Europese State of the Union
In de Europese State of the Union stond voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen nadrukkelijk stil bij het belang van onderwijs, wetenschap en innovatie. “We hebben een stimulerende zakelijke omgeving nodig, een personeelsbestand met de juiste vaardigheden en toegang tot grondstoffen die onze industrie nodig heeft”, aldus Von der Leyen. Om de strategische autonomie van Europa te versterken is onder andere een ‘SME relief package’ voor het mkb en een ‘European Critical Raw Materials Act’ aangekondigd. Daarnaast zijn er investeringen in het vervolg- en hoger onderwijs en betere regelgeving om buitenlands talent aan te trekken nodig om iets te doen aan het groeiend personeelstekort.
Artikel Neth-ER
Nieuwsbericht Europese Commissie
Rapport en beleidsbrief over de toekomst van digitalisering in het onderwijs
Europese onderwijssystemen moeten zich aanpassen voor het digitale tijdperk, concludeert EIT-Digital in een rapport over de randvoorwaarden voor de digitale transformatie. Naast een transformatie van het reguliere onderwijs pleit het rapport ook voor aanvullende programma’s om een deel van de volwassen bevolking te kunnen trainen. Naast digitale basisvaardigheden worden ook gespecialiseerde vaardigheden steeds belangrijker om het Europese niveau op het gebied van onder andere AI, het Internet of Things (IoT) en digitale veiligheid op peil te houden. Het rapport waarschuwt dat de EU op beide dimensies onvoldoende scoort in haar eigen Digitale Kompas-doelen voor 2030. Verder moedigt het rapport meer pan-Europese samenwerking aan om ecosystemen van private en publieke onderwijsaanbieders te ontwikkelen. De European University Association doet in een beleidsbrief een vergelijkbare oproep aan de Europese Commissie. In de brief worden enkele beleidsaanbevelingen gedaan over de rol van het hoger onderwijs in de digitale transformatie.
Artikel Neth-ER
Publicatie EIT
Publicatie European University Association
Digital Service Act kan nadelige gevolgen voor onderzoekers
De conceptwetgeving van de Digital Services Act (DSA) creëert rechtsonzekerheid voor universiteiten en onderzoeksorganisaties, concludeert onafhankelijk onderzoeker Björn Lundqvist. Volgens het rapport zou de DSA opgesteld zijn met het oog op economische diensten, maar zouden de uitkomsten negatief kunnen uitpakken voor de wetenschap. Lundqvist beveelt daarom de Commissie aan om het kennisveld expliciet uit te sluiten van de DSA.
Artikel Neth-ER
Publicatie Publications Office EU
Competentiekader voor Europese onderzoekers
De Europese Commissie heeft een nieuw Europees competentiekader voor onderzoekers aangekondigd. Eén universeel Europees competentiekader sluit aan op de aankomende Europese Onderzoeksruimte. Een expertgroep heeft het rapport ‘Knowledge ecosystems in the new ERA’ gepresenteerd om de EC te adviseren. Het competentiekader moet uiteindelijk zowel onderzoekers als werkgevers overzicht bieden van de competenties die nodig zijn voor een succesvolle onderzoekscarrière in Europa, zowel binnen als buiten de academische wereld.. Omdat het kader nog niet getest is wordt geadviseerd de feedback uit het werkveld mee te nemen. Naar verwachting wordt het kader voor het eerst getest in 2023-2024 bij enkele Horizon Europe-projecten.
Artikel Neth-ER
Publicatie Publications Office EU
Onderzoekssamenwerking EU en Thailand
De EU en Thailand hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend waardoor Thaise onderzoekers deel kunnen nemen aan door de European Research Council (ERC) gefinancierde projecten. “Met de ondertekening van dit nieuwe initiatief is een positieve stap gezet om de samenwerking tussen de EU en de ASEAN-regio op het gebied van wetenschappelijk onderzoek te versterken. Het zal beide partijen ten goede komen, waarbij Thaise toponderzoekers zich aansluiten bij teams onder leiding van uitstekende wetenschappers die worden gefinancierd door de European Research Council”, aldus Eurocommissaris Mariya Gabriel. Thailand scoort de afgelopen jaren slecht op het gebied van academische vrijheid. Voorstanders moedigen de samenwerking aan in de hoop dat de samenwerking een positieve invloed heeft op het land, terwijl tegenstanders zich afvragen of er niet nadrukkelijker afspraken op dit onderwerp gemaakt hadden moeten worden.
