovatie
Het Lifelong Learning Platform (LLLP) pleit in een position paper voor een bredere blik op innovatie in de New European Innovation Agenda. Het LLLP schrijft dat de innovatieagenda een goed begin is, maar zich teveel richt op deep tech start-ups en hun financieringsvraagstuk. In het paper wordt de Europese Commissie opgeroepen om een bredere blik op innovatie te omarmen en om in de innovatieagenda meer aandacht te besteden aan sociale innovatie, sociaal ondernemerschap en de geesteswetenschappen.
Publicatie Lifelong Learning Platform
Oproep voor ambitieus Europees cyberdefensiebeleid
Nederland, Oostenrijk, Finland, Frankrijk, Spanje en Roemenië hebben een gezamenlijke oproep aan de Europese Commissie gedaan voor een ambitieus Europees cyberdefensiebeleid, schrijft EURACTIV na inzage in het non-paper van de landen. “De CDP (Cyber Defence Policy) zou ook de rol moeten benadrukken die cyberdefensie speelt binnen de bredere veiligheids- en militaire architectuur van de EU”, aldus het non-paper. In het artikel worden de aanbevelingen in vijf prioriteitsgebieden uit het paper uitgediept.
Artikel EURACTIV
Brochure geeft mogelijkheden verkleinen genderkloof in STEM-domein
CORDIS heeft een brochure gepubliceerd met voorbeelden uit acht door de EU gefinancierde projecten over hoe de genderkloof in het domein Science, Technology, Engineering, Mathematics (STEM) gedicht kan worden. Volgens CORDIS is een toename van het aantal meisjes en vrouwen binnen de vakgebieden wetenschap, techniek en wiskunde goed voor de kwaliteit van onderzoek en innovatie. Dit zal uiteindelijk ook zorgen voor meer banen en een sterkere economie.
Artikel CORDIS
Publicatie CORDIS
Onderzoek biedt inzicht in route naar duurzame luchtvaart in 2050
Op verzoek van de commissie in het Europees Parlement (EP) die zich bezighoudt met transport en toerisme (TRAN) heeft de denktank van het EP onderzoek gedaan naar de route naar duurzame luchtvaart in 2050. "Deze studie bespreekt de technologische innovaties, operationele maatregelen en alternatieve brandstoffen die nodig zijn voor de luchtvaartindustrie om de doelstellingen van de Europese Green Deal in 2050 te bereiken. Het geeft ook schattingen van de investeringen die de industrie nodig heeft om die doelen te bereiken en analyseert het regelgevingskader en de financieringsbronnen die de industrie kunnen ondersteunen bij het koolstofvrij maken van de luchtvaart", zo valt te lezen in de toelichting.
Studie denktank EP
Steun EESC voor regulering crypto's
De commissie die zich in het Europees Parlement richt op economische en sociale zaken (EESC) steunt de voorstellen van de Europese Commissie om de cryptomarkt te reguleren. Volgens de EESC kan met de voorgestelde MiCA-regelgeving innovatie worden bevorderd, terwijl tegelijkertijd consumenten worden beschermd. De Europese Commissie wil de regels binnen de EU harmoniseren, onder andere via een vergunningensysteem.
Nieuwsbericht EESC
Opinie EESC
Einde in zicht voor EIC financieringsproblemen
De maandenlange vertraging bij het uitkeren van subsidies en investeringen uit de European Innovation Council lijkt in zicht nu de Europese Commissie de Luxemburgse fondsbeheerder AlterDomus heeft aangesteld om het fonds te leiden, blijkt uit een persbericht. Verder valt te lezen dat er maatregelen worden genomen om de subsidieverstrekking te vereenvoudigen en versnellen.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Nieuwsbericht Science Business
Artikel Neth-ER
Europees Parlement wil landen evenredig laten profiteren van Chips Act
Dan Nica, rapporteur van het Europees Parlement, vindt dat de Chips Act moet streven naar een “duidelijke meerwaarde voor alle lidstaten”, schrijft EURACTIV na inzage van het conceptrapport. Het rapport stelt voor om alle lidstaten maximaal één statutaire zetel te geven in het overkoepelende European Chips Infrastructure Consortium, ook als een land onderdeel is van meerdere consortia, met als doel om te voorkomen dat grote landen te veel invloed krijgen op de projecten. "Het [Chips for Europe]-initiatief is ook bedoeld om de economische, sociale en territoriale cohesie van de Unie te versterken en de verschillen tussen de ontwikkelingsniveaus van de lidstaten en de verschillende regio's binnen de Unie te verkleinen, waardoor een duidelijk positief effect ontstaat op verschillende lidstaten”, aldus het conceptrapport. Verder pleit het rapport onder andere voor het belang van het ontwikkelen van relevante vaardigheden voor de halfgeleiderindustrie in alle lidstaten, om het budget niet ten koste te laten gaan van andere onderzoeksprogramma’s en over de rol van kwantumtechnologie.
