Beeld: ©AWTI

AWTI e-mail alert 6 oktober 2022

Dit jaar nog stelt minister Dijkgraaf  60 miljoen structureel beschikbaar voor de sectorplannen voor universiteiten en umc’s. Terwijl er brede kritiek is op de voorgestelde bezuinigingen op Horizon Europe, start de Europese Commissie met het tweede strategische plan van Horizon Europe (2025-2027). Om leiderschap op het gebied van wetenschap en technologie te behouden zou de VS moeten inzetten op het versterken van innovatie in plaats van het beschermen van eigen technologie. De uitrol van 5G kan een belangrijke rol spelen bij het terugdringen van CO2-uitstoot. Dit en meer nieuws over wetenschap, technologie en innovatie in deze e-mail alert.

De opvallendste berichten van de afgelopen week

Dit jaar nog 60 miljoen euro voor sectorplannen universiteiten

Minister Dijkgraaf heeft aangekondigd om dit jaar nog structureel 60 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de eerste ronde van de sectorplannen voor universiteiten en umc’s. In de sectorplannen geven verschillende wetenschapsgebieden hun knelpunten en prioriteiten in onderzoek en onderwijs aan, en hoe ze deze willen aanpakken. De toekenning is besloten na positief advies van de Nationale Commissie Sectorplannen (NCSP). Het tweede deel van de toekenning (140 miljoen euro) volgt in het voorjaar van 2023. "We hebben in Nederland zoveel instellingen die fantastisch onderwijs geven en onderzoek doen. Soms moeten we echter nog meer samenwerken en keuzes durven maken over wat we waar gaan doen en door wie. Want niet iedereen moet alles willen doen. Zodat we de juiste kennis op de juiste plek hebben en daardoor, ook internationaal, voorop blijven lopen”, aldus Dijkgraaf.
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Artikel U-Today
Nieuwsbericht Universiteiten van Nederland

Planning 2e strategisch plan Horizon Europe

Tijdens de Europese Onderzoek en Innovatiedagen 2022 is het planningsproces van het 2e strategische plan van Horizon Europe (2025-2027) gelanceerd. Eurocommissaris Gabriel benadrukte dat het opstellen van de nieuwe strategie ‘een inclusief en interactief proces’ zal zijn. In november wordt voor een periode van 12 weken een consultatie geopend om input op te halen en om een tussentijdse evaluatie uit te voeren. “Vandaag markeert een belangrijke mijlpaal in het strategische planningsproces van Horizon Europe. Het zal ervoor zorgen dat door de EU gefinancierd onderzoek en innovatie een maximale impact hebben op de belangrijkste uitdagingen waarmee alle Europeanen worden geconfronteerd”, aldus Gabriel.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Artikel Science Business
Artikel Neth-ER

Rapport: VS moet focus verleggen van beschermen naar innovatie

De VS zou moeten inzetten op het versterken van innovatie in plaats van het beschermen van eigen technologie. Dat is volgens onderzoekers van de National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine nodig om het leiderschap van het land op het gebied van wetenschap en technologie te handhaven. "Omdat het landschap van technologie en concurrentie aan het veranderen is, is het beschermen van specifieke technologieën vaak ineffectief en soms contraproductief", zegt Susan Gordon, één van de auteurs. "Het versterken van het vermogen van de natie om te innoveren om te reageren op militaire en commerciële uitdagingen is minstens even belangrijk." Volgens het rapport is daarbij wel van belang dat gewerkt wordt aan een open onderzoeksomgeving met checks and balances om in het nationale belang kennis te kunnen beschermen.
Artikel National Academies

Nieuws en achtergronden uit Nederland

Steun in Kamer voor voortzetten Faculty of impact-programma

Bij de stemmingen over de Beleidsbrief Hoger onderwijs en wetenschap is afgelopen week de VVD-motie aangenomen die het kabinet oproept om voldoende middelen ter beschikking te stellen om het huidige Faculty of Impact-programma komende jaren te kunnen voortzetten.
Motie VVD

