Europees Parlement stemt in met Digital Services Act
Het Europees Parlement (EP) heeft afgelopen week met het aannemen van de Digital Services Act (DSA) een belangrijke stap gezet in het reguleren van techbedrijven. Volgens The Parliament Magazine zal de DSA de relatie van Europeanen met het internet voor de toekomstige generaties bepalen en zorgen voor mondiale normen. De richtlijn moet burgers meer controle geven over hun data en dwingt de platforms tot meer transparantie. Een belangrijk onderdeel van het EP-voorstel is dat gericht adverteren sterk aan banden wordt gelegd. Op het laatste moment werd nog een amendement aangenomen waarmee adverteren op basis van gevoelige persoonlijke data wordt verboden. Nu het Europees Parlement het voorstel heeft goedgekeurd kunnen de definitieve onderhandelingen beginnen tussen parlement, Europese Commissie en de lidstaten. Mogelijk treedt de wet vervolgens in 2023 in werking.
Artikel Europees Parlement
Artikel Computable
Artikel Euractiv
Artikel The Parliament Magazine
Von der Leyen: Vertrouwen cruciaal in groene en digitale transitie
Volgens de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is 'vertrouwen' de sleutel tot het succes van de groene en digitale transformatie. Dat zei ze in haar speech voor het World Economic Forum. "Vertrouwen in wetenschap en vaccins kan het verschil maken tussen leven en dood. [..] En dit vertrouwen is ook essentieel voor alle belangrijke ambities van Europa. Vertrouwen is essentieel voor burgers om de groene en digitale transformatie te omarmen of om jong talent aan te trekken. Het punt is dat het herstel – of het nu in Europa of wereldwijd is – alleen kan worden gebouwd op vertrouwen", aldus Von der Leyen. Ook herhaalde ze het pleidooi dat Europa een prominentere rol moet spelen in de ontwikkeling en productie van halfgeleiders.
Speech Von der Leyen
Zorgen Europese Commissie over positie techbedrijven bij Internet of Things
De Europese Commissie heeft zorgen over de manier waarop een kleine groep grote techbedrijven het Internet of Things beheerst. Dat blijkt uit een eigen evaluatie. Zo zorgen spraakassistenten en besturingssystemen ervoor dat deze bedrijven controle houden over de markt en dat het - ook gezien de hoge ontwikkelingskosten - moeilijk is om tot deze markt toe te treden. Eurocommissaris Vestager wil de bevindingen meenemen voor toekomstige handhavingsregelgeving: "Het gaat om een markt met hoge belemmeringen voor toegang, een klein aantal verticaal geïntegreerde spelers en zorgen over onder meer toegang tot gegevens, interoperabiliteits- en exclusiviteitspraktijken"..
Persbericht Europese Commissie
Forse ambities Europese Commissie met samenwerkende universiteiten
De Europese Commissie wil komende jaren het aantal Europese universiteiten fors uitbreiden en de samenwerking tussen hoger onderwijsinstellingen in de EU versterken. Hiervoor heeft de EC ongeveer een miljard voor beschikbaar, zo blijkt uit de gepresenteerde strategie. Het aantal Europese allianties zou in 2024 met 19 moeten zijn uitgebreid naar 60 en hierbij zouden zo'n 500 instellingen moeten zijn betrokken. "Samen kunnen we de band tussen onderwijs, onderzoek en innovatie aanhalen ten dienste van de samenleving", aldus Eurocommissaris Gabriel.
Artikel NethEr
Artikel ScienceGuide
Persbericht Europese Commissie
Voorstel Europese Commissie
Eurocommissaris Vestager: Metaverse zorgt voor nieuwe uitdagingen
Het nieuwe fenomeen 'metaverse' zorgt voor nieuwe uitdagingen op het gebied van mededinging. Dat zegt Eurocommissaris Vestager in gesprek met Politico. De term metaverse is in zwang gekomen door de de plannen van Meta (het vroegere Facebook) om virtuele omgevingen te ontwikkelen waar werkelijk alles kan, zoals gamen, elkaar ontmoeten, shoppen. "De metaverse zal nieuwe markten en een scala aan verschillende bedrijven presenteren. Het zou kunnen dat daarmee een markt ontstaat waarbij iemand een dominante positie opeist. Die zaken moeten we kunnen volgen", aldus Vestager. Onlangs kondigde volgens Bloomberg de Federal Trade Commission (FTC) al een onderzoek aan naar de mededingingskwestie rond Meta. Volgens Information Age zouden mededingingsbeperkingen een enorme beperking kunnen betekenen voor technologische innovatie. Wel ligt er ook een taak bij Meta om met een duidelijk ethisch kader te komen.
