Eurocommissaris Breton sceptisch over datum ban op vervuilende auto
Eurocommissaris voor de interne markt Thierry Breton is kritisch op de plannen van zijn eigen Europese Commissie om per 2035 een verbod op de verkoop van vervuilende (nieuwe) auto’s in te stellen. De Europese Commissie kondigde het plan recent aan, wat op forse tegenstand kon rekenen uit de Europese auto-industrie. Breton waarschuwt dat het plan de auto-industrie zware klappen kan opleveren. In een interview met Politico benadrukt Breton dat er tijdens de beoordeling van de wet in 2026, waarvoor de auto-industrie sterk voor heeft gelobbyd, doelen afgeremd kunnen worden indien de markt voor elektrische alternatieven niet op tijd op gang komt. Breton ziet het grootste risico in het gebrek aan oplaadinfrastructuur en een tekort aan essentiële grondstoffen voor de grootschalige uitrol van elektrisch vervoer. "We zouden die beoordelingsdatum in 2026 moeten benaderen zonder taboes”, aldus Breton.
Artikel Politico
Interview Politico
Europees partnerschap voor jonge onderzoekers
Eurocommissaris Gabriel wil mogelijk een nieuw Europees partnerschap voor jonge onderzoekers lanceren, blijkt uit haar bijdrage tijdens een conferentie van Science Business in Praag. Het partnerschap moet baanonzekerheid tegengaan en de kansen van Midden- en Oost-Europa vergroten om talent aan te trekken en te behouden. Gabriel erkent dat beginnende onderzoekers tegen financiële, persoonlijke en professionele problemen kunnen aanlopen en ziet mogelijkheden om op Europees niveau ondersteuning te bieden. "Deze partnerschappen komen niet van de ene op de andere dag tot stand, maar waarom zouden we hier niet over nadenken om de nodige voorwaarden te scheppen voor onze onderzoekers. Ik denk aan mentorschap, leiderschapsprogramma's. We moeten deze problemen aanpakken" aldus Gabriel.
Artikel Science Business
Grensoverschrijdende samenwerking tussen universiteiten
De oorlog in Oekraïne heeft gezorgd voor een intensivering van universitaire samenwerking tussen Europese en niet-Europese instellingen, schrijft Science Business. Halverwege oktober is in Praag de Eastern Partnership University Cluster gepresenteerd, waarin universiteiten uit de EU, Oekraïne, Georgië en Moldavië zijn aangesloten. “We zijn van mening dat een dergelijk partnerschap onze universiteit in oorlogstijd zal ondersteunen en zal bijdragen aan het verdere herstel en de uitbreiding van wetenschappelijke en educatieve activiteiten na de overwinning van Oekraïne”, aldus Sergiy Okovytyy, rector van de Oekraïense Dnipro National University (DNU). De universiteiten ontvangen geen directe financiële steun van de EU, maar kunnen samenwerken in de aanvragen voor financiering uit Erasmus+ of Horizon Europe.
Artikel Science Business
Toename lump sum financiering in Horizon Europe
Een bredere uitrol van lump sum financiering via Horizon Europe levert discussie op, schrijft Science Business in een artikel. De exacte cijfers zijn nog afhankelijk van de officiële goedkeuring van verschillende werkprogramma’s, maar naar verwachting wordt 20 tot 25% van de oproepen voor grootschalige onderzoeksprojecten lump sum financiering. Hoewel veel onderzoekers voordelen zien in de financieringsvorm (minder administratielasten) zijn er ook bedenkingen bij de uitrol. "De details van de implementatie zijn belangrijk en moeten grondig worden geanalyseerd voordat lump sum breder wordt ingezet", aldus Margit Ilves, senior adviseur bij de Estonian Research Council. In het artikel delen verschillende onderzoekers hun inzichten.
Artikel Science Business
Belang van interdisciplinair onderzoek in maatschappelijke transities
Science Europe heeft een rapport gepubliceerd met aanbevelingen om interdisciplinair onderzoek naar de groene en digitale transitie te ontwikkelen, te verbeteren en te versterken. Het rapport en de aanbevelingen zijn gebaseerd op een enquête onder de leden van Science Europe (nationale onderzoeksfinanciers en vooraanstaande onderzoeksorganisaties).
Publicatie Science Europe
Toenemende afhankelijkheid van Amerikaanse en Chinese AI
Bedrijven in de Europese Unie worden steeds afhankelijker van Amerikaanse en Chinese bedrijven om toegang te krijgen tot AI-systemen voor algemene doeleinden. Het Future of Life Institute waarschuwt in een rapport dat de AI-systemen voor algemene doeleinden de ruggengraat vormen voor andere producten, zoals chatbots, automatische vertaling of het genereren van advertenties. "Aangezien het nut van deze AI-systemen grotendeels afhangt van hoeveel middelen worden geïnvesteerd en dat de grootste spelers in de beste positie zijn om buitenlands kapitaal aan te trekken, zullen deze afhankelijkheden in de loop van de tijd waarschijnlijk toenemen", aldus het rapport. De groeiende afhankelijkheid zou een groot obstakel kunnen vormen om de ambities uit de AI Act waar te kunnen maken, zoals het opstellen van standaarden voor ethisch gebruik van AI.