Onderzoekers TU Delft leggen aansprakelijkheidskloof zelfrijdende auto's bloot

Bestuurders van autonome voertuigen krijgen onterecht de schuld in het geval van een ongeval. Dat betogen wetenschappers van het AiTech Institute van de TU Delft. Zij spreken van een kloof tussen verwijtbaarheid en verantwoordelijkheid. "In deze aansprakelijkheidskloof is de verantwoordelijkheid niet redelijk verdeeld. De bestuurder krijgt de meeste schuld, maar mist soms het vermogen om het resultaat te veranderen", zo valt te lezen in een bericht op de site van de TU Delft. "Een oplossing voor dit probleem zou het verstrekken van meer publieke informatie kunnen zijn, over de uitdagingen in verband met geautomatiseerd rijden, of bijvoorbeeld een opleiding voor bestuurders van geautomatiseerde auto’s."
Nieuwsbericht TU Delft

Kansen en gevaren in EdTech-rapport Onderwijsraad

De inzet van EdTech kan het onderwijs verrijken, maar ook verschralen, concludeert de Onderwijsraad in een verkenning voor het ministerie van OCW. In het rapport ‘Inzet van intelligente technologie’ wordt gewaarschuwd dat EdTech kan leiden tot ‘een gebrek aan persoonlijk contact, ontmoediging van eigen initiatief en onwenselijke vormen van standaardisering, monitoring, differentiatie en profilering’. Daarnaast wordt er gepleit voor een duidelijke visie op de inzet van technologie per onderwijsinstelling en op landelijk niveau.  
Artikel Scienceguide
Artikel Computable
Publicatie Onderwijsraad

Kabinet steunt inzet cohesiefonds

Het kabinet steunt de inzet van de EU om via het cohesiefonds de verschillen in innovatiekracht binnen Europese regio's te verkleinen, zo blijkt uit het schriftelijk overleg in aanloop naar de Raad voor Concurrentievermogen. De minister benadrukt dat het cohesiebeleid ook kansen biedt voor Nederland, bijvoorbeeld door middel van de 623 miljoen euro aan investeringen voor Nederlandse regio’s die het meest ‘sociaaleconomische last’ hebben van de klimaattransitie via het Just Transition Fund en 506 miljoen euro via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Ook laat de minister weten te werken aan een Ruimtevaartbrief waarbij zal worden aangegeven welke rol Nederland wil spelen op het terrein van ruimtevaarttechnologie.
Verslag van een schriftelijk overleg

Nadruk op groeibedrijven bij Nederlandse delegatie techbeurs CES

Nederland neemt met 70 start- en scaleups deel aan de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas in januari 2023. Bijna de helft van de Nederlandse delegatie bestaat dit jaar uit groeibedrijven. Op 13 oktober vindt de officiële aftrap van de Nederlandse CES-missie plaats tijdens ‘CES Unveiled Amsterdam’. “De CES is voor Nederlandse startups én scale-ups een bewezen wereldpodium om hun innovatieve oplossingen te presenteren. Niet alleen op de internationale markt, maar ook aan geïnteresseerde investeerders. Zo kunnen deze ondernemers groeien. Dat doen we door zeventig bedrijven mee te nemen die kansrijke technologieën of producten ontwikkelen”, aldus minister Adriaansens.
Persbericht Rijksoverheid

Twijfels in Kamer over Europese digitale identiteit

Diverse partijen in de Kamer zijn kritisch over de plannen van de EU en staatssecretaris Van Huffelen met betrekking tot de Europese digitale identiteit en de digitale wallet. Dat valt op te maken uit de ingediende vragen voor het schriftelijk overleg. Ook regeringspartij ChristenUnie is zeer kritisch. "De leden van de ChristenUnie-fractie maken zich grote zorgen over de vrijwilligheid van het gebruik van de Europese Digitale Identiteit. Deze leden constateren dat de staatssecretaris stelt dat vrijwilligheid lastig kan worden geborgd bij diensten van andere Europese lidstaten en de private sector. Dit is voor deze leden uiterst onwenselijk", zo valt te lezen. "Zij werpen de principiële vraag op of het kabinet moet meewerken aan een systeem dat door andere Europese Lidstaten en bedrijven kan worden gebruikt om mensen uit te sluiten van diensten wanneer deze geen gebruik kunnen of willen maken van een Europese Digitale Identiteit."
Inbreng verslag van een schriftelijk overleg