Artikel Politico
Artikel Bloomberg
Artikel Information Age
Rapport: Help kleine bedrijven en lidstaten ruimtevaartdata en -technologiein te zetten
De Europese Commissie moet meer doen om lidstaten en kleine bedrijven te helpen ruimtevaartdata en –technologie in te zetten in nieuwe producten en diensten. Dit is nodig om de Europese publieke investeringen in ruimtevaart te laten renderen en de internationale concurrentiepositie van de Europese ruimtevaartindustrie te versterken . Dat blijkt uit een rapport dat in opdracht van de onderzoekscommissie van het Europees Parlement (ITRE) is opgesteld.
Artikel Science|Business
Onderzoeksrapport ITRE
LERU: Geef universiteiten rol bij regelgeving export technologie
Universiteiten zouden een prominente rol moeten krijgen bij kwesties rondom exportcontrole op technologie binnen de Trade and Technology Council (TTC) van de EU en de VS. Dat zegt universiteitennetwerk LERU. Via deze TTC wordt onder andere nagedacht over de gevolgen van de export van technologie. Volgens LERU zijn universiteiten bij uitstek geschikt om mee te denken over gevoelige technologie, maar ook over richtlijnen in de universitaire context.
Rapport LERU
Europese Rekenkamer: Uitrol 5G heeft booster nodig
De uitrol van 5G heeft een booster nodig, vindt de Europese Rekenkamer. Volgens de rekenkamer heeft de implementatie in de lidstaten aanzienlijke vertraging opgelopen, waardoor doelstellingen met betrekking tot de dekking in gevaar komen. Ook zijn extra inspanningen nodig om beveiligingskwesties aan te pakken.
Rapport Europese Rekenkamer
Toolbox moet instellingen helpen in strijd tegen ongewenste inmenging
De Europese Commissie heeft een toolbox gepubliceerd die buitenlandse inmenging in onderzoek en innovatie moet helpen verminderen. Het pakket bevat best practices om onderzoeks- en onderwijsinstellingen te ondersteunen bij het beschermen van "academische vrijheid, integriteit en institutionele autonomie".
Document Europese Commissie
Persbericht Europese Commissie
Zwitserland zet nieuwe stap richting digitaal geld
In Zwitserland heeft de centrale bank bij wijze van proef digitale valuta gebruikt om transacties met vijf centrale banken af te handelen. De proef wordt gezien als een stap in de richting van de brede inzet van digitale valuta's. "We hebben aangetoond dat innovatie kan worden gebruikt om de goede kanten van het financiële systeem te behouden en tegelijkertijd nieuwe voordelen aan te boren", aldus Benoit Coeuré, hoofd van de innovatietak van de Bank for International Settlements (BIS) tegen Reuters.
Artikel Reuters | US News
Duitsland schaft krachtigste kwantummachine ter wereld aan
Met de aanschaf van 's wereld krachtigste kwantummachine zet Duitsland een belangrijke stap in het voorop lopen richting praktische toepassing van kwantumtechnologie. Dat concludeerde Science|Business. De machine is ontwikkeld door het Canadese D-Wave Systems en zal worden ingezet bij het Jülich Supercomputing Center. "Dit is het begin van een nieuw tijdperk", aldus de nieuwe Duitse minister van Onderwijs en Onderzoek Bettina Stark-Watzinger. "Duitsland en Europa moeten hun achterstand in kwantumcomputing inhalen, maar we weten ook dat de race nog maar net is begonnen." Technologische voorspoed via quantumtechniek is een belangrijk speerpunt van de nieuwe Duitse regering.
Artikel Science|Business
Advies: Technologieinfrastructuren optimaliseren via pan-Europese structuur
Voor optimale technologieinfrastructuren (TI's) is het van belang dat er een pan-Europese structuur wordt opgezet om ontwikkeling, toegankelijkheid en bestuur mogelijk te maken. Dat adviseren het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC) van de Europese Commissie en de Europese Vereniging van Onderzoeks- en Technologieorganisaties (EARTO). "Door de bestaande TI's op EU-niveau te combineren en aan te vullen zouden beleidsmakers en gebruikers een beter begrip kunnen krijgen van het landschap van TI's, de toegankelijkheid van TI's bevorderen, en verbindingen kunnen leggen tussen complementaire TI's", zo valt te lezen.
