OESO presenteert raamwerk AI
De OESO heeft afgelopen week een raamwerk gepubliceerd voor regelgeving rondom kunstmatige intelligentie. Het raamwerk moet zowel de burger beschermen als ruimte bieden voor innovatie. "Het framework stelt gebruikers in staat om in te zoomen op specifieke risico's die typerend zijn voor AI, zoals bias, verklaarbaarheid en robuustheid, maar is generiek van aard", zo valt te lezen. Hiermee moet het de basis vormen voor een beleidsdebat en helpen bij het ontwikkelen van beleid en regelgeving. "Het raamwerk bevordert een gemeenschappelijk begrip van AI door de kenmerken van AI-systemen te identificeren die er het meest toe doen. "Zowel binnen als buiten de overheid kan het raamwerk richting geven aan algoritmen of geautomatiseerde beslissingssystemen", zo schrijft de OESO.
Artikel OESO
Raamwerk OESO
EU sluit digitaal partnerschap met Singapore
De EU intensiveert de digitale samenwerking met Singapore. Afgelopen week beklonk EU-commissaris Thierry Breton een digitaal partnerschap. "Het digitale partnerschap is bedoeld om een overkoepelend kader te bieden om de digitale connectiviteit en interoperabiliteit van digitale markten en beleidskaders te versterken en de digitale handel tussen de EU en Singapore te vergemakkelijken", zo valt te lezen in het persbericht.
Persbericht Europese Commissie
Confrontatie dreigt tussen VS en EU om Digital Markets Act
De Europese Digital Markets Act (DMA) zou weleens het leidend voorwerp kunnen worden van een techoorlog tussen de EU en de VS, zo blijkt uit een analyse van denktank CEPA. Het Europees Parlement zou de DMA dusdanig willen beperken dat vooral Amerikaanse techbedrijven ermee aan banden worden gelegd. De Amerikanen zouden vervolgens de Cloud Act (waarmee de VS inlichtingen kan ophalen bij Amerikaanse bedrijven in de EU) kunnen inzetten om de Europese privacywet AVG onderuit te halen. "Beide partijen moeten dringend de kwestie van het privacyschild oplossen. Kunnen DMA-drempels eruitzien als een waardig onderhandelingsmiddel? Als Europa ermee instemt zijn poortwachterdefinitie uit te breiden, kan de VS dan zijn toezicht inperken?"
Analyse CEPA
Chatham House: Zet VN in voor internationale afspraken geo-engineering
Secretaris-generaal van de VN António Guterres zou zijn macht moeten inzetten om steun te vinden voor herziening en uitbreiding van de bestaande Milieumodificatieconventie (ENMOD), een relikwie uit de koude oorlog. Dat stelt denktank Chatham House. Volgens hen is deze conventie bij uitstek geschikt om internationaal partijen bij elkaar te brengen om afspraken te maken over kunstmatige beïnvloeding van het weer (geo-engineering) in de strijd tegen klimaatverandering. Guterres zou meer landen moeten aanmoedigen om zich bij de conventie aan te sluiten, aangezien steeds meer landen technologie voor het wijzigen van het klimaat toepassen. Het risico van het unilaterale gebruik van deze techniek is dat beïnvloeding in een bepaald deel van de planeet invloed kan hebben op een ander deel. Wetenschappers zijn daarom sterk verdeeld over de wenselijkheid ervan.
Analyse Chatham House
Kansen en risico's aan verplichte MVO-rapportage
Het verplichten van een rapportage Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) voor ondernemingen kan een positief effect hebben op duurzaamheid, blijkt uit een lijvige artikel van de Economics Observatory. Onderzoeken tonen aan dat MVO-rapportages druk uitoefenen om daadwerkelijk resultaten te halen en dat deze veranderingen ook effectiever zijn door de hogere mate van transparantie. Het risico bestaat echter dat ondernemingen activiteiten gaan outsourcen om aan de verplichting te ontkomen.
Artikel Economics Observartory
Onderzoek: Afvangen en opslaan CO2 niet effectief
De techniek om CO2 af te vangen, CCS, wordt weliswaar veel genoemd om een schonere lucht mogelijk te maken, experts zijn kritisch. Klimaatonderzoeker aan de Radboud Universiteit Kiane de Kleijne stelt dat het afvangen en opslaan van CO2 namelijk ook veel energie kost en daarom niet geschikt is voor de realisatie van de klimaatdoelen. "We hebben veel eerdere studies over CCS beoordeeld en geharmoniseerd, en dit heeft ons laten zien dat CCS de uitstoot niet consequent vermindert", aldus De Kleijne. "Als een technologie de uitstoot niet veel zal verminderen en het nog ver verwijderd is van commercialisering, dan is het misschien beter om de financiering te heroriënteren naar technologieën die het potentieel hebben om de uitstoot echt drastisch te verminderen."