Delftse kwantumtechnologie voor onaftapbaar internet in Rotterdamse haven

Q*bird, spin-off van QuTech (samenwerking tussen TU Delft en TNO), heeft een nieuw type beveiligd kwantumnetwerk gelanceerd voor de Rotterdamse haven. Het kwantumnetwerk kan meerdere gebruikers via een centrale hub met elkaar verbinden, wat een onaftapbare internetverbinding verspreid over het hele havengebied kan creëren. Verder zou het netwerk kosteneffectief en schaalbaar zijn. “Ons quantum secure communicatiesysteem heeft zich al bewezen met een proof-of-concept bij Nederlandse telecom provider KPN met Cisco hardware en tijdens een testbed bij digitale infrastructuur provider Eurofiber met Juniper hardware. De haven van Rotterdam als launching partner toont het enorme potentieel van onze technologie”, aldus medeoprichter en directeur van Q*Bird Ingrid Romijn.
Artikel TU Delft

Twents Quix Quantum levert eerste Universal Quantum Computer op basis van fotonica

Het Twentse bedrijf QuiX Quantum heeft een akkoord met het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum over de levering van een Photonic Quantum Computer en is daarmee wereldwijd de eerste die een fotonische Universal Quantum Computer verkoopt. Dat schrijft Dutch IT Channel. "Het uiteindelijke doel is dat QuiX Quantum een 64-qubit Quantum Computer levert", zo valt te lezen. "QuiX Quantum zal 8- en 64-qubit volledig universele kwantumcomputers leveren op basis van fotonica, waarbij de bestaande technologieën van hun processors worden geïntegreerd met bronnen, detectoren en feedforward om een modulaire fotonische kwantumcomputer te creëren. Dit is de eerste commerciële verkoop van Universal Quantum Computers op basis van licht."
Artikel Dutch IT Channel
Nieuwsbericht QuiX Quantum

Nieuws en achtergronden uit Europa

Brede kritiek op voorgestelde bezuiniging Horizon Europe

De Europese onderzoeksgemeenschap heeft stevige kritiek geuit op de voorgestelde bezuiniging van 663 miljoen euro op Horizon Europe. Verder is er ook weerstand tegen het voorstel om het niet-bestede geld van 2020 en 2021 niet te verplaatsen naar nieuwe prioriteiten van de EU, zoals de Chips Act, en tegen aanvullende eisen voor Horizon. “Horizon moet gevrijwaard worden van deze extra eisen. Als er extra eisen worden gesteld aan Horizon, is extra geld nodig”, aldus Just van den Hoek, beleidsadviseur bij Neth-ER. “De EU mag onze toekomst niet op het spel zetten door de huidige investeringsbehoeften. Als de EU een krachtpatser op het gebied van kennis wil blijven met toonaangevende expertise op het gebied van gezondheid, ecologische duurzaamheid of digitale transformatie, moeten we al onze middelen inzetten om onze wetenschappers en innovators in staat te stellen”, aldus secretaris-generaal van The Guild Jan Palmowski. Secretaris-generaal van LERU pleit om de begrotingen van de Europese onderzoeksprogramma’s onaantastbaar te maken in de volgende zevenjarige begroting.
Artikel Science Business
Nieuwsbericht The Guild


EC kent 28 miljard toe aan Amerikaans energietransitie-project

De Europese Commissie heeft 28 miljard euro goedgekeurd voor de door de VS geleide Clean Energy demonstration challenge. De challenge is in juni door President Biden aangekondigd, met 90 miljard dollar aan publieke financiering van 2022 tot 2026. Het doel van het project is om de commercialisatie van nieuwe technologie te stimuleren en de energietransitie te versnellen.
Nieuwsbericht Science Business


