Akkoord over Europese verklaring digitale rechten en beginselen
De voorzitters van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad hebben een verklaring over het Europese ‘digitale DNA’ – de Europese verklaring over digitale rechten en beginselen- ondertekend. De verklaring moet een leidraad vormen voor beleidsmakers en bedrijven die met nieuwe technologieën te maken hebben. En het moet een kader vormen voor de wereldwijde benadering van de Europese digitale transformatie. “De ondertekening van de Europese verklaring over digitale rechten en beginselen weerspiegelt ons gedeelde doel van een digitale transformatie waarin mensen centraal staan. De in onze verklaring genoemde rechten zijn voor iedereen in de EU gegarandeerd, online en offline. En de in de verklaring verankerde digitale beginselen vormen een leidraad voor al onze nieuwe initiatieven”, aldus Commissievoorzitter Von der Leyen.
Persbericht Europese Commissie
Tien aanbevelingen voor de New European Innovation Agenda
Het European Network of Innovative Higher Education Institutions (ENIHEI) heeft een rapport gepubliceerd met tien aanbevelingen voor de New European Innovation Agenda (NEIA). ENIHEI bepleit onder andere om ‘spin-outs’ (bedrijven die voortvloeien uit onderwijsinstellingen) beter te ondersteunen met Europese investeringen; en om de rol van hoger onderwijsinstellingen in innovatie-ecosystemen beter in kaart te brengen en te monitoren. Het netwerk is dit jaar opgericht en bestaat uit 28 leden, waaronder de Erasmus Universiteit Rotterdam en de TU Delft.
Artikel Neth-ER
Publicatie ENIHEI
Oprichting European Ocean Research and Education Alliance
Veertien Europese universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben de European Ocean Research and Education Alliance gelanceerd, zo meldt Science Business. De nieuwe alliantie wil de ‘gefragmenteerde onderzoekssector’ samenbrengen om een effectievere bijdrage te kunnen leveren aan Europees en mondiaal beleid. "De oceaan heeft niet voldoende aandacht en zorg van ons gekregen en we weten niet genoeg over de ecologische omslagpunten, daarom hebben we meer en beter oceaanonderzoek en innovatie nodig", aldus Anne Borg (rector van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie). Verder betoogt de alliantie dat de EU een tiende Knowledge and Innovation Community (KIC) zou moeten opzetten, gericht op marineonderzoek en -innovatie.
Artikel Science Business
Europese Commissie werkt aan agenda voor wetenschapsdiplomatie
De Europese Commissie werkt samen met lidstaten en EU-instellingen aan een Europese agenda voor wetenschapsdiplomatie, schrijft Science Business. De Commissie had al langere tijd plannen voor een dergelijke agenda, maar geeft dit nu meer prioriteit vanwege de hoog oplopende geopolitieke spanningen. “Het grootste onderdeel van deze nieuwe strategie voor de globale aanpak is dat we onderzoek en innovatie willen gebruiken als middel om onze waarden en principes in internationale samenwerking te promoten”, aldus Maria Cristina Russo, directeur van de Europese Commissie voor internationale samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie.
Artikel Science Business
Nature: Wat zijn de gevolgen van de AI-gedreven chatbot voor hoger onderwijs?
In hoeverre moeten academici zich zorgen maken over de komst van ChatGTP, een AI-aangedreven chatbot die steeds beter teksten kan creëren en werk (waaronder examenvragen en huiswerkopdrachten) kan beoordelen? In een artikel op Nature delen enkele wetenschappers hun gedachten over de nieuwe technologie. Sandra Watcher (onderzoeker aan het Oxford Internet Institute) reageert enerzijds enthousiast op het indrukwekkende vermogen van de chatbot, maar maakt zich anderzijds zorgen dat studenten niet alleen hun schrijven, maar ook hun denken uitbesteden bij gebruik van de technologie.
