Eerste resultaat Chips Act: Intel investeert fors in Europese chipfabriek
In het Duitse Maagdenburg bouwt Intel een grote chipfabriek ter waarde van 17 miljard euro en investeert in totaal 80 miljard in de Europese chipsector. Het doel is Europa minder afhankelijk te maken van chipproducten uit Azië. De bouw van de fabriek is het eerste concrete gevolg van de Europese Chips Act. Dit programma heeft als uitgangspunt om in 2030 te zorgen dat de EU een marktaandeel van 20 procent heeft. Nu is dit 8 procent. De fabriek wordt een open productielijn waar ook andere chipfabrikanten hun ontwerpen kunnen laten produceren, een zogenoemde foundry. In een statement reageert de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen verheugd. "Het is een substantiële bijdrage aan het Europese ecosysteem voor chips dat we momenteel aan het bouwen zijn. Het zal zorgen voor nieuwe goedbetaalde banen door heel Europa en ik ben ervan overtuigd dat hierdoor meer bedrijven zullen volgen. Mijn boodschap is simpel: Europa is een powerhouse voor innovatie", aldus Von der Leyen.
Nieuwsbericht NOS
Statement Ursula von der Leyen
EC overweegt onderzoeksagenda aan te passen vanwege oorlog in Oekraine
De Europese Commissie overweegt de onderzoeksagenda aan te passen om zo in te spelen op de grote uitdagingen als gevolg van de oorlog in Oekraine, aldus een artikel van Science|Business. Er zijn nog geen concrete plannen bekend, maar de Europese Commissie zal waarschijnlijk meer gaan investeren in onderzoek op het gebied van energie, defensie en veiligheid.
Nieuwsbericht Science|Business
Transitions Performance Index 2021: EU presteert mondiaal gezien goed
De EU presteert wereldwijd sterk in de transitie naar eerlijke en welvarende duurzaamheid, blijkt uit de tweede editie van de Transitions Performance Index (TPI) van de Directoraat-Generaal voor Onderzoek en Innovatie. In de TPI zijn voor EU-lidstaten en 45 andere landen de ontwikkelingen vergeleken voor vier specifieke transities: economisch, sociaal, milieu en bestuur . De gemiddelde groei van Europese lidstaten in e periode 2011-2020 ligt op 4,9%, terwijl het mondiale gemiddelde op 4,3% ligt. Nederland eindigt op de 4e plaats in de ranglijst.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Rapport Transitions Performance Index
The Guild: Dierproeven blijven nog nodig
Momenteel is het nog onmogelijk om het gebruik van dieren volledig uit wetenschappelijk onderzoek te halen, schrijft The Guild, een koepelorganisatie voor Europese universiteiten, in een position paper. Vorig jaar heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen om het gebruik van dieren in de wetenschap sneller terug te dringen. De Europese Commissie heeft in februari laten weten dit niet te steunen. “The Guild juicht dit standpunt toe, aangezien een geleidelijke stopzetting van het gebruik van dieren voor onderzoek, losgekoppeld en zonder rekening te houden met wetenschappelijke vooruitgang, het gezondheidsonderzoek in Europa ernstig in gevaar zou brengen”, aldus Secretaris-Generaal Jan Palmowski.
Artikel The Guild
EIB: Meer in satellietprogramma’s investeren om internationaal competitief te blijven
Nieuwe technologieën, diensten en producten die zijn gekoppeld aan satellietnavigatiesystemen worden steeds belangrijker voor de Europese economie, schrijven het EU Agency for the Space Programme (EUSPA) en de Europese Investeringsbank (EIB). In het Global Navigation Satellite Systems (GNSS) Investment Report zien de partijen op dit moment een sterke globale positie voor Europa, maar voorspellen dat er in de komende 10 jaar tot wel 42 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig zullen zijn om competitief te blijven.
Artikel EIB
Onderzoeker: Bio-energie niet klimaatneutraal
Dat bio-energie door de Europese Commissie wordt gezien als klimaatneutraal klopt niet. Dat zegt Timothy Searchinger, onderzoeker aan Princeton University Center for Policy Research on Energy and the Environment. tijdens een lezing op de TU Eindhoven over de gevolgen van het Europese 'Fit for 55'-pakket voor grondgebruik, klimaatverandering en biodiversiteit. Volgens hem wordt bij bio-energie vergeten dat de grond niet meer op een andere klimaatvriendelijke manier kan worden gebruikt. Bovendien is op driekwart van de grond de inzet van zonne-energie effectiever.
