Denktanks kritisch op voorstel Chips Act
Denktanks Center for European Reform (CER) en Bruegel zetten vraagtekens bij de gepresenteerde Chips Act. Zo pleit Bruegel ervoor dat de EU zich bij de investeringen in de chipsmarkt beperkt tot de onderdelen waar het strategische invloed zou kunnen uitoefenen. Volgens de denktank is de EU goed in chiponderzoek, maar slaagt het er niet in deze te commercialiseren. "In het R&D- en innovatiedeel van de Chipwet zijn veel initiatieven opgenomen om dit aan te pakken, waaronder financiële ondersteuning van startups. De financiering is echter gericht op industriële subsidies om capaciteit op te bouwen", zo valt te lezen. Ook waarschuwt Bruegel voor overproductie en handelsconflicten met de VS. In een opiniestuk waarschuwt CER dat de Europese investeringen kunnen leiden tot ‘chipnationalisme’. De denktank bepleit om in plaats daarvan de middelen uit de Chips Act flexibeler in te zetten en handel in chips met gelijkgestemde landen te stimuleren, terwijl de EU zich meer gaat richten op leiderschap in nieuwe technologieën. In een artikel op Politico worden ook andere obstakels beschreven, zoals de mogelijke weerstand vanuit kleinere landen en bedrijven tegen de enorme investeringen van Intel in de Europese chipindustrie.
Artikel Politico
Opiniestuk CER
Blog Bruegel
Herziening Europees staatssteunkader voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie goedgekeurd
De Europese Commissie heeft de herziening van het staatssteunkader voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie (OOI-kaderregeling 2022) goedgekeurd. "De gerichte wijzigingen die in onze regels zijn aangebracht, zullen de groene en digitale transities in Europa ondersteunen door publiek-private investeringen in baanbrekende innovatie en onderzoek, evenals test- en experimentinfrastructuren te vergemakkelijken", aldus Eurocommissaris Vestager. De herziening volgt na een evaluatie van de bestaande regeling die sinds 2019 van kracht is.
Persbericht Europese Commissie
Pleidooi voor EU-wetgeving open access
In een position paper roepen Liber, de Europese koepel van onderzoeksbibliotheken,en Knowledge Rights 21 op tot EU-wetgeving om open access bij publiek gefinancierd onderzoek te verplichten. Daarover bericht Neth-Er. Overkoepelende wetgeving moet volgens deze organisaties zorgen voor een stevige verankering van open access-beleid in de EU. Dit levert bovendien duidelijkheid over rechten, ook voor financiers, auteurs en onderwijsinstellingen. In een direction paper laat Science Europe afgelopen week weten hoe het komende tijd de koers richting open science wil intensiveren. Zo moet afstemming van beleid in de EU worden gestimuleerd en grens- en disciplineoverstijgend onderzoek makkelijker worden gemaakt. Ook wordt gepleit voor open science op mondiaal niveau.
Nieuwsbericht Neth-Er
Position paper (pdf)
Direction paper Science Europe
Versterking veerkracht van Europese kritieke entiteiten
De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om de veerkracht van de kritieke entiteiten (infrastructuren) van de EU te versterken. "De geopolitieke realiteit zet ons ertoe aan de veerkracht van Europese kritieke entiteiten in alle dimensies, cyber en fysiek, te versterken. De twee nieuwe richtlijnen NIS2 en CER zijn twee zijden van dezelfde medaille; we willen beide nog sneller realiseren", aldus Eurocommissaris Breton. De Europese Commissie wil vanuit een ondersteunende en coördinerende rol inzetten op het maximaliseren en versnellen van paraatheid, respons en internationale samenwerking. Energie, digitale infrastructuur, vervoer en ruimtevaart worden hierbij als belangrijkste sectoren genoemd. De raadsaanbeveling bouwt verder op het begin oktober aangekondigde vijfpuntenplan van voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen.