Artikel ScienceBusiness
Nieuwsbericht European Research Council
EC werkt aan initiatief rondom metaverse
De Europese Commissie (EC) heeft aangekondigd volgend jaar met een initiatief te komen over de metaverse. President van de Europese Commissie Von der Leyen noemde de metaverse al in een schriftelijke intentieverklaring voorafgaand aan de State of the Union: “We blijven kijken naar nieuwe digitale kansen en trends, zoals de metaverse”. In een bericht op LinkedIn gaat Eurocommissaris Breton aan de hand van de thema’s ‘mensen, technologie en infrastructuur’ in op de ambitie om dergelijke virtuele werelden op een ‘Europese manier’ te bevorderen.
Artikel EURACTIV
Verklaring Von der Leyen (pdf)
Artikel LinkedIn
Routekaart Virtual and Augmented Reality Industrial Coalition
De Virtual and Augmented Reality Industrial Coalition (VR/AR Industrial Coalition) heeft een routekaart gepresenteerd voor de volgende stappen voor VR/AR in Europa. Er is steun toegezegd voor de routekaart door de Europese Commissie en 40 EU-organisaties. De Europese VR/AR-markt is met een groei van 26% ten opzichte van het voorgaande jaar in 2021 op 7,1 miljard euro geschat, naar verwachting zou de markt de komende jaren met 37% groeien.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Mobiliteit van onderzoekers stimuleren leidt tot bureaucratische obstakels voor instellingen
Verschillende Europese onderzoeksinstellingen zijn kritisch op de toegenomen regeldruk door Europese onderzoeksprogramma’s, blijkt uit een artikel op ScienceBusiness. Het toegenomen budget van uitwisselingsprogramma’s, met sterke stijging van het aantal deelnemers als gevolg, en de in sommige programma’s verplichte eis voor onderzoekers om tijd in het buitenland door te brengen blijkt in de praktijk vaak ingewikkeld. De administratieve last voor kennisinstellingen zou groot zijn en verder versterkt worden door de Europese regelgeving rondom arbeidsstromen. "Wat we zien zijn onbedoelde gevolgen van regels die voor een heel ander doel zijn bedacht. Het is zeker iets dat alle onderzoeksfinanciers en subsidieverstrekkers raakt”, aldus Michael Hörig, directeur van de Duitse Academische Uitwisselingsdienst Brussel.
Artikel ScienceBusiness
Brandbrief Europese privacywaakhonden
De Europese privacywaakhonden hebben in een gezamenlijke brief gericht aan het Europees Parlement en de Europese Raad een noodoproep gedaan voor meer financiële middelen in de aankomende begroting, schrijft EURACTIV na inzage van de brief. De brief, onder andere ondertekend door de European Data Protection Board (EDPB) en de European Data Protection Supervisor (EDPS), waarschuwt dat de waakhonden hun taken straks onvoldoende kunnen uitvoeren. “Er zijn hoge verwachtingen van de samenleving als geheel met betrekking tot de AVG, vooral met betrekking tot de handhaving ervan ten aanzien van big tech. Het secretariaat van de EDPB is momenteel echter onderbemand en loopt het risico niet langer in staat te zijn de wettelijke taken ten dienste van de EDPB en de AVG te vervullen”, aldus de brief.
Artikel EURACTIV
CEPS-rapport over inconsistenties in de AI Act
Door de opzet van de AI Act en de impact van AI op de economie en maatschappij kan er overlap tussen de AI Act en verschillende wettelijke bepalingen ontstaan, met negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de wetgeving en rechtszekerheid als gevolg, schrijft denktank Centre for European Policy Studies (CEPS) in een rapport. In het rapport worden mogelijke overlappingen, hiaten en inconsistenties in de AI Act in kaart gebracht en aanbevelingen gedaan om ze op te lossen.
Publicatie CEPS
Eerste rijdende waterstoftrein in Duitsland
Duitsland heeft wereldwijd een primeur door treinen die rijden op waterstof in te zetten in het openbaar vervoer. Sinds augustus rijden er vijf waterstoftreinen, het doel is dat er voor het einde van het jaar nog negen bijkomen. De treinen hebben een maximale snelheid van 140 km/u en kunnen een hele dag op een enkele tank waterstof rijden met alleen stoom en water als bijproduct. Producent Alstom geeft aan te werken aan waterstoftreinen voor projecten in Duitsland, Frankrijk en Italië.
Artikel Singularity Hub