Artikel Nature
Extra ERC-beurzen door mislukte Horizon-onderhandelingen met VK en Zwitserland
De European Research Council (ERC) kent alsnog subsidie toe aan onderzoekers op de reservelijst die een aanvraag hadden gedaan tijdens het werkprogramma 2021. In de eerste helft van 2022 werden de uitkomsten van de Starting Grants, Consolidator Grants en Advanced Grants uit het werkprogramma van 2021 al aangekondigd. De ERC geeft nu aan dat er geld is vrijgekomen als gevolg van de opgeschorte onderhandelingen over toetreding tot Horizon Europe tussen de EU en Zwitserland en door Britse onderzoekers en instellingen die niet in staat waren om aan de voorwaarden te voldoen. Daarnaast heeft ERC 120 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de Starting Grants, in verband met een groter aantal aanvragers dan verwacht. Volgens Science Business hebben ook 27 onderzoekers besloten om vanwege de impasse het VK en Zwitserland te verlaten..
Nieuwsbericht European Research Council
Artikel Science Business
ERC wijzigt aanvraag- en evaluatieprocedures voor de oproepen van 2024
De wetenschappelijke raad van de European Research Council (ERC) heeft een reeks besluiten genomen om de aanvraagformulieren en evaluatieprocedures voor de oproepen van 2024 te wijzigen. Zo moeten onder andere de sollicitatieprocedures eenvoudiger worden en meer ruimte overlaten voor aanvragers om de verstrekte informatie toe te lichten. Daarnaast moet er bij de evaluatie een sterkere nadruk komen te liggen op het projectvoorstel, in plaats van de prestaties uit het verleden van de aanvrager.
Nieuwsbericht European Research Council
Rapport High Level Workshop 2022 over onderzoeksethiek en publieke betrokkenheid
Science Europe heeft een rapport uitgebracht over de 14e editie van de High Level Workshop over de European Research Area. De High Level Workshop is een jaarlijkse bijeenkomst met organisaties die lid zijn van Science Europe, vertegenwoordigers van onderzoeksgemeenschappen, nationale ministeries en EU-instellingen over de ontwikkeling van de ERA. Het hoofdonderwerp van de 14e bijeenkomst was ‘Onderzoeksethiek en integriteit in het kader van publieke betrokkenheid’, waarbij is gekeken naar het raakvlak tussen wetenschap en beleid, de communicatie van wetenschappers met een breder publiek en publieke participatie in onderzoek.
Artikel Science Europe
Europees Parlement wil herziening zevenjarige EU-begroting
Het Europees Parlement pleit voor een herziening van de zevenjarige EU-begroting met aanvullende én structurele investeringen in onderzoek, schrijft Science Business. In de eisen voor de herziening van de volgende EU-begroting wordt verzocht om de regels voor uitgaven te herzien, wat meer flexibiliteit moet opleveren in tijden van crises. Volgens het Parlement worden er momenteel te vaak cohesie- of onderzoeksmiddelen ingezet voor de aanpak van acute problemen. “We zien de noodzaak om de architectuur, de structuur van ons budget, te heroverwegen. Het is niet voldoende. Het is niet geschikt voor het beoogde doel”, aldus Europarlementariër Margarida Marques tegen Science Business. Eurocommissaris Hahn heeft nog geen concrete toezeggingen gedaan, maar kondigde wel aan dat er een ‘diepe reflectie’ nodig is in het licht van nieuwe crises en stijgende inflatie.
Artikel Science Business
CESAER ondersteunt noodoproep tegen IP-regels European Innovation Council
Universiteitenkoepel CESAER roept de Europese Commissie op om de regels van de European Innovation Council (EIC) met betrekking tot intellectueel eigendom aan te passen. CESAER heeft een position paper gepubliceerd, waarin de koepel zich formeel aansluit bij een eerder statement van onder andere The Guild, LERU en EARTO. De koepels pleiten om de IP-regelgeving van de EIC en Horizon Europe te harmoniseren.
Nieuwsbericht CESAER
Publicatie CESAER (pdf)
Publicatie The Guild
Derde poging tot een EU-VS Data Privacy Framework
De Europese Commissie is gestart met het formele proces voor het aannemen van een adequaatheidsbesluit over het EU-VS Data Privacy Framework. In een artikel schetst EURACTIV de juridische en politieke uitdagingen van de derde poging tot een dergelijk kader. Onder andere Max Schrems, de Oostenrijkse advocaat die de twee rechtszaken tegen de eerdere voorstellen voerde, voorspelt nieuwe rechtszaken tegen het huidige voorstel. “Aangezien het ontwerpbesluit is gebaseerd op het bekende uitvoeringsbesluit, zie ik niet in hoe dit een aanvechting voor het Hof van Justitie zou overleven. Het lijkt erop dat de Europese Commissie keer op keer soortgelijke beslissingen neemt, wat een flagrante schending is van onze grondrechten”, aldus Schrems tegen EURACTIV. Denktank CEPA schrijft dat de kansen op succes in de rechtszaal lijken toe te nemen ten opzichte van de eerdere voorstellen, maar dat er nog steeds belangrijke juridische vragen onbeantwoord blijven.
