McKinsey biedt handvatten om strategische invulling te geven aan cyberveiligheid
De coronacrisis, die bedrijven dwong om meer op afstand te werken, heeft nieuwe uitdagingen in het kader van cyberbeveiliging opgeleverd. Een analyse van McKinsey zet deze uitdagingen uiteen en geeft aan waar meer focus nodig is. Zo zouden organisaties beter inzicht moeten hebben in hun eigen digitale infrastructuur om te weten waar mogelijk kwetsbaarheden zitten. Ook is er, met name in grote organisaties, sprake van toenemende fragmentatie van ingezette cybersecurty tools. Dit vanuit de gedachte dat inzet van zoveel mogelijk tools om cybersecurity te waarborgen de beste strategie is. Mc Kinsey zet hier vraagtekens bij. Verder is er sprake van een enorm tekort aan cyberexperts. McKinsey geeft handvatten om deze uitdagingen te lijf te gaan.
Artikel McKinsey
De eerste mogelijkheden van quantumcomputers
In de vorige nieuwsbrief is gewezen op een analyse van McKinsey die duidelijk maakte dat bedrijven en overheden al moeten nadenken over de toekomstige mogelijkheden van quantumsystemen. Op Singularity Hub is nu een uiteenzetting gegeven van de eerste toepassingen. Een belangrijke rol voor quantumtechniek is mogelijk kan versnellen van medicijnonderzoek. Verder zou quantumtechniek een oplossing kunnen betekenen voor ontwerptools in de chemische industrie, die moleculair gedrag nu slechts beperkt kunnen inschatten. Ook het testen van auto's zou met quantum een stuk eenvoudiger moeten worden.
Artikel Singularity Hub
VS: Ontdekking Log4j zet cyberveiligheid hoger op de agenda
De recente ontdekking van de zogeheten log4j-kwetsbaarheden in softwarepakketten heeft de bewustwording van de noodzaak van cyberveiligheid bij overhedenvergroot , zo blijkkt uit een artikel van NextGov. De kwetsbaarheden zijn dusdanig complex dat een eenvoudige update niet voldoende is en mogelijk honderden miljoenen apparaten geraakt kunnen worden. Twee hoge overheidsfunctionarissen lieten weten dat daarom onder andere de opensourcegemeenschap bij de gesprekken in het Witte Huis wordt betrokken. Onder andere wordt gekeken of het zogeheten software bill of materials (SBOM) breder kan worden ingezet. Via zo'n SBOM-document kan inzichtelijk worden gemaakt hoe software is opgebouwd. Ondertussen dreigt de Federal Trade Commission (FTC) bedrijven aan te pakken die geen stappen ondernemen om de kwetsbaarheden te beperken.
Artikel NextGov
Achtergrondartikel NCSC over SBOM
Nieuwsbericht FTC
Podcast Techtank: Wat te verwachten van de digitale agenda van Biden in 2022
Het belooft een boeiend techjaar te worden, ook voor de Amerikaanse president Biden. Niet alleen speelt er veel wetgeving en gaan de technologische ontwikkelingen razendsnel, er zijn ook zorgen over de rol van digitalisering op de democratie. Biden heeft onder andere met een aantal benoemingen aangetoond het onderwerp 'digitalisering' speerpunt te maken van zijn presidentschap. In de podcast Techtank van Brookings wordt vooruitgeblikt op het techjaar 2022 voor Biden.
Podcast Techtank
Stevige inzet China op onderzoek naar bewakingstechnologie
China besteed een opvallend groot deel van het eigen onderzoek aan AI-bewakingstechnologie. Dat bleek uit een rapport van het Center for Security and Emerging Technology (CSET). Het betreft bijvoorbeeld onderzoek naar gezichtsherkenning, maar ook technieken die het mogelijk maken om acties of emoties te herkennen. "Onderzoekers met een relatie tot China waren verantwoordelijk voor meer dan een derde van de publicaties in onderzoek naar computervisie en visuele surveillance", zo valt te lezen. "Dit maakt China op beide gebieden verreweg het meest productieve land." In veel gevallen worden deze technieken ingezet voor onschuldige toepassingen, maar ze kunnen in potentie ook worden ingezet voor repressieve bewakingsmaatregelen.
Rapport CSET
Artikel Unite.ai
Amerikanen waarschuwen voor Russische cyberdreiging
De Amerikaanse inlichtingendiensten vrezen voor cyberhacks vanuit Rusland als gevolg van de oplopende spanningen tussen dat land en de VS rondom de kwestie-Oekraïne. In een gezamenlijk advies riepen de Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA), het Federal Bureau of Investigation (FBI) en de National Security Agency (NSA) op tot waakzaamheid. "Historisch gezien hebben door Russische actoren effectieve tactieken gebruikt, waaronder het exploiteren van bekende kwetsbaarheden tegen accounts en netwerken met een zwakke beveiliging", aldus de diensten.
