Actieplan ALLEA voor ondersteuning Oekraïens academisch systeem
De federatie All European Academies (ALLEA) heeft een tienpuntenplan gepresenteerd om de Oekraïense wetenschap tijdens en na de oorlog te helpen. Twee prominente Oekraïense onderzoeksleiders zeggen daarnaast in een interview met Science|Business dat het land een ‘Marshall Plan’ nodig heeft om het Oekraïense R&D-systeem te herstellen en moderniseren na de oorlog. “We zijn er van overtuigd dat een succesvol en duurzaam herstel van Oekraïne rechtstreeks afhangt van zijn vermogen om zijn economie te verschuiven naar wetenschapsintensieve technologieën met een hoge toegevoegde waarde”, aldus de onderzoekers. Uit een peiling waar Science|Business over schrijft zou driekwart van de Oekraïense onderzoekers moeite hebben om hun werk te blijven uitvoeren. Zo'n 15 procent is gevlucht naar het buitenland. In een interview met Science|Business laat Eurocommissaris Mariya Gabriel weten dat de oorlog in Oekraïne de EU dwingt om meer strategisch naar R&D te kijken, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, groene energie en halfgeleiders.
Artikel Science|Business (interview Gabriel)
Artikel Science|Business (peiling)
ALLEA
Artikel ScienceBusiness (Marshall Plan)
ERC: Forfaitaire onderzoeksfinanciering vanaf 2024
De European Research Council (ERC) heeft aangekondigd om vanaf 2024 over te stappen op forfaitaire (lump sum) financiering voor zijn Advanced-beurzen voor ervaren onderzoekers. Het doel van de aangepaste financiering is om de rapportagelast voor onderzoekers te verlichten. De reacties uit het werkveld zijn wisselend: de League of European Research Universities reageert overwegend positief, terwijl de European University Association vreest dat de plannen te snel worden ingevoerd en had liever gezien dat aanvragers de aangepaste financiering als optie krijgen.
Artikel ScienceBusiness
Artikel Nether
Europese Groenen waarschuwen voor milieuschade bij digitale revolutie
De digitale revolutie kan tot een ecologische catastrofe leiden, waarschuwt Europarlementariër David Cormand bij een evenement over groene ICT. "Voorlopig is deze revolutie catastrofaal, een ecologische catastrofe omdat alle verbonden objecten veel, veel, veel dingen nodig hebben, en op dit moment hebben we geen standaarden om daarmee een circulaire economie te hebben”, aldus Cormand. Cormand pleit voor Europese wetgeving om de digitale revolutie te verduurzamen.
Artikel Euractiv
Europese Rekenkamer: nationale investeringen en hervormingen essentieel voor R&I succes
Hervormingen op nationaal niveau zijn essentieel om op lange termijn onderzoeks- en innovatiedoelen te behalen, concludeert de Europese Rekenkamer (ERK) na evaluatie van de Horizon Europe-inspanningen uit 2020 om onderpresterende landen te stimuleren. De ERK noemt dat de Europese Commissie de monitoring van landen kan verbeteren, maar noemt structurele veranderingen en investeringen op nationaal niveau als beslissende factor voor resultaten op de lange termijn. "De belangrijkste conclusie is dat de verbredingsmaatregelen katalysatoren zijn, dus ze bundelen lidstaten om innovatiepotentieel te ontsluiten", aldus ERK-lid Ivana Maletić over de noodzaak voor hervormingen op nationaal niveau.
Artikel Euractiv
Science Europe presenteert visie op wetenschapscommunicatie
Science Europe heeft een visie op wetenschapscommunicatie gepresenteerd. Het doel van de visie is om de leden van Science Europe beter met elkaar te laten verbinden en samenwerken, en hierdoor de wetenschapscommunicatie binnen Europa te verbeteren.
Publicatie Science Europe
The Guild: Universiteiten moeten zelf Chinese samenwerking tegen het licht houden
Secretaris-generaal van The Guild Jan Palmowski waarschuwt universiteiten om zelf actie te ondernemen om de gevaren van Chinese samenwerking te beperken. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat we deze interne discussie in de sector hebben, want ik wil niet dat de overheid het voor ons doet", aldus Palmowski. Een consortium aan Europese journalisten onder leiding van Follow the Money heeft in mei onthuld dat er de afgelopen jaren een grote toename is in de samenwerking tussen Europese onderzoekers en Chinese onderzoekers aan militair gelieerde universiteiten. Inmiddels worden de regels voor onderzoekssamenwerkingen door verschillende universiteiten aangescherpt.