Artikel TUe
Digital Service Act: techgiganten moeten betalen voor eigen supervisie
De kosten van het toezicht op zeer grote online platforms moeten door de platforms zelf worden betaald, heeft Eurocommissaris voor digitale zaken Margrethe Vestager aangekondigd. Dit voorstel is niet volledig nieuw; de ECB heeft vergelijkbaar beleid voor het verrekenen van toezicht op banken. Hoewel het voorstel in het verleden geen meerderheid kreeg, tonen de hoofdonderhandelaars namens de Raad van de EU en het Europees Parlement wel interesse.
Artikel Euractiv
Conceptwerkprogramma’s Horizon Europe gelekt
Science|Business heeft opnieuw gelekte conceptprogramma’s van Horizon Europe in handen. Ditmaal gaat het over de conceptplannen voor de clusters industrie, civiele veiligheid en gezondheid én de Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) voor 2023-2024, het derde en vierde jaar van Horizon Europe. De focus in de plannen ligt onder andere op projecten die gericht zijn op 'strategische autonomie', zoals de batterij- en halfgeleidersindustrie. De definitieve werkprogramma’s moeten eind dit jaar worden vastgesteld.
Artikel Science|Business
Institut Montaigne: Beleidsprioriteiten voor een groene Europese industrie
De Genshagen Foundation en Institut Montaigne hebben twee jaar na de lancering van de European Green Deal een paper met aanbevelingen geschreven. Zo stellen ze onder andere voor alle nieuwe investeringen in productieprocessen af te stemmen op het traject naar een klimaatneutrale wereld.
Analyse Institut Montaigne
Europese routekaart over Next-Generation Internet of Things
De Next-Generation Internet of Things (NGIoT) Coordination and Support Action (CSA) heeft een Europese routekaart voor de komende jaren gepubliceerd. In de routekaart worden de doelen vastgesteld voor IoT-onderzoek, innovatie en implementatie. Daarnaast publiceerde de denktank van het Europees Parlement een studie naar de privacy- en veiligheidsdimensies van 5G-technologie. In het rapport wordt ook een voorschot genomen op het gebruik van nieuwe 5G-toepassingen, zoals het internet-of-things, robotica en AI.
Rapport Denktank Europees Parlement
Nieuwsbericht Europese Commissie
Eurocommissaris lanceert online platform voor cohesieprojecten
De Europese Commissie heeft ‘Kohesio’ gelanceerd: een online platform met alle informatie van meer dan 1,5 miljoen Europese projecten diesinds 2014 zijn gefinancierd met hulp van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Cohesiefonds en het Europees Sociaal Fonds. Om de toegankelijkheid te vergroten worden de projectgegevens in alle EU-talen beschikbaar gesteld. "Dankzij Kohesio wordt het cohesiebeleid nog opener en transparanter. Met slechts een paar klikken kan iedereen precies ontdekken hoe de EU in onze regio's en steden investeert om convergentie en economische, sociale en territoriale cohesie te bevorderen”, zegt Eurocommissaris Ferreira van cohesie en hervormingen.
Nieuwsbericht Europese Commissie
VK introduceert wet online veiligheid
De Britse regering heeft de Online Safety Bill aan het parlement gepresenteerd, waardoor er meer verantwoordelijkheden en verplichtingen voor digitale platforms komen om gebruikers te beschermen. "We staan er geen seconde bij stil als we onze veiligheidsgordels vastmaken om onszelf te beschermen tijdens het rijden. Gezien alle risico's online, is het alleen maar verstandig dat we vergelijkbare basisbeschermingen bieden voor het digitale tijdperk", aldus minister van digitalisering Nadine Dorries. Belangenorganisatie TechUK is gematigd positief, maar wijst wel op de dunne scheidslijn tussen privacyregulering en innovatie. “Als we deze balans goed vinden, hebben we een wereldwijd toonaangevend systeem voor online-inhoudregulering. Als we de balans verkeerd hebben, zullen we burgers en consumenten teleurstellen”, aldus TechUK CEO Antony Walker.
Nieuwsbericht ministerie
Reactie TechUK
UK overweegt zonne-energie in de ruimte
De Britse regering overweegt een investering van 16 miljard pond voor een zonne-energiecentrale in de ruimte, schrijft SingularityHub. Zonne-energie uit de ruimte is één van de mogelijke oplossingen die al eerder genoemd werd in het Britse Net Zero Innovation Portfolio, en zou een bijdrage kunnen leveren om netto-nul emissie in 2050 te bereiken.
Artikel Singularity Hub