Nederland steunt gewijzigde EU-strategie samenwerking hoger onderwijs
Het kabinet verwacht dat de lidstaten bij de aankomende Onderwijs, Jeugd, Cultuur en Sport Raad (OJCS-Raad)zullen instemmen met de voorstellen voor de nieuwe Europese strategie voor samenwerking in het hoger onderwijs. Dat heeft minister Dijkgraaf laten weten in de agenda voor de raad. Op verzoek van Nederland is het voorstel breder getrokken dan alleen universiteiten, zodat nu ook de hogescholen in de plannen zijn opgenomen. Ook zijn de teksten over een European degree aangepast. "Omdat er [..] nog veel onduidelijkheid is over noodzaak en concrete uitwerking van de Europese graden en het juridische statuut is de tekst op aandringen van Nederland en andere landen aangepast. In de tekst wordt nu aangegeven dat een mogelijke juridisch status (in plaats van statuut) en mogelijke andere alternatieve instrumenten onderzocht zullen worden", aldus Dijkgraaf. De verwachting is nu dat de Europese Commissie dit jaar met een roadmap komt die vervolgens door de lidstaten zullen worden uitgewerkt voor implementatie.
Kamerbrief Dijkgraaf
Minister Dijkgraaf werkt aan visie op digitalisering hoger onderwijs
Minister Dijkgraaf werkt aan een nadere visie op digitalisering in het hoger onderwijs. Dat laat hij weten naar aanleiding van een onderzoek naar de kwaliteit van het hoger onderwijs in coronatijd. "Al voor de pandemie waren hogescholen en universiteiten bezig met digitalisering van het onderwijs en de inzet van blended learning. Die ontwikkelingen zijn door de coronacrisis in een stroomversnelling geraakt, waarbij de digitale en didactische vaardigheden van de docenten op het gebied van online onderwijs in de loop van de crisis sterk zijn verbeterd", aldus Dijkgraaf. "NVAO en IvhO constateren dat fysiek en digitaal onderwijs elkaar goed kunnen aanvullen, en adviseren om een visie op de digitalisering van het hoger onderwijs te ontwikkelen en hier blijvend in te investeren. Met het veld werk ik aan een nadere visie op online onderwijs die ik in het najaar van 2022 wil delen met de Kamer." Volgens de minister blijkt uit het onderzoek verder dat het veld erin is geslaagd de kwaliteit gedurende de pandemie in grote lijnen overeind te houden.
Kamerbrief Dijkgraaf
Kabinet gematigd enthousiast over Chips Act
Het kabinet is redelijk positief over de Chips Act, maar heeft over een aantal belangrijke punten nog wel vragen. Dat blijkt uit het afgelopen week gepubliceerde fiche. De vragen hebben met name betrekking op de financiële invulling. Zo wil het kabinet een uiteenzetting van de beoogde kosten, opheldering over de doelmatigheid van het fonds en de impact van het schuiven van budgetten op andere strategische doelen. Het kabinet deelt verder mee zich in te zetten om in Nederland een competentiecentrum voor chips gevestigd te krijgen.
Fiche Chips Act
Kamer roept op tot regelvrije experimenteerruimtes ter bevordering innovatie
De Kamer wil dat onderzocht wordt of regelvrije experimenteerruimtes kunnen worden ingericht om de ontwikkeling van duurzame en innovatieve producten, diensten en verdienmodellen te versnellen. Een VVD-motie die hiertoe oproept werd deze week aangenomen. Daarnaast werd een motie aangenomen die vraagt te onderzoeken hoe het ministerie van EZK een actievere rol kan spelen bij het versterken van het Nederlandse toekomstige verdienvermogen . De moties werden ingediend na het hoofdlijnendebat van de kabinetsplannen op het terrein van EZK.
Verslag Hoofdlijnendebat met de minister van EZK
Minister Hoekstra: EU loopt niet in alle nieuwe technologieën voorop
In het schriftelijk overleg in aanloop naar de Raad Buitenlandse Zaken erkent minister Hoekstra dat met betrekking tot nieuwe technologieën Europese bedrijven op sommige terreinen achter lopen. "De analyse laat zien dat de EU onder andere sterke posities inneemt op het gebied van Advanced Manufacturing, Internet of Things, Advanced Materials en Mobility. Voor andere technologieën is de relatieve positie van de EU minder sterk, zoals op het gebied van Advanced Intelligence, Big Data, Cloud, Cybersecurity, Industrial Biotech, Robotics en Micro-Electronics. Dit laat onverlet dat op specifieke delen van de waardeketens van deze technologieën de EU weldegelijk een sterke positie inneemt", aldus de minister. "Daarbij merkt het kabinet ook op dat afhankelijkheden inherent zijn aan internationale handel. Handel stimuleert kennisuitwisseling en innovatie en is belangrijk voor onze welvaart. Open, competitieve ecosystemen en wederzijdse afhankelijkheden dragen bij aan de weerbaarheid van de EU."