Coalitie begeleidt hervorming onderzoeksbeoordeling

Een coalitie van Europese partijen uit het wetenschapsveld zal zich gaan inzetten voor de hervorming van de onderzoeksbeoordeling. Dat is afgelopen week bekendgemaakt door de EUA en Science Europe. De Coalition on Advancing Research Assessment (CoARA) "geeft een gezamenlijke richting aan voor veranderingen in beoordelingspraktijken voor onderzoek, onderzoekers en onderzoeksuitvoerende organisaties", zo valt te lezen. "Het doel is om de diversiteit van erkende onderzoeksoutputs en -activiteiten te verbreden en zo de kwaliteit en impact van onderzoek te maximaliseren". Enkele maanden geleden werd tussen een brede groep instellingen een akkoord bereikt over de hoofdlijnen van de hervorming. Voor het einde van het jaar moet de CoARA operationeel zijn. Ook de NWO heeft het convenant ondertekend, zo laat het weten in een persbericht. “NWO is verheugd dat de veranderingen in het beoordelen van onderzoek die vanuit Erkennen & Waarderen al een tijd geleden zijn ingezet, nu ook buiten Nederland worden opgepikt en geïmplementeerd. Ook al is de overeenkomst opgezet door Europese organisaties, de verwachting is dat organisaties vanuit de hele wereld zullen aansluiten. Tot nu toe hebben meer dan 350 organisaties uit 40 landen hier interesse voor getoond”, aldus de NWO.
Nieuwsbericht NWO
Nieuwsbericht EUA
Nieuwsbericht Science Europe
Convenant hervorming onderzoeksbeoordeling


Eurocommissaris Gabriel: O&I moet de drijvende kracht zijn voor hulp aan Oekraïne

De Europese Commissie wil eind 2023 een Horizon Europe-kantoor in Kiev opzetten, blijkt uit een aankondiging van Eurocommissaris Gabriel tijdens de Europese onderzoeks- en innovatiedagen. In de toespraak pleitte Gabriel dat de EU haar focus moet verleggen van de financiering van noodhulp naar een lange termijnplan voor de wederopbouw en modernisering van het Oekraïense onderzoeks- en innovatiesysteem. “We hopen dat het onderzoeks- en innovatienetwerken kan versterken en natuurlijk meer concurrerende aanvragen uit Oekraïne kan faciliteren”, aldus Gabriel over het kantoor. De EC heeft ook een oproep met een begroting van 25 miljoen euro gelanceerd om ontheemde onderzoekers uit Oekraïne te ondersteunen. Gastorganisaties en onderzoekers kunnen aanvragen nu al voorbereiden via MSCA4Ukraine. “Dankzij MSCA4Ukraine zullen excellente wetenschappers hun werk kunnen voortzetten en het voortouw nemen bij de wederopbouw van onderzoek en innovatie in Oekraïne”, aldus Eurocommissaris Gabriel.
Artikel Science Business
Persbericht Europese Commissie


Onderzoek: universiteiten moeten promovendi en postdocs beter begeleiden

Door onzekerheden op de arbeidsmarkt moet er betere begeleiding komen voor het ontwikkelen van professionele vaardigheden voor promovendi en postdocs, concluderen onderzoekers van de University of Applied Sciences and Arts in Zwitserland en de Vrije Universiteit. Het onderzoek is gebaseerd op een vragenlijst voor 727 deelnemers uit overwegend Europa, Amerika en Australië. De onderzoekers pleiten voor meer aandacht voor meta-competenties, waarmee mensen opgedane kennis en vaardigheden in verschillende contexten kunnen inzetten.
Artikel Scienceguide
Publicatie onderzoek


Nauwelijks verbetering van gendergelijkheid in hoger onderwijs

De genderverdeling in het hoger onderwijs is de afgelopen drie jaar niet of slechts beperkt verbeterd, concludeert U-Multirank in analyse naar de genderbalans in het hoger onderwijs. Het aantal vrouwen is op vrijwel alle posities binnen de sector nog steeds te laag bij zowel EU instellingen als niet-EU instellingen.
Artikel Neth-ER
Publicatie U-Multirank