Artikel EURACTIV
Artikel CEPA
Opinie: te vage definities in Data Act gaan problemen opleveren
Het voorstel voor de Europese Data Act inzake industriële en niet-persoonsgebonden gegevens moet eenvoudiger en duidelijker zijn, betoogt onderzoeker Bertin Martens in een opiniestuk van de denktank Bruegel. Martens schrijft onder andere dat het voorstel zich slechts beperkt tot ‘product’-data (gegenereerd door tastbare fysieke apparaten), waarbij het onderscheid met ‘niet-product’-data niet duidelijk is. Deze onduidelijkheid zou kunnen leiden tot onzekerheid bij de uitvoering van de wet en incoherentie met andere Europese regelgeving. In het opiniestuk gaat Martens in op mogelijke oplossingen en verbeteringen van het voorstel.
Opiniestuk Bruegel
EU investeert 10 miljard in Zuidoost-Aziatisch hoger onderwijs
De Europese Unie wil de samenwerking met en ondersteuning van het hoger onderwijs en onderzoek in Zuidoost-Azië versterken, schrijft University World News. Commissievoorzitter Von der Leyen kondigde tijdens de EU-ASEAN-top in Brussel een totale investering van 10 miljard euro tot 2027 aan voor de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN). Het doel van de financiering is om duurzame investeringen te stimuleren in onderzoekssystemen op onder andere het gebied van digitalisering, energie en klimaat. De investering is onderdeel van de Europese Global Gateway (dat wereldwijd 300 miljard euro investeert tussen 2021 en 2027), dat wordt gezien als Europese tegenhanger van de Chinese Nieuwe Zijderoute.
Artikel University World News
Staatssteunregels voor breedbandnetwerken herzien, waardoor uitrol makkelijker wordt
De Europese Commissie heeft het herziene kader voor de staatssteunregels voor breedbandnetwerken goedgekeurd. De herziening moet aanvullende investeringen mogelijk maken, met als doel een bijdrage te leveren aan het bereiken van de Europese strategische doelen om tegen 2030 voor iedereen gigabitconnectiviteit en overal 5G-dekking te kunnen waarborgen. "Zij zullen het voor de lidstaten gemakkelijker maken om de uitrol van performante breedbandnetwerken in onvoldoende verbonden gebieden te ondersteunen. Dit zal zowel consumenten, bedrijven als de publieke sector ten goede komen. Door de digitale kloof te verkleinen, zullen de nieuwe regels verder bijdragen tot het corrigeren van sociale en regionale ongelijkheden in de EU", aldus Eurocommissaris Vestager over de herziening.
Persbericht Europese Commissie
Akkoord over associatieverdrag Horizon Europe met Nieuw-Zeeland
De EU en Nieuw-Zeeland zijn het eens geworden over een associatieverdrag rond Horizon Europe. De ondertekening volgt volgend jaar. Met het verdrag doet Nieuw-Zeeland mee aan pijler 2 van het programma, gericht op grote mondiale uitdagingen. "De associatie zal onze relatie verdiepen, innovatie bevorderen en Europese onderzoekers verder in staat stellen te profiteren van de nieuwste kennis en enkele van de beste talenten ter wereld", aldus Eurocommissaris Mariya Gabriel.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Duitse krant: Intel legt bouw chipfabrieken stil
De bouw van twee nieuwe chipfabrieken van Intel in Duitsland staat op losse schroeven. Het miljardenproject werd met veel aplomb aangekondigd, maar de bouw zou nu zijn stilgelegd. Volgens Intel is de situatie veranderd door geopolitieke spanningen, inflatie en de dalende vraag. Volgens de Duitse krant Volksstimme wil Intel extra financiële garanties van de Duitse overheid..
Artikel RTL Nieuws
Artikel Volksstimme