Artikel Science Business
Publicatie Future of life institute
EU en VK ondertekenen internationale hervorming onderzoeksbeoordeling
Vorige week hebben de EU (8 november) en het VK (10 november) de Overeenkomst over de Hervorming van de Onderzoeksbeoordeling ondertekend. De overeenkomst is opgesteld door de internationale Coalition for Advancing Research Assessment, waarbij meer dan 350 organisaties uit 40 landen betrokken waren. Inmiddels hebben meer dan 100 organisaties uit 25 landen de overeenkomst ondertekend. Daarnaast geeft de EU aan de aanbevelingen uit de San Francisco Declaration on Research Assessment (DORA) uit 2012 te ondersteunen.
Persbericht Europese Commissie
Persbericht UKRI
Document: Agreement on Reforming Research Assesment
Rapporteur Europees Parlement pleit voor moratorium op spionagesoftware
Europarlementariër Sophie In ’t Veld (D66), rapporteur van de onderzoekscommissie naar het gebruik van spionagesoftware, wil dat de Europese Commissie grootschalig onderzoek gaat doen naar alle beschuldigingen en vermoedens over het gebruik van spionagesoftware in de EU. In ’t Veld waarschuwt in een interview met Politico dat alle lidstaten spionagesoftware tot hun beschikking hebben, of ze dat nou toegeven of niet. Ze pleit onder andere voor een moratorium op het gebruik van spionagesoftware dat per land kan worden opgeheven indien er wordt bewezen dat er een sterk raamwerk is voor het verantwoord gebruik én er wordt ingestemd met EU-toezicht. Het Centre for European Policy Analysis (CEPA) heeft een analyse met aanbevelingen over het rapport gepubliceerd.
Artikel Politico
Publicatie Politico
Analyse CEPA
Uitdagingen voor de Europese digitale identiteit
De Europese digitale identiteit is veelbelovend, maar moet eerst nog enkele technische en juridische obstakels overwinnen, schrijft Raconteur in een analyse. Volgens Raconteur is er op het digitale terrein nog onduidelijkheid over het kader: de digitale ID zou voordelen kunnen bieden als alternatief voor authenticatiediensten van grote platforms, maar mogelijk onvoldoende waarborgen bieden op het gebied van privacy of gegevensbescherming. Verder schrijft Raconteur dat er momenteel op politiek vlak steun is voor het initiatief, maar dat bezwaren van verschillende bedrijven, brancheverenigingen en digitale rechten-activisten tot alsnog tot discussie kan leiden.
Artikel Raconteur
Europees Cyberdefensiebeleid
De Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid hebben een mededeling over een Europees cyberdefensiebeleid gepresenteerd. Eurocommissaris Vestager benadrukt dat er “geen Europese defensie is zonder cyberdefensie”. Het voorstel moet leiden tot nauwere samenwerkingen en meer investeringen om de Europese cyberveiligheid op zowel militair als civiel gebied te versterken. “Met een breed scala aan nieuwe initiatieven op het gebied van cyberbeveiliging willen we onze cyberdefensievermogens voortdurend stimuleren en de samenwerking tussen cyberbeveiligingsgemeenschappen versterken. Een krachtiger EU-veiligheidsbeleid is van fundamenteel belang voor de technologische soevereiniteit van de EU”, aldus Eurocommissaris Breton.
Persbericht Europese Commissie
Artikel EURACTIV
Internationale samenwerking cruciaal voor Europese tech-ambitie
Verschillende sprekers hebben tijdens een evenement over de digitale toekomst van de EU en de trans-Atlantische agenda bepleit dat de samenwerking met gelijkgestemde landen moet worden versterkt, schrijft EURACTIV. Enkele sprekers maakten zich zorgen dat de ambities op het gebied van strategische autonomie averechts zouden kunnen uitpakken. "Dit nieuwe spel betekent dat de EU en de VS het vermogen om samen te werken opnieuw moeten opbouwen, niet als concurrenten, maar als bondgenoten, omdat we niet alleen uitdagingen hebben op het gebied van geopolitiek", aldus Thibault Kleiner, directeur beleidsstrategie bij de digitale afdeling van de Commissie. In het artikel worden verschillende bijdragen toegelicht.
Artikel EURACTIV
Science Europe wil Europese O&I-kloof verkleinen
Science Europe heeft een standpuntbepaling gepubliceerd met aanbevelingen om de verschillen tussen Europese onderzoeks- en innovatiecapaciteiten te verminderen. De koepel waarschuwt dat de kloof dreigt te groeien als gevolg van nieuwe maatschappelijke en economische uitdagingen én snel groeiende concurrentie op het wereldtoneel op het gebied van O&I. Eén van de aanbevelingen van Science Europe is dat er dringend actie ondernomen moet worden om de mobiliteit van onderzoekers tussen lidstaten te versterken en te vergemakkelijken.
Publicatie Science Europe
EESC pleit voor investeringen in innovatiehubs
Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) heeft een aanbeveling gedaan om digitale innovatiehubs te versterken. Volgens het EESC bieden de hubs waardevolle infrastructuur om kleine en middelgrote ondernemingen te helpen in de digitale en groene transitie. Het Comité geeft aan dat de Commissie met investeringen in hubs opvolging kan geven aan de verhoogde investeringsambitie. “De digitale transitie raakt de hele Europese samenleving, niet alleen de economie. Er is een directe impact op het behalen van de klimaatdoelstellingen van de Europese Green Deal en de UN Sustainable Development Goals (SDG’s), maar er is vooral veel maatschappelijke impact!”, aldus rapporteur Giuseppe Guerini.
Publicatie European Economic and Social Committee