Meeste Nederlanders hebben veel vertrouwen in de wetenschap
De groep Nederlanders die weinig vertrouwen heeft in de wetenschap is afgelopen jaar verder gedaald. Dat concludeert het Rathenau Instituut op basis van internationaal onderzoek. "In 2018 had 86% van de Nederlanders veel of enig vertrouwen in wetenschap. Eind 2020 is dit gestegen naar 90%. De groep met niet veel of helemaal geen vertrouwen, is een stuk kleiner geworden: van 14% naar 6%", aldus het Rathenau. Hiermee is het percentage vergelijkbaar met dat van andere landen.
Artikel Rathenau Instituut
Wetenschappers werken gezamenlijk aan klimaatonderzoek
Een taskforce van wetenschappers heeft zich verenigd om een netwerkinstituut voor wetenschapsbreed klimaatonderzoek op te zetten. Nog voor de zomer moet er een rapport liggen van dit (werktitel) Nationaal Initiatief Klimaatonderzoek, zo maken KNAW en NWO bekend. "De taskforce gaat bekijken hoe Nederlandse klimaatonderzoekers uit alle vakgebieden hun krachten kunnen bundelen voor een gezamenlijke agenda voor integraal klimaatonderzoek en hoe bestaande kennis en kunde beter kan worden gestroomlijndaldus het nieuwsbericht.
Nieuwsbericht NWO
NWO deelt 22 Vici-beurzen uit
De NWO heeft afgelopen week 22 Vici-beurzen toegekend. De premies gaan naar wetenschappers uit de domeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Sociale Geesteswetenschappen (SGW). Met het bedrag van maximaal 1,5 miljoen euro kunnen zij voor vijf jaar vooruit met hun vernieuwende onderzoekslijn.
Nieuwsbericht NWO
Voorstel voor verdelen onderzoeksgelden via loting
Onderzoekers van de Vrije Universiteit en de Aarhus University (Denemarken) pleiten voor een model waarbij onderzoeksgelden deels worden toegewezen via loting. Dit zou volgens hen transparanter, eerlijker en efficiënter zijn. Een lotingssysteem zou dan kunnen bestaan naast een systeem waarbij nog altijd de beste voorstellen sowieso worden gehonoreerd. De voorstellen moeten een antwoord bieden op de toenemende competitiviteit in onderzoeksaanvragen.
Artikel ScienceGuide
Publicatie
Koepels hoger onderwijs tekenen Verklaring Digitale en Open Leermaterialen
De Universiteiten van Nederland, de Vereniging Hogescholen en SURF hebben de handen ineen geslagen met hun Verklaring Digitale en Open Leermaterialen. Hiermee spreken ze gezamenlijk af samen te werken bij "het maken, delen, hergebruiken en inkopen van leermaterialen".
Nieuwsbericht UNL
Kabinet presenteert digitaliseringsstrategie
Het kabinet heeft in de digitaliseringsstrategie globale lijnen uitgezet voor het digitaliseringsbeleid voor de komende jaren. In het stuk komen vrijwel alle aspecten van het brede thema voorbijkomen. Om enige structuur aan te brengen worden de onderwerpen verdeeld in vier thema's: (1) Digitale fundament; (2) Digitale overheid; (3) Digitale samenleving en (4) Digitale Economie. Het kabinet kijkt bij de digitaliseringswetgeving in belangrijke mate naar Brussel, omdat daar momenteel veel initiatieven liggen om digitale zaken te reguleren. Het kabinet werkt ook aan het ontwikkelen van eigen competenties op het terrein van digitale technologieën, zoals AI en quantum. "Op het gebied van cruciale digitale diensten dragen we bij aan de ontwikkeling van Europese alternatieven op het gebied van clouddiensten, zoals GAIA-X", aldus de kabinetsleden.