Nieuwsbericht CISA
Artikel NextGov
VS: Taskforce roept op wetenschap te beschermen tegen politieke beïnvloeding
De wetenschap moet beter worden beschermd als onderdeel van beleidsvorming en tegen misbruik door beleidsmakers. Dat zijn conclusies van een taskforce van het Office of Science and Technology Policy (OSTP), onderdeel van het Witte Huis. Het onderzoek was ingesteld door president Joe Biden, nadat zijn voorganger de positie van de wetenschap trachtte te ondermijnen. "Politieke inmenging in het gebruik (of misbruik) van wetenschap heeft een ernstige impact op het vertrouwen van het publiek in de wetenschap", aldus het rapport. De onderzoekers adviseren om overheidsinstanties meer verantwoordelijkheid te geven om overheidsinmenging tegen te gaan. Ook zou er een integriteitscommissie moeten komen.
Artikel Nature
Rapport OSTP
Opinie: De digitale kloof gaat over meer dan breedband en een computer
De Amerikaanse overheid steekt miljoenen in het dichten van de digitale kloof, maar vergeet daarbij dat digitale ongelijkheid niet geslecht wordt met het beschikbaar maken van computers of een internetverbinding. Dat stelt Nicol Turner Lee van het Center for Technology Innovation in een opinieartikel op Brookings. "Beleidsmakers moeten erkennen dat inspanningen om de digitale kloof te dichten ook armoede, geografisch en sociaal isolement moeten aanpakken", schrijft ze.
Artikel Brookings
China: Toptalenten keren terug naar academische wereld
Veel Chinese toptalenten in de techwereld keren terug naar de academische wereld. Aanleiding is volgens University World News de repressie vanuit de Chinese overheid in de richting van de techreuzen als Alibaba en Tencent. Zo moest Alibaba een boete betalen van 2,75 miljard dollar voor het schenden van mededingingsregels. Veel wetenschappers hadden de wetenschap verlaten voor prestigieuze banen, maar nu zou er sprake zijn van een 'bonanza' voor universiteiten.
Artikel University World News
Aziatische landen starten initiatief om toekomstgerichte investeringen te promoten
Japan heeft de oprichting aangekondigd van het Investing for the Future Initiative, een samenwerkingsverband dat Aziatische op economisch terrein laat samenwerken. "De ASEAN-regio wordt geconfronteerd met steeds snellere innovatie (met name door de opmars van digitalisering) en een toenemend bewustzijn van het belang van duurzaamheid in stedelijke en landelijke gebieden. In het licht van deze veranderingen wil dit initiatief nieuwe toekomstgerichte investeringen (toekomstige investeringen) actief promoten", zo valt te lezen in het persbericht.
Artikel Ministry of Economy, Trade and Industry (METI)
Zuid-Korea: Drijvende stad kan oplossing zijn voor stijgende zeespiegel
In de Zuid-Koreaanse stad Busan is het initiatief genomen om de eerste duurzame drijvende stad te bouwen. De overstromingsbestendige stad beweegt mee met eb en vloed en moet zelfvoorzienend kunnen zijn in energie, voedsel en water. Ook moeten tsunami's en orkanen weerstaan kunnen worden. De stad moet in 2025 worden voltooid.
Artikel Innovatorsmag
ITIF maant wereld tot actie om klimaatverandering
De Information Technology and Innovation Foundation (ITIF) waarschuwt dat landen snel moeten handelen om de klimaatdoelstellingen te halen. Volgens de ITIF staan de meeste indicatoren er niet best voor. "De wereld heeft een gezond energie-innovatiesysteem nodig om toekomstige decarbonisatieverplichtingen te realiseren, maar er is weinig vooruitgang geboekt sinds de overeenkomst van Parijs van 2015", zegt Hoyu Chong, senior beleidsanalist bij de ITIF. Volgens hem zijn de investeringen in onderzoek en ontwikkeling sinds 2015 slechts beperkt gestegen. Bovendien stijgt het gebruik van fossiele brandstoffen nog steeds harder dan dat van schone energie.
Publicatie ITIF
OPSI: Vier principes voor het 'orkestreren' van een innovatief ecosysteem
De Observatory of Public Sector Innovation (OPSI, onderdeel van de OESO) heeft aan de hand van een evenement met internationale experts een lijst opgesteld van vier principes voor het samenstellen van een innovatief ecosysteem. Een belangrijk principe is dat het systeem niet van bovenaf wordt opgelegd, maar moet ontstaan door het faciliteren van samenwerking. Ook is het belangrijk om de systeempartners te overtuigen verder te kijken dan hun eigen deelbelang om hiermee belemmeringen voor innovatie weg te kunnen nemen.
Artikel OPSI