Europese Commissie presenteert verklaring digitale rechten
De Europese Commissie komt met een ontwerpverklaring over digitale rechten en beginselen. De verklaring heeft als doel om Europese waarden te beschermen bij de digitale transformatie. Uitgangspunt daarbij is dat rechten zowel offline als online gelden. In de verklaring zijn zes principes opgesteld: mensen en hun rechten centraal stellen, solidariteit en inclusie, online-keuzevrijheid, bevorderen deelname in de digitale openbare ruimte, meer veiligheid en inspraak voor personen, de duurzaamheid van de digitale toekomst. Eurocommissaris Margrethe Vestager: "We willen veilige technologie die werkt voor de mensen, en die onze rechten en waarden respecteert, ook als we online zijn. En we willen dat iedereen in staat is om actief deel te nemen aan onze steeds digitaler wordende samenleving. Deze verklaring geeft ons een duidelijk referentiepunt voor de rechten en beginselen in de online-wereld."
Persbericht Europese Commissie
CER: Laat DMA geen belemmering vormen voor innovatie
De Digital Markets Act (DMA) kan positief uitpakken voor consumenten, maar beleidsmakers moeten voorzichtig zijn en de regels niet zo strak te maken dat DMA innovatie remt. Dat zegt het Centre for European Reform (CER) -een onafhankelijke Europse denktank- in een analyse. Met name het Europees Parlement hamert in de onderhandelingen op strakke regulering van de grote techbedrijven, maar volgens het CER kan dat averechts werken voor innovatie en consumentenbelangen. Zij pleiten dan ook voor een balans die innovatie niet remt, maar ook meer ruimte laat voor andere spelers om tot de Europese markt toe te treden.
Analyse CER
ESIR: Economische model moet op de schop om groene en digitale transitie
De onafhankelijke expertgroep ESIR roept de Europese regeringsleiders op om te komen tot een hervorming van de Europese industrie om de groene en digitale transitie aan te jagen. Dat blijkt uit hun derde beleidsbrief 'Industry 5.0: A Transformative Vision for Europe - Governing Systemic Transformations to a Sustainable Industry'. Volgens de ESIR zou het economische model van consumptie moeten overgaan in een model dat waarde genereert uit bijvoorbeeld hergebruik en consumptiebeperking. "Een dergelijke verschuiving vereist een duidelijke richting naar het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen en waarde- en toeleveringsketens; samenwerking op alle niveaus tussen beleidsvorming en bedrijfsleven en een nieuwe benadering van onderzoek en innovatie", zo valt te lezen in de toelichting.
Persbericht ESIR
Advies CER: Bevorder groene innovatie via financiering
Een onderzoek van CER stelt dat innovatie en investeringen in groene technologie moeten worden bevorderd via subsidies en goedkope financiering. Om haar klimaatdoelstellingen te halen zou de EU de tarieven voor groene goederen moeten verlagen. Het verlagen van de kosten van groene goederen voor EU-consumenten zou namelijk leiden tot snellere emissiereductie.
Analyse CER
Duits kritiek op hervorming systeem van evaluatie onderzoek in EU
Een aantal invloedrijke, Duitse onderzoeksorganisaties hebben kritiek op de manier waarop de Europese Commissie werkt aan een nieuw systeem voor de evaluatie van onderzoek in Europa. De EC stelt dat het huidige systeem verouderd is en efficiënter moet worden. De kritiek luidt dat “een hervorming van de onderzoeksevaluatie zorgvuldiger moet worden gepland en dat de Commissie het verschil tussen academische en onderzoekscarrières moet verduidelijken”.
Artikel Science|Business
Onderzoekers willen minder bureaucratie in Horizon Europe
Onderzoekers zijn hoopvol over Horizon Europe, het nieuwe onderzoeksprogramma van de EU, maar hebben kritiek op de mate van bureaucratie en papierwerk. “Een lange aanvraagprocedure schrikt onervaren aanvragers af en dreigt van Horizon Europa een exclusieve club voor grote onderzoeksspelers te maken”, aldus Science|Business. Een veelgehoorde aanbeveling aan de Commissie is om aanvragers meer begeleiding te geven.
Artikel Science|Business
Experts zien spanningen EU en VS door techregulering
De verschillende snelheden waarmee de EU en de VS zich ontwikkelen in de techindustrie zorgt voor transatlantische spanningen, zegt de Center for European Policy Analysis (CEPA). Met de nieuwe regels die voortkomen uit de Digital Markets Act (DMA) en de Digital Services Act (DSA) loopt de EU voorop, waardoor de VS min of meer gedwongen wordt een stapje bij te zetten. Vanuit de VS zijn er juist weer zorgen over de ambitie van de EU om op techvlak onafhankelijker te worden met grote economische gevolgen voor de VS. Denktank Chatham House roept juist op tot gezamenlijk leiderschap tussen de VS, EU en het VK. Zij zouden gezamenlijk een visie moeten ontwikkelen op het gebied van digitale handel en bijbehorende waarden.