Artikel Open Access Government
Experts: Overheden hebben sleutelrol in realisatie negatieve emissie technologieën
Overheden zouden een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling en vermarkten van negatieve emissie technologieën. Dat stellen twee experts in een commentaar op de site van het Grantham Research Institute en zij doen daarvoor diverse aanbevelingen. "De ontwikkeling van nieuwe negatieve emissie technologieën gaat gepaard met hoge onderzoeks- en ontwikkelingskosten en veel onzekerheid", aldus de experts, die erop wijzen dat financiering daarom moeilijk te vinden is.
Artikel Grantham Research Institute
UNU-MERIT: Voldoende lessen uit de pandemie om toe te passen op aanpak klimaat
In een paper zet UNU-MERIT uiteen welke stappen overheden zouden moeten nemen om klimaatverandering tegen te gaan: hou de wetenschap open, laat innovatie en technologie zo vrij mogelijk stromen, leer van elkaars implementatiesuccessen, vind een manier om als ontwikkelde wereld beter samen te werken op het gebied van technologie en help tegelijkertijd ontwikkelingslanden bij het opbouwen van eigen talent en productiecapaciteit. Volgens de auteurs was de coronacrisis een proeftuin voor de aanpak van de klimaatcrisis, maar zijn de lessen nog onvoldoende geleerd. "Er is geen vaccin mogelijk tegen klimaatverandering. Maar er zijn duizenden lessen, groot en klein, om toe te passen uit onze rommelige pandemie-ervaring", zo valt te lezen.
Paper UNU-MERIT
Kansen voor het onderwijs in de Metaverse
“Stel je een cirkelvormig klaslokaal voor, omringd door witte borden en bevolkt met verplaatsbare stoelen. Plots wordt een tijdlijn geprojecteerd op het midden van de vloer. Kinderen zwaaien hun stoelen weg om in het heden te staan, klaar om achteruit te gaan en af te dalen in het jaar 300 voor Christus - een jaar waarin ze een nieuwe realiteit zullen ontmoeten.”, schrijven diverse onderzoekers in een beleidsbrief over de kansen van de Metaverse voor het onderwijs. De onderzoekers doen een oproep om nu al leidende principes te ontwikkelen voor onderwijstoepassingen binnen de Metaverse. Bij technologische ontwikkelingen in het verleden gebeurde dit te laat: toen in 2015 uitgangspunten voor educatieve apps werden gepubliceerd waren er al meer dan 80.000 educatieve apps op de markt.
Artikel Brookings
Toenemend aantal landen voert cyberaanvallen uit
In het Global Threat Report 2022 van Crowdstrike wordt gewaarschuwd dat het landschap van cyberbedreigingen het afgelopen jaar is geëvolueerd. Één van deze ontwikkelingen is een toename in het aantal landen dat offensieve cyberoperaties uitvoert. Naast Russische en Chinese wordt er ook geschreven over hackerscollectieven gelieerd aan de Colombiaanse en Turkse overheid. Landen zien dat digitale campagnes eenvoudiger en goedkoper uit te voeren zijn ten opzichte van traditionele spionage en investeren daarom fors in deze technieken. In het rapport wordt advies uitgebracht hoe organisaties met deze dreigingen om kunnen gaan.
Artikel ZDnet
Is Wifi 6E de volgende generatie van connectiviteit?
Wifi 6E (extended) zou het antwoord kunnen zijn op diverse netwerkproblemen, aldus Computable. Terwijl huidige wifi twee banden gebruikt: 2,4 GHz en 5 GHz, gebruikt Wifi 6E een derde – 6GHz. “Dat maakt het mogelijk met meer efficiëntie, een hogere verwerkingscapaciteit, en strengere beveiliging te werken. De uitbreiding naar deze band verdubbelt de beschikbare frequentie voor apparaten en gebruikers. De invoering van Wifi 6E zorgt voor meer connectiviteit.”, schrijft Computable. In 2022 worden naar verwachting meer dan 350 miljoen Wifi 6E-apparaten verkocht.
Artikel Computable
Canada voegt crypto en crowdfunding toe aan de wetgeving witwassen en terrorismefinanciering
De Canadese vice-premier en minister van Financiën Chrystia Freeland heeft aangekondigd dat de reikwijdte van de wetten ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme uitbreidt tot crowdfundingplatforms en de betalingsdienstaanbieders die ze gebruiken. De aankondiging is een reactie op de aanhoudende “Freedom Convoy” protesten, die deels gefinancierd worden door anonieme donateurs via het crowdfundingplatform GiveSendGo.