Persbericht Europese Commissie
Aanbevelingen CEPS voor bevorderen digitale transitie
Denktank Centre for European Policy Studies heeft een set aanbevelingen gepresenteerd om de digitale transitie in de EU te bevorderen. Centraal daarbij staan de vragen: Hoe kan de succesvolle implementatie en handhaving van nieuwe regels voor de digitale en data-economie worden gegarandeerd? Hoe kan innovatie in industriële ecosystemen worden bevorderd? Hoe kan het personeelsbestand worden voorbereid op de digitale transitie?.
Publicatie CEPS
Implementatie nieuwe Europese Onderzoeksruimte van start
De Europese Onderzoeksruimte (ERA) staat op het punt om te beginnen met de implementatiefase van de acties uit de nieuwe ERA-beleidsagenda 2022-2024 . In een artikel op ScienceBusiness wordt gesproken met betrokken onderhandelaars en welke acties het mogelijk niet gaan halen. Afgelopen februari heeft de Europese Commissie twintig beleidsmaatregelen voor onderzoek en innovatie voorgesteld, uiteenlopend van het bevorderen van academische vrijheid en open science tot het stimuleren van waterstofonderzoek. Via het ERA-Forum gaan andere de vertegenwoordigers van de Commissie, lidstaten, universiteiten en onderzoeksorganisaties onderhandelen over de implementatie van de voorgestelde maatregelen.
Nieuwsbericht ScienceBusiness
Aanhoudende discussie over Europese farmastrategie
In de discussie over de de nieuwe Europese farmastrategie is sprake van een ‘fundamentele kloof’ tussen enerzijds Europarlementariërs die ruimte willen bieden voor R&D investeringen ter verbetering van het Europese concurrentievermogen, en anderzijds Europarlementariërs die vrezen dat de winsten vooral naar de aandeelhouders gaan. Daarover schrijft ScienceBusiness. In het artikel lichten verschillende voor- en tegenstanders uit het Europees Parlement en andere betrokken partijen hun standpunt toe.
Nieuwsbericht ScienceBusiness
Actieplan om energiesector te digitaliseren en verduurzamen
De Europese Commissie heeft een actieplan gepresenteerd om de energiesector te digitaliseren en verduurzamen. De Commissie noemt het actieplan noodzakelijk om de doelen in de Green Deal en REPowerEU te kunnen behalen. De doelen van het actieprogramma zijn onder andere om te komen tot een gemeenschappelijke Europese ruimte voor energiedata, het invoeren van milieulabels voor datacenters en het verbeteren van de cybersecurity.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Europese Commissie investeert 200 miljoen euro in ruimteonderzoek
De Europese Commissie heeft aangekondigd dat er bijna 200 miljoen euro wordt geïnvesteerd in 49 ruimteonderzoeksprojecten. De projecten worden uitgevoerd door het European Health and Digital Executive Agency (HaDEA) en het EU Space Programma Agency. “Het is nu meer dan ooit essentieel om de onafhankelijkheid van de EU voor kritieke technologieën, ook in de ruimtevaartsector, te waarborgen. De toewijzing van 200 miljoen euro aan ruimteonderzoeksprojecten in het kader van de programmeringsjaren 2021 en 2022 van Horizon Europa is een belangrijke stimulans voor het concurrentievermogen en de innovatie van de ruimtevaartindustrie en voor onze technologische onafhankelijkheid”, aldus Eurocommissaris Breton.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Obstakels in Europese Universiteiten Initiatief
De European University Association (EUA) heeft een briefing paper geschreven over de ervaren obstakels tijdens de pilotfase van het Europese Universiteiten Initiatief (EUI). In oktober heeft de Europese Commissie de vierde en laatste oproep gedaan voor onderwijsinstellingen, met name gericht op Oost-Europa, om deel te nemen aan het initiatief. De EUA waarschuwt de Europese Commissie over verschillende transnationale problemen in de pilotfase van het initiatief, zoals de verschillende eisen voor de accreditatie en kwaliteitsborging van gezamenlijke opleidingen, verschillen in bekostiging en collegegelden en verschillen in toelatingseisen en selectiemogelijkheden. In een artikel op University World News wordt het paper verder toegelicht door de EUA.