Oproep voor Erasmus+ investeringen volwassenenonderwijs

De European Association for the Education of Adults (EAEA) heeft de Europese Commissie opgeroepen om in een groter aandeel van Erasmus+ te investeren in volwassenenonderwijs. De EAEA noemt de investeringen noodzakelijk om de Europese leven lang leren ambities te behalen. In de oproep worden verschillende aanbevelingen gedaan, onder andere om naast algemene vaardighedenontwikkeling ook nadrukkelijk stil te staan bij actief burgerschap en kritisch denken.
Artikel Neth-ER
Publicatie EAEA


Nieuwe Europese aansprakelijkheidsregels moeten innovatie bevorderen

De Europese Commissie heeft twee voorstellen over de aansprakelijkheidsregels goedgekeurd. Het eerste voorstel gaat over een modernisatie van de risicoaansprakelijkheid van fabrikanten voor producten met gebreken, met als doel om bedrijven rechtszekerheid te bieden om investeringen en innovatie aan te jagen. Het tweede voorstel gaat over een gerichte harmonisatie van de nationale aansprakelijkheidsregels voor AI, om slachtoffers van AI-gerelateerde schade eenvoudiger te kunnen vergoeden. “Solide normen voor de bescherming van EU-burgers vormen de basis voor het consumentenvertrouwen en dus voor succesvolle innovatie. Nieuwe technologieën zoals drones of door AI geëxploiteerde leveringsdiensten kunnen alleen werken als consumenten zich veilig en beschermd voelen”, aldus Eurocommissaris Reynders. Het Europees Parlement en de Raad moeten zich nog buigen over de voorstellen.
Persbericht Europese Commissie


Oproep LLLP voor een bredere visie op innovatie

Het Lifelong Learning Platform (LLLP) pleit in een position paper voor een bredere blik op innovatie in de New European Innovation Agenda. Het LLLP schrijft dat de innovatieagenda een goed begin is, maar zich teveel richt op deep tech start-ups en hun financieringsvraagstuk. In het paper wordt de Europese Commissie opgeroepen om een bredere blik op innovatie te omarmen en om in de innovatieagenda meer aandacht te besteden aan sociale innovatie, sociaal ondernemerschap en de geesteswetenschappen.
Publicatie Lifelong Learning Platform


Oproep voor ambitieus Europees cyberdefensiebeleid

Nederland, Oostenrijk, Finland, Frankrijk, Spanje en Roemenië hebben een gezamenlijke oproep aan de Europese Commissie gedaan voor een ambitieus Europees cyberdefensiebeleid, schrijft EURACTIV na inzage in het non-paper van de landen. “De CDP (Cyber Defence Policy) zou ook de rol moeten benadrukken die cyberdefensie speelt binnen de bredere veiligheids- en militaire architectuur van de EU”, aldus het non-paper. In het artikel worden de aanbevelingen in vijf prioriteitsgebieden uit het paper uitgediept. 
Artikel EURACTIV


Brochure geeft mogelijkheden verkleinen genderkloof in STEM-domein

CORDIS heeft een brochure gepubliceerd met voorbeelden uit acht door de EU gefinancierde projecten over hoe de genderkloof in het domein Science, Technology, Engineering, Mathematics (STEM) gedicht kan worden. Volgens CORDIS is een toename van het aantal meisjes en vrouwen binnen de vakgebieden wetenschap, techniek en wiskunde goed voor de kwaliteit van onderzoek en innovatie. Dit zal uiteindelijk ook zorgen voor meer banen en een sterkere economie.
Artikel CORDIS
Publicatie CORDIS


Onderzoek biedt inzicht in route naar duurzame luchtvaart in 2050

Op verzoek van de commissie in het Europees Parlement (EP) die zich bezighoudt met transport en toerisme (TRAN) heeft de denktank van het EP onderzoek gedaan naar de route naar duurzame luchtvaart in 2050. "Deze studie bespreekt de technologische innovaties, operationele maatregelen en alternatieve brandstoffen die nodig zijn voor de luchtvaartindustrie om de doelstellingen van de Europese Green Deal in 2050 te bereiken. Het geeft ook schattingen van de investeringen die de industrie nodig heeft om die doelen te bereiken en analyseert het regelgevingskader en de financieringsbronnen die de industrie kunnen ondersteunen bij het koolstofvrij maken van de luchtvaart", zo valt te lezen in de toelichting.
Studie denktank EP


