EC enthousiast over partnerschappen in Horizon Europe
De Europese Commissie is enthousiast over de resultaten van Europese partnerschappen onder het programma Horizon Europe. Dat blijkt uit een afgelopen week gepubliceerde rapportage. Volgens de EC dragen de partnerschappen in belangrijke mate bij aan de digitale en groene transitie en het behalen van de Sustainable Development Goals.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Rapport Europese Commissie
EARTO: Casestudies ter ondersteuning van Europese strategie TI's
EARTO heeft een lijst aan casestudies gepubliceerd om een beeld te geven van de waarde van Technologische Infrastructuren (TI's). De Europese vereniging voor onderzoeks- en technologieorganisaties levert hiermee een bijdrage aan de ontwikkeling van een Europese strategie voor TI's waar de Europese Commissie momenteel aan werkt. Volgens EARTO is een Europese strategie voor TI's essentieel voor het duurzame concurrentievermogen van de EU en de transitie naar een groen en digitale samenleving.
Artikel EARTO
‘Roofzuchtige’ publicaties zijn een gevaar voor de wetenschap
‘Roofzuchtige’ publicaties en uitgevers, waarbij er te weinig controle op de kwaliteit van een artikel is, kunnen gevaarlijke consequenties hebben wanneer de bevindingen later toch gebruikt worden voor beleidsbeslissingen. Daarover schrijft de European Science-Media Hub
Artikel European Science-Media Hub
Eerste evaluatie lump sum binnen Horizon Europe positief
Het nieuwe lump sum betalingssysteem binnen Horizon Europe is positief beoordeeld in de eerste evaluatie, blijkt uit een rapport van de onderzoeksdienst van het Europees Parlement. Slechts 7 procent van de ondervraagden gaf de voorkeur aan het traditionele systeem.. Ondanks de positieve evaluatie zijn er ook uitdagingen: zo zou de gezamenlijke aansprakelijkheid over werkpakketten nieuwe samenwerkingen tussen organisaties ontmoedigen. De onderzoekers hebben in het rapport vier mogelijke scenario’s geschetst over de toekomst van het Europese financieringssysteem.
Artikel Neth-ER
Onderzoek Europees Parlement
Europees financieringsprogramma start-ups loopt vast
Meerdere Europese start-ups aan wie financiering uit het Accelerator financieringsprogramma van de European Innovation Council (EIC) beloofd is hebben nog niks ontvangen, schrijft ScienceBusiness. Omdat het programma uit gemengde financiering bestaat is er door politieke spanningen tussen verschillende Europese instellingen nog geen geld uitgekeerd. De start-ups die in aanmerking kwamen voor het programma hebben in oktober 2021 te horen gekregen dat de financiering in twee tot vier maanden geregeld zou zijn, maar hebben recent te horen gekregen dat de datum van uitkering nog steeds onbekend is. Start-ups die zich dit jaar hebben aangemeld dreigen tegen hetzelfde probleem aan te lopen. Europarlementariër Christian Ehler, die betrokken was bij de vormgeving van het programma, dreigt om bij het jaarlijkse begrotingsdebat de ontmanteling van het programma voor te stellen indien de Europese Commissie het probleem niet snel oplost.
Artikel ScienceBusiness
EC stelt 857 miljoen euro beschikbaar voor talentontwikkeling onderzoekers
De Europese Commissie heeft 857 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) programma in 2022. Het programma is gericht op talentontwikkeling en loopbaanbegeleiding voor (voornamelijk jonge) onderzoekers en organisaties die dit ondersteunen. Het totale programma heeft een budget van 6,6 miljard euro en loopt van 2021 tot 2027.
Nieuwsbericht Europese Commissie
Medische wereld wil meer aandacht voor burgers en patiënten bij EDHS
Tijdens een evenement waar belanghebbende partijen uit het werkveld konden reageren op het voorstel van de European Digital Health Space (EDHS) waren de eerste reacties positief, maar zou er meer aandacht moeten komen om het vertrouwen van burgers en patiënten te versterken. EURACTIV schrijft op basis van interviews met deelnemers dat het bijvoorbeeld duidelijker moet zijn voor patiënten wat de gevolgen zijn van het wel of niet delen van hun medische data en dat er een verplichte samenstelling voor toezichtsorganen zou moeten komen waar alle belanghebbende partijen (waaronder patiëntenverenigingen) worden vertegenwoordigd.
Artikel EURACTIV
Analyse: Hoe afhankelijk is de EU van AI?
De Stiftung Neue Verantwortung (SNV) heeft een beleidsbrief geschreven over de Europese afhankelijkheid op het gebied van AI. Daarvoor heeft de SNV gekeken naar intellectuele eigendomsrechten op het gebied van AI in Europa in in vergelijking met de rest van de wereld. In de brief worden enkele Europese uitdagingen en beleidsadviezen in kaart gebracht.