Artikel University World News
Publicatie European University Association
Europees Werkprogramma 2023 vastgesteld
De Europese Commissie heeft het Werkprogramma voor 2023 aangenomen, met 43 nieuwe beleidsinitiatieven aan de hand van zes hoofdambities. Als onderdeel van de Green Deal wil de Commissie een Europese Waterstofbank oprichten, die met 3 miljard gaat investeren om de Europese waterstofmarkt op te schalen. Verder stelt de Commissie een gemeenschappelijke Europese mobiliteitsdataruimte voor om digitalisering binnen de mobiliteitssector te stimuleren. Ook komt er een regelgevingskader om hyperloops mogelijk te maken in de toekomst.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Artikel Neth-ER
Onderzoeksinfrastructuren in de problemen door energiekosten
Onderzoeksinfrastructuren in de EU vrezen dat de oorlog in Oekraïne gevolgen gaat hebben voor hun activiteiten. Dat zegt Jana Kolar, voorzitter van de European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI) tegen ScienceBusiness. Vitale onderzoeksinfrastructuren moeten door de stijgende energiekosten mogelijk worden teruggeschroefd of worden gesloten. Binnen de Europese Commissie wordt momenteel nagedacht over een steunpakket.
Nieuwsbericht ScienceBusiness
Meer aandacht voor widening-programma
De Raad van de EU heeft de aanbevelingen en conclusies van de Europese Rekenkamer over ‘widening’ in Horizon 2020 omarmd. Het programma ‘Spreading excellence and widening participation’ uit Horizon 2020 was bedoeld om verschillen tussen lidstaten in onderzoeks- en innovatieprestaties te verkleinen en deelname aan Horizon 2020 vanuit landen met lagere deelname te verhogen. De Europese Rekenkamer was echter kritisch op de uitvoering van het programma, omdat die niet zouden leiden tot duurzame verandering zonder inspanning van nationale overheden. De Raad adviseert de Commissie nu om samen met lidstaten een gezamenlijke routekaart over investeringen en hervormingen op te stellen.
Artikel Neth-ER
Publicatie Raad van de Europese Unie
Intentie samenwerking HERA en CEPI
De Health Emergency Preparedness and Response Authority van de Europese Commissie (HERA) heeft met de mondiale publiek-private Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) een intentieverklaring getekend met als doel om meer samen te gaan werken.
Intentieverklaring
Europese Rekenkamer doet aanbevelingen tegen declaratiefouten
De Europese Rekenkamer doet aanbevelingen om declaratiefouten binnen Horizon 2020 te beperken. Daarover schrijft Neth-Er. Het aantal fouten is door de vereenvoudiging van het declaratieproces wel teruggelopen, maar toch gaat het nog steeds vaak mis. Omdat vooral veel fouten worden gemaakt bij personeelskosten raadt de Rekenkamer aan om gebruik te maken van een wizardapplicatie. Ook wordt de Europese Commissie geadviseerd om organisaties beter te begeleiden bij de overgang naar Horizon Europe.
Nieuwsbericht Neth-Er
Rapport Europese Rekenkamer (pdf)
VS en EU intensiveren R&D-samenwerking
Op ambtelijke niveau is afgesproken dat de VS en de EU de R&D-samenwerking op het terrein van kanker, klimaat en luchtvaart gaan versterken. Concrete afspraken volgen later. Daarover bericht ScienceBusiness. In een gezamenlijke verklaring laten zij weten: "Het partnerschap tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie op het gebied van wetenschap en technologie is nog nooit zo sterk geweest. Samen verleggen we de grenzen van de wetenschap om de hele mensheid ten goede te komen".
Nieuwsbericht ScienceBusiness
Nieuw-Zeeland en EU klaar voor onderhandelingen associatie Horizon Europe
Nieuw-Zeeland en de Europese Commissie hebben een belangrijke mijlpaal bereikt in de onderhandelingen over wetenschappelijke samenwerking. Eurocommissaris Gabriel heeft aangekondigd dat de formele onderhandelingen over associatie met Horizon Europe op het punt staan om te beginnen. “De EU is verheugd over het vooruitzicht Nieuw-Zeeland, een langdurige politieke en economische bondgenoot van de EU, te verwelkomen in het programma”, aldus Gabriel.
Publicatie Europese Commissie