Steun EESC voor regulering crypto's

De commissie die zich in het Europees Parlement richt op economische en sociale zaken (EESC) steunt de voorstellen van de Europese Commissie om de cryptomarkt te reguleren. Volgens de EESC kan met de voorgestelde MiCA-regelgeving innovatie worden bevorderd, terwijl tegelijkertijd consumenten worden beschermd. De Europese Commissie wil de regels binnen de EU harmoniseren, onder andere via een vergunningensysteem.
Nieuwsbericht EESC
Opinie EESC


Einde in zicht voor EIC financieringsproblemen

De maandenlange vertraging bij het uitkeren van subsidies en investeringen uit de European Innovation Council lijkt in zicht nu de Europese Commissie de Luxemburgse fondsbeheerder AlterDomus heeft aangesteld om het fonds te leiden, blijkt uit een persbericht. Verder valt te lezen dat er maatregelen worden genomen om de subsidieverstrekking te vereenvoudigen en versnellen.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Nieuwsbericht Science Business
Artikel Neth-ER


Europees Parlement wil landen evenredig laten profiteren van Chips Act

Dan Nica, rapporteur van het Europees Parlement, vindt dat de Chips Act moet streven naar een “duidelijke meerwaarde voor alle lidstaten”, schrijft EURACTIV na inzage van het conceptrapport. Het rapport stelt voor om alle lidstaten maximaal één statutaire zetel te geven in het overkoepelende European Chips Infrastructure Consortium, ook als een land onderdeel is van meerdere consortia, met als doel om te voorkomen dat grote landen te veel invloed krijgen op de projecten. "Het [Chips for Europe]-initiatief is ook bedoeld om de economische, sociale en territoriale cohesie van de Unie te versterken en de verschillen tussen de ontwikkelingsniveaus van de lidstaten en de verschillende regio's binnen de Unie te verkleinen, waardoor een duidelijk positief effect ontstaat op verschillende lidstaten”, aldus het conceptrapport. Verder pleit het rapport onder andere voor het belang van het ontwikkelen van relevante vaardigheden voor de halfgeleiderindustrie in alle lidstaten, om het budget niet ten koste te laten gaan van andere onderzoeksprogramma’s en over de rol van kwantumtechnologie.
Artikel EURACTIV


Eerste Europese Industry of the Future Award

De Europese Commissie heeft de eerste ‘Industry of the Future Award’ toegekend aan het RAMP-PV project, voor hun bijdrage aan de circulaire economie en het verminderen van de afhankelijkheid van grondstoffen voor de Europese industrie. RAMP-PV heeft een groen recyclingproces ontwikkeld om hoogwaardige grondstoffen, waaronder silicium en zilver, uit industrieel fotovoltaïsch afval te produceren. “Het ontwikkelen van nieuwe oplossingen die grondstoffen besparen, kon niet op een beter moment komen”, aldus Eurocommissaris Gabriel.
Nieuwsbericht Europese Commissie


Telecombedrijven vragen bijdrage big tech aan kosten infrastructuur

Zestien Europese telecomaanbieders, waaronder KPN, pleiten in een gezamenlijke oproep aan de Europese Commissie dat big tech bedrijven een bijdrage moeten leveren aan de uitrol van 5G- en glasvezelkabels in de EU, schrijft EURACTIV in een artikel. “De kosten van planning en bouwwerkzaamheden nemen toe. De prijzen voor glasvezelkabels zijn bijvoorbeeld bijna verdubbeld in het eerste semester van 2022. Evenzo treffen de stijgingen van de energieprijzen en in de prijzen van andere sectoren ook de connectiviteitssector”, aldus het statement. De telecombedrijven beweren dat Amerikaanse big tech bedrijven verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van het internetverkeer en daarom een ‘eerlijke bijdrage’ zouden moeten leveren aan de digitale infrastructuur.
Artikel EURACTIV