Schriftelijk overleg Raad Buitenlandse Zaken Handel van 13 en 14 februari 2022
Minister Adriaansens: lef nodig om innovatie mogelijk te maken
Tijdens het debat over het Nationaal Groeifonds werd afgelopen week gesteggeld over de kansen voor projecten die weliswaar innovatief zijn, maar waar de kans van slagen wat kleiner is. Daarom wordt gekeken naar het zoveel mogelijk vastleggen van kwalitatieve doelstellingen die zich niet beperken tot geld of aantallen. Minister Adriaansens wil in de evaluatie gaan meenemen of dit ook goed werkt. Adriaansens noemde in dit kader dat innoveren ook te maken heeft met lef tonen en dat het voor de politiek soms ongemakkelijk voelt om veel geld te investeren in iets dat misschien niet succesvol is. "Het is aan de ondernemers in Nederland en de kennisinstellingen om zich te laten triggeren door de mogelijkheden die er zijn en laten wij dan de goede afweging maken. Dat is misschien ook wel de kern van innovatie. Dat je het niet altijd moet voorschrijven, maar moet laten gebeuren en stimuleren", aldus de minister. Kamer en kabinet willen verder een betere ondersteuning voor mkb'ers binnen het Nationaal Groeifonds. Volgens minister Adriaansens worden mkb'ers al ondersteund bij hun aanvragen, maar ze kon zich er wel in vinden dat dit beter kan. Het Nationaal Groeifonds is opgezet om innovaties te kunnen stimuleren die het verdienvermogen van Nederland versterken. Om dit beter te kunnen reguleren wordt het fonds daarom nu in een wet gegoten. Volgens Adriaansens heeft het fonds nu al impact getoond, bijvoorbeeld op het gebied van kwantumtechnologie. "Dat trekt al samenwerking aan met Europese partners, het zet Nederland op de kaart en genereert bedrijvigheid, kennis en werk", aldus de minister.
Stenogram debat Wet Nationaal Groeifonds
Staatssecretaris probeert zorgen digitale identiteit weg te nemen
Staatssecretaris Van Huffelen trachtte afgelopen week de privacyzorgen over de voorstellen voor een digitale identieit weg te nemen. “Het zou nooit zo kunnen zijn dat je een digitale identiteit hebt die niet minimaal net zo veilig is als huidige identiteitsmiddelen", aldus de staatssecretaris tijdens het Commissiedebat over digitale overheid, datagebruik en algoritmen en digitale identiteit. De staatssecretaris stelde dat de burger zelf controle moet hebben over de digitale identiteit. Ook moet de mogelijkheid blijven om je offline te kunnen identificeren. Met betrekking tot algoritmen liet Van Huffelen weten na de zomer meer te kunnen zeggen over de aangekondigde algoritmewaakhond. Eerst zullen expertsessie worden georganiseerd. Ook sluit ze niet uit dat voor het toezicht op AI ook naar grensoverschrijdende toezichthouders wordt gekeken, bijvoorbeeld bij de grotere social platforms. Van Huffelen kondigde verder aan voor de zomer met een uitwerking te komen van de routekaart van de i-strategie.
Videoregistratie debat
Conceptverslag debat
Voorzitter De Jonge Akademie: 'Met doorbraken vul je geen wetenschappelijke carrière'
De nieuwe voorzitter van De Jonge Akademie, Marie-José van Tol, wil de inzet voor erkennen en waarderen voortzetten. Dat laat ze weten in een interview met het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP). "Natuurlijk zijn doorbraken in de wetenschap belangrijk, maar daar vul je geen hele carrière mee. We willen ook de volgende generatie opleiden, onderzoeksinfrastructuren opzetten, en de wetenschap verbeteren, bijvoorbeeld door een bijdrage te leveren aan open science", aldus Van Tol, die verder aangeeft het wetenschapsveld diverser te willen maken. "Er zou meer ruimte moeten komen voor bijvoorbeeld vrouwen en mensen met een migratieachtergrond", stelt ze.
Interview HOP/Ad Valvas
"Extra geld moet naar onderzoek dat nu in de avonduren gedaan wordt"
Het extra geld dat het nieuwe kabinet uittrekt voor de wetenschap zou beschikbaar moeten komen voor onderzoekers. Daarvoor pleitte Casper Albers van de Rijksuniversiteit Groningen namens WOinActie tijdens een bijeenkomst van de Universiteiten van Nederland (UNL) waar ook minister Dijkgraaf bij aanwezig was. "Wellicht denkt men nu dat er ruimte is om nieuwe dingen te gaan doen of een nieuw gebouw neer te zetten. Dat geld is echter nodig om het onderzoek dat wij nu in het weekend en in de avonduren doen te kunnen blijven doen", aldus Albers. Dijkgraaf hield zich in het gesprek op de vlakte. Hij broedt nog op een hoofdlijnenbrief.
Artikel ScienceGuide
Quantum Applicatie Lab gelanceerd
Afgelopen week is het Quantum Applicatie Lab van start gegaan. Dit lab is een samenwerking tussen diverse organisaties, waaronder TNO, SURF, TU Delft, het Netherlands eScience Center en IBM Quantum. Het initiatief moet kennis en technische infrastructuur beschikbaar stellen voor organisaties die zich willen bezighouden met quantumtechnologie.
Artikel TNO
Innovatiesubsidie van 60,3 miljoen euro voor Oost-Nederland
React-EU heeft 107,3 miljoen euro aan aanvullende subsidies beschikbaar gesteld voor Frankrijk, Duitsland en Nederland. 60,3 miljoen euro van dit bedrag gaat naar Oost-Nederland. Het geld wordt beschikbaar gesteld ter stimulering van innovatieve technologieen, processen en investeringen die bijdragen aan het innovatie-ecosysteem, duurzame energie, circulaire economie en duurzaam materiaalgebruik.
Nieuwsbericht Europese Commissie