Advies JRC
Opinie: Breidt financieringsmogelijkheden inter- en transdisciplinair onderzoek uit
De financieringsmogelijkheden voor inter- en transdisciplinair onderzoek moeten worden verruimd om de grote uitdagingen van deze tijd aan te kunnen pakken. Daarvoor pleiten Science Europe, EUA, CESAER en UNICA in een gezamenlijk statement. "Veel ontdekkingen gebeuren op het snijvlak van disciplines en zullen cruciaal zijn om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. De huidige geldstromen en loopbaantrajecten stimuleren onderzoekers onvoldoende tot inter- en transdisciplinair onderzoek", schrijven zij en pleiten daarom voor langdurige en duurzame financiering.
Artikel Conferentie over de toekomst van Europa
VK zet in op cyberweerbaarheid
Het verantwoordelijke ministerie voor digitalisering in het VK, DCMS, heeft wetsvoorstellen gepubliceerd om de cyberweerbaarheid te versterken. Zo moeten er onder andere strengere regels komen voor IT-services waarmee de overheid werkt. Afgelopen tijd werd de Britse overheid meermaals opgeschrikt door grote cyberaanvallen, ook op kritieke onderdelen van de infrastructuur. "Elke Britse organisatie moet hun cyberweerbaarheid serieus nemen. Het is geen optioneel extra'tje", aldus minister Julia Lopez.
Voorstel DCMS
Artikel Innovation News Network
Opinie: EU moet samenwerking zoeken op groene innovatie
De Europese Unie zou de samenwerking met andere landen op het terrein van groene innovatie moeten versterken. Dat bepleit Mats Engström van de European Council on Foreign Relations (ECFR) op Euractiv. "Er is niet veel tijd om catastrofale klimaatverandering te voorkomen. Een sleutelfactor is hoe snel nieuwe koolstofarme technologieën wereldwijd worden verspreid", schrijft hij. "De Europese Unie en verschillende lidstaten hebben ambitieus beleid ter ondersteuning van groene industriele transformatie, maar snelle verspreiding naar 'het zuiden' is echter niet voldoende aangepakt. Soortgelijke voorbeelden zijn te vinden op andere gebieden, zoals energie, transport en landbouw."
Artikel Euractiv
Waarden van fundamenteel belang bij ontwikkeling sleuteltechnologieën
De ontwikkeling van sleuteltechnologieën moet komende dertig jaar gepaard gaan met de naleving van waarden als inclusiviteit, gelijkheid en diversiteit. Dat zeggen de Royal Academy of Engineering en CESAER, het samenwerkingsverband van Europese technische universiteiten, in een statement. "Dertig jaar klinkt misschien als een verre toekomst, maar als we hopen voorbereid te zijn op de uitdagingen van morgen, moeten we vandaag beginnen met ons voor te stellen wat ons te wachten staat. Leiders moeten bij innovatie en het oplossen van problemen over de horizon kijken, ze moeten visionairs en praktisch zijn, en overheden en financiers begeleiden bij het vormgeven van beleid voor een gewenste toekomst", zo valt te lezen.
Statement CESAER en Royal Academy of Engineering
MERICS: Europese Unie moet strategie ontwikkelen voor r&d samenwerking met China
De Europese Unie zou met spoed met een visie moeten komen over de wetenschappelijke samenwerking met China. Daarvoor pleit denktank MERICS. Volgens de experts is de EU door allerlei incidenten kritischer geworden, maar is er geen beleid over waar juist wel de samenwerking kan worden gezocht. . "Om een meer genuanceerde en proactieve benadering van de omgang met China te ontwikkelen, moeten de lidstaten samenwerken. Gezamenlijke beslissingen kunnen dan worden genomen over de gebieden waarop de samenwerking met China moet worden beperkt of gecontroleerd en over de gebieden waarop het juist in het belang van de EU is om partnerschappen aan te gaan", zo valt te lezen.
Artikel MERICS
CERRE: Samenwerking autoriteiten EU sleutel tot succesvolle regulering digitale platforms
De Europese lidstaten zouden werk moeten maken van onderlinge samenwerking van nationaal opererende autoriteiten om digitale diensten effectief te kunnen reguleren. Daarvoor pleit het Centre on Regulation in Europe (CERRE). Ook is een betere coördinatie nodig tussen verschillende autoriteiten, bijvoorbeeld de privacyautoriteiten en de mededingingsautoriteiten en zou in sommige gevallen een overkoepelende Europese autoriteit kunnen worden overwogen
Analyse CERRE