Artikel ZDnet
China presenteert ambitieuze ruimteagenda
De China National Space Administration (CNSA) heeft haar plannen voor de komende vijf jaar gepresenteerd. China wil onder andere een robotvaartuig naar een astroïde lanceren, een ruimtetelescoop die tegen de Hubble kan concurreren bouwen en een basis leggen voor een zwaartekrachtgolfdetector in de ruimte. Daarnaast wordt er gewerkt aan de Chang’e-8, een hernieuwd internationaal maanonderzoeksstation, dat CNSA in 2030 wil inzetten.
Artikel Nature
Onderzoekers: Wereld moet meer doen om klimaatdoelen te halen
China zal een forse extra stap moeten zetten om de zelf gestelde klimaatdoelen voor 2060 te kunnen halen. Dat valt op te maken uit een artikel op Carbon Brief van Xie Chunping, onderzoeker aan het Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment. "We hebben geconstateerd dat China grote vooruitgang heeft geboekt bij de uitvoering van zijn klimaatverplichtingen in het binnenland, maar zijn doelen niet zal bereiken zonder dringende aanvullende maatregelen om een transitie naar schone energie in binnen- en buitenland te stimuleren." Een belangrijke oorzaak is het ontbrekende plafond voor CO2-uitstoot. Henry Lee van het Environment and Natural Resources Program aan Harvard valt haar bij op The National Interest. Lee maakt zich vooral zorgen over de politieke haalbaarheid van deze plannen: hij ziet grote uitdagingen op de energiemarkt die voornamelijk uit monopolistische staatsbedrijven bestaat, in de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet en in de politieke druk van de miljoenen Chinese arbeiders in de fossiele industrie. Ruth Townend, onderzoeker bij Chatham House, schrijft vergelijkbaar over de politieke keuzes rondom klimaatverplichtingen: “de huidige wereldwijde klimaatactie is duidelijk onvoldoende. Over de hele wereld laten regeringsplannen de planeet helemaal uit koers om de temperatuur te beperken tot 1,5°C, met gapende kloven tussen wat regeringen zeggen te zullen doen, het beleid dat wordt gemaakt en de implementatie van dit beleid.”
Artikel Carbon Brief
Artikel The National Interest
Artikel Chatham House
Immigratie is de sleutel voor opkomende markten om innovatiehubs te worden
Onderzoekers van Harvard schrijven dat immigratie een drijvende kracht is voor innovatie in een land. In het onderzoek is gekeken in hoeverre R&D uitkomsten van multinationals veranderen na immigratiehervormingen van landen. “Onze belangrijkste resultaten laten zien dat positieve hervormingen op het gebied van zakelijke migratie het aantal door de multinationals binnen een land ingediende patenten aanzienlijk verhogen, terwijl het tegenovergestelde geldt voor beleid dat zakelijke migratie afschrikt.”, aldus de onderzoekers.
Artikel Brookings
NIH eist dat onderzoeksdata openbaar beschikbaar wordt
De US National Institutes of Health (NIH) gaat vanaf januari 2023 eisen dat de meeste van de 300.000 onderzoekers en 2500 instellingen die het jaarlijks financiert, een data-management plan opnemen in hun subsidieaanvragen en uiteindelijk hun gegevens openbaar beschikbaar maken. Joseph Ross, onderzoeker op het gebied van gezondheidsbeleid aan Yale, zegt dat de effecten van dit mandaat ook buiten de VS te merken zullen zijn. Hoewel Ross mogelijke valkuilen ziet in de uitvoerbaarheid, denkt hij dat dit beleid ook in andere sectoren zal doordringen.
Artikel Nature
Vertrouwen in de wetenschap daalt bij Amerikanen
Het vertrouwen van Amerikanen in wetenschappers is gedaald ten opzichte van een jaar geleden, schrijft Pew Research. Het vertrouwen in wetenschappers en medische wetenschappers, ooit gesteund door hun centrale rol bij het aanpakken van de uitbraak van Corona, ligt nu onder het pre-pandemische niveau. Vooral het verschil tussen democratische en republikeinse kiezers is sinds de uitbraak van het Coronavirus steeds groter geworden.
Artikel Pew Research
Brookings: Internetstrategie VS moet zich breder richten dan enkel China
De VS moet in hun missie voor een open internet de pijlen niet alleen richten op China, zo betoogt Brookings. Volgens de twee auteurs zou de VS ook moeten kijken naar bijvoorbeeld cyberdiplomatie bij de VN en voor zinvolle regulering van grote techbedrijven.
Artikel Brookings
'Clearview AI wil alle wereldburgers in database'
Naar verluidt zou het controversiële Clearview AI, gespecialiseerd in gezichtsherkenningstechnologie, de ambitie hebben om alle mensen op aarde te registreren. Het bedrijf zou dat volgens Ars Technica hebben uitgesproken tijdens een ontmoeting met investeerders. Dat zou betekenen dat de database gevuld zou zijn met 7,9 miljard mensen. In totaal zou het gaan om 100 miljard foto's binnen één jaar.
Artikel Ars Technica