Artikel ScienceBusiness
Dossier Follow the Money
The Guild: EIC moet de rol van TTO’s erkennen
Universiteitenkoepel The Guild zegt in een statement dat de European Innovation Council de rol van kennis- en technologieoverdracht bij universiteiten moet erkennen en ondersteunen om valorisatie te verbeteren. The Guild sluit zich met dit statement aan bij het rapport met kritische conclusies over de EIC van Europarlementariër Christian Ehler. “We verwelkomen de aandacht van beleidsmakers voor de EIC om ervoor te zorgen dat deze optimaal kan werken. Om dit te laten gebeuren, is het van cruciaal belang dat we het wiel niet opnieuw uitvinden, maar versterken wat al werkt, zodat het nog beter kan werken – en dat geldt ook voor de kennis en capaciteit van de technologietransferbureaus van onze universiteiten”, aldus secretaris-generaal van the Guild Jan Palmowski.
Nieuwsbericht The Guild
Weerstand tegen voorstel gas en kernenergie als duurzame investering
Het Europees Parlement lijkt zich tegen het voorstel te keren om investeringen in kernenergie en gas als 'groen' te bestempelen. De Europese Commissie wilde met dit plan deze energiebronnen stimuleren in de transitiefase naar een duurzame energievoorziening, maar hier kwam van vele kanten kritiek op. Volgens critici zou volledig ingezet moeten worden op duurzame energiebronnen, zeker in het licht van de klimaatambities. De betrokken commissies in het EP namen enkele dagen geleden een resolutie aan om het plan te schrappen, maar de uiteindelijke stemming is begin juli. Dan moet duidelijk zijn welke rol kernenergie en gas krijgen in de komende decennia.
Nieuwsbericht Europees Parlement
Nieuwe projecten Euratom Research and Training
De Europese Commissie heeft 28 nieuwe Euratom-projecten gelanceerd voor onderzoek en innovatie. Euratom is opgericht als nucleair onderzoeks- en trainingsprogramma, het totale budget voor de oproep van dit jaar was 100 miljoen euro. Naast 25 Europese lidstaten werken ook verschillende landen van buiten de Europese Unie mee aan de projecten.
Nieuwsbericht Europese Commissie
COREnect: Roadmap towards Leadership in Chips for 6G
Het Europese project COREnect heeft een strategische routekaart gepresenteerd met aanbevelingen om Europa een leiderschapsrol te geven op het gebied van chips voor digitale connectiviteitsinfrastructuren. De routekaart is samengesteld door experts en beleidsmakers uit diverse industrieën en richt zich op drie aandachtsgebieden: 1) Compute & Store; 2) Connect & Communicate en 3) Sense & Power. Binnen de aandachtsgebieden worden acties voorgesteld op korte, middellange en lange termijn.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Eerste Europese ‘exascale’ supercomputer in Duitsland
De European High-Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) heeft aangekondigd dat Duitsland de eerste Europese supercomputer met exascale-mogelijkheden zal huisvesten. Exascale supercomputers kunnen meer dan een miljard miljard berekeningen (exaflops) per seconde maken. De EuroHPC JU is een publiek-private samenwerking tussen Europese instellingen, lidstaten en particuliere bedrijven met als doel om de Europese supercomputercapaciteiten te stimuleren. Naast de exascale supercomputer JUPITER in 2023 zijn er ook vier mid-range supercomputers in Griekenland, Hongarije, Ierland en Polen aangekondigd.
Nieuwsbericht EuroHPC JU
481 miljoen pond voor Britse R&D-infrastructuur
UK Research and Innovation (UKRI) gaat de komende drie jaar 481 miljoen pond investeren in R&D-infrastructuur. UKRI heeft 23 infrastructuursprojecten en 9 scopingsstudies uitgekozen voor financiering, waaronder investeringen in de Britse nationale synchrotron Diamond-II, de Britse Facility for Airborne Atmospheric Measurements en een nieuwe innovatie-infrastructuur voor de creatieve industrie.
Artikel UKRI