Analyse Stiftung Neue Verantwortung
Akkoord over uitbreiding strenge cybereisen voor cruciale organisaties in EU
In de EU is een akkoord gesloten over de uitbreiding van de regels voor cyberveiligheid waar organisaties en bedrijven aan moeten voldoen. Deze zogeheten NIS2-richtlijn legt regels op aan organisaties die als cruciaal worden gezien voor de economie en de samenleving. De regels zijn volgens de Europese Commissie nodig om de cyberweerbaarheid te vergroten. De herziene richtlijn betekent ook dat meer organisaties worden geconfronteerd met extra administratieve lastendruk, omdat zij zich zullen moeten verantwoorden.
Persbericht: Commissie verheugd over politiek akkoord over nieuwe regels inzake cyberbeveiliging van netwerken en informatiesystemen
Privacyzorgen om innovatie 5G-infrastructuur Open RAN
De Europese Commissie wil een pas op de plaats met de uitrol van het zogeheten Open RAN, oftewel de vernieuwende infrastructuur voor 5G die mobiele aanbieders minder afhankelijk maakt van een enkele netwerkaanbieder. Volgens de Europese Commissie staat vast dat Open RAN enorme voordelen biedt, maar zijn er nog grote risico's voor de cyberveiligheid. Er worden daarom aanbevelingen gedaan om deze risico's tegen te gaan.
Persbericht: Cyberbeveiliging van 5G-netwerken: EU publiceert verslag over de beveiliging van Open RAN
Akkoord EU en VS over technische normen AI en IoT
De EU en de VS hebben deze week tijdens de EU-US Trade and Technology Council een akkoord bereikt over de gezamenlijke inzet voor technische normen (Strategic Standardisation Information, SSI) voor de ontwikkeling van onder andere AI en Internet of Things. Daarnaast is een stappenplan overeengekomen om te komen tot betrouwbare AI. Verder is steun uitgesproken voor het uitgangspunt van een open, mondiaal, interoperabel, betrouwbaar en veilig internet.
Nieuwsbericht Europese Commissie
CEPA: Strijd tegen Amerikaanse cloudbedrijven ondermijnt Europees concurrentievermogen
Europa dreigt het eigen concurrentievermogen te ondermijnen door kunstmatig de afhankelijkheid van Amerikaanse cloudbedrijven te willen beperken. Dat schrijft denktank CEPA. De Amerikanen lopen in deze diensten ver voorop zodat veel Europese tech-startups en overheden hiervan afhankelijk zijn geworden. Volgens de denktank gaat de EU zo ver in het ontmoedigen van Amerikaanse cloudbedrijven dat ze spreken van discriminatie. In plaats van miljarden te steken in eigen cloudinfrastructuur zou de EU beter kunnen investeren bovenop deze bestaande infrastructuur, betoogt CEPA.
Analyse CEPA
Euractiv: Mogelijk conflict VK en EU om privacywet
Het VK dreigt in conflict te komen met de Europese Unie over dataoverdracht. Daarover schrijft Euractiv. Na de brexit was het VK niet meer gebonden aan de wet die gegevens moet beschermen: AVG. Het VK-alternatief sloot aanvankelijk goed aan, maar vorige week heeft de regering-Johnson aangekondigd aansluiting te willen zoeken bij andere landen als de VS en Zuid-Korea. Aangezien daar minder strikte privacyregels gelden wordt gevreesd dat een nieuw kader straks niet meer voldoet aan de Europese eisen.
Nieuwsbericht Euractiv
VK: Pleidooi voor sterkere positie vrouw in techniek en natuurwetenschappen
De Britse Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) wil meer actie tegen de ondervertegenwoordiging van vrouwen in techniek en natuurwetenschappen, schrijft UKRI in een nieuwsbericht. De aankondiging volgt op resultaten van een enquête, waarin vrouwen in verschillende resultaten aanzienlijk ondervertegenwoordigd zijn. Het gaat onder andere om structureel te weinig aanvragen voor beurzen door vrouwen t.o.v. mannen en dat vrouwen zich gemiddeld voor lagere beurzen aanmelden.
Nieuwsbericht UKRI
VK: Digitale wetgeving ontbreekt in Queen’s speech
Hoewel de Britse regering in 2020 al vergaande bevoegdheden voor de nieuwe Digital Markets Unit (DMU) aankondigde, zijn ze ook dit jaar niet aangekondigd in de Queen’s speech. De DMU is in 2021 opgericht, maar heeft op dit moment dezelfde bevoegdheden als de overige Britse toezichthouders. De aanvullende bevoegdheden die in 2020 zijn aangekondigd, waaronder de mogelijkheid voor de DMU om boetes uit te schrijven tot 10 procent van de jaaromzet van het bedrijf, worden nu pas in 2023 of 2024 verwacht.
Artikel EURACTIV