Analyse CEPA: A Common Digital Diagnosis, but No Common Treatment
Analyse CEPA: Why Europe’s Digital Markets Act Will Strain Transatlantic Relations
Analyse Chatham House: Opportunities for strengthening US, EU and UK cooperation on digital technology governance
Pleidooien vanuit de wetenschap voor beter digitale bescherming publieke kennisinstellingen
Publieke kennisinstellingen moeten in digitale regelgeving anders worden behandeld dan commerciële sectoren Dat is de strekking van een statement van CESAER, COAR en LIBER dat op 24 januari is gepubliceerd. De instanties benadrukken de unieke positie van publieke kennisinstellingen. Deze mogen niet de dupe worden van ongewenste gevolgen van de marktgerichte EU-wetgeving. De organisaties pleiten voor een overkoepelend rechtskader dat de unieke context van de openbare onderzoeks- en onderwijssectoren weerspiegelt. Ook in het nieuwjaarsdebat van de League of European Research Universities (LERU) werd het belang van de autonomie en digitale onafhankelijkheid van universiteiten benadrukt. Professor Yves Flueckiger van de universiteit van Genève en bestuurslid van LERU concludeerde: "Universiteiten moeten gezamenlijk aandringen op een Digital Universities Act. Het is duidelijk dat er behoefte is aan wetgeving om de specifieke behoeften van universiteiten op het gebied van onderzoek en onderwijs te ondersteunen."
Statement CESAER, COAR en LIBER
Artikel NethEr
Artikel LERU
EPC: Gebruik AI in gezondheidszorg vereist overtuigende uitleg
Er is een overtuigende uitleg over het gebruik van AI in de gezondheidszorg nodig, zo bepleit de onafhankelijke Europese denktank European Policy Centre (EPC) in een beleidsnota. Zo kunnen burgers het nut ervan inzien en erop vertrouwen dat hun persoonsgegevens veilig zullen worden behandeld. Wanneer de EU er niet in slaagt vertrouwen te creëren over de inzet van AI in de gezondheidszorg, zal Europa volgens het EPC niet alle kansen kunnen benutten die AI biedt voor haar burgers en hun gezondheid.
Analyse EPC
Bruegel: Herziening IPCEI nodig vanwege risico op oneerlijke concurrentie
Het grensoverschrijdende ondersteuningsprogramma voor innovatieprojecten IPCEI (Important Project of Common European Interest framework) kan zorgen voor oneerlijke concurrentie. Daarvoor waarschuwt Bruegel. Volgens de denktank is het binnen de IPCEI-structuur moeilijk om te controleren of aan de staatssteunregels wordt voldaan. Een herziening is daarom nodig, zegt Bruegel. Naast controle en transparantie over het verstrekken van aanzienlijke staatssteun, zijn ook strikte definities van de criteria voor de toekenning van staatssteun in het kader van het IPCEI noodzakelijk.
Analyse Bruegel
Merics: EU moet concurrentie aan met China om klimaateconomie
De EU moet de concurrentie aan met China op het gebied van klimaatverandering. Dat stellen experts in een analyse van Merics. Volgens de denktank is China weliswaar een grote uitstoter, maar tegelijkertijd fors aan het investeren in de klimaateconomie. Europa loopt daarom het risico relevante markten te verliezen.
Analyse Merics
VoxEU: Digitalisering financiële dienstverlening brengt uitdagingen voor regelgeving
De door nieuwe technologieën veranderende financiële dienstverlening geeft uitdagingen op het gebied van regelgeving, schrijven experts in een artikel op VoxEU. Om systeemrisico's te verkleinen liggen er uitdagingen op het gebied van digitale valuta's en de interactie tussen klassieke banken en Fintechs/Big Techs. In het artikel worden meerdere suggesties gedaan om deze uitdagingen te kunnen aanpakken.
Artikel VoxEU
Britse regering lanceert eigen cyberveiligheidsstrategie
De afgelopen week gepresenteerde Cyber Security Strategy van de Britse overheid moet de belangrijkste overheidsfuncties beter beschermen tegen cyberaanvallen. In het document wordt erkend dat de omvang van de dreiging zo groot is dat dit gezamenlijke actie vereist. Hierom wordt onder andere een Government Cyber Security Coordination Centre (GCSCC) opgezet, dat zal werken aan een betere coördinatie van de operationele inspanningen op het gebied van cyberbeveiliging. Ook de Amerikaanse president Biden heeft opdracht gegeven tot nieuwe cyberbeveiligingseisen voor alle overheidsinstanties, zo meldt een artikel op Nextgov. Naar aanleiding van een aantal grote hacks, wordt van de federale organisaties verlangd dat ze sterkere protocollen implementeren om ze proactief cyberaanvallen te voorkomen.
Artikel Nextgov
Artikel TechUK
Persbericht Gov.uk