LERU enthousiast over cruciale rol kennisvalorisatie in Europese plannen

De League of European Research Universities (LERU) reageert positief op de voorgestelde principes voor kennisvalorisatie van de Europese Commissie, valt te lezen in een statement. “De League of European Research Universities (LERU) verwelkomt het voorstel en de leidende principes van de Europese Commissie, en steunt het initiatief dat de cruciale rol benadrukt van universiteiten en hun Tech Transfer Offices (TTO's) bij het stimuleren van Europa’s innovatiekracht”, aldus het statement.
Publicatie LERU


OESO: Duitsland moet inzetten op 'wendbare en experimentele' innovatie

De OESO adviseert Duitsland om in te zetten op een "wendbare en experimentele" benadering van innovatiebeleid, waarbij ruimte is om risico's te nemen. Dat blijkt uit een afgelopen week gepubliceerd rapport. De koerswending is volgens de OESO nodig als Duitsland een leidende rol wil blijven spelen in kernindustrieën als de autoindustrie en farmacie, maar tegelijkertijd ook een rol wil spelen in de technieken van de toekomst. "De druk van recente crises vereist gedurfde, goed doordachte en gecoördineerde beleidsmaatregelen", stelt OESO-secretaris-generaal Mathias Cormann.
Artikel OESO
Publicatie OESO


Rapport biedt handvatten voor duurzaamheidsstrategie

Het Franse adviesorgaan van de regering France Strategie biedt in het omvangrijke rapport 'Soutenabilités ! Orchestrer et planifier l’action publique' handvatten voor overheden om op een sociale en democratische manier te komen tot een transitie naar een duurzame toekomst. 
Rapport France Strategie
Engelse samenvatting rapport


Metaverse amendement in AI Act

Europese beleidsmakers hebben voorgesteld om metaverse omgevingen (die aan bepaalde voorwaarden voldoen) toe te voegen aan het toepassingsgebied van de AI Act, schrijft EURACTIV na inzage van een verspreide reeks amendementen van de co-rapporteurs van het Europees Parlement. Naast de uitbreiding van het toepassingsgebied zijn er amendementen over aanvullende verplichtingen voor het risicobeheer, gegevensbeheer en de technische documentatie in de verordening voor risicovolle AI-systemen.
Artikel EURACTIV

Nieuws en achtergronden uit de rest van de wereld

Suggestie voor online marktplaats als nutsvoorziening

De overheid zou moeten durven overwegen om zelf een digitale marktplaats op te zetten. Dat betoogt de Canadese denktank CIGI. Volgens hem heeft de historie bewezen dat het bij sommige opkomende technologieën beter is om hier een nutsvoorziening van te maken. Hij haalt daarbij het voorbeeld aan van de openbare wegen. "Voor verkopers zijn brede, diepe markten nuttiger dan talloze gefragmenteerde apps en websites. Zoals automobilisten een eeuw geleden erkenden, werkt één enkel, inclusief, geïntegreerd, grootschalig nationaal systeem soms beter. Of je het nu leuk vindt of niet, alleen de overheid kan dat in gang zetten", zo valt te lezen.
Analyse CIGI

Opinie: bevorder wetenschappelijke contacten tussen China en het westen

Er moet een middenweg gevonden worden om wetenschappelijke samenwerking tussen het westen en China te bevorderen, schrijven enkele onderzoekers in een opiniebijdrage in Issues. De auteurs noemen de toenemende geopolitieke spanningen en COVID-19, die de wetenschappelijke contacten verder hebben verslechterd, juist als reden om een duurzame dialoog aan te gaan met Chinese wetenschappers. “Bovendien kunnen deze gesprekken als basis dienen voor het ontwikkelen van wederzijds vruchtbare, coöperatieve wetenschappelijke projecten wanneer de politieke spanningen afnemen”, aldus de onderzoekers.
Opiniestuk Issues