Artikel EURACTIV
Eerste Europese Industry of the Future Award
De Europese Commissie heeft de eerste ‘Industry of the Future Award’ toegekend aan het RAMP-PV project, voor hun bijdrage aan de circulaire economie en het verminderen van de afhankelijkheid van grondstoffen voor de Europese industrie. RAMP-PV heeft een groen recyclingproces ontwikkeld om hoogwaardige grondstoffen, waaronder silicium en zilver, uit industrieel fotovoltaïsch afval te produceren. “Het ontwikkelen van nieuwe oplossingen die grondstoffen besparen, kon niet op een beter moment komen”, aldus Eurocommissaris Gabriel.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Telecombedrijven vragen bijdrage big tech aan kosten infrastructuur
Zestien Europese telecomaanbieders, waaronder KPN, pleiten in een gezamenlijke oproep aan de Europese Commissie dat big tech bedrijven een bijdrage moeten leveren aan de uitrol van 5G- en glasvezelkabels in de EU, schrijft EURACTIV in een artikel. “De kosten van planning en bouwwerkzaamheden nemen toe. De prijzen voor glasvezelkabels zijn bijvoorbeeld bijna verdubbeld in het eerste semester van 2022. Evenzo treffen de stijgingen van de energieprijzen en in de prijzen van andere sectoren ook de connectiviteitssector”, aldus het statement. De telecombedrijven beweren dat Amerikaanse big tech bedrijven verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van het internetverkeer en daarom een ‘eerlijke bijdrage’ zouden moeten leveren aan de digitale infrastructuur.
Artikel EURACTIV
LERU enthousiast over cruciale rol kennisvalorisatie in Europese plannen
De League of European Research Universities (LERU) reageert positief op de voorgestelde principes voor kennisvalorisatie van de Europese Commissie, valt te lezen in een statement. “De League of European Research Universities (LERU) verwelkomt het voorstel en de leidende principes van de Europese Commissie, en steunt het initiatief dat de cruciale rol benadrukt van universiteiten en hun Tech Transfer Offices (TTO's) bij het stimuleren van Europa’s innovatiekracht”, aldus het statement.
Publicatie LERU
OESO: Duitsland moet inzetten op 'wendbare en experimentele' innovatie
De OESO adviseert Duitsland om in te zetten op een "wendbare en experimentele" benadering van innovatiebeleid, waarbij ruimte is om risico's te nemen. Dat blijkt uit een afgelopen week gepubliceerd rapport. De koerswending is volgens de OESO nodig als Duitsland een leidende rol wil blijven spelen in kernindustrieën als de autoindustrie en farmacie, maar tegelijkertijd ook een rol wil spelen in de technieken van de toekomst. "De druk van recente crises vereist gedurfde, goed doordachte en gecoördineerde beleidsmaatregelen", stelt OESO-secretaris-generaal Mathias Cormann.
Artikel OESO
Publicatie OESO
Rapport biedt handvatten voor duurzaamheidsstrategie
Het Franse adviesorgaan van de regering France Strategie biedt in het omvangrijke rapport 'Soutenabilités ! Orchestrer et planifier l’action publique' handvatten voor overheden om op een sociale en democratische manier te komen tot een transitie naar een duurzame toekomst.
Rapport France Strategie
Engelse samenvatting rapport
Metaverse amendement in AI Act
Europese beleidsmakers hebben voorgesteld om metaverse omgevingen (die aan bepaalde voorwaarden voldoen) toe te voegen aan het toepassingsgebied van de AI Act, schrijft EURACTIV na inzage van een verspreide reeks amendementen van de co-rapporteurs van het Europees Parlement. Naast de uitbreiding van het toepassingsgebied zijn er amendementen over aanvullende verplichtingen voor het risicobeheer, gegevensbeheer en de technische documentatie in de verordening voor risicovolle AI-systemen.
Artikel EURACTIV