Kamerbrief Digitaliseringsstrategie
Kabinet: Deepfakes evident riscovol maar niet bestempelen als 'hoog risico systeem' in de AI-act
Een schriftelijk overleg van de Tweede Kamer in aanloop naar de Telecomraad gaat onder andere in op de gewenste regulering van deepfakes naar aanleiding van een rapport van de universiteit van Tilburg. Is Nederland voornemens is om deepfake als hoogrisico systeem te bestempelen in de AI-act? Dit vraagt de VVD-fractie. Minister Adriaansens van EZK geeft aan dat het kabinet in het voorjaar zal komen met een beleidsreactie op dit onderzoek. Daarbij zal ook aan de orde komen hoe het bestaand juridisch kader omtrent deepfakes moet en kan worden aangescherpt. Ze noemt het 'evident' dat deepfakes risico's met zich meebrengen voor individuen en de samenleving. Ze ziet echter onvoldoende reden om de techniek als 'hoog risico systeem' te bestempelen. De aan hoog-risico systemen gestelde vereisten zijn namelijk vooral bedoeld om te voorkomen dat er met de toepassing van AI-systemen fouten worden gemaakt. De risico’s van AI komen volgens het kabinet eerder voort uit de mogelijkheid dat deze systemen voor onrechtmatige of criminele doelen worden misbruikt. In dit licht begrijpt het kabinet de keuze van de Commissie om deepfakes wél aan transparantieverplichtingen te verbinden, maar niet aan de hoog-risico vereisten."
Schriftelijk overleg Tweede Kamer
Onderzoek Deepfake
Minister Jetten maakt haast met waterstofbeleid
Minister Jetten wilt dit jaar nog de eerste stappen zetten in de vormgeving van het waterstofbeleid, valt te lezen in een Kamerbrief. De minister acht dit nodig om de ambities van het kabinet - 500 megawatt geïnstalleerde elektrolysecapaciteit in 2025 en verhoogde klimaatambities voor 2030 - binnen bereik te brengen. In april staat er een commissiedebat over waterstof gepland; de minister wil in de zomer van 2022 een routekaart waterstof opleveren.
Kamerbrief Waterstof
Adriaansens zet samenwerking onderwijs en bedrijfsleven uiteen
Minister Adriaansens van EZK heeft in het schriftelijk overleg over de Raad voor Concurrrentievermogen naar aanleiding van een vraag van de CDA-fractie mede namens de minsiterie van OCW uiteengezet wat Nederland doet om de samenwerking tussen hogeronderwijsinstellingen en het bedrijfsleven te bevorderen. "Samenwerking tussen hogeronderwijsinstellingen, bedrijfsleven en industrie vindt onder meer plaats via het missiegedreven innovatiebeleid, publiek-private samenwerkingsverbanden, zowel nationaal als Europees en internationaal, en in onderzoeks- en innovatie-ecosystemen. Voor de beleidsterreinen onderzoek, ontwikkeling en innovatie en kennisontwikkeling versterkt het Nationaal Groeifonds via langetermijninvesteringen nieuwe en bestaande ecosystemen", aldus Adriaansens. "Daarnaast is een learning community ingesteld met als doel het perspectief van onderzoeks- en innovatie-ecosystemen verder te verankeren en ervaringen en best practices uit te wisselen over monitoring, governance, leiderschap en het verbinden van verschillende fases van het onderzoeks- en innovatieproces." In het schriftelijk overlge is ook antwoord gegeven op vragen over o.a. de transitiepaden die de Europese commissie wil opstellen voor de ecosystemen uit de Europese industriestrategie en over kennisveiligheid.
Schriftelijk overleg Raad voor Concurrentievermogen
Hoekstra wil nieuwe strategie cyberveiligheid
Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken wil een nieuwe strategie opstellen voor het internationale cyberveiligheidsbeleid en in het najaar van 2022 gereed hebben. "De oorlog in Oekraïne onderstreept nogmaals dat een assertief internationaal cybersecuritybeleid noodzakelijk is. Cyberdreigingen vanuit het buitenland blijven zich ontwikkelen, de weerbaarheid daartegen is onvoldoende ontwikkeld en de spanning tussen veiligheid, vrijheid en economische groei neemt toe. De aanpak hiervan op Europees en multilateraal niveau en in samenwerking met bedrijfsleven en NGO’s is essentieel", aldus Hoekstra. De internationale cyberstrategie wordt opgesteld in samenspraak met interdepartementale partners en aansluitend op de integrale Nederlandse cybersecuritystrategie (NLCS).
Kamerbrief Hoofdlijnen beleid Buitenlandse Zaken
Deep Tech Fonds moet kennisintensieve start- en scale-ups ondersteunen
Afgelopen week is de oprichting bekendgemaakt van het Deep Tech Fonds (DTF). Dit initiatief van het ministerie van EZK en Invest-NL zal investeren in kennisintensieve start- en scale-ups in sectoren als fotonica, quantumtechnologie, nanotech en high tech "om de technologische kennis en internationale concurrentiepositie voor Nederland te versterken". Voor het fonds is 250 miljoen beschikbaar.
Persbericht ministerie