200 miljoen ton CO2 door de Bitcoin

De CO2-uitstoot per gegenereerde Bitcoin is door de jaren heen sterk gestegen, blijkt uit een publicatie in Scientific Reports. In 2021 kostte het minen van één bitcoin 113 ton, een stijging met factor 126 ten opzichte van 2016. Volgens het rapport zou de klimaatschade van de productie van Bitcoin vaak groter uitvallen dan de waarde van de munt.
Artikel RTL Nieuws
Publicatie Scientific Reports

Denktank: innovatiebeleid VS heeft remmend effect op klimaatinnovatie

De VS moet haar innovatiebeleid hervormen om te zorgen dat er geen potentiële investeringen in klimaatinnovatie verloren gaan, schrijft denktank ITIF publicatie. De denktank noemt dat financiering niet het probleem is, maar dat voornamelijk hindernissen op het gebied van regelgeving en vergunning projecten vertragen of volledig blokkeren. In het rapport doet de denktank aanbevelingen om het innovatiebeleid goedkoper en effectiever te maken.
Publicatie ITIF

ITIF: 5G biedt enorme mogelijkheden om CO2-uitstoot terug te dringen

De uitrol van 5G kan een belangrijke rol spelen bij het terugdringen van CO2-uitstoot, betoogt denktank ITIF. In een artikel worden daarvan diverse voorbeelden genoemd, bijvoorbeeld met betrekking tot mobiliteit, landbouw en toepassingen in de industrie. Zo wordt een slimme fabriek in Texas aangehaald waar het energieverbruik door brede toepassing van 5G met 24 procent is gedaald. Ook wordt uiteengezet dat auto's door de draadloze realtime verbinding zuiniger kunnen rijden, bijvoorbeeld door beter te anticiperen op stoplichten. "De voordelen van dit type realtime communicatie zijn enorm", aldus ITIF.
Publicatie ITIF

Beter inspelen op extreme weersuitdagingen met next-gen-satellieten

De volgende generatie weersatellieten kunnen een belangrijke rol spelen in de aanpak van extreme weersuitdagingen, aldus experts van betrokken Amerikaanse agentschappen tijdens een hoorzitting. "Eén van de geavanceerde mogelijkheden van GeoXO is een hyperspectraal infraroodgeluid. De sirene zal aanzienlijk verbeterde, real time, verticaal opgeloste waarnemingen van windsnelheid en -richting bieden. Met deze gegevens kunnen experts stormen beter volgen en monitoren en beter het gedrag van vuur en rook projecteren, aldus dr. Stephen Volz, verbonden aan de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). In een artikel op Nextgov delen verschillende experts hun voorspellingen en inzichten over het GeoXO programma.
Artikel NextGov

Opinie: Is er voldoende capaciteit om transparante platforms te onderzoeken?

De nieuwe verplichtingen rondom transparantie en toegang tot data voor platforms zijn positief, maar hebben universiteiten voldoende capaciteit om de verwachte onderzoeken in kaart te brengen? In een opiniestuk van denktank CIGI schrijft onderzoeker Heidi Tworek dat overheden hopen dat de verplichtingen uit de Digital Services Act leidt tot onderzoeken over bijvoorbeeld algoritmen, wat kan leiden tot evidence-based beleid voor platforms. Tworek waarschuwt echter dat het huidige onderwijslandschap de druk niet aankan, terwijl big tech bedrijven steeds meer investeren in relevant onderzoek, met een groeiende kenniskloof als gevolg.
Opiniestuk CIGI

Witte Huis kritisch op Amerikaanse wetenschapsdiplomatie

Amerikaanse samenwerking in de mondiale wetenschap wordt belemmerd, concludeert een rapport van de National Science and Technology Council aan het congres. Onder andere ondermaatse financiering, personeelsproblemen en kortetermijndenken worden als oorzaken genoemd. In het rapport worden zestien aanbevelingen gedaan, het is nog onduidelijk in welke mate het Witte Huis of het congres de aanbevelingen overnemen. De reacties op het aankaarten van de problemen uit het onderwijsveld zijn positief.
Nieuwsbericht Science Business
Rapport Witte Huis